icon

Intímny manželský život v kresťanskej rodine

lukihomamina
19. dec 2013

Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem

Strana
z32
kamilkka
1. aug 2019

@simonaprava ja s manželom ideme vždy normálne, takze ja sa z toho nespovedam...

kamilkka
1. aug 2019

@simonaprava a koľko máte detičiek? Sledovať sa vôbec nieje ťažké, je to otázka minútky denne, ja som niekedy merala teplotu, ale viem to aj na základe hlienu a krčka maternice určiť pomerne spoľahlivo.... dokonca po pôrode viem presne určiť prvú ovu a teda dva týždne po nej prvé kramy....

le4
1. aug 2019

@simonaprava chapem...
Vedome branenie pocatiu - nevidim priamo v Pisme zakaz. Je prikaz sa plodit, ale ludia sa plodia a mnozia aj ked maju 2-3 deti a nie 10 a naskyta sa otazka, ci ide ozaj PRVOTNE o plodenie v kazdom pripade intimneho aktu. Mne to tak rozumovo ani z Pisma nevychadza, uz som to nacrtla hore aj poslala referencie na verse z Biblie.

To napriklad mozeme povedat, ze aj ludia, ktori by sa inak milovali,mali sex, ale kedze sa chcu vyhnut pocatiu a nie su spolu fyzicky, sa brania pocatiu a hresia :D. A este dvojito, lebo ved je napisane, ze muz nema odopierat zene a zena muzovi, aby sa nedostali do pokusenia. A zatial co to prve su len dohady, druhe je realny prikaz od Boha ludom v Korintanom 7:9.

Tak casto zle vysvetlovany text z Biblie o Onanovi, ktory akoze poukazuje na to, ze nemame praktizovat prerusovany sex, je podla mna o niecom uplne inom. Kuk knihu Genezis kapitolu 38. V Izraeli bolo nariadenie, aby ked muz zomrie, si brat zobral za zenu vdovu po svojom bratovi (nemusel to vzdy spravit), ale ak to spravi, mal "vzbudit" potomstvo svojmu nebohemu bratovi. Onan to odmietol spravit -prerusovanym stykom- a preto ho zastihol trest. Toto dieta by sa ratalo za potomka neboheho...

ktochytavzite
1. aug 2019

@lukihomamina poznam jeden taky manz par,krestansky zalozeny maju 8 deti a ratajuvdi len plodneca neplodne dni

natashkaa
31. aug 2020

@mima4 prosím kde v biblii je že sa môže používať kondom dakujem

jaron
31. aug 2020

@natashkaa
to je úplne nesprávna otázka, podobne ako keby si sa pýtala, kde v Biblii je, že sa môže používať:
auto, vlak, počítač, varič, chladnička...

Biblia na tieto veci nedáva priame odpovede, iba je možné nájsť určité princípy a podľa ich chápania buď niečo správne je, alebo nie je.

natashkaa
31. aug 2020

@jaron mima napísala že nikde v biblii nieje napisane že sa nesmie používať kondom. ja chcem len vedieť kde je pravda či sa teda môže alebo nemôže. pretože kňazi mi povedia že nie ženy tu nápisu že áno potom dostanem link na video kde vravia že to je kresťanská metoda...... tak ja už neviem

jaron
31. aug 2020

@natashkaa to je rozdiel v chápaní tých princípov Biblie medzi cirkvami. Iné je to u rímsko-katolíckej cirkvi a iné u iných cirkví. Čiže existuje niekoľko rôznych prístupov a výkladov k tejto téme. V tom ti, žiaľ, veľmi nepomôžem, ktorý prijmeš za lepší.

natashkaa
31. aug 2020

@jaron ale predsa ludia by si nemali vyberat to co im vyhovuje to si potom moze kazdy ospravedlnovat skutky a povie ja som to tak pochopil ze sa moze ......

