Kauza Diane-35
Ahojte 🙂 chcela som sa spýtať čo si myslíte o tejto kauze, ktorá prepukla vo Francúzsku. Beriete tieto ANT tabletky ??? Aké máte s nimi skúsenosti ??? Beriete ich dlhodobo ??? Myslíte si, že môže ísť aj o neopatrných lekárov, ktoré na svoje pacientky nedávali pozor a neupozornili ich na možné dôsledky ????
Vopred ďakujem za odpovede 🙂
@amouramour ja napr.lieky proti bolesti neberiem, ibuprofen som mala asi tri krat za zivot. Mas v statuse napisane o osobach ktore su na MK odsudzovane a persona non grata. A pritom sama odsudzujes to, co je ine ako ty. Zamienas si aroganciu s nezavislostou. Napisat o niekom ze koti deti, to je uz hraniciace s vulgarnostou 😕
a teda lekár, ktorý mi diane predpísal, podľa môjho názoru nebol lekár, ale šarlatán. vysoko hormonálnu antikoncepciu mi nasadil bez nejakých pečeňových testov, bez akýchkoľvek krvných vyšetrení, ale ako hovorím- mladá a sprostá, vtedy bolo pre mňa prvoradé neotehotnieť
@amouramour ale lieky na bolest hlavy alebo ine nehlce nepretrzite ROKY kazda druha teenagerka, tak ako je to pri HAK! Tu ide o to, ze je velmi mala osveta o tom co vsetko mozu zenam sposobit. V casopise zdravie bol davnejsie zaujimavy clanok, kde zhrnuly vsetky rizika. Myslis si ze toto vsetko zeny vedia pred tym ako si to daju predpisat?
- Ak žena užíva hormonálnu antikoncepciu (HA), nepozná cyklické vyplavovanie vlastných hormónov ani ovuláciu. Dôsledky zasahujú celý jej organizmus. Mení sa kvalita krvi a ochotnejšie vytvára krvné zrazeniny. Oslabujú šľachy a úpony svalov. Zhoršuje sa držanie tela a prejavuje sa tendencia ku kriviciam. Mení sa tiež sekrečná činnosť kože a slizníc. Niektoré ženy sa sťažujú na migrény a celkové depresívne naladenie ...
- Menštruačný cyklus sa antikoncepciou neupraví, ale úplne potlačí. Už nejde o menštruačné krvácanie, ale o takzvané krvácanie zo spádu, teda po poklese hladiny syntetického estrogénu v krvi.
- HA nie je obyčajná tabletka na dočasné odstránenie plodnosti. Veľmi hrubo zasahuje do celého hormonálneho systému a cyklu ženy.
- Estrogénovým prípravkom sa pripisuje zvýšené riziko zhubného nádoru, karcinóm prsníkov ... stúpajúca krivka nádorov veľmi presne kopíruje vzostup užívania HA.
- Hormóny vyrobené synteticky a dodané do tela zvonku nahrádzajú tie prirodzené a spôsobujú zakrpatenie vaječníkov. Stena maternice sa stenčí na minimum. Antikoncepcia jej každý mesiac bráni fyziologicky zhrubnúť a je to jedna z možností, prečo ženy po dlhodobom užívaní HA nedokážu udržať tehotenstvo a opakovane spontánne potrácajú.
