Intímny manželský život v kresťanskej rodine
Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem
Mna k tomuto napadlo este jedno. Nasi ma k viere viedli, teda skor mamina a starka - ale tak povrchnejsie a vlaznejsie, vseobecne, na nabozenstvo som zacala chodit pred konfirmaciou (ked aj ostatni isli, tak aj ja, inak som chodila na eticku vychovu)...potom som si vieru zacala vysvetlovat po svojom, citala som, co prislo pod ruku a hlavne liecitelsky casopis Vitalita. A tam bolo toho hodne z ezoteriky, magie a podobne. Az som sa nakoniec upla na reiki a stala som sa liecitelkou, a moj zivot zacali sprevadzat depresie, nezhody, stala som sa akoby citobo plochou a casto som mala nocne mory a chcela ukoncit svoj zivot samovrazdou. Slobodne som si "vieru" vybrala a z Biblie som si veci vysvetlovala po svojom. Takze radsej synceka vediem ku krestanskej viere a ano, cika do plienok a je katolik, pozna Jeziska a aj Jeho maminku, vysvetlujeme primerane veku. Je mozne, ze v puberte sa vzburi, mozno z Cirkvi aj odide, ale ja sa pred Bohom nechcem zodpovedat z toho, ze som ho k Bohu neviedla. Rovnako ako dieta potrebujete naucit na nocnik a tak, tak ho potrebujete privadzat k Bohu. Je to sucast vychovy, comu veria rodicia, tomu aj deti a je jedno, ci to robite zamerne alebo nie. Ak ste ateisti, tak automaticky k "viere ateizmu" vediete aj deti - to je uplne prirodzene a normalne. Inak to nejde, nemozete dieta nieco naucit, pokial to sami neovladate. A vo viere to plati tiez. Takze nevidim nic zle na tom, ze cika do plienok a uz je katolik. Povazujem to za automaticke, neviem si predstavit, ze by som nasilu o Bohu nerozpravala a zvlast, ked nas vidi ist do kostola, modlit sa, automaticky opakuje po nas.
@fiffinkaa OK, tak ked uz spominas tie citaty z Noveho zakona, tak mi povedz, ako si vysvetlujes slova "komu odpustite hriechy na zemi, budu mu odpustene aj v nebi, komu zviazete hriechy na zemi, budu zviazane aj v nebi" - ospravedlnujem sa, ze to nie je presny citat, nemam teraz po ruke Bibliu, takze parafrazujem. To na margo spovede. A tiez, ked si sa pytala, kde je v Biblii nieco o svatom prijimani, ako si potom vo vasej cirkvi vysvetlujete slova : Toto je moje telo.... toto je moja krv.... Toto robte na moju pamiatku. Kto je moje telo a pije moju krv, bude mat zivot vecny? Navyse tieto obrady su uplne od pociatku cirkvi, este z Rima, ked tam posobil apostol Peter. Preco by nieco take robil, keby to priecilo tomu, co Jezis hovoril???? Ved s nim prezil osobne tri roky!
@gennara a @fiffinkaa nebolo by lepšie držať sa viac témy, i keď to, o čom píšete je určite tiež zaujímavé, ale myslím, že sú na MK témy, kde by sa to viac hodilo.
A ak v tejto téme Biblia, tak potom napr. toto je určite viac k veci:
1 Korintským 7,4.6. 4 Žena nemá moc nad svojím telom, ale muž; podobne ani muž nemá moc nad svojím telom, ale žena. 5 Neodopierajte si jeden druhému, iba ak na čas so vzájomným súhlasom, aby ste sa mohli venovať modlitbe, a opäť buďte spolu, aby vás satan nepokúšal pre vašu nezdržanlivosť.
alebo
Príslovia 5,18.-20. 18 Nech je požehnané tvoje žriedlo a teš sa zo ženy svojej mladosti. 19 Je ako ľúbezná laň a spanilá srnka; jej prsia nech ťa občerstvujú v každý čas, jej láska nech ťa opája ustavične. 20 Syn môj, prečo sa máš opájať inou a objímať ňadrá cudzej ženy?
