Prečo bezdetný muž volí vazektómiu?
Mám v práci kolegu, ktorý je bezdetný a podstúpil vazektómiu.
On je tridsiatník, má partnerku, ale deti nechcú.
Absolútne neviem pochopiť, prečo by niekto bezdetný takýto zákrok podstupoval, keď na to väčšinou idú otcovia dvoch a viac detí.
Veď jeho osobná situácia sa môže zmeniť a môže dospieť k tomu, že by tie deti nakoniec chcel.
U mužov nie je problém byť otcom aj v štyridsiatke.
A ak nechce ešte deti, tak sa môže chrániť kondómom, prípadne žena ešte môže použiť antikoncepciu.
A finančne je na tom dobre, takže by ho prípadne otcovstvo neohrozilo.
Jedine by asi musel zmeniť priority a cestovanie po celej zemeguli by šlo nabok.
Vazektómia sa ťažko dá navráť, takže mu ostávajú len metódy MESA/ TESE a umelé oplodnenie, ktoré sa môže a nemusí podariť.
Aký máte na to názor?
Lebo mne sa vazektómia v jeho prípade nezdá normálna.
@viestta Nie je to povinnosť, ale je to požehnanie. Neviem si predstaviť muža, že pride po robote domov a má tam len partnerku a žiadne deti. Taký život za veľa nestojí, aj keď môžu dosť cestovať a robiť iné aktivity.
@anonym_autor to, ze ty si to nevies predstavit je absolutne poriadku Ale v poriadku nie je ked svoje preferencie a predstavy spravneho sposobu zivota nanucujes inym. Tak ako ty zijes svoj zivot podla svojich predstav a moznosti aj ini ludia ziju svoj zivot podla svojich predstav a moznosti. Mohla by si to aspon akceptovat ked uz to nedokazes pochopit. Zmier sa s tym ze, nemas vseobecne platny navod na zivot. Mas navod len na svoj zivot
@viestta Nie je to povinnosť, ale je to požehnanie. Neviem si predstaviť muža, že pride po robote domov a má tam len partnerku a žiadne deti. Taký život za veľa nestojí, aj keď môžu dosť cestovať a robiť iné aktivity.
@anonym_autor prečo si myslíš, že za niečo stojí len život s deťmi. Ja si úplne viem predstaviť, že príde z práce, ide so ženou do kina/divadla/fitka/zabehať si/poriadne sa pomilovať kedykoľvek, kdekoľvek/ísť na nejaký kurz/S kamarátmi na večeru, možností je milión. My tak žijeme až teraz, keď majú naše deti svoje životy. 20 rokov sme takto žiť nemohli. Neľutujeme, že máme deti, milujeme ich. Máme relatívne dobré, bezproblémové deti.
Ale úplne chápem každého, kto aspoň trošku tuší, koľko to človeka stojí síl, energie, strachu, obáv, peňazí, že zostane dobrovoľne bez detí.
Ja mám skôr pocit, že ty nemáš deti, alebo máš maličké deti a vôbec netušíš, čo je rodičovstvo.

@anonym_autor moj muz ma taký zivot a je spokojný