icon

Intímny manželský život v kresťanskej rodine

lukihomamina
19. dec 2013

Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem

kallocka
20. dec 2013

@cmulinko odkial mas zdroje tychto info, ze simuluje tehotenstvo? Takze v krvi mas zvyseny Hcg, prolaktin na tvoju kolostra a pod.? Pride mi to info z brucha..

h2
20. dec 2013

@kallocka Ani mne sa nepáči, keď je niekto útočný, sama som nemala v úmysle byť útočná. Ak sa Ti napriek tomu niečo, čo som napísala, javí, ako útočné, tak sa Ti ospravedlňujem, nič som nemyslela zle, píšem svoj názor, tak, ako aj Ty píšeš svoj. A pokoj v duši mi určite nechýba. 🙂

cmulinko
20. dec 2013

@kallocka ked zena berie antikoncepciu,tak viac menej sa u nej objavuju priznaky tehotenstva,plnsie a bolestive prsia,mierne zvysenie vahy,unava,spavost...a pisala som simuluje tehotenstv .To co pises o HCG je skor tvoje info z brucha nakolko je nad slnko jasne (resp mne teda je ),ze HCG je hormon,ktory produkuje embrio...v pripade HA ziadne embrio neexistuje...preto je to cela simulacia...klame sa telo pomocou hormonov,ktore sme schopny vyrobit umelo...a dodavat ho v malych ale pravidelnych mnozstvach do tela zeny a tym padom u nej dosiahnut tento '' neplodny '' efekt dlhodobo.

billam
20. dec 2013

@alexandramaria ved sa uvolni...nezvladas emócie 😉

evening_star
20. dec 2013

@cmulinko Čítala si si ten článok, na ktorý som ti dala link? HAK je abortívna, práveže väčšina z nich.
"Stručně řečeno: u některých druhů HAK je riziko postfertilizačního účinku (tj. smrti embrya) vyšší, u některých nižší. Larimore a Stanford ve svém přehledovém článku z roku 2000 situaci shrnují následovně:

„Existují dobré důkazy na podporu hypotézy, že efektivita orální antikoncepce je do jisté míry závislá na postfertilizačních účincích. Pro kvantifikaci relativního podílu postfertilizačních účinků však není dostatek údajů."[3]

Jinými slovy: máme dobré důkazy pro to, že pilulka může někdy způsobit smrt embrya před zahnízděním, jen nikdo neví, jak často."

lukihomamina
autor
20. dec 2013

...ženy (matky) či už veriace alebo nie.....dakujem Vám za Vaše príspevky ale zároveň Vás chcem požiadať, aby ste prestali s tými hádkami a osočovaním sa.....mojim zámerom v žiadnom prípade nebolo vyvolanie burcujúcej diskusie......proste chcela som sa len informovať, poradiť ....porozprávať o niečom, čo ma zaujímalo.......nepáči sa mi, že sa táto diskusia zvrhla takýmto smerom a začali ste tu niektoré z Vás vyťahovať úplne iné témy.....
...ja som ani nedúfala, že mi tu niekto odpíše.....domnievala som sa, že nemáte v tomto predvianočnom období na takéto témy čas...a na počudovanie Vy sa tu takto hádate......
...kým sme, aby sme sa navzájom súdili??? .... nesúďme, lebo budeme súdení.....

PS: baby...ignorujte tie, ktoré majú záľubu vyvolávať hádky.....neznižujte sa na ich úroveň...

Krásne a požehnané sviatky všetkým ľudom dobrej vôle ......

