Pominú nežiadúce účinky antikoncepcie?

bambi86
20. máj 2014

Ahojte, tento mesiac som zacala uzivat HAK Belara.Pred rokmi davnejsie som uzivala ale uz ani neviem nazvy tusim Loette a diane, vyskusala som asi 4 druhy a nikdy mi ni nebolo.
Teraz ma od prveho dna dost boli hlava, prve dni som to pripisovala pocasiu, teraz uz to nemam pripisat comu.
Mam aktualne doma 3mes balenie, beriem prvy blister a nemam skusenost ci taketo neziaduce ucinky mozu casom prejst same (ze si moje telo na danu HAK zvykne)alebo mam hladat nejake ine druhy?

Pripadne mi viete odporucit nejaku co je dobre znasana? Rada neuzivaj nic je "idealna" odpoved,tak hned napisem ze HAK uzivam nie prioritne kvoli neotehotneniu, ale aby som o par rokov este mohla otehotniet 🙂 takze ju fakt potrebujem 🙂))))

sissy27
20. máj 2014

@bambi86 ak sa dobre pamätám, tak dr. pri predpisovaní atk vždy hovoril, že prvé tri mesiace si telo zvyká, pokiaľ nie sú tie nežiadúce účinky naozaj nejaké neznesiteľné, tak povie vydržať, ak sa to ani po 3 mesiacoch neupraví, tak zmeníme... ja som teda nikdy zo žiadnej nemala vedľajšie účinky, tak ti neviem, ale toto si pamätám vždy z toho poučenia...neviem, to sa už teraz nerobí?

cairka
20. máj 2014

@bambi86 , prvé 2 mesiace som mala dosť nepríjemné nežiadúce účinky, teraz tretí už bol v pohode, dúfam, že už to ostane. Tiež beriem z iných dôvodov ako ne/otehotnenie, tak som to pripisovala rozhádzaným hormónom...

ivca88
20. máj 2014

Ja som mala aj drahe aj lacne ... zacala som yadine ... no bola som precitlivelá - bolo to skor tym ze bola moja 1.
Potom Qlaira - asi najviac sadela .., no 18 e sa mi zdalo vela..... a tak skok na triquilar - 5 e 😀 nic dobre nic zle... no mala som migreny ( aj tak som ho mala uz 2 a pol roka) a potom zoeli - 12 e ,,,, nejaka super moderna,,,,, ani menzes som pol roka nemala 😀 gynda vravela ze to tak je normalne... no mne sa to zdalo proti prirode ....

Teraz pouzivame nehormonalnu antikoncepcie caya - novinka v USA a VB ....
je to silikonová blbost... co si das dnu pred sexom - akasi bariéra proti spermiám + spermicidný gel

Cena 72 e caya + gel ... no vydrzi aj 2 roky - dpkym ju nepretrhnete 😀 😀

kukni si to na youtube - caya ( mne to odporucila gynekologicka)

horana
20. máj 2014

Ked vezmeme jedno z negativnych ucinkov antikoncepcie, ktoru nikto nedokaze individaulne vylucit a ktora sa pomerne casto stava a sice ze vajecniky a vobec hormony v zenskom tele a ich vylucovanie zlenivie natolko ze po vysadeni uz nedokaze nabehnut je s podivom ako ju moze niekto predpisat preto aby o par rokov mohla zena otehotniet. To totiz nielenze nedokaze garantovat, ale ba priam sa moze stat pravy opak.

Zaroven doporucujem prestudovat publikaciu Základy gynekologické endokrinologie, vydanej nakladatelstvom Grada. Je tam vyvazene popisane okrem pozitivnych aj o moznych zavaznych medicinskych dosledkoch uzivania hormonalnej antikoncepcie. Nie je to ziadna alternativna propaganda, ale lekarske zavery, ovsem bez sita zlahcovania zainteresovanych farma firiem. O dost menej zien by sa po takom niecom "namocilo" do uzivania HAK.

bambi86
autor
20. máj 2014

@ivca88 dakujem, je mozne ze to prejde alebo vyskusam viacero. Ta nehormonalna nie je pre mna, mne prve chybaju v tele tie hormony...