- HA ohrozuje i plodnosť mužov – syntetické estrogény prenikajú močom do vody, kontaminujú ju, a keďže sa nedajú celkom odbúrať, dostávajú sa v pitnej vode späť a nepriamo poškodzujú aj schopnosť mužov splodiť potomstvo
@amouramour
Ja teda nie som bulvarny pripad a keby som svojho Dr. posluchla a mavla nad tym co povedal rukou tak v 19-tke umrem na trombozu. Vdaka za moj zdravy rozum! Uzivala som presne tuto HAK a na kontrolnych testoch mi bola zistena 3-nasobne zvysena hladina zleho cholesterolu behom par mesiacov, pricom ma Dr. vobec nepocuval a nedal si vysvetlit, ze sa stravujem zdravo a nemam mat z coho taky vysoky cholesterol. Mavol rukou a povedal: To nevadi, vy ste mlada! Mlada?!? Myslel tym aj sprosta a naivna?!? Skoncila som s nim vtedy, lebo som si nastudovala, ze to vsetko suvisi s HAK a hrozilo mi riziko trombozy, kedze ho mam aj v anamneze. Co z toho vyplyva? Nedoverovat slepo lekarom, preverovat a verit vo vlastny rozum! Tolko k mojim skusenostiam s HAK.
Ináč ako tu hovoríte o tej trombóze...nie je to najhorší vedľajší účinok resp. nie najčastejší...oveľa častejšími sú bolesti hlavy, priberanie špinenie nehovoriac......a na porovnanie zo 100 000 žien ktoré užívajú hak na trombofýliu ochorie 20 - 40 žien zatiaľ čo spomedzi 100 000 tehotných žien je ňou ohrozených 40 - 80 čo je dvakrát viac....!
počas brania antikoncepcie ste fajčili ??? viem že aj to zvyšuje riziká ?? alebo ste nepostrehli súvis s fajčením a atk??
@iwesska, a vies ze aj ja som mala raz v zivote zvyseny chol. sice len 5,4 ale pripisovala som to prejedaniu sa z nervov, co ronim vzdy ked mam stres, sladkosti na tony aj teraz a chol. mam dobry. Bolo to z HAK a brala som ju kratko. A myslim, ze prave Diane35. Len co som urobila statnice HAK som vysadila, povedala som si, neplanovane tehotenstvo ma uz trapit nebude. A odvtedy som HAK nebrala.
Dievcata ale myslite si, ze tie vedlajsie ucinky zaujimaju mlade dievcata, kt. ide len o to, aby neostali v tom? Im zdaleka nenapadne, ze im lekar predpise lieky, kt. by mali vazne vedlajsie ucinky. Oni vidia ako najvacsi problem nezelane tehotenstvo a vacsinu ani tie negativne ucinky nezaujima. Inak rozmyslaju starsie zeny, kt. uz skoncili studium, alebo uz vydate, kde neplanovane tehotenstvo uz neznamena pre ne koniec sveta.
@ivusaa rovnaké vedľajšie účinky ako Diane 35 majú všetky hormonálne antikoncepčné tabletky, dokonca aj tie, ktoré majú oveľa nižšie dávky hormónov ako D35,len to by niekto musel aj čítať príbalové letáky, a bolo by po senzácii... predpísaniu receptu by malo predchádzať dôkladné vyšetrenie u gynekológa, krvné testy, a to pravidelne, nie len "raz za sto rokov", ale nie len lekári to flákajú, aj samotné ženy tieto veci zanedbávajú, napr. fajčenie je nežiaduci "doplnok" k HATK a koľké fajčiarky tabletky užívajú...
Tiez si myslim, ze aj ostatna HAK je rizikova ako aj Diane35, podla mna nejake percenta nehraju rolu, uplne staci, ked si predstavim, ze sa to moze stat prave mne. Ja som nedavno zvazovala HAK, ale je tu forum o vedl. ucinkoch HAK, kt. baby mali, nie su to statistiky, nie je to marketing, su to skutocne pribehy, a to mi uplne stacilo a vdaka tomu som sa rozhodla.
kotit jedno dieta za druhym?
skoro mi jamky z oci vypadli....ty si mozno kotila to jedno svoje prve, ale nemas narok tak pisat o ostatnych...