🙂
@terezka1947 pozri vobec si nepochopila, ale nevadí...furt tu točíš okola o tom že ako ,,nepotrebuješ argumenty,, - ved nepotrebuj,ja som nikde RKC vieru neodsudila, sama som oficiálne v katolickej cirkvi. AK niekto povie aj B tak hned odsudzuje a neviem čo. Ja som spomenula vela pekných prikladov žitia v RKC, ktorým ani sama po členky neisiaham, ale to si si už neprečítala...
Ja som človek, ktorý má momentálne v danej chvíli jasno čomu a prečo verí, aj ked je na ,,ceste,,. To sa vobec nevylučuje. My katolíci to neradi počuvame, že sme vlažní a papieroví. a to sa týka aj mna, ja iste nie som denne horlivým človekom za vieru čo považujem skor za smutné ale je to tak, ešte je na mne veeela práce...a čo ta irituju nejake citaty z Biblie? Vidím, že ta to ,,dráždi,,....to je asi moj pozostatok z ,,protestantkého obdobia,, a mne to dalo vela, lebo niektorým veciam som porozumela, niektorým nie samozrejme ale stále si stojím za tým že kresťan má poznať aj Slovo, nehovorím že robiť nejake vyklady Zjavenia Jána ale základné verše poznať by mal. A nie je na tom nič na uražanie, ani to nie je o slovnom prekarani...to nikto z mojich krestanských priatelov tak naozaj neberie, je to samozrejmosť, z nikoho teoretické vedomosti ešte lepšieho človeka nespravili - to mi je jasné. Ale ešte som nezažila nejaky krestansky seminar bez Biblie, aj katolicky ,,Kurz zakladov kresťana,, alebo kurz,, Učeník ,,ktorý organizuje spoločenstvo pri dome sv. martina (a že je to spoločenstvo o stovkách ludí) ktorí by nepoužívali Písmo....a su to katolici takže je to uplne bežné a nikto to tam nerieši a určite nepokladá za ,,slovné prekaranie,,.
@sardinka333 prepac,asi som som naozaj pozorne necitala vsetko,co si napisala
uvedomujem si a viem,ze cirkev-resp.ludia v nej urobili vela zla,vela zla sa robi a bohuzila aj urobi 😖
nie som hrda na mnohe veci z historie...nie som hrda na niketorych tiezkatolikov...a niekedy nie som hrda ani na seba...tiez som na ceste..tak ako ty
ked som pisala,ze nepotrebujem argumenty,nemyslela som to,ze slepo verim a nic ma nemoze "dostat'...
jednoducho verim,pretoze som si v zivote uz toho vela prezila a jedine v Bohu som nasla pomoc,smerovanie...odpoved a aj nadej
neirituju ma citaty ako take...myslela som to tak,ze ma irituje,ze sa v nohych diskusiach,ci uz MK alebo ine....tema nabozenstva dostava casto do strasnych slovnych prestrelok a az neuctivych,jednak voci Bohu samotnemu a jednak voci ludom navzajom...ze si casto kazda strana posuva citaty a na slovickach casto skriepi...nechcem byt opat svedkom takeho niecoho 😒 je tu mnoho tem na MK,kde to skoncilo az urazkami
v tejto diskusii to nie je(aspon zatial) a dufam,ze ani nezajdeme do takych extremov
od kazdeho cloveka sa da nieco naucit...a ja sa snazim nieco naucit aj od teba-vas....a musim citat pozorne,kto,co napise a ako mysli...dakujem za tvoj prispevok
@gennara
Ja to poznám takto čokoľvek zviažete na Zemi bude zviazané aj v nebi, čokoľvek rozviažete na Zemi bude rozviazané v nebi, je to Matúšovo evanielium, nie som učiteľ, na to musí byť človek povolaný od Boha..
