icon

Má 15 a chce antikoncepciu. Ako reagovať?

15. máj 2025

Ma 15. Je rozumna, v skole bez problemov, nefetuje, neflaka sa. Ale predsa – je to este dieta. A ked za mnou prisla s tym, ze "radsej by to riesila vopred ako neskoro", zrazu som si uvedomila, ze ona uz to asi riesi. A ja som mozno jedina, komu sa to zdá priskoro. Ma kamarata, spolu chodia na sport.

mam s nou ist k lekarke? Alebo jej vysvetlit, ze je este cas?

Strana
z8
zltalienka
17. máj 2025
@zuzanapjat

@zltalienka tak je zrejme rozdiel, keď sa opytaš študentov strednych škol všeobecne od veku 15 do 19 rokov a ked robis vysledky z toho, ked sa opytaš deti na ZŠ od 13 do 15 rokov.

@zuzanapjat teda cislo 15,8 rokov nema ziadnu vypovednu hodnotu.
Nevyzera to tak, ze by v 15 bolo az take bezne a normalne mat sex.

zuzanapjat
17. máj 2025
@zltalienka

@zuzanapjat teda cislo 15,8 rokov nema ziadnu vypovednu hodnotu.
Nevyzera to tak, ze by v 15 bolo az take bezne a normalne mat sex.

@zltalienka tak napr. ja by som povazovala za relevantnejsie keby mi 15r dcera povedala, že polka dievčat v triede to uz ma za sebou... nez tieto kdejake prieskumy, ktorym chybaju nejake detaily. Napr. ked spravis prieskum medzi 15 rocnymi pred letnymi prazdninami napr. :D po letnych prazdninach uz vysledok moze byt iny... :D kazdopadne... nie je to nelegalne, je jedno ci a do akej miery je to bežne. Normalnosť posudzuje kto? Nazor spoločnosti? Možeme sa baviť o vhodnosti v suvislosti s tym, ako vyspele rozumovo je v tom case to dievča/chlapec. Ale nie o nenormalnosti.

zuzanapjat
17. máj 2025

skopírujem tu teda ešte z netu info: rok 2019 článok:

Pätnásťroční školáci a školáčky s prvou sexuálnou skúsenosťou si myslia, že prišla v správny čas. Najčastejšou odpoveďou 15-ročných školákov bolo, že ich prvý sexuálny styk sa udial v pravý čas. Uviedlo to 36 percent chlapcov a 28 percent dievčat,“ povedal jeden z autorov štúdie Peter Kolarčik z Ústavu psychológie zdravia Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Skúsenosť s pohlavným stykom priznalo 11 percent dievčat a 17 percent chlapcov vo veku 15 rokov.
- článok ktorý som spomenula predtým uvádza - Prvý sexuálny styk majú mladí na Slovensku priemerne vo veku 15,8 roku. Ukázal to prieskum z roku 2005, ktorý robil Regionálny úrad verejného zdravotníctva Spišská Nová Ves. Zúčastnilo sa na ňom viac než 10 200 študentov z celého Slovenska.

refresher anketa 2021 - Aj v našej ankete sa potvrdilo, že najčastejšie mali mladí ľudia svoj prvý sex v 16 a 17 roku, čo predstavuje 42 %. 29 % z nich malo svoj prvý sex v 15 roku alebo ešte skoršom veku. 21 % opýtaných malo prvý sex v 18 či 20 roku a najmenej, 7% ľudí malo prvý sex ako 20-roční alebo neskoršom veku.
Topky 2007 - Podľa oficiálnych prieskumov Slováci o poctivosť prichádzajú v priemere vo veku 16,5 roka. Realita však naznačuje niečo iné! Škandalózne mobilné nahrávky dokazujú, že mladí ľudia začínajú so sexuálnymi praktikami v oveľa skoršom veku, ako uvádzajú štatistiky. Z ankety na tínedžerskom portáli www.birdz.sk, ktorej sa zúčastnilo až 1 001 mladých respondentov vychádza, že sex má pred 15-kou až 25,6 % dievčat a 14 % chlapcov.

kvieta
17. máj 2025

Ja si myslím, že priemer 15,8 roka je dosť závislý na vekovom zložení respondentov. V každom prípade ako priemerný výsledok je to dosť nízke číslo, o to skôr ak sa pýtali na SŠ, kde sú deti po 15 roku. Ak by tam boli zahrnuté vekové kategórie 2. stupeň ZŠ a študenti SŠ, ten priemer by bol predpokladám o dosť nižšie číslo.

