icon

Prirodzené plánovanie rodičovstva

original5
24. sep 2013

s manzelkou este babatko nechceme, ale planujeme ho prirodzene. Naucili sme sa ako funguje jej telo a k sme spolu len vtedy ked je neplodna. V tom plodnom obdobi je to tazke, ale setrime peniaze aj zdravie na antikoncepcii a nemusim "lizat cez sklo". Tych cca 8 dni sa da vydrzat.
Uspesnost metody, ktoru my pouzivame je tiez 99% ako pri hormonalnej. Princip a vyhodnotenie nie su zlozite. Za tych 8 dni co nemozeme byt spolu to stoji.

vierka0
26. sep 2013

@original5 no kde si zmizol ? neviem sice na co bola zalozena tato tema, mne to pride, ze si dosiel naspeedovany z prednasky o PPR a potreboval niekde to nadsenie ventilovat 😀

vierka0
26. sep 2013

@katecameron podla mna meranie bazalnej teploty krasne funguje, samozrejme za predpokladu ovulacnych pravidelnych cyklov a zodpovedneho dodrziavania danych principov..ale viem, co je to fungovat na tom pred porodom a po nom 😀 nadsenie zakladatela temy teda povazujem za kratkodobe 😀

original5
autor
26. sep 2013

@vierka0 tato tema bola zalozena kvoli diskusii ku alternatike pozierania hnusnych tabletiek. Moja manzelka ma aj nepravidelne cykly aj anovulacne...
Tu prednasku - skolenie sme absolvovali uz pradavno. Ze by tie nalevy nadsenia az teraz prisli.
Odmlcal som sa preto, lebo to tom vplyve spermii na zensku psychyku som pocul aj ja a nechce sa mi o tom dohadovat a o tom kde ktory manzel konci pri prerusovanom styku diskutovat nechcem.

vierka0
26. sep 2013

@original5 aha, a chces mi povedat, ze pocas anovulacneho cyklu nemate spolu styk maximalne tych osem dni, tak ? tabletky nie su jediny sposob chranenia sa pred tehotenstvom..

original5
autor
26. sep 2013

@vierka0 pri anovulacnych sme o 2 dni dlhsie bez seba.

sorciera24
26. sep 2013

@original5 a ako zistis, ze tento cyklus je anovulacny? ved to sa da zistit az na konci cyklu, nie?

alja20
Odpoveď bola odstránená
zuzkat1
26. sep 2013

@katecameron no pekny priklad toho ako to nefunguje... 🙂 Ale tu ti aj tak povedia ze nepoznas svoje telo...

original5
autor
26. sep 2013

@sorciera24 @alja20 a pan to predsa len vie. Ovulacia je sprevadzana zvysenim bazalnej teploty. Pokial pocas cyklu nedoslo v zvyseniu teploty, je mozne tento cyklus povadzovat za anovulacny...

sorciera24
26. sep 2013

@original5 ja rozumiem a viem, co je to anovualcny cyklus, ale ja sa pytam ako vies dopredu, ze bude anovulacny...lebo to, ze nedojde k zvyseniu teploty zistis az na konci cyklu......to by si si potom cely mesiac nezasexoval, lebo stale cakas na ovulaciu, kt. nepride...resp. mozes sexovat stale....ale aj tak, to, ze bol anovualcny zistis az na konci.......nechapem potom ako to vtedy riesis...kedze nevies,aky cyklus vas caka... 😉

vejula
26. sep 2013

@sorciera24 preed ovulaciou nastava tušim pokles teploty pokial sa nemylim, už je to dlho čo som to sledovala...

sorciera24
26. sep 2013

@vejula ano, ale tesne...nejaky den pred ovulaciou (myslim)....to by mi moc nepomohlo, ak by uz spermie boli vo mne 😀 ja si neviem predstavit, ze sa na toto spolieham (a este pri nepr. cykloch)....ja napr. aj bez merania viem, ekdy mam ovulaciu, citim to+hlien a aj tak fungujem na kodomoch, netrufam si na to.....(a necakane vraj moze dosjt k ovulacii....pri vacsom vzruseni a pod.).......kamaratka takto otehotnela, tiez merala, dlho fungovala na tomto principe, ovualcia prebehla....tak uz boli "za vodou" a v ttom jednom cykle nastali vraj ovulacie 2 (ta 2.necakane)....tiez enchapem...ale stalo sa.....

maznacik007
26. sep 2013

@vejula no nastava pokles ale ovulaciu urcis vzdy az spetne ked nasledujuce tri teploty budu na istou hranicou ... moze sa ti stat ze mas pokles a aj tak ovulacia neprijde ... resp prijde neskor 😉 ved su tu naslovo vzate odbornicky co toto riesia fakt na urovni ..