zväzovanie a rozväzovanie znamená napr., keď sa modlíš - ja neviem napríklad ideš na skúšku, tak sa modlíš takto: Nebeský Otče zväzujem môj strach, obavy, neistotu, malátnosť, únavu, pocity malosti, znechutenie, pochybnosti, nedôveru v sebe..a rozväzujem: múdrosť, inteligenciu, čulú myseľ, božiu reč..nech keď sa moje ústa otvoria z nich vychádzajú múdre slová, nech skúšajúci nedokáže odmietnuť inteligenciu Ducha..atď. Ty máš právo a moc zväzovať a rozväzovať, Ty máš to právo...je to úžasné čo všetko nám pán Ježiš zasnúbil.
Kto je moje telo a pije moju krv, má večný život a ja ho vzkriesim v posledný deň. No ale čo je Kristovo telo? predsa cirkev, toto naozaj treba chápať duchovne, preto je potrebné pre spasenie sýtiť sa cirkvou..aj keď niekto hovorí že on nikam nemusí chodiť, veď BOH je všade..
My spoveď nemáme, máme večeru Pánovu, pred ktorou každý vyzná v sebe hriechy, ale ak cíti že napríklad je v ňom niečo čo ešte "nerozviazal" (napríklad závisť že kolegyňu povýšili a mňa nie) tak nejde,je to na každom.. večera Pánová pozostáva z jedenia nekvasených chlebov a pitia vína, takže my nemáme oblatku drulivú, ale nekvasený chlieb, ako jedával pán Jéžiš so svojími učeníkmi.
@jaron Mas pravdu 🙂 Inak katolicka cirkev nepovazuje intimny styk medzi manzelmi za nieco neciste. Naopak, tvrdi, ze prehlbuje vztah medzi manzelmi. Neviem, odkial to tu niektori maju, ze to ma byt len na plodenie deti. Dokonca ak zena odopiera manzelovi styk zamerne, s nejakym postrannym umyslom, je to hriech 🙂 (samozrejme, ze teraz nehovorim o zdravotnych problemoch, alebo ked sa dvaja pohadaju, co asi malo ludi ma vtedy naladu na podobne veci, ale ked napriklad chce tym zena nieco dosiahnut 🙂 Druha vec zase je, ze ma clovek nejaku zodpovednost, a ked pride dietatko neplanovane, tak sa aj zodpovedne zachova. A ak by ma nahodou niekto napadal, ze to tak nie je a katolici maju sex len na plodenie, dopredu odporucam knihu polskeho knaza Ksaweryho Knotza Sex ako ho nepoznáte, ktora je prave o intimnom spoluziti krestanskych manzelov.
@fiffinkaa Vies co, nebudem sa o tomto uz s tebou bavit. Strasne mi pripominas moju kamosku, ktora skoncila v Apostolskej cirkvi, ako keby vas to niekto ucil naspamat. Plati to pre vsetky letnicne cirkvi. Kto je moje telo a pije moju krv - je eucharistia. Taka je tradicia Cirkvi, ktora siaha k Petrovi, Jezisovmu najblizsiemu ucenikovi. Pride mi to doveryhodnejsia tradicia ako ze nejaky pastor v Amerike v 20. storoci si po svojom vysvetlil pismo a objavil druhu Ameriku. Len ti chcem pripomenut, ze este aj tu Bibliu, na ktoru sa tak velmi odvolavas, mate vdaka katolikom 🙂 Keby ju dnom a nocou neprepisovali stredoveki mnisi (ako aj dalsie vzacne diela, vdaka comu sa nam zachovala napriklad grecka filozofia), po najazdoch barbarov by sme prisli o cele nase dedicstvo. Viera je rozhodnutie rozumu, nepotrebujem sa dostavat do tranzov, aby som bola blizsie k Bohu. Jednoducho viem, komu som uverila.
