Kedy začať s antikoncepciou pre dospievajúce dcéry?
Ahojte chcela by som sa opýtať tie ktoré máte dcéru/dcéry kedy ste začali s antikoncepciou keďže dcéra má dosť bolesti pri menštruácii chcela by som jej dat predpísať ja som začala brať v 13 a dcéra má 15 a aj kvôli nejakej tej ochrane. Ďakujem za každú odpoveď
mas 30, dcera ma 15, antikoncepciu si brala od 13, tak kde sa stala chyba?
@kristina98z5 Mám síce len 2, 5 ročnú dcéru, ale jedno viem už teraz. Nikdy (aspoň do 18. rokov, dokým budem za ňu zodpovedný) jej nepovolim brať to chemické svinstvo s názvom hormonálna antikoncepcia.
@pr85
Aby v dnešnej dobe a pri tvojom zmyslami neprišla už tehotná v 16tich
..
@kristina98z5
Išla by som k lekárovi a poradila sa tam. Veď tu sa tiež nebudeš radiť o tom, ako postaviť strechu alebo zapojiť elektrinu v novom dome
Napriek tomu, čo ti tu mnohé popíšu, mám úplne opačnú skúsenosť. Antikoncepciu som brala od 19 rokov, kvôli ochrane pred počatím, aj ako liek na nekonečné akné a naozaj veľmi bolestivú menštruáciu. Vysadila som ju po 5 rokoch, no bohužiaľ sa mi okamžite rozbehli príšerné bolesti a už nielen pri menzese, ale aj náhodne počas cyklu. Gynekologička po sone vyslovila podozrenie na endometriózu, čo sa potvrdilo pri laparoskopii. Endometriózu som si v podstate užívaním antikoncepcie liečila, pretože na antike som mala krvácanie krátke a bez bolesti. Čiže plný nástup choroby som si užívaním antiky oddialila o pár rokov. Po laparke som opäť dostala antikoncepciu, ktorú som uživala bez pauzy na krvácanie cca ďalších 5 rokov. Každé jedno krvácanie zhoršuje endometriózu, takže preto som brala antiku nepretržite. Po vysadení som otehotnela behom 9 mesiacov s prvým dieťaťom, neskôr behom polroka s druhým. Tehotenstvá mi veľmi pomohli s endometriózou, ale po štyroch rokoch od druhého pôrodu sa mi začali bolesti vracať. Skončila som opäť na antikoncepcii, tentokrát čisto progesterónovej, estrogénová mi nerobila dobre. Opäť ju beriem nepretržite a budem ju takto brať ešte cca 5 rokov do prechodu. Antikoncepcia nie je zlo, je to liek, definitívne neprispieva k cirhóze pečene, to nie je medzi nežiaducimi účinkami. Pred užívaním by sa mali urobiť krvné testy ohľadne porúch zrážanlivosti, pretože ženy s predispozíciou na trombózu by antikoncepciu brať nemali. Mojej dcérke budem antikoncepciu odporúčať, ale nie je to všeliek, nezabráni nakazeniu pohlavnými chorobami a hlavne HPV vírusmi, ktoré vyvolávajú jednak rakovinu krčka maternice, jednak bola ich prítomnosť preukázaná v polovici nádorov prsníka. Držím palce so správnym rozhodnutím.
autorke sa asi nase odpovede nepacia....
