icon

Intímny manželský život v kresťanskej rodine

lukihomamina
19. dec 2013

Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem

zuzkaanicka
31. máj 2015

@fiffinkaa mas to nejake pomylene 😉

kocurikova1
31. máj 2015

lepsie dať si pozor formou nejakej neabortivnej antikoncepcie ako potom davat deti na adopciu lebo ich nebudes vediet uzivit a vediet sa o ne riadne postarat. Boh povedal milujte sa a množte sa to vsak neznamená mat deti kolko sa zadari.

sardinka333
31. máj 2015

@terezka1947 ak niekoho ,,oslovujem,, tak sa k nemu asi ,,modlím,, nie? Boh je všade a preto je ho možem osloviť modlitbou všade kde som. Mária ani svätí nás nemožu počuť ani vidieť lebo nemaju atributy Boha - všadepritomnosť, boh vie všetko, može urobiť čo chce....na to žiadnych ,,externých radcov nepotrebuje,,. Ked Ježiš odchádzal tak nám dal Ducha svätého aby sme ,,neboli ako siroty,,.
Ucta k Marii a svätým je tzv. tradícia....ale z Písma nevychádza, alebo mi ukáž pasáže....Ja sa k Márii nemodlím ani k svätým, su mi prikladom života ale ja razím cestu ,,načo chodiť za predavačkou, ked som dcera majiteľa obchodu nie?,,

terezka1947
31. máj 2015

@sardinka333 mas pravdu.....ucta k P.Marii a svatym je tradicia,ja nou nenahradzujem Boha,ani nepripisujem nikomu bozie vlastnosti
ale k Bohu sa casto obraciam AJ cez Mariu a svatych....

fiffinkaa
31. máj 2015

@terezka1947 napísala si že k p. Márii sa nemodlíte, ale "uctievate", ale my nemáme uctievať nik iného ako nášho nebeského otca a jeho syna Ježiša, ak by si čítala Bibliu tak by si to vedela. V biblii sa nikde nepíše o sviatostiach cirkvi ako je sväté prijímanie, birmovka, iba o krste a to krste ponorením do vody nie pokropením vodou. Ja mám krst katolícky, ako nemluvňa ma dali rodičia pokrstiť(dieťa by sa nemalo krstiť, malo by vyrásť porozumieť a potom si vybrať) Ako dospelá som si vybrala krst ponorením do vody, ako sa krstil pán Ježiš. Katolíci uctievajú modly, majú ich plné kostoly, rôzne sochy, fresky, ale to náš BOH nechcel a vyobrazujú si nástoj na ktorom bolestivou smrťou umieral pán Ježiš - Kríž. Je to modlárstvo, pred kt. pán BOH varuje v Biblii. Nikde v Biblii sa nepíše že keď sa vyspovedáš fararkovi, pôjdeš si po oplatku! My sa nikomu nespovedáme, pretože každý človek má vyznať svoje hriechy Bohu a nie fararkovi, ktorý Ti povie čo sa máš modliť a koľko, toto su ritualy katolíckej cirkvi postavenej na neviem akom základe, preto som z katolíckej cirkvi odišla, lebo ma šokoval ten rozpor so svätou Bibliou. Nebudem nikoho presviedčať, stačí si to overiť v Biblii, tá neklame.

fiffinkaa
31. máj 2015

@zuzkaanicka a v čom konkretne?

rbabulka
31. máj 2015

@fiffinkaa prepac, ale keby si radsej citala Bibliu a nie Straznu vezu, vela veci, o ktorych tu pises, by si sa z nej dozvedela. Nechapem, naco je dobre utocit na inych a presviedcat na svoje nabozenstvo...