napr. @lauritka

original5
autor
26. sep 2013

@sorciera24 ak chces, mozem Ti to do sukromnej spravy v jednoduchosti vysvetlit ako mozem aj pocas anovulacneho cyklu byt manzelkou... Nie je to ziadna veda.

sorciera24
26. sep 2013

@original5 no napis IP, som zvedava...

maribell
26. sep 2013

@original5 neviem o nijakom vyskume ktory by preukazoval ze z kondomov vznika nejaka urcita rakovina 🙄
@vierka0 @vejula ... ten vyskum mi nepride ako dostacujuci argument preco by mal moj muz do mna "pustat" semeno pokial nechceme babatko..predsalen ta mensia naklonnost k depresiam a zlym naladam mohol sposobit aj dosiahnuty orgazmus 😎 ktory napriklad nemuseli dosiahnut zeny s kondomom ... to podla mna nieje len o semene .... 😉

vejula
26. sep 2013

@sorciera24
@maznacik007 no baby tam sa sleduje viacero vecí, ja som do taky podrobnosti nikdy nešla.. Ale popri teplote sa sleduje hlien, niektorí si sleduju aj tušim krčok, či čosi....

maznacik007
26. sep 2013

@vejula ver ze po tych xy rokoch snahy prirodzene otehotniet mam uplne presne predstavu co sa sleduje a ako ... 😉 fakt ovulaciu ak chces presne urcit tak musis bud kombinovat s ovu testami pripadne s meranim folikulov u lekara ... inak to urcujes myslim ovulaciu az spatne ... 😉

sorciera24
26. sep 2013

@maznacik007
@maribell no baby ja neviem, kondom pouzivame roky a s orgazmom problem nemam a s depresiami a uzkostami tiez nie 😀 ja si myslim, ze toto vsetko amme v hlave, ci orgazmus, ci pozitivnu naladu 😉 😅

lauritka
26. sep 2013

tiez by ma zaujimalo ako mozte dopredu vediet original5, ze bude anovulacny..ovulacia sa predsa moze posunut.
mozu byt aj plodne znaky ako hlien, krcok hore, napriek tomu moze napriklad folikul zlutenyzovat a k ovulke nedojde.. naopak moze sa to oneskorit a prist neskor..
@sorciera24
@vejula
@maznacik007
presne ako pises. moze byt pokles. vsetko sa moze tvarit akoze ide ovu, ale nemusi prebehnut.
ja tvrdim, ze anovulak sa potvrdi jedine vtedy ak pride ms a teplotna krivka nie je dvojfazova-ovulacna.

lauritka
26. sep 2013

mam o tom clanok v albume-varianty cyklu. Billingsova metoda.

horana
26. sep 2013

Ja tomu verim ze spermie je minimalne urcite dobry pocit ked neskoncia v preziku, ved je to take umele. Neda sa to porovnat s tym je sa ide prirodzene.
Samozrejme sex kde mozu byt vpustane dovnutra bude aj psychicky najuspokojujucejsi, a plus este vedomie ze necpem do seba chemiu, uz len toto hovori v prospech prirodznej metody.
Faktom vsak je ze aj ja by som sa ju bala pouzit uz teraz, kedy uz viac deti jednoducho nechcem. Citim ze sme takto kompletni.
Je to fajn pre ludi, ktori spolu zacinaju zit a nebrania sa babetku, a potom az do doby kedy dosiahneme zelany pocet deti. Uz ked aj nevyjde nas vysneny vekovy odstup, aj tak to za tu volnost stoji...Pamatam na to obdobie "volnosti" v tomto ako na vyslovene stastne.
A kedze hormony tiez nechcem, zostava teraz uz len "trapny" kondom, co uz.

Btw: my ked sme sa zacali uz cielene snazit tak sa spociatku pri 1. nedarilo, co spociatku, par rokov, napriek tomu ze ovulacia prebiehala - potvrdene aj u gynekol. vsetko podla nej OK, vsetky "parametre", aj muz OK, ba dokonca vzdy nam vravela ze mame obaja ucebnicove vysledky ze nie je o com. A nakoniec sa zadarilo az ked sme raz zo srandy skusili pri menstruacii, co mi Dr. odmietla uznat ze to bolo vtedy, ze vraj to nie je technicky mozne aby doslo k otehu. V tom mesiaci, kedze som bola prave sledovana aj na UTZ viem ze ovu prebehla aj normalne v strede cyklu a nic. A potom mi vsetky vysledky vychadzali posunute o 2t a Dr. stale trvala na tom, ze to jednoducho podla vedy nie je mozne. Aj som rodila akoze 2t prenasajuc, podla mna presne na termin. Takze akoze tak.