..a len tak mimochodom ja mam niekolko kamosiek, ktorym sa vyrazne zlepsila plet aj vlasy....ALE po vysadeni tabliet co je uz cca tri az pat rokov su s riedkymi ubohymi vlasami a pletou otrasnou, s cervenymi flakami, vyrazkami.....presne toto su vsetko dosledky niekolko rocneho brania antikoncepcie...co aj same vravia...takze antikoncepcia NIE...
ja som brala Diane 35 ani rok tiež som si ju dala doktorovi predpísať na pleť, pýtal sa ma samozrejme na moj zdravotný stav predtým. ale ako som ich brala, tak ma strašne boleli žily na nohách a cítila som tlaky na hrudnej kosti pri srdci, tak som mu to povedala aké mám problémy a hned mi ich zmenil............ z ostatných mi nebolo nič, vyskušala som viac druhov: Belara, Yaz a posledné pred otehu som mala Softinelle, tie boli najlepšie pre mna, nič mi nebolo
@katka1981 ja som mladá baba a na nežiaduce účinky sa pozriem v každom príbalovom letáčiku aj keď ide o často používané lieky...možno to bude aj tým že chodím na zdravotnícku školu ale povedzme si rovno každá chytrá baba vie že každá liečba má aj nejaké vedľajšie účinky....ostatné.......no nedivím sa že sa im nechce čítať leták od hak, ktorý má 2x2 metre ale komu záleží na vlastnom zdraví tak by nemal tie informácie v letáčiku brať na ľahkú váhu....
@ivusaa
@natasjajane
@janinah kočky, toto všetko sa udialo pred 15-mi rokmi, vtedy nebolo toľko dostupných informácií, bohužiaľ, dnes by som bola veru múdrejšia. Za gynekológa - vtedajšieho by som dala ruku do ohňa, na to, že mal pred dôchodkom, bol veľmi znalý, pedantný a hlavne stále sa učil nové veci, takže v tomto by som mu veľmi uškodila, ak by som ho hodila do jedného vreca s doktormi, ktorí užívajú praktiky ešte z čias Flinstonovcov 😀 ale ako píšem - bohužiaľ, vtedy nebolo toľko infošiek 😔 s pleťou to dopadlo rovnako - zlepšila sa mi, to nemôžem poprieť, ale stále ju mám veľmi problematickú, takže posledných 10 rokov som každý mesiac varená-pečená u svojej kozmetičky 😵 okrem tých kíl navyše (ktoré už sú dávno preč) a zlepšenej pleti mi to (zatiaľ viditeľnú a zistenú) šarapatu nespravilo. Cyklus až do pôrodu ako hodinky, malý sa nám zadaril na prvý šup, takže som obišla ešte dobre 🙂 ale po tom, čo som sa za posledné dni dočítala o iných účinkoch Diane, stiahla by som ich z trhu, prípadne užívať výlučne pod prísnym drobnohľadom lekárov
a este ohladom tych lekarni ..... poznate take kde aj bez predpisu predpisu antikoncepciu??? alebo si vedia zeny zhanat hak aj inak ako od lekara ??
@ivusaa súhlasím, ale chcela by som vidieť tú, ktorá si číta príbalové letáky liekov, ktoré užíva, keď má 15 rokov 😀 😀 bola som rada, že mi niekto ponúkol niečo, čo mi zaručene zlepší pleť, pamätám si, že bol dokonca v časopise o tom článok - vyzdvihovali účinky Diane, že pomohla s kvalitou pleti. Ver mi, keby mi vtedy dali piť ortuť, asi by som ju s radosťou vypila, len aby som bola krajšia 😀 😀
@vadimka ano bohuzial niektore zeny deti kotia, neda sa tomu pekne povedat, su prekvapene ze cakaju 3,4,5,6 dieta o ktore sa nevedia postarat a pritom by stacilo troska antikoncepcnej zodpovednosti🙂
@iwesska presne tak to je spravne ked viem, ze mam sklony k tromboze tak neberiem HAK, to je aj vsade napisane ako prva kontraindikacia
@lifka123 tak to si stastny clovek, asi evidentne netrpis migrenami pri ktorych zvracias...ale aj taki ludia su...aj ludia trpiaci na rozne ochorenia sa liekom proste nevyhnu...