@fiffinkaa Inak nemyslim to nejako urazene, ze sa odmietam s tebou bavit, len sa mi nechce stale tocit dookola. Poznam to z rozhovorov s kamoskou, ktoru som spominala. Neprijima ziadne argumenty, len sa blahosklonne pousmeje, ze ved ona vie aj tak viac. Nechcem nikoho presviedcat, len byvam niekedy velmi smutna z tolkych dezinterpretacii a spiny, co sa hadze na katolicku cirkev a pritom niekedy ani vobec nepoznaju jej ucenie, len sa opakuju dookola hluposti, ktore nam do hlav 40 rokov tlacili komunisti na dejepise, aby ju zdiskreditovali. Myslim, ze po 26 rokoch je uz najvyssi cas, aby sme zdvihli svoje lenive zadky a pozreli aj do serioznych historickych spisov. Niekto by neveril, ako sa mnohe veci udiali uplne inak, ako to do nas tlacili.
@fiffinkaa (ked teda vynechame otazku, kde v Biblii sa píše, že máme do úvahy brať jedine to čo je v nej napísané a všetko čo tam nie je explicitne napísané je proti Bohu,) mám na teba ako predpoklad diskusie ešte stále tie dve otázky
.
1. odkiaľ vieš, že presne tie knihy, ktoré sú zahrnuté do Biblie, sú Bohom inšpirované a ostatné texty (ako napríklad apokryfné evanjeliá atd) nie sú?
.
2. či súhlasíš, že jedna a tá istá veta (napríklad aj verš z Biblie) sa dá pochopiť niekoľkými roznymi sposobmi?
@gennara
Neviem prečo stále katolíci trpia predstavou že ostatné cirkvi hádžu na nich špinu, (nejaká pravda existuje, to nie je o očierňovaní) opýtala si sa, odpovedala som.. je to normálna diskusia, ale každá druhá odpoveď od katolíka je: nebudem sa s Vami o tom baviť!!! z toho sa dá usúdiť že katolík je zahorknutý na Všetky ostatné cirkvi...
Pozri mi chválime Boha a Syna človeka, mám možnosť porovnať katolickú a letničnu cirkev pretože som bývala katolíčka, to že sa v našom zbore horlivo chváli BOH je pravda a je to krásne a BOH to má rád, nie je to žiadny tranz ako si ty nazvala..je to láska.
A motlitba že poprosíš nebeského otca o niečo je normálna praktizujúca a účinná..pretože BOH s Tebou stále jedná, v tvojom bežnom živote, ale ty mu máš predkladať v čom potrebuješ jeho pomoc..napr. v Žalmoch sa píše..Čuj Hospodine hlas môj zrána, zrána Ti robím prípravy a vyčkávam..
Samozrejme že sa odvolávam na Bibliu, na čo sa mám odvolať..nepíšem tu moje bombastické objavy..
@fiffinkaa katolik nie je zahorknuty na ostatne cirkvi, len ho nebavia tie verkliky. Tazko sa to vysvetluje, kedze patris k letnicnym cirkvam a nevies, ake to je, ked niekto zvonku sa s vami bavi. Asi si neuvedomujete, ake "argumenty" niekedy hadzete, a clovek na to nema silu. Mne sa velmi pacil pristup Jezisa, ked ho predhadzovali na vypocuvanie raz pred Pilata, potom pred Heroda Antipa. Vela toho totiz nenahovoril. Co mal povedat, povedal, a aj tak by ho nepocuvali, mleli si svoje dookola. Asi tak.
@fra
Odpoviem rada, ale čakám že aj ty sa vyjadríš k pár mojim otázkam ktoré zaujímajú mňa:
1. Odkiaľ vieš že sa máš prežehnávať?
2. Na akom Božom Slove stojí sv. prijímanie, birmovka, krst pokropením vodou
3. Ako si prišla na to že sa máš modliť k P. Máriíí a ostatným "svätým"
4. Na akom Slove stojí že si máme v chráme vyobrazovať modly, sochy
Prosím si krátku, jednoznačnú ale podloženú odpoveď o horeuvedených. Tieto otázky tu spomenuté už boli, ale nik na ne zatiaľ nevedel reagovať, ja som sa vyjadrila k všetkému na čo som bola dotazovaná..dakujem.
