Intímny manželský život v kresťanskej rodine
Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem
@diusik mne to pride uplne normalne, meriam teplotu kazde rano o rovnakej hodine a uz osm tak zvyknuta, ze si to castokrat ani nepamatam. teraz nemeriam, lebo cakame babatko, ale predtym uplne v poho. mala som nastaveny budik, zmerala, zapisala do aplikacie a spala dalej 🙂 podla mna je teplota spolahlivejsia ako iba billings
@lukihomamina je to normálna otázka. Ked človek pochopí Božiu lásku a dobre si naštuduje vysvetlenie Božieho plánu niekde v knihách alebo na internete, tak pochopí, že Boh je darca života a on ho má právo dať alebo nedať. Určite je to ťažké pre páry, ktoré velmi túžia po deťoch a adoptovať si nechcú, jasné že to neni to isté, ako svoje, je to zložité na vybavovanie a hlavne na vzťahy. Ale k antikoncepcii. Prikázania nám Boh nedal preto, aby sme ho "poslúchali" , ale aby sme sami sebe neškodili. máme ich dodržiavať, aj ked ich niekedy nechápeme, tak ako deti nechápu, ked im rodičia niečo hovoria, ale chcú im len dobre. Tak je to aj s plodnosťou a antikoncepciou. Podľa kresťanskej náuky, čiže aj B. plánu nie je dobré používať akúkoľvek antikoncepciu, či už chemickú, alebo mechanickú. chemická spôsobuje veľa negativnych vedľajších účinkov o ktorých ale doktori neinformujú, aby nespravili negativnu reklamu farmaceutickým fimám, a možno sa im to ani nechce vysvetlovať, ked sa o to pacientky samé nezaujímajú. Mechanická zas môže poškodiť telo ženy (napr. dana) a tiež je abortívna. Taktiež používanie prezervatívu je neprirodzené a nemusí zabrániť počatiu, ak sa roztrhne, a ani nemusí zabrániť pohlavným chorobám, ako si ton niektorí myslia. Ak dobre pochopíš Billingsovu metodu dá sa spolahlivo používať. My ju používame a presne viem, kedy som otehotnela, aj som mužovi povedala, že mám práve plodné dni.
a je hlúposť ak si niektorí myslia, že sex majú kresťania využívať len na splodenie detí. Boh to dal ľudom, aby počas neho manželia pocitili vyvrcholenie svojho manželského života.A tiež neni pravda, že musia mať hocikoľko detí. Majú prijať deti, ale môžu ich počet obmedziť prirodzeným spôsobom na toľko, na koľko sa po fyzickej, finančnej, psychickej... a dalších stránkach cítia.
ano, presne viem podla hlienu, kedy mám plodné dni. ked začne hlien - asi tak 5. deň po skončeni m., tak začneme abstinovať. Potom po vrchole plodnosti - posledný deň ťahavého hlienu treba ešte 3 dni počkať. dakedy počkáme len dva. a zatial sme zas neotehotneli. Ale ak otehotnieme nie podľa týchto pravidiel, tak potom budem musieť aj tú symptotermálnu asi aj začať. sme manželia vyše dvoch rokov a zatial to spolahlivo fungovalo. aby si mala dotatok hlienu, treba vela piť a ak ho niektoré ženy nemajú, alebo si to myslia, tak sú na to aj tabletky, aby sa ho tvorilo viac a mohla žena rozoznať plodné dni.
@ellise teraz je to tusim 3 alebo 4 hodiny. ale kedze som ja kojila a maly ma budil hocijak v noci, tak sa stalo, ze teplotu som merala sice po 6 hodinovom spanku, ale s niekolkymi zobudeniami. no velmi sa to na grafe neodrazilo. iba ked som fakt ze nespala, resp. napr iba nejake 2 hodiny.
mna iba napada, ze keby bol sex iba na plodenie deti, potom by bola zena plodna nonstop, nie? 🙂
vraciam sa k uvodnej otazke... Moj nazor je takyto:
1. Boh dal cloveku rozum a slobodnu volu. Moze si vybrat konat dobro alebo zlo. Nazor cloveka sa moze casom zmenit (dopatra sa pravdy, zivotne okolnosti, skusenosti...).
2. Sex podla Boha, biblie aj cirkvi nie je len na plodenie deti, ale aj pre radost a pozitok (s dorazom na dobro, obohatenie, obdarenie toho druheho!).