fantaghiro21
31. máj 2015

Súčasný svet nás stále presviedča, že tovar, ktorý si kúpime, má schopnosť riešiť naše problémy. Presne takým tovarom je aj antikoncepcia a presne rovnako má podľa zámeru jej výrobcov riešiť nejaký problém. Ide však o to, že „problém“, ktorý antikoncepcia rieši, je manželská láska zakorenená v Bohu.
Pozrime sa na celú záležitosť triezvo: Kto vymyslel sex? Ako mal sex vyzerať podľa zámeru jeho Autora? Každý vie, že Boh naplánoval manželské spolužitie ako úplné telesné zjednotenie sa, ktoré dopĺňa duchovnú jednotu. Je napísané: „Adam poznal svoju ženu Evu, ona počala...“ (Gn 4, 1). Manželské objatie má byť aktom, pri ktorom sa manželia osobitne zjednocujú v Ježišovej láske.
Antikoncepcia je popretím tejto jednoty, tohto vzájomného spoznávania sa a zbližovania. Každý je schopný pochopiť, prečo. Manželské objatie je posvätné a zásah do jeho prirodzenosti je svätokrádežou. Boh je skrze sviatosť manželstva prítomný v manželskom zjednotení, preto ho neurážajme používaním prostriedkov, ktoré poškvrňujú posvätné zjednotenie dvoch ľudí.
Zástancovia antikoncepcie majú odlišnú víziu manželského života, odtrhnutú od svätosti a prítomnosti samotného Boha Stvoriteľa, ktorú nám odporúčajú spolu s antikoncepciou. A zarážajúce je, že mnohí z nás s tým súhlasia. Zriekame sa toho, čo je naozaj dobré, v prospech toho, čo je len zdanlivo dobré, ale pritom ničí manželskú jednotu a následne búra naše šťastie. Áno, nepomýlil som sa, naše šťastie. Lebo ak Boh pre nás naplánoval šťastie prinášajúce manželské zjednotenie, ktorého prvkom je sexuálne spolužitie a s ním neoddeliteľne spojená plodnosť, tak len realizácia tohto Božieho zámeru nám môže priniesť šťastie. Keď odmietame Boží zámer, nedosahujeme šťastie. Keď ničíme to, čo Boh stvoril, páchame ťažký hriech. A keď vieme, že páchame hriech, no naďalej to robíme, máme vážny problém.
Svätý Otec Ján Pavol II. učil, že Boh nás skrze našu sexualitu povoláva „k snúbeneckej láske“, ktorá dáva konečný zmysel „našej existencii vo svete“ (16. január 1980). Taká láska umožňuje plodnosť, preto keď ju svojím antikoncepčným postojom odmietame, páchame hriech. Boh chce povolať k životu nového človeka, no my, manželia, ktorí sme sľúbili „prijať a katolícky vychovávať deti“, používame chemické, hormonálne i mechanické prostriedky, aby sme zabránili počatiu. Odporovaním Bohu páchame veľmi ťažký hriech. Neberme naľahko výstrahu: „Lebo ak dobrovoľne hrešíme po prijatí poznania pravdy, potom už niet obety za hriechy, ale iba hrozné očakávanie súdu a žiara ohňa, ktorý strávi protivníkov“ (Hebr 10, 26 – 27).
Boh nás stvoril a uznal, že všetko urobil veľmi dobre (Gn 1, 31). Avšak naši prarodičia zatúžili spoznať „dobro i zlo“ – pretože zlo nepoznali, no zdalo sa im rovnako príťažlivé ako dobro, ktoré už poznali. Aby napravil ich chybu, Ježiš musel zomrieť na kríži ako obeta za naše hriechy, čím nám umožnil žiť v slobode a svätosti. Zvoľme si teda tento život v slobode, svätosti, láske a manželskej jednote. Nijako nám neuškodí, keď začneme rešpektovať Božie plány a žiť v súlade s prírodou. Práve naopak – veľa získame. predovšetkým umožníme Bohu, aby bol prítomný v našom živote, lebo je len jedna vec, ktorú všemohúci Boh nemôže urobiť – nemôže byť tam, kde ho nechcú a kde premyslene ničia to, čo on z lásky stvoril.... (viac www.milujtesa.org)

fiffinkaa
31. máj 2015

@rbabulka
ja nie som Jehovista ako si na to došla? ja Bibliu čítam.
Nikoho nepresviedčam na moje náboženstvo, iba som napísala fakty, ktoré sa dajú veľmi ľahko overiť v Biblii...a ak katolíka aspoň trochu zaujíma čomu vlastne verí a z čoho kat. cirkev vychádza, tak zo zvedavosti nakukne prečíta a zistí veľké prekvapenie, ako ja 🙂 že katolická cirkev je v rozpore s Bibliou, lebo vychádza zo svojich tradícii, nie z Božieho slova.