@horana som sa pytala skor na inu vec ale tak nevadi...no mne hak pomaha udrziavat mij vajecnik funkcny, pretoze mam uz len cast jedneho a druhy nemam a ked som ho mala tak mi nefungoval...moje telo potrebuje umelo dodavat hormony...mozem si vybrat bud hak (mensie zlo) alebo klasicku hormonalnu liecbu kroru som uz absolvovala a tu sa bavime o neziaducich ucinkoch typu pribrat 15 kg, ochlpenie celeho tela a z jednych liekov som normalne mala ranne nevolnosti ako tehotna...
Neziaducich ucinkov HAK som si vedoma, ja najradsej by som nic nebrala...ale na zvysku vajecniku mam endometriozu a robia sa mi tam dalsie dermoidme cysty a minaju sa vajicka ktorych mam malo...hak mi pomahala pred rokmi a verim ze pomoze ak teraz (jedine pri hak sa mi nerobia cysty a neozyva sa endo...takze pre mna ma viac pozitiv nez negativ)

lilila65
20. máj 2014

@bambi86 ahoj, mala som podobne vedlajsie ucinky pri jednej hak co som brala, ale to prejde, bolesti hlavy netrva dlho, horsie je to uz z nevolnostou, vtedy ti telo nehce prijat hak. ak by sa ti to po dlhsom case neuvolnilo, alebo sa pridaju dalsie neziaduce priznaku chod za gynekologom, nech ti doporuci inu hak.

billly
21. máj 2014

@ivca88
No proti prírode je, že máte manzes každý mesiac..V minulosti to prirodzené nebolo, teraz to je tak kvôli vysokému štandardu potrava,zdravotná starostlivosť.

billly
21. máj 2014

@horana
To je ťažký blud. V žiadnej odbnornej literatúre sa nepíše, že vaječníky "zlenivejú". Čisto biologicky, HAK simuluje tehotenstvo a pri dodržaní správnych zásad užívania je na 99% všetko po vysadení v poriadku.
Prirovnám to k odstávke vodovodu. Ak zastavíš vodu na rok, vodovod zlenivie a už nikdy nenabehne? Asi ťažko.. Síce chvíľu potečie hrdzavá voda, no neskôr funguje normálne.
Po tehotenstve tiež chvíľu trvá kým sa systém hormonálne stabilizuje. Po vysadení HAK sa neodporúča mať nechránený styk aspoň 3 cykly, práve preto, že vaječníky nie že "zlenivejú", ale zaovulujú oba naraz. Keby si horana tušila ako funguje systém žliaz s vnútorným vylučovaním, nezavádzala by si tu bludmi. Je dávno známe, že o cykle nerozhoduje činnosť vaječníkov sama. Tak ako tehotenstvo nie je podmienkou pre tvorbu mlieka, pretože to je takisto v moci nadradených žliaz.
Nežiadúce účinky sa môžu dostaviť po každom lieku a výživovom doplnku. Je to ťažko individuálna záležitosť a nie je možné celkom aplikovať "mne po týchto tabletkách bolo zle,bude aj tebe". Je to mačka vo vreci, niet nad vlastnú skúsenosť. Vo všeobecnosti by mali byť lepšie znášané HAK s nízkou hladinou hormónov (čo nie je prípad Diane 35).

horana
21. máj 2014

@billly Aj tu na MK mas v diskusiach nemalo takych zien, co mali nasledne velke problemy s hladinami hormonov co sa nevedeli dostat do normalu a nemohli otehu, nie je to zas take raritne. Presne ako pises sa da aplikovat aj v obratenom garde: "zato ze mne sa podarilo po jej vysadeni v pohode otehu, neznemana ze aj tebe".
Co sa tyka odbornej literatury, jednu z edicie Grada som menovala vo svojom predoslom prispevku. Naozaj odporucam prestudovat. 😉

katey
21. máj 2014

@bambi86 prepac, nechcem znevazovat doktora ani teba, ale to je aka logika uzivat anikncepciu aby si mohla neskor otehotniet? viem, ze lekari sa za nu radi skryvaju, ale myslim si, ze zle.. Ja s mojim bezproblemovym cyklom som po 5 rokoch uzivania HAK stala akoby v prechode. Tak neviem, ci by mi veru HAK pomohla k otehotneniu. Preto si myslim, ze ak mas problem s cyklom, tak to treba riesit inak ako HAK, aby si vobec mohla potom otehotniet a prave tabletkami Ti to nezabil uplne. Naozaj nechcem mudrovat, ale uz pozeram na veci inak po tejto mojej skusenosti..

