Intímny manželský život v kresťanskej rodine
Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem
Ach baby. zrovna včera som riešila v sebe náboženstvo. Som (vychovaná) ako katolíčka, ale do kostola nechodím. Už vidím, ako tu mnohé budete na mňa útočiť, aká som hriešna a podobne. S vlastnej skúsenosti poviem len jedno a myslím, že sa to týka témy. Náboženstvu (akémukoľvek) chýba tolerancia. Keď robí niekto niečo iné, a nechodí v nedeľu do kostola, to podľa mnohých znamená, že nemôže mať vzťah s Bohom. A čo sa týka otázky? Myslím, že ak si to baba v sebe vyrieši, bude to OK, veď každý budeme súdení podľa vlastného svedomia. Len trošku tolerancie by nezaškodilo..
@kallocka - čo nemá logiku? Ježiš mal učeníkov-umýval im nohy, kňazi sprostredkujú ministrantom Ježišovo učenie-čiže logicky oni majú nohy umývať tak ako to robil Ježiš. Bola by hlúposť keby to bolo naopak.
@buducamama nepochopili sme sa, nema to logiku ak sa to robi opacne
Fakt nikdy, nikdy nechodím prispievať do takýchto tém, ale zvyknem si ich poprečítavať, aby som zistila názory a postoje- jednoducho ma to zaujíma, ale dnes musím poďakovať vám dvom @billam a @maca_p ...proste som sa naozaj bavila...máte neskutočný humor 😀 😀 😀
Inak som potešená, že mnoho žien sa vie pekne a inteligentne k tomu postaviť či je veriaca alebo nie...ale kto hľadá pravdu alebo to, čo je 100% správne, tak ten hľadá márne podľa mňa, lebo je to každého vlastné rozhodnutie a basta- ale to by nevznikali takéto diskusie 🙂
@alexandramaria tvoj fanatizmus ma vyburcoval k tomu, aby som sa ti priznala- som žena, som matka (dokonca mám i fotku - ako vieme, veľmi dôležité pre teba! 😀) a áno myslím si, že Biblia aj cirkev sú biznis s najlepším marketingom na svete....
kocky, ja by som sa chcela spytat (tych, co sa do toho rozumeju) cisto teoreticky ci cirkev povoluje sterilizaciu ako antikoncepcnu metodu v pripade, ak by dalsie tehu ohrozilo zdravie (zivot) zeny. lebo tam je uz, myslim si, strach z tehotenstva opravneny a pochybujem, ze by sa niektora v takom pripade dala na billingsa alebo stm, ci hej?
@mima4 do "pridávanie si svojho" patrí aj to ako sa slobodný kňaz , alebo "cirkev" ako taká môže vyjadrovať k tejto otázke, keď jednoznečne ide nad to čo je napísané v Božom slove, niečo čo je na osobnom rozhodnutí dvojice ... Nerozumiem ako môže niekto tvrdiť, že rozumný druh antikoncepcie je hriech a pritom tolerovať dvojice, čo je bežná prax, ktoré spolu žijú v "hriechu" niekoľko rokov a potom sú zosobéšené v kostole v pokročilom štádiu tehotenstva nevesty. Príde mi to úplne smiešne ...
@buducamama aj pre vsetkych ostatných, čo si myslia, že cirkev chápe akúkoľvek rozkoš ako hriech - je to práve naopak!!! Aj v katechizme je definované, že na čo je sex- na prvom mieste je napísané, že na vzájomné obdarovávanie sa manželov a prejavovanie lásky, a AŽ na druhom mieste je plodenie detí. Takže tie výroky, že keď sexuješ nie za účelom plodenia je hriech, sú blud!!!!
U nas snaha bola s Billingsovou metodou, aj fungovala 7 rokov, aj sa nam zadarili hned na prvy sup 2 deti. A potom prisiel sok a otehotnela som tretikrat - uplne necakane a neplanovane a teda chvilu nam trvalo, kym sme to "rozchodili" (saomzrejme potrat neprichadzal do uvahy). Takze teraz sme skoncili chtiac-nechtiac pri kondomoch, lebo dalsie dieta by sme uz nijak financne a asi ani psychicky neutiahli momentalne.
@evening_star Ahoj, prepáč, ale nesúhlasím s Tebou, keď beriem antikoncepciu, ktorá zabraňuje ovulácii a preniknutiu spermií do maternice, tak k oplodneniu dôjsť nemôže. Tak aká abortívna?