kazunomiya
26. sep 2013

No, PPR pouzivaju striktne len tie pary, ktore bud chcu byt velmi prirodzene a nechcu pouzivat ziadnu antikoncepciu, alebo sa chcu drzat katolickeho moralneho ucenia. Pochybujem, ze ho niekto v dnesnej dobe pouziva vylucne kvoli nejakym zdravotnym benefitom, teda v cistej forme (bez kombinacie s antikoncepciou vratane prerus. styku). Lebo je fajn vediet si odsledovat cyklus, samozrejme. PPR je skvela vec, ale som tiez zvedava ako nam ho pojde praktizovat po porode a pod. Dufam, ze pojde (my sme priklad toho katolickeho paru).
Inak si myslim ze ak zena neberie HAK tak je urcite uzitocne pre ktorukolvek zenu tieto metody ovladat, pomoze jej to rozumiet cyklu a ci je vsetko v poriadku a pod.

@original5 LPP je super v tom, ze poskytuju poradenstvo v pripade ze treba nieco skonzultovat. Inak, to s anovulacnymi cyklami by zaujimalo aj mna. Mne sa stava ze sa mi ovulacia velmi posunie, napr. v tom cykle, ked som otehotnela, som ju mala na 25DC, ale kym nepride MS tak by som si asi netrufla povedat, ze ovulacia nebude vobec a mame "zelenu". Ako to robite? (mozes do IP). Anovulacne cykly nemavam, ale kebyze to je niekedy aktualne...

edie63
26. sep 2013

@original5 dakujem za odpoved, hned som mudrejsia. 😉 napriek tomu si myslim, ze je to skor metoda "nahodne planovane rodicovstvo", pretoze ja neverim ze sa to da tak presne vypocitat, ved nie sme stroje. to, ze zena otehotnie, neznamena, ze to dieta vynosi a porodi, takze to, ze on chcel mat 3 deti s urcitym vekovym odstupom a aj sa mu to podarilo presne podla jeho planu je podla mojho nazoru cista nahoda alebo stastie. ale to je iba moj nazor. 😎

original5
autor
26. sep 2013

@lauritka samozrejme to neviem dopredu, ale pokial teplota nestupa ked ma a nestupa ani potom, tak k ovulacii nedoslo, aj ked bol plodny hlien. S absolutnou istotou to viem az pri menstruacii...

lauritka
26. sep 2013

@original5 no ved prave, takze som vyrozumela, ze vy vlastne tuto metodu vyuzivate ako antikoncepciu ?

juranka
26. sep 2013

@vejula @zuzkat1 ja tiez u seba sledujem kazdy mesiac plodny hlien pocas ovu. Jasne, ze teraz nie ked som tehu ale predtym ked sa mi mala narodila tak som nemala menzes asi 9 mesiacov a tiez som nepouzivala antikoncepciu ale na tem 9 mes po porode zrazu som si vsimla zase ten hlien tak som spozornela a cakala som ci pride po tomto mrcha a prisla 😉 takze ja tiez vyuzivam s muzom tuto v podstate bilingsovu metodu, o com sa tu hovori, a sme spokojni 🙂

maznacik007
26. sep 2013

ja poznam viacero parov ktory praktizuju tuto metodu a maju tak 4 a viac deti .. 😉

my nepouzivame ziadnu antikocepcnu metodu s manzelom ... ani prirodzenu .... neni treba ... 😅 😔

original5
autor
26. sep 2013

@lauritka STM je metoda, ktora pomaha manzelom predchadzat pocatiu alebo ho dosiahnut. My pouzivame SMT a este par tyzdnov (mesiacov) budeme pouzivat na predchadzanie pocatia. Potom na dosiahnutie. Takze ano - teraz ako antikoncepciu.

lauritka
26. sep 2013

@original5 no ja viem co to je 🙂 len ma to zaujalo, ked si pisal, ze sa spoliehate na anovulacny. takze ked sa jej po plodnom hliene nezvysi BT, zmeni sa na kremovy.. tak vlastne vies, ze uz nie je plodna.. aebo sledujete este aj krcok ?
potom sa ale znova moze stat, ze sa zvysi hodnota FSh a zacne rast folikul. cize ak jej znova zacne plodny hlien.. vyhybate sa sexu , spravne to chapem?? takto fungujete.?