ja netvrdim, ze HAK je uplne najsuper...ale v dnesnom svete ked jeme co jeme a zijeme v takom zivotnom prostredi ako zijeme je to troska absurdne tento smiesny hon na carodejnice, tak isto ako aj v pripade ockovania...ci vy damy zijete v sklenniku?🙂
ja som brala diane 2 roky. nastastie nic sa mi neudialo, len som schudla asi 5 kg, a ked som ich vysadila tak dalsich 5. co mi vyhovuje :D ale to je asi jedine co ma na tom tesi, zacala som ich brat kvoli pleti, potom mi vyhovovali aj ako antikoncepcia. na zaciatku uzivania ma z nich bolievala hlava, byvalo mi zle. dr mi ich predpisala bez toho aby mi zobrala krv, ci spytala sa na nejake choroby v rodine. dr som uz zmenila, antikoncepciu vysadila a mame babo takze nastastie vsetko ok... 🙂
@amouramour prave preto, ze nezijem v sklenniku a uz dost sajrajtu je napr vo vzduchu (ale bohuzial, dychat musim).....no HAk rozhodne brat nemusim, nie je to nevyhnutne pre zivot, tak naco k tomu nevyhnutnemu bordelu (napr. v tom vzduchu) do seba natlacit nazvys este dalsi bordel, ked nemusim.....?! (toto nechapem...)
brala som aj tieto, za tych 10 r s HA som ich vystiredala, inak brala som to na nepravidelnu M a kvoli mastnej pleti / pritom stacilo v strave obmedzit tuky/
zeby mi robili nejake speci testy si nepamatam, ani sa nik nepytal na choroby v rodine
letak k nim som nikdy necitala ,keby ano,tak to nedam do ust
vedlajsie uciny sa prejavili ,niektore skorej,ine az teras
naladovost az depresia, napetie v prsnikoch, znizenie libida, caste kvasinkove infekcie, bolesti hlavy, zmeny hmotnosti, opuchy, PMS, krcove zily, prekyslena husta krv, zacinajuca tromboza ...
problemy s druhym otehotnenim cca 4r
viem,ze sesterke predavaju HA bez navodu, mne to robili ,ked som brala cast z celeho balenia
a to co teras v tych pribalovych letakoch pisu,stoji za to precitat
vcera som pozerala tento dokuent o dosahu HA na život
www.hormonalniakvarium.cz
kks
nedá mi to, ale fakt nemôžem z niektorých názorov
a najviac ma znechutilo označenie žien s viacerými deťmi ( a ešte vyselektovaných- teda tých, ktoré sa tomu ešte čudujú) za "kotiace" ženy 😖
ja fakt nechápem matku, ktorá takto necitlivo uráža iné matky a tak úžasný okamih ( neriešim teraz chcené/nechcené) ako je narodenie nového života, označí za KOTENIE
nech sa dieťa narodí za akýchkoľvek podmienok na tento svet, nezaslúži si, aby si jeho príchod - cestu sem - pomenovala KOTENIE!!!! ono nemôže za to, či sa "zadarilo" alebo "plánovalo" !!!
sa zamysli!
to by mohol niekto napísať aj o tebe! odhliadnuc od toho, koľko máš detí.
dieťa ako dieťa...
prvé, druhé, piate......
a ešte to aj zdupľuješ....
fakt nechutné 😝 😒
@amouramour

@ivusaa inac s otehotnením som nemala absolutny problem, v podstate sa to podarilo mesiac po vysadení Diane, a následky neboli ziadne, babo je uplne v poriadku a aj cele tehotenstvo bolo ok. Je to velmi individualne, nechcem sa silou-mocou zastávať Diane....