cmulinko
20. dec 2013

@evening_star samozrejme teorie existuju a je ich mnohom viac ako len tento tvoj link ale zial na zaklade jedneho linku si ja teda nedovolim tvrdit,ze HAK je len abortivna antikoncepcia...v prvom rade HAK je liek a az v druhom rade ma antikoncepcny ucinok...tym netvrdim,ze HAK je dobra a zdrava volba pre zenu,ale tvrdit o nej,ze je abortivna,lebo z 5 percent zlyhani u ktorych sa objavi ovulacia mozno 1-2 percento zien aj v tej istej dobe ma styk a otehotnie a absolutne suhlasim s poslednou vetou,ze '' nikto nevi jak casto '' sa z tych 1% tehotenstiev konci potratom ako vedlajsi ucinok zlozenia HAK....to je dost mizerne percento na to,aby sa HAK v prvom rade oznacovala za abortivnu....to,ze je to antikoncepcia to je bez debaty,ze ju nepodporujem je tiez bez debaty a zeny by si mali uvedomit skor jej hormonalne ucinky a moznosti trvaleho poskodenia,lebo tam to percento je omnoho vyssie,tak nerada neriem uz aj tak zlej povestnej antikoncepcii titul hormonalny nicitel (tento nazov si zasluzi viac a opravnene )a nerada by som ju kvoli 1% nazvala abortivnou....tie dokazy este dlho potrvaju,kym sa dokaze,ze u 1% bola naozaj HAK dovodom potratu a nie ine zdravotne problemy matky...lebo koniec koncov chcela by som vidiet tu studio a vyskum,ktory bude skumat kedy ktora zena pod HAK otehotnie a potrati este pred tym,nez by to nejaky specialny tym pod specialnym mikroskopom mohol sledovat,ze ano tu sa to oplodnilo a o 2 dni neskor to putuje von z tela a teraz musime zistit pricinu ci to naozaj bolo kvoli abortivnemu ucinku HAK alebo dana pacientka mala len znizenu imunitu a vsetko to zapricinila jej 3 dnova chripka.

billam
20. dec 2013

@lukihomamina aká hadka? Kto sa tu hada?

kallocka
20. dec 2013

@cmulinko zaujima ten zdroj 🙂

cmulinko
20. dec 2013

@kallocka nechapem,aky zdroj

lukihomamina
autor
20. dec 2013

@billam pozri...nebudem na Tvoju otázku reagovať...som inteligentná žena....prajem Ti pokoj v duši .....

kallocka
20. dec 2013

@cmulinko porovnanie hormonalnej atk s tehu, z akeho zdroja to mas?

dai
20. dec 2013

@lukihomamina ahoj. neidem sa zapajat a verim ze na mna nikto bigotny nezareaguje... takze len odpoved na tvoju otazku - beriem hak - beriem to uz od svojich 18tich, napriek tomu ze som vtedy este sexualne nezila - mala som velke problemy s menstruacnym cyklom a obrovske bolesti pravidelne sa konciace 2dnovym pobytom na infuzkach v nemocnici - preto sa rozhodol moj gynekolog mi hak nasadit - odvtedy sa mi cyklus umelo upravil a hlavne sa bolesti dostali do normalnej urovne...Otehotnela som bez problemov a som pravidelne sledovana vsetkymi moznymi testami na vsetko co hormony mozu ohrozovat☹ nie som nadsena uzivanim hak - fakt je ze mi pomohla s mojimi problemami ... snazim sa brat taku, ktora ma co najnizsiu hladinu hormonov, stale dostatocne ucinnu pre mna.
osobne neverim na metody ochrany prezentovanej cirkvou, myslim ze uz aj nas papez ma na tuto vec svoj nazor - samozrejme nie moc popularny u sr bigotnej cirkvi ( cakam kedy ho nasi biskupy z cirkvi vylucia🙂 kedze oni maju vaecsinou iny nazor ako nas papez )

cmulinko
20. dec 2013

@kallocka ty asi myslis na ten moj zdroj o simulacii tehotenstva pri uzivani HAK...tak moj zdroj su moje vedomosti zo skoly,kde som sa na hodine radioterapie ucila aj o rakovine vajecnikov a kde nas prednasajuci pan docent,ktory este dufam pracuje na detskej onkologgii vysvetloval ucinok HAK na vajecniky a celkovy reprodukcny system rovnakou formou ako som to ja teraz napisala...sliznica maternice sa za normalnych okolnosti meni ..zhrubne pri ovulacii aby bola schopna prijat oplodnene vajicko..HAK sposobi,ze maternica sa sprava tak akoby uz k oplodneniu doslo a preto dalsie uhniedzenie nie je mozne...stavaju sa vynimky,ked v dosledku vynechania dennej davky resp pre farmakologicku chybu HAK prestane vykonavat svoju pracu a dojde k dozretiu vajicka,ba dokonca aj k oplodneniu a ak sa akurat neudeje to na co poslala link evening star,tak je velka sanca na porod zdraveho dietata. Teraz bud mi veris alebo budes argumentovat tym co ti google ponuka.Moja hlava nie je google.

billam
20. dec 2013

@lukihomamina no vidíš, tak kto tu potom robi hadku? Chces tym povedat, že ja nie som inteligentna?
Ja sa na to neurazim, pretoze mna urazia len ludia, ktorí mi za nieco stoja....A možno mam oveľa väčší pokoj na dusi nez Ty...ja totiz nemusím riešiť intimny manželský zivot v kresťanskej rodine 🙂

lukihomamina
autor
20. dec 2013

@billam ja som nikde nenapísala, že nie si inteligentná ani nič podobné......svoj charakter a inteligenciu prezrádzaš Ty sama svojimi príspevkami (pritom neposudzujem, či v pozitívnom či negatívnom svetle).....a dakujem za Tvoju reakciu.....

