icon

Je šanca otehotnieť pri ekologickom dojčení?

jujusiba
30. nov 2015

Ahojte, mám tri deti (4 roky, 2 roky a 3 mesiace). Ekologicky dojčím, no obávam sa, či je to dostatočná antikoncepcia.
Máte niekto takú skúsenosť, že ste otehotneli aj počas tejto formy dojčenia? Díky.

jujusiba
autor
30. nov 2015

Ďakujem zatiaľ všetkým za skúsenosti, rady i jemné pohŕdania a náznaky, že som asi z Marsu, keď si myslím, že dojčenie je antikoncepcia. Ako som už spomenula, okrem tohto spôsobu kojenia si s manželom dávame aj inak pozor pre istotu. Len ma zaujímala prax. A budem rada ak sa ešte niekto s podobnými skúsenosťami zapojí do diskusie.

simonka77
30. nov 2015

baby dakujem, ja som sa teraz pri citani niektorych komentov rehotala ako blazniva zenska 🙂
hned mam krajsi vecer a vacsi usmev na perach)))))

cecil36
30. nov 2015

@jujusiba mozes mi prosim vysvetlit pojem ekologicke dojcenie? Ja nerozumiem pojmu aj ked som tu precitala niekolko linkov nerozumiem ako moze/nemoze byt dojcenie ekologicke, co je na nom ekologicke. A argument, ze dat dietatu odstriekane mlieko z flasky nie je ekologicke dojcenie alebo dat dietatu cumel nie je ekologicke dojcenie beriem ako fakt, ze to nie je ani ekologicke (umele hmoty, silikony...) a uz vobec nie dojcenie (dieta pijuce z flasky alebo cumlajuce cumel sa predsa v tej chvili nedojci). Takze co je to ekologicke dojcenie? A co je neekologicke dojcenie? Btw k tvojej otazke kamoska otehotnela v sestonedeli pri plne dojcenom synovi.

katka1981
30. nov 2015

@jujusiba, mas plny interneto toho, ze dojcenie nie je antikoncepcia, alebo hladas dokazy, ze to tak nie je? Aj kopec lekarov v mediach sa uz k tomu vyjadrilo.

horseshoe
30. nov 2015

Ahoj.
Dolezita poznamka na zaciatok : Ekologicke dojcenie = dojcenie na poziadanie, dieta nesmie mat cumlik ani flasku, dieta prvych 6 mesiacov zivota nesmie dostavat ine tekutiny ako materske mlieko a ani prikrmy, tiez to zahrna spolocne spanie, neuspavanie v kociku ale na prsniku, tiez zobudzanie je na prsniku, nosenie dietata v satke vacsinu dna...
Je velmi malicke percento zien, ktore robia naozaj ekologicke dojcenie.

Poviem tak - niekomu to funguje ako antikoncepcia a inemu nie...Len clovek nevie, do ktorej skupiny zien patri 🙂 Su aj niektore znaky, ktore vykazuje zena, ze este nie je schopna otehotniet, ale nebudem ich tu pisat, lebo nemam chut sa s niekym dohadovat...

Ja som tymto sposobom kojila a menstruaciu som nemala 2 roky aj 3 mes. Syn nemal cumel ani flasku, spaval so mnou...Mne sa prave nedarilo otehotniet a podarilo sa to az za 3 mes. ako som dostala prvu menzes.
Ale je to velmi individualne. Mam kamaratky, co otehotneli pocas kojenia bez toho, aby vobec dostali prvu menstruaciu.
Zeny su rozne a dovnutra si nikto nevidi, tak ak nechces otehotniet, nespoliehala by som sa na eko kojenie. 😉

jana_eyre
30. nov 2015

@cecil36 no, asi z takeho dojcenia nie je ziaden odpad 😅

horseshoe
30. nov 2015

Este som zabudla dodat dolezitu vec - ekologicke dojcenie ako antikoncepcia moze (nemusi) fungovat max. prvych 6 mesiacov zivota dietata alebo do zavedenia prikrmov.

mamulienka30
30. nov 2015

@horseshoe no chcem vidiet, ako mamicka dalsich dvoch malych deti dokaze praktizovat to, co si napisala. Jedine, ze by ich obskakovali dalsi traja ludia, dieta starsie nebolo v skolke atp. Uz to prenasanie ako maca v satke cely den je hranicne s tyranim, prepacte ak to tak rovno napisem, dieta nema byt cely den zamotane a pokrcene, halooo, nie 6 mesiacov po vacsinu dna, ved na co potom liezlo z bruska von, ked chudatko nedostane ziaden priestor navyse a moznost sa hybat a ponatahovat? Ma sa naucit same drzat telesnu teplotu, objavovat svet okolo seba... my spolu spime, dojcim na poziadanie, zaspava na prsniku, pije a papa len mna, ked ju boli brusko ju chvilu ponosim v nosici ci satke, kym sa jej ulavi... bohuzial ju ja neekologicka matka kojim cez klobuciky, takze titul ekologicke dojcenie to, co my robime doma teda neziska 😅 Smola co uz.