@anonym_4ee1cd ja beriem každého názor preto som sa prišla poradiť
Napriek tomu, čo ti tu mnohé popíšu, mám úplne opačnú skúsenosť. Antikoncepciu som brala od 19 rokov, kvôli ochrane pred počatím, aj ako liek na nekonečné akné a naozaj veľmi bolestivú menštruáciu. Vysadila som ju po 5 rokoch, no bohužiaľ sa mi okamžite rozbehli príšerné bolesti a už nielen pri menzese, ale aj náhodne počas cyklu. Gynekologička po sone vyslovila podozrenie na endometriózu, čo sa potvrdilo pri laparoskopii. Endometriózu som si v podstate užívaním antikoncepcie liečila, pretože na antike som mala krvácanie krátke a bez bolesti. Čiže plný nástup choroby som si užívaním antiky oddialila o pár rokov. Po laparke som opäť dostala antikoncepciu, ktorú som uživala bez pauzy na krvácanie cca ďalších 5 rokov. Každé jedno krvácanie zhoršuje endometriózu, takže preto som brala antiku nepretržite. Po vysadení som otehotnela behom 9 mesiacov s prvým dieťaťom, neskôr behom polroka s druhým. Tehotenstvá mi veľmi pomohli s endometriózou, ale po štyroch rokoch od druhého pôrodu sa mi začali bolesti vracať. Skončila som opäť na antikoncepcii, tentokrát čisto progesterónovej, estrogénová mi nerobila dobre. Opäť ju beriem nepretržite a budem ju takto brať ešte cca 5 rokov do prechodu. Antikoncepcia nie je zlo, je to liek, definitívne neprispieva k cirhóze pečene, to nie je medzi nežiaducimi účinkami. Pred užívaním by sa mali urobiť krvné testy ohľadne porúch zrážanlivosti, pretože ženy s predispozíciou na trombózu by antikoncepciu brať nemali. Mojej dcérke budem antikoncepciu odporúčať, ale nie je to všeliek, nezabráni nakazeniu pohlavnými chorobami a hlavne HPV vírusmi, ktoré vyvolávajú jednak rakovinu krčka maternice, jednak bola ich prítomnosť preukázaná v polovici nádorov prsníka. Držím palce so správnym rozhodnutím.
@anonym_7f6c35 Na 100% s tebou súhlasím. Akurát som chcela niečo podobné napísať. Akoby si písala o mne. Len s tým, že ja som to už svojej dcére aj odporúčala a berie ju z týchto príčin od 15 rokov..... Samozrejme aj na podnet jej gynekologičky.
@kristina98z5 keď 15 ročná potrebuje ochranu, niečo vo vašej výchove zlyhalo. Iste, chrániť sa treba, ale preboha v 15 rokoch má o tom ešte len čítať v románoch.
Celkovo, antikoncepcia určite nie je vhodné riešenie pre deti nech je už dôvod akýkoľvek.
@pr85
Aby v dnešnej dobe a pri tvojom zmyslami neprišla už tehotná v 16tich
..
@anonym_83e550 v akej dnesnej dobe? doba pre radodajky bola stale rovnaka...predstav si, ze su stale aj slusne dievcata s normalnou vychovou, co nepotrebuju od 15 sexovat
Ja som brala antikoncepciu od 15 rokov tiež. Nie kvôli ochrane, ale kvôli extrémne nepravidelnej menštruácii, kľudne aj pol roka neprišla. Žila som len s otcom, takže ku gynekologičke ma svojho času vzala najlepšia kamoška, ktorá k nej už chodila dva roky. Dostala som vyvolávačku, po ktorej mi znovu menštruácia neprišla. Nakoniec po nejakých vyšetreniach mi doktorka povedala, že mám dve možnosti - HAK alebo nejaké iné hormonálne tabletky na podporu cyklu, ale sama sa prikláňala k HAK ,keďže som mala aj akné. Menštruáciu mi to upravilo tak, že mi chodila na sekundu presne, akné zmizlo, ešte som aj schudla. Brala som ju takto do 26 rokov, kedy som ju vysadila, lebo som vedela, že budeme chcieť dieťa (v tej dobe sme začali s mužom prerábať dom, takže sme už aktívne začínali toto riešiť, len mi teda dr vravela, nech si dám aspoň pol roka "očistu", kým sa aktívne začneme snažiť). Po vysadení HAK sa mi cyklus znovu neskutočne rozhadzal, aj keď mi to už v praxi meškalo tak 2 týždne. Po tom pol roku sme sa začali snažiť, otehotnela som v 28 rokoch, kedy som aj porodila. Tehotenstvo aj pôrod bez problémov. Po pôrode som kojila. Návrat menštruácie bol jedna katastrofa. Ani v 600 nedeli som tak nekrvácala a prišli s tým aj neskutočné bolesti. Želiezko zo zdravotných dôvodov u mňa neprichádzalo do úvahy, takže som brala HAK aj popri kojeni (takú ktorá je kompatibilná, ale teda táto mi kompletne zastavila menzes, čo sa mi tiež až tak nepáčilo). Takže po odstavení som sa vrátila ku klasike (akurát kvôli veku s nižším obsahom hormónov). Menštruáciu mám zasa ako hodinky, pleť peknú, výsledky vždy dobré - či už u gyn na prehliadkach alebo u všeobecnej.
