Mirena - za a proti
Ahojte baby, keďže o pár dní sa nám narodí druhé bábo tak rozmýšľam čo potom. Ďalšie dieťatko už neplánujeme, tak rozmýšľam nad formou anitikoncepcie a počula som o mirene, je to na 5 rokov. Ale chcem sa spýtať na vaše skúsenosti, či ju máte a ak áno či ste spokojné alebo nespokojné. Dali by ste si ju alebo nie a prečo. Snažím sa získať čo najviac info. Ďakujem a ak máte skúsenosť s nejakou inou čo by ste odporučili, tak mi prosím napíšte akú.
@dasenka26 Dr.mi spominala, ze je mozne ju hned dat po sestonedeli. Taktiez chcem skusit tuto formu anti.Ale po prvom porode som aj po sestonedeli tam dole bola ubolena neviem si predstavit, ze by som si to dala zaviest v tomto case. Takze najlepsie je ju zaviest prave v case menstruacie? Alebo kedy cca po porode je najvhodnejsi cas? Vies mi napisat z vlastnej skusenosti. Vdaka
baby nie je vam tak nejako divne byt bez ms?neviem citila by som sa ako dajaka vykastrovana zena sory za nazor aj mna ms netesi ale byt bez nej umelo...nemate dajke divne pocity?
@danjelca 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ak sa nechceš cítiť ako vykastrovaná tak si ju nedávaj 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 niekto sa hrdí ako super zdravo žije, podľa prírody len "zabudne" spomenúť napríklad že 3x ročne niekam letí 😀 😀 😀 😀 😀 😀
žiadne divné pocity nemám
@marcelatje maci nic v zlom len ma zaujima ze ci menzes necitis ako tvoju sucast atd..je jasne ze je to lepsie ako 10 deti ale mne napr.vzdy ked som brala tabletky ten cyklus vlastne chybal...
@danjelca ved v zlom urcite nie. Len som sa tak zamyslela ci nie som divna ked mam Mirenu a nemam divne pocity 😀
Nie vobec mi ms nechyba. A myslim ze by som sa citila uplne v pohode aj napriklad po sterilizacii. Vsetko je v hlave. Niektore zeny prisli kvoli chorobe o prsia ci maternicu a musia sa s tym vyrovnat.
A ake tabletky si brala ked si nemala ms? Ja som mala aj pri tabletkach. 3 tyzdne tablety, tyzden pauza a vtedy som mala ms.
Mozno tieto "vnutorne" pochody neberiem tak osobne preto ze takto mi to viac vyhovuje. Mala som velmi nepravidelny cyklus 20-60 dni. Nikdy som nevedela co a kedy pride, cele zle.
Ahojte mirenu mam zavednu cca 2mesiac-davala som si ju hned po sestonedeli. Ale doposial okrem spinenia som nemala vobec menstruaciu myslela som, ze vymyzne casom. Vase skusenosti?
ahojte, mam mirenu cca 2,5 roka, po tretom porode mi ju odporucila lekarka, z mojej strany max spokojnost, semtam mam spinenie, ale inak vegetik, ms mi absolutne nechyba - som zvyknuta byt bez nej, predtym som brala Azaliu, ta ma vraj podobne zlozenie aj reakcie tela akurat ze Mirena obchadza pecen.
Inak moja sestra ma tiez Mirenu a ona ma ms normalne 🙂 takze kazde telo na nu reaguje inak, aj v rodine :D :D
za seba odporucam, fyzicky ziadne negativa, nemusim rozmyslat ci som vzala tabletku alebo nie a aj financne je to vyhodnejsie, zaplatite raz a je 5 rokov pokoj, nemusi sa kazdu chvilu k dr po recept na anti a potom do lekarne 🙂
Bála by som sa vn.-mat. telieska viac ako neplánovaného tehotenstva.Prečo? Lebo je to chronické mechanické dráždenie buniek maternice a to môže spôsobiť zápalové procesy v lepšom prípade, a v tom horšom rakovinu.Googlovať vie každý,rozum má každý,slobodnú vôľu tiež,takže každý si môže sám zvážiť čo so svojim telom urobí.Ale je tu na MK aj siahodlhá téma o mirene,tam bude viac skúseností,pohľadajte si,ak máte záujem.
@tanula222
neviem, či ti veľmi pomôžem, ale mala som Mirenu po 2. pôrode celých 5 rokov a bola som s nou povedzme že spokojná. Nemala som problémy, bolesti, po aplikácii pol roka trvalo špinenie, najskor dosť intenzívne, potom len občas, po styku a potoms a špinenie vytratilo a mala som po celý čas normálne menštruáciu, akurát kratšiu a slabšiu (asi ako pri tabletkách). ja som brala pred porodom nejaký čas tableky, ale kedže som mala potom problém s pečeovými testami, potrebovala som niečo v tomto ohlade menej škodlivé ... a mirena účinkuje len lokálne, takže pečen nezaťažuje až tak, ako tabletky. Po vybratí som si však už dalšiu nedala ... vadilo mi znížené libido, aj aplikácia nebola nič príjemné a aj ako píše @janinah je to neprirodzené teleso v tele ... ale neprirodzená je každá antikoncepcia. Každá zasahuje do tela, rozhodí hormony, ja som aj priberala (neviem či len z antiky, ale aj tak...) a bohvie, aké to má následky dlhodobo.
Momentálne som bez už 4 roky, zatial fungujeme s manželom v pohode, nič sa nepritrafilo. Dieťa neplánujeme, ale ak by sa stalo, nebola by to v našom prípade žiadna tragédia ... len prekvapenie 🙂 takže si ten risk môžem v istom zmysle dovoliť.

@tanula222 ja mam a som spokojna. Ms som v case zavadzania nemala. Teraz mam raz za cas menstruacne bolesti asi v case kedy by telo chcelo menstruovat ale ms sa nedostavi.