@fra mňa sa síce nepýtaš, ale aspoň jedna poznámka k tej prvej otázke (na ktorú úplná odpoveď by si asi vyžadovala dlhšiu diskusiu, dôkladný rozbor a pod. presahujúce možnosti tejto diskusie a čas, ktorý je kto ochotný do nej venovať 🙂 )
Minimálne Starý zákon tu máme vďaka Židom, nie? Myslím si ale, že v skutočnosti Starý zákon, ani Nový zákon, jednoducho celú Bibliu tu nemáme vďaka Židom, ani katolíkom, či iným ľuďom, ale predovšetkým vďaka Bohu, ktorý ako zvrchovaný vládca si používal a používa kedy chce a koho chce. Hoci aj oslicu 🙂 (viď príbeh o Balámovi), Babylonského kráľa, či cesty vybudované Rimanmi, ktoré používali prví kresťania pri šírení evanjelia...
@fiffinkaa Prepac @fra ale chcem sa vyjadrit k tym otazkam, ktore si dostala.
1. Prezehnanie je pozdrav Bohu, nezabudni, ze sa pritom vyslovuje v mene Otca, i Syna i Ducha sväteho. Je to vyjadrenie úcty voči Trojjedinému. Myslim, ze na pozdrav nepotrebujes nejake prikazania. Prezehnanim si pripominas obetu Krista na krizi, kedze prezehnanie predstavuje kriz. To este aj taketo nieco vam vadi na katolikoch? 🙂
2. O eucharistii, krste a birmovke som pisala vyssie. Najma o eucharistii. Krst je symbol znovuzrodenia, to predsa mate aj vy. Stary clovek konci a rodi sa novy. Krst vykonavali aj Kristovi apoštoli ešte priamo v Jeruzaleme, keď sa po zoslani Ducha Sväteho zacali ludia obracat na krestansku vieru. Aj apoštol Pavol sa po obrateni dal pokrstit, dokonca sa mu v sne zjavil Ježiš a povedal mu za kým ma ísť a dať sa pokrstiť. Je to tam tak jasne napísané, radi sa odvolávate na Pavla, v pripade krstu to už neplatí? To je už potom pekne selektívny prístup k Písmu. Treba si pozrieť Skutky apoštolov.
3. Stretnutie Márie u Alžbety: "odteraz ma budú blahorečiť všetky pokolenia sveta....." Mária citovala starý žalm. Ježiš pod krížom nám Máriu "odkázal" - Hľa tvoja matka. Máriu nevyznávame ako bohyňu, ale ako stelesnenie tej najväčšej poslušnosti voči Bohu, podriadeniu sa jeho vôli v prospech našej spásy. Nikto z ľudí nám nedal väčší príklad lásky k Bohu a prijatiu jeho vôle. Je to úcta voči Márii, nie robenie si nejakej modly.
4. Stojí to na samotnom Novom zákone. Nový zákon je materiálne zhmotnenie Slova. Zákaz zobrazovať si sochy platil v Starom zákone pre Židov, v tom čase totiž ľudia mali veľké sklony všetkému pripisovať nejakú moc a zbožšťovať si ju. Ale príchodom Ježiša sa nám Boh dal poznať aj materiálne. Ukázal nám svoju tvár. Teda ak vyznávate, že Ježiš je Boh. Sám Boh nám ukázal svoju tvár. Samotní prví kresťania začali Ježiša zobrazovať. Opakujem, boli medzi nimi ľudia, ktorí Ježiša poznali osobne.
@gennara Ďakujem.