katey
21. máj 2014

@billly Tvoj pohlad na vec je sice pekny, ale realita je ina a mam na to aj dokaz od lekarov.. Takze ano ja po vysadeni HAK som ostala neplodna. A nic na tom nemenia ziadne teorie.

horana
21. máj 2014

@billly ad 08:31 : Je skor faktom ze v minulosti casto urcite percento zien bolo temer stale tehotnych odkedy bolo plodnych, cize naozaj mali v tele situaciu ktora sa teraz simuluje HAK. Cize naozaj mali menzesov menej. Na druhej strane tela tychto zien boli coskoro zhumplovane, nakolko zataz z tychto tehu, porodov a kojeni absolvovanych stale po sebe telo coskoro vysililo, cize pre ne to vyhra rozhodne nebola. Zena ma unikatnu moznost prezivat svoju cyklicnost, zmeny celej jej bytosti vramci cyklov. Je to nieco uplne ine nez "stalost" muza. Mozu jej v toho plynut aj naladovost a problemy, ak to nema vyladene. Ale ak ano, moze tam najist zdroj svojej zenskej sily a nie sa hrat na nieco ine kym nie je. Ked je totiz umelo urdzovana ako tehotna cele roky, vnima svet inak. Je vseobecne zname ze tehotna zena vnima inak, pachy, reakcie, cela jej bytost je v inom stave. Ma napr. inak nastvene sito na muzov, ked si hlada partnera zena pod HAK vybera uplne inak nez by vyberala iduc jej cykly. Atd...

lubiduch
21. máj 2014

@katey ja nemam problem iba s cyklom ako takym, uz som tu vyssie pisala..moj problem je ze be liecby mam menzes 14 dni v mesiaci, vytvaraju a praskaju sa mi cysty co neskutocne boli....sem tam musela prist sanitka a dostavala som infuzky proti krcon. Mam endonetriozu, uz aj operovanu ale vracia sa mi...vygoogli a najdes x clankov o tom ake neskutocne bolesti ti znamena...a navyse moj menzes je asi taky ze prve dni menstruacie ju mam taku silnu ze nemozem pomaly odist z domu nakolko miniem denne aj 2 baliky vloziek, cize bezne pouzivam maxi tampon+night vlozku ak chcem ist do obchodu a aj tak sa mi stavaju nehody...z toho ze stacam tak vela krvi mi je samozrejme zle, odpadavam...
Na vsetky tieti veci sa liecim od svonich 21 rokoc, cca 1 rok od porodi to bolo super, potom sa vsetko vratilo...cysty, endo a pod...
A hormony potrebujem na ochranku mojho vajecnika, bez nich sa mi strasne nici cystami..moj lekar je odbornik, sleduje ma kvoli tomu aj onkogynekolog...
Ja som sa len pytala na druhy HAK a co sa mi na MK dostane? Len presviedcanie ze to nemam brat...

katey
21. máj 2014

@lubiduch to mi je luto, ze mas take problemy.. ja som ta nepresviedcala ani neodhovarala, je to tvoja sukromna vec, len poukazujem na fakt, ze zena po vysadnei HAK moze ostat neplodna, to je vsetko. A ak je teda lekar taky odbornik, urcite vie, ktora antika ma najmenej neziaducich ucinkov, ako popisujes.. A ak Ti neporadi on, dufam, ze Ti teda tu poradia vacsie odbornicky na antikncpeciu ako som ja. Ja som brala tri druhy, nikdy mi nic nebolo, takze neviem Ti poradit, co s tym.
A teraz pozeram, Ty mas dva nicky? alebo? Lebo diskusiu zakladal iny nick..