Takže moje skúsenosti sú naozaj veľmi dobré 🙌
Na bolest stacia analgetika. Ja osobne nedam,pokial to nebude nevyhnutne zo zdrav.dovodov. 2 nasobne sa mi zvysil cholesterol,ked som to brala ako 18r.na plet,lebo to bolo nevyhnutne.Ako rychlo som zacala,tak rychlo som aj skoncila.
@kristina98z5 15 ročné dieťa nemá čo žiť sexuálne, na také veci má času dosť. Nechápem, ako takéto niečo môžeš u nej podporovať. A antikoncepcia ako sama o sebe je v pohode, ja sama ju užívam. Som však dospelá, nie 15tka 😂 a nemám žiadne vedľajšie účinky.
@anonym_83e550 v akej dnesnej dobe? doba pre radodajky bola stale rovnaka...predstav si, ze su stale aj slusne dievcata s normalnou vychovou, co nepotrebuju od 15 sexovat
@anonym_4ee1cd
Mne to hovor 😂. Alé v takýchto často extrémne veriacich rodinách sa deti vedia vzbudiť a úst naschvál novým smerom, z trucu. Tiež poznám jednu rodinu, kde je mama veľmi náboženský založená a decká riešia intímne otázky na fórach s cudzími ľuďmi. Ona im síce povie, pýtajte sa na čo chcete vedieť. Ale ja by som sa jej tiež neopýtal. Je zbytočne, že sa denne modlia, keď decká idú aj tak svojim smerom v tomto. Už sú v puberte, 15 a 12 rokov majú.
Nejde ani o radodajky, skôr zvedavosť. A dnes je to horšie ako kedysi. To už v 13zichvsi sexuje o dušu, strach pomyslieť . A často z extrému do extrému.
Moja dcera ma neskutocne bolestivu menstruaciu, niekedy nie je schopna ist ani do skoly, gynekologicka tiez navrhla antiku, dcera to okamzite odmietla, ze ona si nebude uz v tomto veku pchat do seba hormony, ja som tiez nebola za, zacala brat Fem-Komplex, bolesti sa zmiernili a da sa jej tych par dni aspon ako tak fungovat.
@kristina98z5 15 ročné dieťa nemá čo žiť sexuálne, na také veci má času dosť. Nechápem, ako takéto niečo môžeš u nej podporovať. A antikoncepcia ako sama o sebe je v pohode, ja sama ju užívam. Som však dospelá, nie 15tka 😂 a nemám žiadne vedľajšie účinky.
@anonym_9e2fed a kto povedal ze moja dcéra aktívne rieši sex? Hovorím iba pre istotu a ide mi iba o jej dobro ale každý máme iný názor
@kristina98z5 zacni ju ladovat teraz, nech sa dieta napchava chemiou,potom v dospelosti bude riesit IVF,zacarovany kruh
@kristina98z5 zacni ju ladovat teraz, nech sa dieta napchava chemiou,potom v dospelosti bude riesit IVF,zacarovany kruh
@anonym_9e7489 Alebo bude IVF riešiť práve preto, že to teraz nerieši..... (napr.pri endometrioze je to pravdepodobné, keď jej nechá ju prerastať kade tade so zápalmi a ložiskami tam, kde sa ukladať nemajú - áno, aj preto bývajú neznesiteľné bolesti pri menštruácii)
@anonym_9e7489 Alebo bude IVF riešiť práve preto, že to teraz nerieši..... (napr.pri endometrioze je to pravdepodobné, keď jej nechá ju prerastať kade tade so zápalmi a ložiskami tam, kde sa ukladať nemajú - áno, aj preto bývajú neznesiteľné bolesti pri menštruácii)
@anonym_ee9465 ale,prosim ta,co ma autorkina dcera diagnostikovanu endometriozu?

@kristina98z5 prepáč môžeš, ale veď načo pchať do decka nadarmo chémiu. Slovensko je na prvom mieste VO SVETE v cirhoze pečene a teraz už asi aj viem prečo.
@anonym_fbc25f ano to bude urcite z HAK 😂 a nie z tolkeho alkoholu a cukru co pojeme/popijeme