kallocka
20. dec 2013

@cmulinko nesuhlasim s tym ze sliznica sa sprava ako pri tehotenstve, urcite nie je zhrubna a nie je schopna uhniezdit prip. dieta, HA posobi proti zrubnutiu sliznice, preto je abortivna a tak ucinna. Ak mas argumenty na vyvratenie proti potvrd ich zdrojom, veda ide dopredu mozno docent dnes uz hovori ine veci

evka.flora
20. dec 2013

@billam prosim ta opusti tuto temu, nemas k nej co povedat. zaloz si svoju temu o tom aka je RKC podla teba blba a tam si pis tieto svoje poznatky.

kazunomiya
20. dec 2013

@hori K tej sterilizacii: Cisto teoreticky, nie, cirkev sterilizaciu nepripusta, hodnoti ju ako mrzacenie (umele znicenie plodnosti). Znie to mimoriadne tvrdo, ak hovorime o pripade, kedy tehotenstvo predstavuje znacne riziko pre zdravie zeny. Vyplyva to ale z toho, ze cirkev povazuje vsetko, co umelo zasiahne do plodnosti, nech je to antikoncepcia alebo sterilizacia, za nepripustne. (Netyka sa sterilizacie ktora vznikla napriklad nutnostou zobrat zene maternicu alebo vajcovod pri akutnom ohrozeni zivota - napr. riziko vykrvacania, mimomaternicove tehotenstvo atd., pretoze nebol zamer vykonat sterilizaciu, ale akutne zachranit zivot zeny.)
Podla toho, co som citala, sa odporuca v takomto pripade prisnejsia forma STM, ak sa dobre pouziva, je prakticky stopercentne spolahliva, mam znamu, ktora to ma odskusane (mali vazny dovod vyhybat sa tehotenstvu v jednom pomerne dlhsom obdobi). Prisnejsou formou sa mysli to, ze sa v kazdom cykle pocka az kym je iste, ze je po ovulacii, a manzelia su spolu iba v neplodnom obdobi od ovulacie po menses. (U beznej zeny to znamena asi 10-12 dni v cykle.)

A este prakticky, pastoracna prax vzdy pripustala aj pripusta, ze ak niekto nedokaze dodrzovat to, ako by mal po krestansky idealne zit, nech zije najlepsie ako dokaze. Taktiez ak by ho malo dosledne dodrzovanie nejakeho pravidla uvadzat do rizika niecoho horsieho, tak sa v praxi da z neho zlavit. V istych pripadoch to znamena, ze sa pripusti aj pouzitie antikoncepcie (neviem presne ako je to so sterilizaciou, kedze je to nevratny zasah do telesnej integrity). To znamena, ze aj ked principialne tieto veci cirkev neschvaluje, uvedomuje si, ze nie kazdy je schopny v kazdej chvili zit presne podla toho, ako to ma byt idealne. Pre praktikujucich katolikov toto znamena ze treba vec riesit so spovednikom (toho si treba dobre vybrat, ale to uz je dalsia tema).
Preto tu niektore pisu, ze aj kondomy su pripustne - ano, v ramci tohto pastoracneho pravidla v konkretnych pripadoch, inak v zasade nie. Cirkev zas nie je taka neludska, ze by nevedela, ze pravidla su tu pre ludi a nie ludia pre pravidla. V krestanstve mame celkom ine zakladne hodnoty, na ktorych staviame, nie nejaku tyranicku sadu pravidiel.

billam
20. dec 2013

@evka.flora nie si admin, ty o tom nerozhoduješ, kam budem prispievať...co sa týka RKC, uz tu jedna téma je...tam si vypisujte...