3. Ked mi Boh dal rozum a slobodnu volu, regulaciu plodnosti nechapem ako hriech, ale nutnost. Ako matka a manzelka musim zvazit svoje zdravotne, ekonomicke, socialne, vztahove moznosti...Osobne si myslim, ze veriaci clovek ma mat na prvom mieste vztah s Bohom, potom s partnerom a potom s detmi. Mame 3 deti a momentalne si viac neviem predstavit. Prave zo zdravotnych dovodov + mame neskutocne malo casu s manzelom pre seba na budovanie nasho vztahu a aj na kvalitnu vychovu deti (chceme im dat urcitu kvalitu vzdelania, travit s nimi cas, cestovat, pekne sa obliekat...).
4.Je zaujimave, ze pre niekoho je hriech uz aj sledovat plodne/neplodne dni a podla toho mat sex a iny nevidi problem v hormonalnej antikoncepcii.
5.Ale k veci.
HAK je abortivna. Mozno v malom percente, ale je. Vyplyva to z mechanizmu jej ucinku (o.i - bráni uhniezdeniu uz oplodneneho vajicka v maternici). Je to v kazdom pribalovom letaku . Preto je pre mna ako veriacu neakceptovatelna. Piate prikazanie - nezabijes. Ak by som bola neveriaca, neuzivala by som ju pre jej neziaduce ucinky.
Kondom, prerusovany styk, spermicidne pripravky - zavisi na kazdeho svedomi. Ano, vedome chceme zabranit plodnosti. Ale ak na to mame svoj dovod a povazujeme ho za vazny, viem si to predstavit. Ved zeny po niekolkych cisarskych, s chronickymi ochoreniami (stupaju s vekom), v tazkej chudobe maju zodpovednost aj za svoje uz narodene deti, za stale budovanie vztahu s manzelom. A pre mozne riziko otehotnenia sa maju navzdy zrieknut sexu? Ma byt kazde milovanie a dni po nom utrpenim, ze co ak...?
Potom su tu metody sledovania hlienu a/alebo teploty. Symptotermalna, bilingsova, Napro... Su narocnejsie na nastudovanie, sebadisciplinu, vyhodou je mat pravidelny cyklus. Prinosom je, ze zena sa nauci vnimat svoje telo, vie kedy ma plodne dni, dokonca moze odhalit pricinu zdravotnych problemov (kratka poovulacna faza). Ak nechcem otehotniet, musim sa naucit ovladat chut na sex, musim za jej zrieknut v istom case. A to moze mat vplyv aj na pozitivne budovanie vztahu, hoci si viem predstavit, ze to moze posobit na manzelstvo aj negativne. Rozum a slobodna vola...
Sterilizacia - v istych pripadoch si ju viem obhajit aj ako veriaca. Hoci vela vela zien si nevedelo predstavit/nechcelo prijat tazkosti s dalsim tehotenstvom a zvladli to. Takze zase svedomie. Je teho pre mna absolutne neprijatelne?
Ja pouzivam sledovanie ovulacie - pomocou ovulacnych testov. Ma to svoje uskalia, ale beriem to tak, ze ak by sa nahodou este 1 dieta pritrafilo, myslim, ze to zvladneme. Nevyhoda je, ze sa da odsledovat ovulacia - teda ked vyjde pozitivny test, ovulacia nastane o 24-48hodin. Potom treba pockat plodny den a potom je riziko otehotnenia velmi nizke. Horsie je to s casom pred ovulaciou (zivotnost spermii moze byt aj 5 dni). Tu sa da spolahnut len na sledovanie viskozity a farby hlienu (podla toho casto odhadnem ovulaciu este pred urobenim testu).
Ak som niekomu pomohla, budem rada.
@lealka Podle me HAK abortivni neni. Pilulky "po" ano, ale HAK funguje na jinem principu.
@mima4 pochadzam z Oravy a teda mozem povedat, ze su tam rodiny a zivot presne taky isty ako inde - urcite o trosku zdravsie nazory ako na kulturnom rozvinutom juhozapade 😝 ... najdu sa aj viacpocetne rodiny - presne tak ako v inych kutoch SR ... urcite neplati, ze väcsina rodin ma viac ako 3 deti ... len to treba do toho trosku vidiet 🙂 😉
@zuzanockamt a teda oficialne statistiky, prieskumy na zaklade matrik atd su vymysel?