1. viem aké slová sa používaju pri prežehnaní, ale nenapísala si odkiaľ pochádza to prežehnávanie rukami, nie nevadí mi to na katolíkoch pýtam sa čisto zo zvedavosti
2.Ja krst chápem, pýtala som nie na krst ponorením do vody, ale na Váš krst pokropením vodou odkiaľ pochádza?
3. Nevieš náhodou ktorý je to žalm?
4. Pre katolíkov neplatí starý zákon? držíte sa len NZ? Ano vyznávame a uctievame p. Ježiša ako Boha, ale nezobrazujeme.
@fiffinkaa Krst váš aj náš je symbol znovuzrodenia, či už ide o ponorenie do vody alebo liatie vody na hlavu. Keby sme mali ísť do dôsledkov, museli by sme sa chodiť ponárať do Jordánu.
Čo sa týka toho žalmu, prepáč neviem presne, ktorý to je, ale v Novom zákone je to Lukáš (prvá kapitola verše 46 až 55). A čo sa týka Nového zákona, Nový zákon je naplnením Starého zákona. Ježiš hovorí, že neprišiel starý zákon zrušiť ale naplniť. Na iných miestach hovorí, že nám povedal všetko, čo mu kázal Otec, aby nám povedal. Ježiš nám dovysvetlil všetko, čo máme vedieť a čo je potrebné pre našu spásu. keby sme sa mali držať len Starého zákona a nevnímať to nové, čo nám Ježiš priniesol, boli by sme vyznávači judaizmu, nie kresťania.
@jaron ano, maš pravdu, od koho iného ako od Boha aj skrz jeho vyvolený národ môže jeho Slovo pochádzať ...a s tou oslicou, Babylonským kráľom, Rímskymi cestami si to napísal nádherne 😵
.
ale ja som sa pyta @fiffinkaa technickú otázku- ako a kedy sa celý Nový Zákon v dnešnej podobe 4 evanjelií, skutkov apoštolov, listov, zjavenia sv. Jána ustálil v dnešnej podobe - v tej podobe z ktorej berie presné jednotlivé verše.... pokieľ viem, rozhodnutie o tom, ktoré knihy sa majú zaradiť do Biblie a ktoré nie a v akej podobe urobila katolícka cirkev na konciloch v Hippo (roku 393) a v Kartágu (v rokoch 397 a 419)- áno, tá slovami fiffinkaa "modlárska nehodná" katolícka cirkev, ktorá podľa jej slov nemá nič spoločné s Bohom - nie je tu trochu paradox, vysmievať sa jej a neveriť tomu, že túto Cirkev vedie Duch Svätý, ale pritom používať verše, ktoré práve táto cirkev uznala ako Bohom inšpirované?
@fra čiastočne som sa dotkol v poznámke aj odpovedi na tento proces, i keď som písal, že je to zložitá vec a vyžaduje si veľmi široké a dôsledné rozobratie.
Ak si Boh použil Židov, znamená to, že Židovskí náboženskí predstavitelia boli a budú vždy vo všetkom čo robia a povedia neomylní...?
Je inak rozdiel "rozpoznať" a "rozhodnúť" o kanóne Biblie. To je už ale tá široká a zložitá téma, ktorú tu asi ťažko uspokojivo rozoberieme.
@jaron to by dopadlo, keby všetci predstavitelia katolíckej cirkvi boli vždy vo všetkom čo povedia neomylní - veď na to stačí mať oči a uši, aby človek videl že to nie je pravda 🤐 ... len verím, že tak isto ako pred 1500 rokmi, keď prijala kánon Nového Zákona tak aj naďalej je táto Cirkev je ako CELOK (nemyslím tým každého jedného jej predstaviteľa- ved v cirkvi sú ľudia dobrí aj zlí ) vedená v závažných vieroučných otázkach Duchom Svätým- veď Ježiš prislúbil, že vovedie svoju cirkev do plnej pravdy (Jn 16,13) a bude s ňou až do skončenia sveta (Mt 28, 19-20), dal jej autoritu vo vzťahu k jej členom (Mt 18,15-18, LK 10,16), modlil sa za jej jednotu (Jn 17,20-23, Rim 1ž,17-18, 1Kor 1,10) ... a navyše si nemyslím, že je tým myslená len abstraktná duchovná cirkev, ale celkom kontrétna cirkev, ako mesto postavené na návrší, ktoré sa nedá ukryť (Mt 5,14)- ved v písme sa cirkev spomína vyše stokrát a vždy vo význame konkrétnej cirkvi....