mariamayi
20. dec 2013

@lukihomamina My praktizujeme od začiatku manželstva Billingsovu ovulačnu metodu a verim, ze je spolahliva ...Boli sme na prednáškach v Centre pre rodinu na Sigorte (okr. Prešov) - robia tam taketo kurzy ...Prednasaju tam veci znali odbornici, o. i. aj MUDr. Orlovský zo SL ...Ak zlyha, tak len vtedy ked par riskuje, ale to vlastne nezlyha metoda ale par ... ...Myslim, ze je to velmi dobry sposob kontroly poctu babätiek bez chemie a inych stresujucich zabran ..Mame takto dvoch synov a to vobec nepatrim k zenam, ktore maju menzes ako hodinky, ale teda dost nepravidelny od puberty .a da sa to , o co viac je to jednoduchsie ak ma zena pravidelny menzes ...Vyzaduje si to len vojst do problematiky - nic zlozite a ovladanie sa co sa sexu tyka v plodnychh dnoch ....Vtedy si partneri mozu prejavovat lasku inym sposobom ako sexom ...Je to prirodzene, krasne ....Okrem Billingsovej je aj Symptotermalna metoda, kde sa okrem hlienu sleduje aj teplota ...Ta je tiez spolahliva ...Len treba skusit a nezaskatulkovat - neodsudit hned nieco, s cim mozno nema zena skusenost ..Poznam zeny - nie jednu, ktore su neveriace a napriek tomu praktizuju jednu z tychto metod....

lukihomamina
autor
20. dec 2013

@mariamayi dakujem Ti za info...vieš ja som to nechcela hneď zaškatuľkovať....len už štvrtá moja priateľka, čo sa držala billingsovej metódy, tak je zas ...trocha "nechcene" tehotná....preto som sa tak trošku zľakla, či je táto metóda spoľahlivá....ale určite nie som proti nej....možno to tie baby nerobili dôsledne.....

margarita
20. dec 2013

@lukihomamina
pre mna je spolahliva, mam kamosky, co mali deti len presne vtedy a presne tolko, kolko potrebovali 😉 ale jasne, ze nemalo parov je aj takych, co pises Ty.
tam to vacsinou bolo take, ze "ked uz mame 3, tak 3 alebo 4 je skoro jedno" 😀
ja si zo zdravotnych dovodov musim davat extra pozor na nezelane otehu, lebo bez predoslej liecby by som rovno potratila, tak ver tomu, ze neriskujeme, ked prave nechceme tehu.

ale to je, ako som uz pisala, vec pohladu.
ked chcem napr. schudnut - mozem ist rovno na liposukciu, ta to vyriesi za mna. alebo si nastudujem vselijake diety, dodrziavam ich plus chodim behat, do fitka atd....prve sa zda bezbolestnejsie a jednoduchsie, no pri druhom pristupe mas lepsi pocit, ze si sa o to aj sama vlastnou volou zasluzila....

cmulinko
20. dec 2013

@kallocka ja ta nechcem urazit,ale tvoj nesuhlas mi absolutne nic nevravi.Ty so mnou nemusis suhlasit....ja vravim len to ako sa HAK vdaka tomu,ze ma chemicke a hormonalne zlozenie sprava v tele....jednoducho z medicinskeho hladiska nijak inak ako navodotit stav '' tehotenstva '' ani nie je mozne chapat hormonalnu antikoncepciu ako antikoncepciu...len vdaka hormonom funguje cela tato veda.To co som ti napisala je len z toho co viem co som sa ucila a co mam v hlave...mohla by som si sadnut za pc a skumat a hladat a presviedcat ta o mojej pravde vdaka google...ale ja tu momentalne '' hram ferovo'' a nejdem na teba s teoriami vo svete ako momentalne ty na mna (inak to ma aj dost uraza ak sa niekto hra na mudreho vdaka tomu,ze dokaze tukat do klavesnice )...ty tiez nemas poznatky z vedy...par clankov neznamena byt odbornikom v problematike co ja mam od odbornika daleko,ale nieco sa na mna v skole nalepilo....ale co su pre mna fakty a co sa dodnes ucia na kazdej skole co ma docinmenia s medicinou,farmakologiou ti nikto nevyvrati tvoje tvrdenie,ze HAK nema nic spolocne s falosnym navodenim pocitu tehotenstva pri ich uzivani....koniec koncov neviem o co sa tu snazim...staci si precitat pribalovy letacik od akejkolvek HAK a sekciu neziaduce ucinky a ucinky na reprodukcny system....stojim si za svojim,ze tam musi byt zmienka o zmene vystielky maternice lebo to je fakt ako to,ze dnes je piatok.