@mima4 nesledujem prieskumy, ale poznam danu situaciu z cias mojho detstva a aj teraz 🙂 😉 ... mozem sa vyjadrovat len za Dolnu Oravu ... ako je to na Hornej a Bielej, to neviem
toto bol tvoj prispevok @mima4:
realne velmi vela ludi, aj veriacich sa s tym nestotoznuje (ucenim cirkvi). Mozno niekde na orave, kysuciach..kde maju zeny aj 7-8 deti..ale muza nevidia cele mesiace, čo mukluje niekde v nemecku..aby uzivil svoju rodinu. Dakujem, neprosim emoticon a fakt mam v tom slobodu a vnutorny pokoj.
pre mňa tvoj príspevok vyznel dehonestujúco, prepáč za môj pocit...
neviem, odkial máš štatistiky, ale najplodnejší je prešovský a košický kraj (podľa štatistického úradu SR...)
som pôvodom z Kysúc, aj keď teraz žijem cca 25km od Dunajskej stredy a môžem ti povedať, je tam také isté ako tu...
@mima4 my sme tri sestry doma, obaja rodicia vysokoskolsky vzdelani, otec polovicu pracovneho zivota v riadiacej funkcii ... normalny rodinny zivot najskor v panelaku, neskor v rodinnom dome ... nemam pocit, ze by mi v inom juznejsom alebo zapadnejsom kraji SR bolo lepsie ... vsetky sme ukoncili VS, uplatnili sme sa v pracovnom zivote ... jedna sestra je dokonca pedagog na VS ... takze taketo chudatka rastu v severnych oblastiach nasej vlasti 😀
Dievcata, ktore neverite, ze HAK je abortivna, tu su ako priklad suhrnne vynatky len o 2 pripravkoch HAK, mate to tam jasne uvedene...
(pozn.niektori ludia, aj lekari... ale SLOVKO ABORTIVNY VIAZU AZ K ZNICENIU UHNIEZDENEHO zarodku v maternici A NIE K ZNICENIU UZ OPLODNEHO VAJICKA PRED ZAHNIEZDENIM v maternici 😕 !!! Teda akoby oplodnenim mysleli stav az po uspesnom uhniezdeni oplodneneho vajicka v maternici. Potom je to hra so slovickami. A potom si tvrdia, ze HAK nie je abortivna a peniazky sa sypu a svedomie je oslobodene...
Ale z krestanskeho a aj humanneho pohladu je to vrazda oplodneneho vajicka - noveho zivota.
Blizsie info o kazdej antikocepccii najdete po kliknuti na SUHRN CHARAKTERISTICKYCH INFO O LIEKU.
@cmulinko nepisala som ze ti nie je pomoci. Ani ze potrebujes osvetu. Ja nikoho neodsudzujem. Je tvoja vec ako zijes. To s tymto vobec nesuvisi. Kazdy moze niecomu verit. Ide len o to, ze je to nelogicke, a bit sa do prs ze je to spravnejsie a nieco ine, ktore je ale uplne rovnake, je nespravne je pokrytecke. Ty si pisala ze hak nema abortivny ucinok, dost si vyskocila ze je to klamstvo a podobne. A pritom hak ma abortivny ucinok, potom si tam vsunula slovicko LEN. Niektorym ludom vadi prisposobovanie si pravdy a ohybanie, to je cele. Niektori poukazu na nezrovnalost, na absenciu logiky, na pokrytectvo a to neznamena ze oni su lepsi, alebo robia to lepsie. Alebo ich sposob je lepsi. Mne uz raz dakto tu vysvetloval ako to je, preco je akoze metoda plodnych dni v sulade a napr.prerusovana suloz nie. Vtedy sa mi aj zdalo ze to chaoem, ale nejako caro a charizma tej ktora vysvetlovala opadli a logika ma zase nejako nepusti. Popravde, mne je to dost jedno ake metody pouzivate. Ale toto je debata, diskusia, zapojit sa moze kazdy, aj pytat sa aj nesuhlasit aj upozornit na nezrovnalost. Je pochopitelne povedat ze riadim sa tym lebo cirkev toto uznala a toto nie, ale tvrdit riadim sa tym lebo je to spravnejsie je tak trochu klamstvo.