slnecnica174
30. nov 2015

Tak sme pobavili aj dovzdelavali. Zaujimalo by ma, kto ten pojem vobec vymyslel, to musel byt riadny exot.

mamulienka30
30. nov 2015

@slnecnica174 tak v dnesnej dobe aj najvacsia hovadina, ktora sa co i len chlp lisi od inej teorie musi byt oznacena honosnym nazvom, aby si kazdy, kto to praktizoval uvedomi, ze je niecov viac 🙄

jujusiba
autor
30. nov 2015

@cecil36 Ja som ten pojem nevymyslela, tak Ti neviem vysvetliť prečo ekologické. Jednoducho niekto ten typ kojenia tak nazval.

jujusiba
autor
30. nov 2015

Veď je jedno ako sa to volá, hlavne že už všetky viete o čo ide.

jujusiba
autor
30. nov 2015

@horseshoe Díky, tiež sa nespolieham len na toto. Práve preto, že u niekoho to funguje, u niekoho nie.

cecil36
30. nov 2015

@jana_eyre coby nie 😀 😀

cecil36
30. nov 2015

@jujusiba a nazval ho uplne nahovno, rovnako ako info od dotycnej americanky... 😉

zuz02
30. nov 2015

Presne ako baby vyssie pisali. U niekoho to moze fungovat, u ineho nie. Ja som v zasade s ekologickym dojcenim aj velmi castom dojceni v noci dostala po druhom a tretom porode mezes hned po sestonedeli. A odvtedy pravidelne kazdy mesiac. Takze som sa na to nespoliehala. Ale chcela si priklady: mam sestru presne o rok mladsiu a to ma mama plne kojila, no a aj svagrinu, ale ta otehotnela "az" pol roka po porode a tiez plne dojcila a bola bez menzesu.

jana_eyre
30. nov 2015

@cecil36 tak ale to uz je recyklovany odpad, to sa asi nerata, nie? 😀 😀 teda za predpokladu, ze zena pouziva pre babo latkove, 100% rozlozitelne plienky 😀

katka1981
30. nov 2015

@slnecnica174 , nie exot, ale ekolog 😀 😀

jeennyv
30. nov 2015

@jujusiba ja poznam same pripady, ktore otehotneli aj napriek dojceniu, lebo to nie je antikoncepcia, to ti povie kazdy realne zmyslajuci lekar ci clovek....inak pohladaj si aj po nete, jeden cas si pamatam bol taky boom, ze kojim a nemozem otehotniet aj medzi celebritkami atd... urcite k tomu najdes vela clankov....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
prego81
30. nov 2015

@jujusiba
kojenie nefunguje ako antikoncepcia u nikoho. Ani ekologicke, ani ziadne ine. To ze niekto pocas kojenia otehotnie/neotehotnie nesuvisi s tym ze koji/nekoji.

nyusika
1. dec 2015

@jujusiba tak preco ten nazov potom pouzivas ??

kojenie ako kojenie...z tych istych prs ide take iste mlieko a je jedno, ako casto dieta prikladas.
rovnako scestny mi pride aj pojem kojenie na poziadanie...to vas kto o to kojenie poziada ?
svokra ?
"nevesticko milene, prosim ta, ukaz mi, ako krasne kojis? ??

pre pripadne rypacky - je mi jasne, ako ten nazov vznikol, len mi nie je jasne, naco je treba kojenie takto kategorizovat...a uz vobec mi nie je jasne, naco z toho treba robit taku "nadcinnost"...pozrite sa. ja KOJIM, ja som viac 🙂

cecil36
1. dec 2015

@nyusika aj kojenie je biznis. A to ani nemusis vlastnit hmatatelny tovar, stacia mudre rady, nejaka ta sekta, par kniziek... 😉 A fakt dat nazov dojceniu ekologicke je rovnake ako davat vsetkemu nazov bio... lebo tak sa to lepsie predava 😝 Asi som divna, ale pre mna je eko vsetko co chrani prirodu a bio to co si sama dopestujem v zahrade a nicim nestriekam (i ked i tam by sa dalo polemizovat o kvalite zeminy...).