h2
20. dec 2013

@margarita Ahoj, prepáč, ale to porovnanie s chudnutím mi príde trošku od veci, to akože ak neotehotnieš, tak máš lepší pocit, lebo ste sa s mužom dokázali ovládnuť a potlačiť tú chuť na sex? Niečo, ako odoprieť si kus torty? 🙂

mariamayi
20. dec 2013

@lukihomamina Ja osobne poznam kopec ozaj kopec zien, ktore praktizuju jednu alebo druhu metodu a doteraz ani jedna z nich nezostala neplanovane tehotna ...Ale pytali sme sa prednasajucich, co robia tento kurz, ako je mozne, ze predsa ostane raz za cas zena tehotna ...Inak ti prednasajuci sa stretavaju s mnohymi zenami, telefonuju im alebo pisu mail a na zaklade skusenosti zien, ktore otehotneli neplanovane, nam dali odpoved, ze kazda z nich otehotnela vtedy ked par zariskoval ..cize ako som pisala, nezlyhala metoda ale par ...

rutie
20. dec 2013

1) Nie som prislusnickou ziadnej cirkvi, HAK podla mna nema abortivny ucinok, napriek tomu nebudem ako matka deti riskovat svoje zdravie a to, ze moje deti osireju, preto HAK nie je volba
2) O prerusovanej sulozi (a de fakto aj o principe kondomov) sa v Biblii pise a to v Genesis 38 v pribehu o Onanovi, kde Onan z materialnych pricin (aby neukratil svoje uz narodene deti o dedicstvo) pouzil dnes beznu antikoncepcnu metodu aby sa vyhol splodeniu dietata s Tamarou, manzelkou svojho zosnuleho brata. Boh ho za to kruto potrestal... U zidov su prave tieto dve metody kontroly pocatia najmenej akceptovatelne, skor pristupia k HAK...
3) Tie cirkevne LPP metody nefunguju, v mojom okoli neplanovane otehotnela prave zena, ktore kurzy tejto metody roky viedla, tehotenstvo bolo pre nu naozaj obrovskou zatazou, tato situacia ju nesmierne zaskocila a velmi dlho sa so svojim 5-tym tehotenstvom vyrovnavala.
4) Mne sa vdaka vyuzivaniu prirodzenych metod (attachment parenting pocas dojcenia, vsetky podmienky podla LPP splnene) narodili neplanovane dve deti. Nic sa nedialo, chceli sme viac deti, len nie s rocnym rozostupom...) Stvrte bolo tiez pocate tak, ze prirodzene planovacky nikdy neuveria, ze v takom case cyklu sa da pocat. Musela som najst sposob ako sa chranit a zaroven neohrozit svoje zdravie, aj ked s tym nie je moje svedomie uplne stotoznene. Ale svedomie pocat a priviest na svet piate dieta, ked ma uz nenaplna radostou starostlivost o to svrte (ktore samozrejme milujem, ale nevenujem sa mu s radostou, ale s pocitu zodpovednosti) nemam tiez.
5) Moja dobra kamaratka, silne veriaca riesi vazne to, ze zakazdym otehotnie pri prvom milovani po odstaveni dietata, je jedno ako dlho cakaju po skonceni dojcenia a v akom obdobi cyklu, otehotnie vzdy. Momentalne caka dvojicky, bude mat pat deti, planovali 2. Jasne, bigotne spoluveriace jej povedia, ze Boh chce od nich aby mali vela deti, ze su idealny par. No su, dokazu sa postarat aj o 10, aj ich zabezpecit, ale to, ze ona ako zena mala aj ine predstavy, tuzby a sny. Ze mala pracu, ktora ju tesila, ku ktorej sa uz nikdy nevrati, ze je unavena, vycerpana, to asi ulohu nehra. Je zena, je to jej rola, zena asi nesmie mat ine tuzby, stastne tie, co chceli byt cely zivot iba matkami, tie soattne sa musia obetovat.
6) Mam velku rodinu a som za nu vdacna, je to dar a vela som sa vdaka tomu naucila. Ale kazdeho chlapa okrem mojho manzela, ktory by sa mi odvazil kecat do toho, kolko deti mam ja odnosit, ja v bolestiach porodit, ja odkojit, ja k nim v chorobe stavat, ja s nimi pisat ulohy a moj muz uzivit by som s prepacenim "kopla do tych jeho guli!"

margarita
20. dec 2013

@h2
nie, s tortou to vobec nesuvisi 😉 myslela som tym len tolko, ze je mi lepsie prejavit svoju slobodnu volu a rozhodnutie, za ktore nesiem nasledky (napr. aj tehotenstvo)
nez do seba napr. roky cpat HAK, ktora mimochodom spolu s kondomom, tiez nebude 100%.
je tu takych tem ako maku - 😉

cmulinko
20. dec 2013

@rutie nic viac k tomu nemam co dodat...iba to,ze sa mi tvoj prispevok naozaj paci.