lubiduch
21. máj 2014

@katey diskusiu zakladal sestrin nick :D lebo som si nevsimla ze sme sa blbo prehlasili na jednom pocitaci 🙂))

billly
24. máj 2014

@horana
To,čo píšeš sú také špekulatívne polopravdy. Ako vedec sa na to musím dívať trochu s úsmevom. Nemyslel som to tak, ako si to pochopila, ženy práveže neboli v minulosti stále tehotné, to je Tvoja hlboká neinformovanosť. Aj vtedy bol pre mnohé ženy problém otehotnieť, dokonca častejší problém ako v dnešných časoch. No menštruáciu nemávali pravidelne, pravidelnosť zaviedla až VTR a jej výdobytky.
Keď tu chceš strašiť ženy NÚ HAK, naozaj ruku na srdce a ber to poctivo. Cituj literatúru. Nikde v SPC moderných HAK nenájdeš neplodnosť po HAK. To je čistý VÝMYSEL.

horana
24. máj 2014

@billly To ze mi budes neustale drzo tvrdit ze moje nazory su len dohady a ty si ten vedecky zastiteny, ovsem bez jedineho padneho argumentu, este o tvojich kvalitach nic nehovori.
Kolko mali deti (vacsinou) priemerne zeny v minulsoti je zdokumentovny fakt z ktorych navyse im este x umrelo. Kolko mali menzesov mozme polemizovat (zrejme dost na spoldenie toho poctu aby sa civilizacia rozrastala temtpom akym sa rozrastala casto navyse decimovana vojnami ci epidemiami, chudobou atd), ked ich aj niektore nemali preto ze telo ich malo len vtedy ked ich vladalo mat (ci uz z tvrdej prace okolo prezitia alebo nedostatocnej stravy), priemerny vek bol aky bol atd. este nic nemeni na tom ze tela nemali menzesy nie preto zeby oddychovali ale preto ze boli tak ci onak natolko zhuntovane ze nevladali mat. To je vsetko nevyse este novsia historia, v tej este starsej (z obdobia matriarchatu, starovekej Indie pred prichodom Arijcov atd.) si vedeli zeny menstruacne cykly regulovat same jednoduchymi cvikmi, ktore sa ale daju aj dnes este dohladat v lierature (osobne odskusane ako pravdive). Ja suhlasim s tym ze nevysilovat sa menzesmi moze byt v istom ohlade (nie vsak samoucelne) isty druh vyhody, ale dosahovat to pomocou hak je vrcholne zvrhle a pre telo rovnako zhubne, ako ked to dosahovali tvrdpu pracou ci nedostatocnou vyzivou, dakujem pekne za take "oslobodenie" zien. Navyse ako pisem, cyklicnost ma tiez kopec vyhod, nie je to ciel zbavit sa jej len tak, nakolko ako pisem tkvie v nej, ak ju vieme pozivat cast nasej zenskej sily.
Co sa tyka antiko dala som sem znova opakujem napr. nazov knihy z vyd. Grada, nebudem z nej otrocky opisovat, mam aj ine zaujmy, tam sa vyjadruju kapacity, ked ma niekto zaujem, zozenie si, prestuduje, urobi zaver. Ked si tak zapaleny knihu si zozen a vyvracaj tu teda verejne tvrdenia z nej...v sucasnosti sa pocet uziveteliek hak zacina dost znizovat, zeny si uz uvedomuju ze to nie je len tak, zacina to byt postupne nemoderne, ako fajcenie, o rizikach je toho plny net

http://primar.sme.sk/c/4116534/zdravotne-rizika...
http://www.info.sk/sprava/21998/rizika-antikonc...
....atd atd atd atd