Ďalšia vec: asi nie som taká dobrá katolíčka, ako Ty, ale prosím Ťa, buď taká dobrá, v ktorom Božom prikázaní sa zakazuje antikoncepcia? Zakazuje ju cirkev, nie Božie prikázania. Ja svojho muža milujem a naše intímne spojenia sú vyjadrením tejto lásky (a láska je od Boha, alebo sa mýlim?). Nechcem toto obmedziť len na akt plodenia detí. A ak by som ich už mala povedzme 10 a ďalšie už by som fakt nezvládla, to už by sme s mužom nikdy nemohli mať sex?
Ináč, podľa mňa je tiež pokrytecké, keď niekto zatracuje antikoncepciu a bije sa do pŕs, ako veľký katolík a pritom si počíta plodné dni a ak je náhodou ovulácia, tak, sorry zlatko, žiadne radovánky! Veď to je tiež vedomé bránenie počatiu! 😒
@kallocka - jaaj, prepáč, už chápem ako si to myslela.
@hori - podľa mňa je tvoj strach o svoje zdravie pre nich druhoradé. Hlavne, že vznikol nový život ako Boh chcel.
@evening_star -tak tomuto fakt neverím.
@h2 - presne, hovoríš mi z duše.
@gagik
ano ja viem, že by som mala prijať toľko detí, koľko by mi Pán nadelil....lenže mám trocha zdravotné problémy a tak sa bojím mať veľa detí (možno by som nezvládla sa o ne postarať a s manželom sme na ne same) .....ako neobhajujem sa, lebo chápem, že z tvojho pohladu sa mi asi divíš....ale prosím nesúd ani Ty mna...ked ma nepoznáš...dakujem
@buducamama Prečítaj si to v katechizme, je to aj na nete. Nás to tak aj učili na cirkevnej škole. Neviem, skadiaľ máte také bludy. Citujem KKC 1601: "(Manželstvo) je zamerané svojou prirodzenou povahou (po prvé) na dobro manželov a (po druhé) na plodenie a výchovu detí."
@h2 Pochybujem, že tvoja HAK nie je abortívna. Radila by som ti podrobne si prečítať celý 40-stranový príbalový leták k nej aj s tými vedľajšími účinkami, kde to určite bude napísané.
neviem ako vnimaju ostatne zeny krestanske metody v sexualnom zivote a ci su naozaj take krestanky,ked vraj spekuluju,ale ja som jedna z tych spekulantov.Povazujem sa za dost silne veriacu a fungujeme s manzelom na STM metode, (Symptotermalna metoda )lebo sme si ju zvolili do manzelstva dobrovolne.Pri manzelskom slube sme si slubili aj to,ze prijmeme deti,ktore nam budu dane.STM metoda nie je v rozpore s mojim slubom a s faktom,ze som pripravena prijat dieta...ano som pripravena prijat dieta v pripade ak aj napriek STM otehotniem.Pri ostatnych typoch antikoncepcie je uplne iny zamer...prerusovany styk vedie k zabraneniu spermii zotrvat v tele zeny....tak isto kondom.Hormonalna antikoncepcia funguje na zabraneni rastu zivotaschopneho vajicka.Vnutorne teliesko je abortivna forma antikoncepcie...zabranuje uhniezdenia aj v pripade uz oplodneneho vajicka a pre krestana zacina zivot spojenim spernie s vajickom.STM metodu nepovazujem za spekulativnu...zivotaschopnost vajicka nie je obmedzena ani znicena a nie je zabranena ani moznost spermiam dostat sa do tela zeny....cize to skor Pana Boha nazvem '' spekulantom '' ak napriek tomu mi dopraje dalsie tehotenstvo 😀 Ale nakolko mam urcitu zodpovednost aj voci detom,ktore som uz na svet priniesla a aj za svoje vlastne zdravie tak metodu STM vyuzivam vtedy,ked sa chcem venovat manzelovi a neplanujeme mat dalsie dieta.Osobne poznam jednu rodinu velmi silne veriacu,ale nie su katolici...vyznavaju iny druh duchovneho spojenia s Bohom.Maju spolu 11 deti a dievcata maju zakaz nosit nohavice a zakaz pracovat po ukonceni skoly,musia mat dlhe vlasy a oblecene decentne.Matka ma za sebou 6 cisarskych rezov a 5 normalnych porodov.....oni naozaj ziju v nesebeckych podmienkach a nespoliehaju sa ani na STM....jednoducho naozaj nechaju uplne vsetko na Pana Boha.matka tiez nepracuje lebo podla jej slov ona sa narodila byt len matkou a nicim inym...ale Pan Boh nam dal nase deti,aby sme sa o ne starali ako najlepsie vieme a z mojej strany som za ne zodpovedna,aby som tu s nimi co najdalej bola,vychovavala,mala im co dat jest (tym padom musim fungovat v praci ktora je platen a nemozem ostat a byt doma s 11 detmi ) a tym padom regulujeme nase moznosti pomocou STM...ak je to pre niekoho spekulativne...nech ma Pan Boh sudi ak dojde rad na mna. Ja ziadnu zenu nesudim,nekomentujem,nedavam jej nevhodne otazky,nespochybnujem jej rozhodnutie a hlavne jej nedavam pocitit to,ze jej volba je nespravna....moje slova vyssie su len slova o tom ako vnimam akukolvek antikoncepciu ak sa jedna o moje vlastne telo.