Len tak pre odlahčenie postrannej hádky http://oravec.noviny24.sk/aktuality/2114/Rekord... 😉
A tiež sa touto otázkou zaoberám, su ženy kt. naozaj maju velke riziko otehotnieť...su to ženy napr. kt. maju nejaku duševnú poruchu ale stabilizovanú, su kresťanky...a teda pri tehotentve by museli vysadiť lieky, a ich stav by sa destabilizoval...Ano verím, že Boh im pomôže...ale je to naozaj velké riziko, a treba tehotentvo naozaj planovať.
Ja metodu ,,merania teploty" poznám je to super metoda...ale využili sme ju pre otehotnenie...naozaj perfektná vec a jednoduchá... Ale treba kúpiť iný teplomer ako ten bežný . existuju na telesnú teplotu a na bazálnu...tak treba kúpiť naj v zdravotníckych potrebách..
Naozaj po 2 rokoch snaženia...a mam kamošku kt. sa dlhšie snažila...tak už po 2 mesiacoch ( som cca vedela kedy mam plodné dni) a som otehotnela na 3 mesiac...Ale priznám sa že ja popri detoch nemám žiadny režim spánku a teda pre mna by to bol dosť značný stres či otehotniem alebo nie....
takže neviem ako to cirkev má napr. so ženami kt. nemôžu ,,len tak otehotnieť"...čo s tým?... ked žiadna s týchto metód nie je na 100 percent ( bilings, symto)...a su veriace...
@sissmiss kde a kedy som tvrdila,ze moja metoda je spravnejsia ...kde a kedy som tvrdila,ze abortivny ucinko hak je klamstvo?napisala som,ze v prvom rade ucinkuje na hormonalnej baze ja som netvrdila ze abortivny ucinok je vyluceny a klamstvo a nech sa tu nemenia hrusky z jablckami a vysvetlila som preco mi to vadi a nejdem to tu este raz pisat.Ja hak uplne odsuzdujem,ale moje argumenty sa tykali aj z farmakologickej stranky...bolo tam toho viac nez len abortivny ucinok...niektore sa pustili do mna za nezaiduce ucinky hak ktore su napisane v letaciku a argumentovali mi s tym,ze to nie je pravda...tak tam som to uz radsej vzdala....pisala som o tom dost dlhy prispevok kde som sa vyjadrila aj ku tym percentam a aj k tomu danemu linku,kde sa o abrotivnom ucinku hak pise...nic z toho co tu teraz pises na moju osobu nie je pravda.Nikde som svoju STM metodu nikomu nevnucovala z vlastneho presvedcenia...vsade som dorazne pisala len o svojej situacii voci samej sebe a voci tomu co mne a mojmu manzelovi vyhovuje..samozrejme ze aj na zaklade nasho duchovneho presvedcenia co je nad slnko jasne,ked som veriaca aktivne praktizujuca katolicka tak sa drzim toho co je aj katolickou cirkvou povolene,vsak jedno s druhym suvisi....ja nie som z tych co sa biju do prs a keby si citala pozorne moje prispevky tak by si si vsetko to o com teraz pisem vsimla.
veru nasla som aj na inych zdrojoch aj zahranicnych, ze hak zabranuje usadeniu embrya... 😢
http://www.rodinka.sk/zdravie/plodnost-zeny/ha-...
podla mna je uplne jedno katolicka, krestanska alebo aka.... verejnost by mala byt lepsie informovana!
musim sa priznat, az doteraz mi to nezaplo! hak som brala, ale to svinstvo obrovske a teraz vidim ze este aj neeticke, to je hrozne, ako s nami manipuluju.
@erique12 bola by som zvedava kolko zien sa teraz vzda HAK len kvoli tomu,ze ich svedomie sa nestotoznuje s faktom,ze HAK moze posobit aj abortivne v pripade neuspesneho hlavneho ucinku zabranenia ovulacie.Myslim si,ze len mizerne percento zien si toto vsetko prehodnoti v hlave....koniec koncov je to jedna z najpohodlnejsich antinoncepcii vobec a najviac vyhovujuca terajsiemu svetu (dovolim si tvrdit,ze hlavne vyhovuje muzom ) 😅

@ematko29 jsem ráda že já to řešit nemusim 🙂