terezka1947
1. jún 2015

@fiffinkaa ...citala som bibliu...ale neviem,ci ty si citala aj Novy Zakon...lebo on je tiez sucastou Biblie...tak ako aj Jezis Kristus-a stacilo by ti precitat si viac o nom(?) a viac by si pochopila katolikov
napr.krst a spoved je zalezitostou Biblie-Jezisa Krista
katolici vychadzaju z Biblie,nie iba z tradicie....Stary Zakon-kde Boh vystupuje hrozivo(na prvy pohlad) je "doplneny"Novym Zakonom,kedy sa ukazuje laska-Laska otca k detom....co vsetko je ochotny urobit pre nas-dat aj to jedine_SYNA....a Boh chce to jedine aj od nas...lasku....k nemu,k sebe navzajom=keby ta bola a nepotrebovali by sme na nej pracovat,bol by na svete raj

pozri-ja respektujem tvoj svetonazor,vieru,pohlad na duhovno a s tym spojeny zivot...najdolezitejsie je byt dobrym clovekom,ludskym,majucim oci otveren pre ostatnych trpiacich ludi...a prislusnost k tomu,kt.nabozenstvu je preto irelevantna ak by sme boli na figu ludia....
pekny den

laaska
1. jún 2015

@fiffinkaa a ja som bola evanjelicka, nemodlili sme sa k Marii, ale...tento rok som bola pokrstena, prijala 1 sv.prijimanie a birmovku ako dospela. Neverila by som na to, ale stalo sa mi to, ze na Zivcakovej v Turzovke som zazila Boziu pritomnost skrze vieru, ze Panna Maria sa tam zjavila. Ona jedina bola zobrata do neba i s telom, preto ju ludia, ktorych si ona vyvoli vidia. A preco sa prosi o jej prihovor? Svadba v Kane Galilejskej, Jezis vyhovel jej prosbe i ked neprisla jeho hodina. Mne velmi pomohla modlitba svateho ruzenca - vdaka za nu, lebo sa nou da pomoct i inym ludom. Ohladom eucharistie, sam Jezis povedal toto je mojaKRV a moje TELO toto robte na moju pamiatku. Na pomoc si vyvolil 12 tich, potom 72 atd. vysvetil ich a dal im moc vyhanat zlych duchov. Preto sa spovedas knazovi, ten ti aj poradi co mas nadalej robit, ako sa spravat, aby si rastol v dokonalosti a svetosti.

terezka1947
1. jún 2015

@laaska prosim ta,mas to vyskusane?

rbabulka
1. jún 2015

@fiffinkaa neviem akeho si vierovyznania, ale z toho, co si pisala, som vydedukovala jehovistov... Ja tiez obcas citam bibliu a doteraz som nenasla ziaden rozpor medzi katolickou vierou, prebratou zidovskou tradiciou a bibliou... Nuz ale, kto hlada, ten najde a Boh zehna hladajuceho poznanim, budem na teba mysliet 🙂

nevenka
1. jún 2015

@sardinka333

No podla mna mat v ucte Matku nasho Boha je na mieste a fakt by som ju neprirovnavala k predavacke! Je Matkou nasho Boha, Boh si ju vyvolil a preto ju stvoril ako bezhriesnu ludsku bytost, aby v nej mohol vyrast sam Bozi Syn! Nemohol predsa vstupit do tela obycajneho zivota, hriesnej zeny. Takze ona je urcite ovela viac ako len predavacka. Ty a ja sme dcerami Bozimi len vdaka tomu, ze Panna Maria povedala Bohu svoje ANO, stala sa Jeho nevestou a mali spolu Bozieho Syna a skrz Jezisa sme sa stali adoptivnymi synmi a dcerami Boha. Takze si ju urcite treba vazit a nevidim problem v tom, ze ak mam napriklad zensky problem, pojdem za nou a poprosim ju o prihovor u Boha. Co je na tom zle?

nevenka
1. jún 2015

@fiffinkaa

ja som sa stala katolickou az v dospelosti tesne pred svadbou, to tu riesit nejdem, ale rozhodne nikto neuctieva modly! To je zjednodusene vnimanie. Ja mam pred sebou obraz Jezisa Krista, ale neuctievam obraz, ale Boha, ktoreho zobrazuje, divam sa na neho, to mi pomaha sa viac sustredit na Neho, rovnako kriz...ja neviem, ktory katolik je tak obmedzeny, ze uctieva drevo, z ktoreho je kriz vyrobeny, maliarske umenie alebo take nieco...to akoby sme nemali predstavivost a abstraktne myslenie. Hm...