jaron
31. aug 2020

@natashkaa ale to nie je len o vyberaní si toho, čo človeku vyhovuje (hoci aj to sa deje). Ide skôr o ucelený koncept prístupu k textom, o metodiku, ktorá je ovplyvňovaná mnohými faktormi. Samozrejme, zvyčajne je správny iba jeden uzáver (hlavne pokiaľ ide o protikladné rôzne uzávery). A niekedy vyzerajú obidva postupy a argumenty za i proti dobre, napriek tomu sa človek musí prikloniť k jednému, alebo druhému.
Tak je to aj v otázke antikoncepcie z pohľadu Biblie. RKC má na to svoje dôvody, argumenty, na druhej strane sú však tiež dobré dôvody a argumenty. 🙂
Rozhodnutie bude nakoniec aj tak na tebe, záleží pritom na tom, čo sú pre teba hodnoty, aký rešpekt má pre teba RKC, pokiaľ si jej členom atď.

lucia147852
31. aug 2020

@natashkaa prosím tá nerieš to na fóre ale nájdi si kňaza ktorému dôverujes s preber to s ním. Nakoľko vravíš že tehotenstvo by tá asi zabilo je vôbec otázne či je u teba antikoncepčné správanie ťažký hriech. Pretože je z morálneho hľadiska veľmi otázny vec slobody. Tlak zo straty života a hlavne keď už máš dieťa je veľký. Normálny kňaz sa s tebou o tom normálne porozpráva a zhodnotí. Držím palce

olivia1425
31. aug 2020

@lukihomamina kocky vidim ze tato tema je sice stara,.ale ak sa niektora vyznate velmi by ma zaujimal postoj cirkvi k umelemu oplodneniu aj vase nazory 🙂

baccio
31. aug 2020

@natashkaa vieš ...po správnosti aspoň ako to chápem ja ...je to tak že používanie antikoncepcie aj kondómu nieje v súlade s Božím plánom ...je to len niečo čo dovoľuje ľuďom užívať si bez následkov a nejakej snahy učiť sa tomu ako to môže byť ináč a v súlade s Božím zámerom.Je jednoduchšie použiť kondóm alebo prerušovaný akt ....ale je to to správne pre teba? My sme až po 15tich rokoch manželstva zistili že najkrajšie a pre nás najviac oslobodzujúce a úžasné je mať normalny, plnohodnotný, úplný ničím neprekazeny sex. Prerušovaný sex je vždy o strachu..čo ak...nieje vôbec slobodný....a kondóm to je niečo čo oberá ženu absolútne o jej hodnotu. Tiež som mala dilemu ako ty...ak chces môžme sa porozprávať cez ip.

natashkaa
1. sep 2020

@lucia147852 práve som to riešila a každý povedal inak

natashkaa
1. sep 2020

@lucia147852 a prečo by som nemala na fóre od toho snáď fóra sú nie ? a keby som bola vo fóre ktoré je mimo tému ale veď som v správnej téme tak nerozumiem tvojej poznámke

natashkaa
1. sep 2020

@baccio píšem ti 🙂

lucia147852
1. sep 2020

@natashkaa pretože tu nedostaneš serióznu info. Každý ti napíše podľa svojho názoru. Rozhodnúť sa aj tak musíš podľa svojho svedomia. A to mozes ťažko formovať na fóre. Kľudne takú diskusiu založiť mozes. Ale ak myslíš svoju vieru vážne tak ti to neporadí nič.

natashkaa
1. sep 2020

@lucia147852 chcela som len vedieť ako to vnímajú alebo teda praktizujú ostatní či je naozaj vela kresťanov ktorý fungujú na bariérovej anti a ani to neriešia a pokojne chodia na prijimania ani sa nespovedaju. chcela som si len z viacerych strán utvoriť názor vždy prijímam z každej strany čo najviac info a potom sa rozhodnem. ako napríklad od kňazov tak aj od ľudí na fóre potom mám väčš obzor.

Strana
z32