Zakladatelka ma narocnejsiu situaciu v tom ze ma zrejme dost rozvrateny hormonalny sytem celkovo a dnesni lekari su v tomto odvetvi este uplne v plienkach a tak nevedia poradit nic ine nez potlacanie priznakov (analogia ako ked svieti v aute cervena kontrolka tak ju radsej zatrieme nech neotravuje, to je podobna logika) dufajuc ze sa to nejak zavtedy spravi. Stavim sa o nejake to storocie sa ludia budu na podobne pripady a to ako sa oficialne "liecili" pozerat ako my teraz na niektore bizardne stredoveke praktiky a gratulovat si ze nezili vtedy.
Ako ja mat take diagnozy ako ona, nechala by som si tento filter zrejme docasne tiez, ale rozhodne sa nan nespoliehala ako na samospasitelny do buducna, urcite by som paralelne skusala znovu a znovu a znovu rozne alternativne sposoby a cesty, niektore preparaty su sice menej ucinne naraz ale pri dlhodobom uzivani dokazu telo vyladit ak ich predpise celostny lekar na mieru, tam ale treba disciplninu a vydrzat. Celostna medicina moze prijst aj na inu nez prvoplanovu pricinu - hapruju zenske organy tak liecime len tie, oni vidia previazanost jednotlivych casti tela, mam kamosku ktorej sice inak, ine priznaky, ale zlyhavali zenske organy, tradicna medicina nevidela nic, potom jej akupunkturista odmeral ako vadne ladviny (hoci na ofiko testoch sa javili OK), preliecil tie a ouha, zrazu aj zenske veci boli v poriadku... A ak sa aj netrafi prvy, skusat dalsich...len ono je casto pohodlnejsie opriek sa o hlavnu momentalnu liniu a zbytok odignorovat.

lubiduch
24. máj 2014

@horana ja si myslim ze mas vo vela veciach pravdu...moja mama vsetky moje zdravotne problemy nejak viaze na 86ty rok kedy som sa narodila a ako 3 mes babo bola vystavena oziareniu z cernobylu...nedovolim si tvrdit ze to je pravda ale ani opak...

Chystam sa o par dni na biorezonanciu a rada by som skusila aj prirodnych liecitelov nakolko viem ze v mojom tele je nieco v neporiadku...za posledneho pol roka som vybrala 10bal atb nakolko sa mi najrozlicnjejsie infekcie objavuju rozne po tele a vzdy sa to zial len prelieci...
To ze mam zenske problemy je dlhodoba zalezitost a ked si poriesim telo ako take tak hak brat nechcem...len dovtedy musim nejak zabezpecit aby moj cyklus nebol nocna mora a aby som nechodila z kazdej gyn prehliadky s novou diagnozou....

billly
25. máj 2014

@horana
Drzo a celkom veľkohubo sa tu prezentuješ Ty. Rečí máš ako Palacký, no o čom? Všetko polopravdy a dohady ako z Danikena. Tie linky svedčia len o tom, čo som napísal aj ja a veľmi Ti ďakujem,že si ich tam pripla. Asi si ich nečítala pozorne, pretože ani jedna ani druhá nepotvrdzuje Tvoje drísty o možnej neplodnosti po vysadení HAK. Navyše sa ani nejedná o vyjadrenia lekárov z odboru gynekológie či endokrinológie. Googli ďalej, iste máš na to dosť času. Čo sa týka alternatívnej "medicíny" mám na to svoj názor a nie je nijako lichotivý, ak chceš, obetí všelijakých ľudových liečiteľov je tiež plný net. Poloodborníci ako Ty už ublížili svojimi erudovanými rečami dosť ľuďom, z liekov spravili strašiakov a z lekárov debilov. Systémom jedna pani povedala a jeden pán to mal.
Opakujem, každý liek a liečivo má aj možné vedľajšie a nežiadúce účinky. Všetko okolo nás je zložené z atómov, všetko okolo nás je "chémia". Porovnávať naše poznatky s tými zo staroveku - asi si nedávala v škole pozor. Samozrejme, mnoho vecí ešte nevieme, no pre väščinu liekov platí, že mechanizmus účinku je plne známy aj s metabolitmi a NÚ. Sú syntetizované presne, v správnych množstvách a užívaním pacientovi pri správnej liečbe pomôžu viac, ako stratí. To isté platí o HAK. Sa uvedom, preštuduj si zákony a postupy, regulatívy v najvyspelejších krajinách ohľadnu liekov a ich NÚ sú tak prísne, že žiadne odvetvie nie je tak detailne kontrolované, dokonca ani jadrová energetika. Prečítala si jednu knižku z grady a ideš tu prednášať? Máš hádam overené to čo píšeš aj inde? V klinických štúdiách či v lekárskej praxi??
Apropo, preštuduj si niečo o možných rizikách akupunktúry.. Tiež na nete nájdeš dosť. Pretože každý zásah do organizmu môže vyvolať aj neočakávanú reakciu.Akupunkturista odmeral ako vadne ladviny..ich meral cólštokom? No, aj liečba placebom a viera v uzdravenie je mnoho a nespochybňujem to. Ak tomu veríš, lieč sa tak. Ako povedal Kristus, tvoja viera ťa uzdravila..a nemusel čítať ani googliť🙂.
Pre úplnosť o čo ide:
1. debata o HAK a možnej neplodnosti
2. HAK a jej mechanizmus účinku je veľmi dobre preskúmaný a známy
3. užívanie HAK indikuje odborný lekár
4. NÚ pri užívaní HAK sú preskúmané v klinických štúdiách s desiatkami tisíc pacientok a výrobcovia sú bez výnimky povinný uvádzať ich v PIL a SPC k lieku. Za porušenie im hrozia obrovské pokuty, finančné kompenzácie pre poškodené pacientky a úplná strata licencie na výrobu liekov.
5. Medzi nežiadúce účinky a ani vedľajšie účinky HAK NEPATRÍ NEPLODNOSŤ, nedokázala to ani jedna klinická štúdia, žiadne pozorovania v praxi a ani mechanizmus účinku HAK tomu nezodpovedá, práve naopak, HAK sa zvykne pri určitých typoch neplodnosti používať na liečbu
6. V horanou citovanej khnihe sa takisto nenachádza žiaden odsek popisujúci pretrvávajúcu neplodnosť po HAK
7. horana napriek jedovatým rečiam nijakým spôsobom nepodporila tvrdenia, že HAK spôsobuje neplodnosť