@jaron ale čo sa tyka toho, že tema je široká a zložitá, máš pravdu .... navyše som mizerný teolog a historik,a práve preto som rada, že nemusím sama objavovať koleso, ale že sa môžem oprieť o modlitby a vieru milionov ľudí, ktorí hľadali Boha s otvoreným a pokorným srdcom... ani by som sa nebola pustila do tejto debaty, len tie slova od fifinka na adresu mojej Cirkvi ma zamrzeli...
@fiffinkaa a tebe som ešte neodpísala, vyššie to gennara krásne zhrnula, ale skúsim ešte aj ja niečo pridať - hoci úplný základ všetkého som vyjadrila vyššie- ak verím (aj na základe mnohých vyššie uvedených veršov (dnes o 11:10)), že cirkev je vedená Duchom Svätým a má autoritu vysvetlovať Svaté Písmo, tak nemám problém ani s vecami, ktoré spomínaš nižšie (veci, ktoré cirkev používa a hlása, si nevycucala z prsta - niektoré prišli plynule z apoštolských čias, iným veciam a praktikám predchádzali dlhoročné modlitby, dlho skúmané zjavenia alebo koncily kde sa stretli a diskutovali stovky vzdelaných modliacich sa ludí ktorí možno poznali Bibliu lepšie ako my všetci na MK dokopy a potom vydali- alebo aj nevydali- SPOLOČNÉ stanovisko)... ale podme po poriadku
1. Odkiaľ vieš že sa máš prežehnávať?
Medzi prvými kresťanmi bolo znamenie kríža najbežnejším vyjadrením viery, často sa objavovalo v dokumentoch z daneho obdobia (vačšinou bolo zvykom dávať ho na čelo). Cyprián z Kartága (210-258) napísal, že "v znamení kríža je všetka čnosť a sila... v ňom je spása pre všetkých, ktorí sú ním označení na čele" (narážka na Zjv 7,3 a 14,1). Biskup Atanáz (296- 373) píše, že "znamením kríža strácajú moc všetky čary a menia sa v ničotu všetky čarodejstvá" - znamenie kríža je zhrnutím kresťanskej viery v jednom symbole, keď sa prežehnávame spomíname si na svoj krst a vyznávame vieru v Otca i Syna i Ducha Svätého - rukou naznačujeme, že nás vykúpil kríž Ježiša Krista - kríž je prostriedok, skrze ktorý sme spasení .... -myslím, že keď bolo robiť znamenie kríža vhodné pre kresťanov v roku 200, že je vhodné aj pre kresťanov v roku 2000 🙂
Baby nechcete si zalozit inu temu s inym nazvom? Ja stale riesim nazov temy, a zial odpovede idu mimo.
Chcem sa opytat, ci ma niekto skusenosti s Creightonovym modelom? vyuzivaju ho aj na prirodzene pocatie v Na pro technology. Mna stale zaujima nechemicka a nebarierna ochrana, zvlast pocas kojenia. Ak by mam miekto skusenosti d cyclotestom tak prosim pridajte. dakujem

@fiffinkaa ahoj, o svojej cirkvi a viere si s tebou budem rada písať verejne (hoci mi občas dlhšie trvá než odpíšem), len najskor si chcem ujasniť nejaké základy, z ktorých budeme vychádzať ... proste keby som ja hovorila po francuzsky a ty po anglicky tiež by sme si toho veľa nepokecali 🙂