@evening_star Vieš čo? Vzhľadom k tomu, že som pri svojom prvom a jedinom tehotenstve skoro umrela (lekár mi doslova a do písmena povedal pár dní po pôrode: "Tak sme Vás dostali hrobárovi z lopaty.") a pri ďalšom tehotenstve riskujem život a to, že po sebe zanechám sirotu, tak sa chrániť budem, aj keby som sa mala škvariť v pekle. Robím to preto, aby môj syn mal matku, nemienim riešiť, do akej miery je, alebo nie je moja antikoncepcia abortívna. A už vôbec preto nemám výčitky a nemienim sa z toho ani spovedať, lebo pri spovedi svoje hriechy ľutujeme a toto ja neľutujem. Boh mi odpusť! 🙂
@kallocka Žiadna HA nie je LEN o tom, že zabraňuje už oplodnenému vajíčku v uhniezdení, je tam trojnásobný účinok: zabránenie ovulácii, preniknutiu spermií za krčok maternice a až nazáver zabránenie uhniezdenia, lenže práve pre tie prvé dva dôvody sa ani nemá čo uhniezdiť. Ostatné svoje dôvody vysvetľujem v odpovedi, ktorú som písala pred chvíľkou @evening_star.
@kallocka - to je hlúposť. HA len zabráni aby sa vajíčko uvoľnilo, nič nezabíja.
@h2 Ja ťa určite neodsudzujem, a áno, k prípadom ako si ty, treba pristupovať ešte citlivejšie, teda ak by ďalšie tehotenstvo ohrozilo tvoj život, tak určite je na mieste hľadieť na zdravie matky. Boh na každého pozerá individuálne. Toto sú však výnimky, možno si jedna zo 100 000, ktorej by ďalšie tehotenstvo ohrozilo život. (Ale na druhej strane, keby to tak naozaj bolo, myslím, že by si radšej podstúpila sterilizáciu, lebo HAK tiež nie je 100¨%-ná, že?)
@buducamama A to máš odkiaľ? http://teologietela.paulinky.cz/Sexualita-Plodn...
@buducamama nie je to hlupost! Najprv si o tom pohladaj viac info
@kallocka HA nie je abortivna...je to aj v nazve...je to hormonalna antikoncepcia,chemicka reakcia....vela zien si mysli,ze HA je abortivna.Pri HA nedochadza k produkcii vajicok proste ten process je zastaveny chemicky pomocou hormonov,ktore simuluju v tele tehotenstvo...teoreticky by teda k produkcii vajicok nemalo dojst ale nie jedna stastna mamicka drzi dnes v naruci svoje '' nedozrete vajicko'' 😀
@evening_star Sterilizácia je pre mňa priveľký zásah. A čo sa ďalšieho tehotenstva týka, netvrdím, že by som nevyhnutne musela umrieť, ale musela by som byť pravdepodobne na rizikovom, možno dlhé mesiace v nemocnici... nechcem to riskovať. Možno som preto pohodlná, zlá katolíčka, maloverná, hriešnica... no tak som. 😒
@franica aky fanatizmus? 😀 si este asi nevidela náboženského fanatika. Kriste pane, tu vládne fakt rypacstvo najvyššieho stupna. A nalepkovanie.

@maca_p na Velku noc vo vsetkych rimskokatolickych kostoloch na zeleny stvrtok umyvaju knazi nohy ministrantom, veriacim muzom na pripomenutie ako Jezis umyval nohy svojim ucenikom, prisiel sluzit. Nikdy som to nevidela naopak! Nema to logiku.