horana
26. máj 2014

@billly prepac, ale svoju energiu a cas venujem tam, kde to ma zmysel, tu by sme sa tocili by v kruhu, ja by som zacitovala z knihy ze tie dosledky ako nabieha telo po vysadeni HAK este zdaleka nie su natolko zname co sa tyka vazby na celok...nakolko je tam tolko indivindi faktorov organizmu ktore sa nedaju dopredu predpokladat a tak nezriedka trva roky kym nabehne plna cinnost reprodukcynch organov, uvadza sa priemerne dva roky, ale aj dlhsie a hlavne nikto nezaruci ze vobec plne nabehnu, ty mi bude oponovat a budes citovat uplne opacne studie (tak to uz v dnesnom nielen vedeckom svete chodi, hlavne tam kde ide o peniaze) o ktorych viem ze aj take su, ze su tak isto kapacity ktori tvrdia ze vobec tam nie je "prodleva", ja zase dalej a ty zase dalej, budeme hladat nedoveryhodnost na autoroch nasich studii a preco su lepsi nez oponent a to je zakladatelke nanic, dohadovat sa nemam preco. Tvoj nazor je sice zenam ako tuto vyssie katey a plno dalsim uzivatelkam na MK aj inde, ktore maju sakramenske problemy otehu (co je mmch este ten menej zavazny problem) po hak na dve veci, ale aspon mozu mat pocit ze maju nielen svoje problemy ale su aj - zrejme - nekompetentne to posudit. Spolu s nimi su dalej nekompetentne aj vsetky tie prestizne kliniky po svete kde popri klasickej s uspechom popri klas. pouzivaju aj alternat. medic. (ktora podla teba sa rovna vyhradne nejaky hula hula domaci liecitel so zapadlej dedinky co si miesa magicke lektvary), napr. ona akupunktura je normalne oficialne schvalena ministrerstvom zdravotnictva aj jej pristroje, tak aj tam su zrejme nekompetentni. No skratka maj sa dobre a uzivajte so zenou vsetky vyhody HAK 😉

janula2511
2. sep 2022

Ahojte, čo užívate antikoncepciu,netrpeli ste na začiatku točenim hlavy?

janula2511
27. feb 2023

@cairka môžem sa spýtať aké nežiaduce účinky si mala z hak?a čo si brala?