laaska
1. jún 2015

@terezka1947 nemam, ale chcem si kupit, u nas v krestanskej ambulancii u gyn to maju vystavene, opytam sa tam ake maju skusenosti, mne sa to velmi pozdava.

vevesh
1. jún 2015

@laaska však to je normalny teplomer na bazalnu teplotu , v lekarni stoji do 20-30 eur specialny , moze sa pouzivat i klasicky za 3-4 eura - dolezite su pravidla Sympto-termalnej metody, ktore najdes napr. aj tu na fore a zadarmo..

laaska
1. jún 2015

@vevesh ja som nikdy takyto typ ochrany neriesila, hak uz brat nechcem, lebo z toho mam cystu, vo sa mi hormony poburili...ale chcem mat s rym co najmenej roboty, nech zmera teplotu a vyhodnoti, noe aby som este pocitala, krslila, kruzkovala atd.... ty mas s tym ake skusenosti, alebo ako to sledovat?

henamichal
1. jún 2015

Ja mám taký názor, že antik. nie je hriech, pretože cirkev nijakú ženu a nijakú rodinu nebude financovať, aby vedeli vychovať desať detí...

laaska
1. jún 2015

@vevesh googlila som tu symptotermalnu teplotu a opat mi naslo cyclotest na srtranke fertility.sk, vyhodou cyclotestuje, ze meria hlien aj teplotu.

vevesh
1. jún 2015

@laaska pouzivam to, pretoze hormony nemozem...
K tomu pristroju - meria sa teplota pod jazykom (co mozes aj normalnym teplomerom), hlien ten pristroj nema ako zmerat, pretoze meria sa iba v ustach (a hlien bud mas alebo nie, a dolezita je aj konzistencia a farba,to nema ako ten pristroj zmerat... )
Celkovo je dolezite "sebapoznanie " svojho tela - sice to trochu trva, treba co to nastudovat, ale po 6-8 mesiacoch vies spolahlivo zhodnotit, kedy mas plodne a kedy neplodne dni a je to riesenie bez chemie...
Na mk je aj skupina v blogoch "spoznajme svoje telo ", ktora sa riadi touto metodou, tak mozes skusit nakuknut..

fra
1. jún 2015

@fiffinkaa na skoro všetky veci, ktoré u rkc spomínaš, sú veľmi relevantné biblické dovody - škoda, že si ich bližšie nepoznala pred tým, než si sa rozhodla z rkc odísť ... ak by si mala nahodou zaujem, možeme si niekde bokom o nich trochu popísať 🙂 mimochodom- skús nájsť, kde sa píše v Biblii to, že je pravda jedine to, čo je v nej napísané a neexistuje žiadna iná autorita okrem napísanej Biblie 🙂 (a tiež sa pozri na to, podľa čoho sa jednotlivé knihy Biblie uznali ako Bohom inšpirované 🙂 )

fiffinkaa
1. jún 2015

@terezka1947
ja som najprv čítala Nový zákon, ale nie je pravda že Nový zákon neguje Starý zákon, ano BOH je dobrý, preto dal jediného syna za nás, aby nám boli odpustené hriechy, preto sa treba modliť k nebeskému Otcovi, ale skrze pána Ježiša. Pán ježiš povedal ak budeme čokoľvek prosiť v Jeho mene , dostaneme..a Pán Ježiš povedal , modlite sa takto: Otče Náš krorí si na nebesiach..a zbav nás všetkého zla. To je celá motlitba, nepokračuje Zdravas Mária..

fiffinkaa
1. jún 2015

@rbabulka
ja som znovuzrodený kresťan, prijala som Pána Ježiša do svojho života, odovzdala som sa mu vodným krstom. Napr. modlárstvo nájdeš tu 3M 26,1

fiffinkaa
1. jún 2015

@fra a existuje iná autorita okrem Biblie? môžme aj IP

terezka1947
1. jún 2015

@fiffinkaa mas pravdu...ale ja som nikde nenapisala,ze NZ neguje SZ...prave naopak SZ a NZ tvoria celok

fiffinkaa
1. jún 2015

@terezka1947 ano je to tak, tvoria celok.

nikuska744
1. jún 2015

@fiffinkaa máš pravdu, ako píšeš. Katolíci porušujú hneď prvé Božie prikázanie. Mala som dosť, ako kolovali po kostoloch kosti vraj sv. Ondreja a oni ich išli bozkávať. Alebo slávia odpusty napr. sv Františka - to je veľký hriech!