Myslieť si, že ak živím dieťa, môžem rozhodovať o jeho živote, slobode, myslení, sexualie a pod. je prinajmenšom jemne povedané sebecké, direktívne.
Sex nie je iba o plodení detí. Je mi ľúto, že svoje deti mnohí obmedzujú v rámci viery chápať sexuálny styk takto. Sex je aj pôžitok, teda hlavne, a či už ho praktizuje niekto s milovanou osobou, alebo si ho dokáže užiť aj bez lásky je každého osobná a vysoko intímna vec.
Mám 55 rokov a áno, aj v mojich časoch to mnohé dievčatá "mali za sebou" v tomto veku. Na internáte nás bolo na izbe 6. Prvá "padla" tá, čo sme si mysleli, že bude posledná. Po dvoch týždňoch chodenia s chalanom, teda druhý spoločný víkend, keďže pracovné dni bola mimo domu. V maturitnom ročníku sme ostali iba dve a to sme nemali deviaty ročník na ZŠ, takže sme mali 17 rokov (vtedy sme si obe pripadali ako škaredé káčatká). Naše matky a babky na tom neboli inak. Takže mýtus "...až po svadbe" ani neviem, na základe čoho vznikol. A pravdupovediac, "kupovať mačku vo vreci" určite nie je žiadna výhra.
Dnešné deti dospievajú skôr a ak si pred tým rodičia budú zatvárať oči, zakazovať im aj napr. chodenie vonku, diskotéky atď, tak ani nebudú tušiť, kedy ich dieťa bude mať prvú sexuálnu skúsenosť za sebou. Presne tak, ako mnohé z nás. Preto som si aj ja povedala, že chcem byť svojej dcére inou matkou, ako bola tá moja pre mňa. Bola presne taká... moralistka.
Tiež by som nebola nadšená, keby moja 12 ročná dcéra mala prvú skúsenosť v 13 rokoch, asi by som hľadala chybu vo vlastnom prístupe k nej. Má 16 a už dávno to máme prebrané, zatiaľ vraj skúsenosť nemá. Ale už dávno vie: ak, tak s kondómom...

Veľa porozumenia a tolerancie zo strany rodičov prajem vašim deťom.

malamimi6
17. máj 2025
@zltalienka

@malamimi6 znama kupila dcere kondomy. A jej dcere sa aj tak podarilo otehotniet ....aj potrat absolvovat.
No neviem, ci tomu dievcatu trebalo take "skusenosti" do zivota.

@zltalienka neviem, ja by som bola skôr v pohode s tehotenstvom ako s tabletkami .. možno preto, že som veľmi skoro chcela mať deti a mať veľa detí..
Akože určite nie som za to, aby mali deti v 15 svoje deti, ale ani na potrat by som svoju dcéru neposlala 🤷

any_soj
14. jún 2025
@zuzanapjat

@lenkakravcova klasika... dieťa sa zverí matke a matka má zareagovať okamžitým obmedzením jej života, zákazmi apd.? :D No to máš potom istotu, že sa jej viac s ničím nezverí... :D A táto spoločnosť dvojtvárna nie je - len tu má každý vlastný život a názor a nebojí sa ho prezentovať. Niekto má sex v 15, niekto v 18 a niekto v 22. Lebo na rozdiel od teba tu chápeme, že manželstvo by mali podstupovať zrelí ľudia. Totižto na sex ti stačí mať reprodukčné orgány a hormonálne nastavenie, na manželstvo emocionálnu zrelosť.

@zuzanapjat "Niekto má sex v 15, niekto v 18 a niekto v 22. Lebo na rozdiel od teba tu chápeme, že manželstvo by mali podstupovať zrelí ľudia. Totižto na sex ti stačí mať reprodukčné orgány a hormonálne nastavenie, na manželstvo emocionálnu zrelosť." Tak toto je gól. Aj na sex treba mať emocionálnu zrelosť. A nielen tú.

Strana
z8