siska53
1. dec 2015

@nyusika dojcenie na poziadanie sa asi zaviedlo preto,lebo kedysi za socika i tie,co dojcili,mali dojcit kazde 3hodiny. Mna pred 5r.takto chcela nutit byvala zdravotna sestra. Ja som.si ale dojcila ako potrebovalo moje dieta,nie podla hodiniek,cize aom.dojcila na jeho poziadanie,kes prejavil zaujem,nespokojnost atd. Ale nazov ekologicke dojcenie? To pride divne aj mne.

nyusika
1. dec 2015

@siska53 ja tomu rozumiem...ale stále je to iba dojčenie. A je jedno, či to robím každé tri hodiny, alebo dvakrát za hodinu...je to stále dojčenie. Nepíšem teraz o tom, čo je lepšie. ..ale o tom, že je to proste stále iba dojčenie.

sardinka335
1. dec 2015

Dnes sa z toho dojčenia narobí hotová veda. Mam kopec kamošiek čo dojčia a davaju aj cumel - lebo si nenechaju rozdrasať bradavky do krvy lebo dieťa chce cumlať a maju recht. Ked idu k lekarovi tak tiež nebudu ťahať dieťa so sebou do čakarne s chorymi a odstriekaju mlieko.
Potom si niektore viac uzkostlive matky prečitaju taketo super članky na ,,babetko,, a akurat tak padnu do depky ze ked nedodržaivaju niektore tie ,,zasady,, tak su pomaly hned ,,vadne,,...
Aj o UM koluje x bludov - ze časove intervaly a tak...ak vidim ze mi decko reve a je to hlad tak dam UM kedy potrebuje a v ziadnych intervaloch. Ak normalne pribera tak v tom nevidim problém a davam tak ako dieťa potrebuje - teda na poziadanie. 😀 😀 Zaviadzam nový vyraz ,,krmenie UM na poziadanie,,. TO tu ešte nebolo. 😀 😀

nyusika
1. dec 2015

@sardinka335 teraz už len vytvoriť blog, napísať knihu a nejaké tie semináre o kŕmení UM na požiadanie.

sardinka335
1. dec 2015

@nyusika no to by si neverila kolko ,,dezinformacii,, koluje o krmeni na UM ...ako treba flaše vyvarat a krmiť v časových intervaloch atd...a podla niektorých článkov deti na UM ich matky krmia snad v lufte lebo ,,sa nevytvara take puto,, a podobne veci.
No ved keby som bola tak veeelmi zapalena pre takuto myšlienku tak by som mala volne pole posobnosti len nie som ten typ čo bude pisať nejake blogy - na to nemam ,,nervy,, proste je to krmenie a ako to komu vyhovuje tak či onak.

horseshoe
2. dec 2015

@mamulienka30 PRECO JE VHODNE NOVORODENCA NOSIT V SATKE: Prof. MUDr. Velemínsky vo svojej knihe 333 otázok pre pediatra píše: "Tak, ako nie je potrebné narovnávať krivé nožičky dieťaťa, aby rovno rástli, nie je potrebné narovnávať ani jeho chrbátik, skôr ako sa bude narovnávať sám. Dieťa strávilo predsa veľa mesiacov v maternici stočené do guľata. Ak si niekto myslí, že po pôrode je pre dieťa narovnanie chrbtice to najpodstatnejšie, má laickú predstavu. Dvojité zaoblenie chrbtice a stavcov vo forme S sa vytvára až postupne v priebehu motorického vývoja dieťaťa. Z tohto hľadiska je nefyziologické skôr ležanie v postieľke, pretože k narovnaniu chrbtice nedochádza vďaka rastúcej sile svalov, ale vďaka gravitácii, proti ktorej nemôže dieťa v prvých mesiacoch ešte nič robiť. Je tomu potrebné predísť. Stavce dieťaťa nesmú byť stlačované. V maternici plávalo dieťa vo vode, stavce boli zaguľatené a nie stláčané. Podmienka "beztiaže" už ale nie je splnená. Tomuto nebezpečiu sa dá predísť, keď použijete šatku na nosenie, ktorá svojou napätou látkou pôsobí ako podpora držania tela dieťaťa, takže sa tak zabráni namáhaniu stavcov. Najčastejší argument proti noseniu novorodencov je obava, že by sa mohla poškodiť chrbtica dieťaťa. Všetci ľudia, ktorí ale dnes sedia s poškodenou chrbticou u ortopédov, ležali s veľkou pravdepodobnosťou ako bábätká ako sa patrilo na chrbte. Novorodenci, ktorých matky nosia v šatke sa podľa Dean a Geber vyvíjajú lepšie, než deti, ktoré strávia väčšinu času v detskej postielke

majulino
2. dec 2015

@jujusiba sestra ma medzi detmi rozdiel rok a mesiac teta 11 mesiacov urcite by som sa nespoliehala iba na dojcenie