Prirodzené plánovanie rodičovstva
s manzelkou este babatko nechceme, ale planujeme ho prirodzene. Naucili sme sa ako funguje jej telo a k sme spolu len vtedy ked je neplodna. V tom plodnom obdobi je to tazke, ale setrime peniaze aj zdravie na antikoncepcii a nemusim "lizat cez sklo". Tych cca 8 dni sa da vydrzat.
Uspesnost metody, ktoru my pouzivame je tiez 99% ako pri hormonalnej. Princip a vyhodnotenie nie su zlozite. Za tych 8 dni co nemozeme byt spolu to stoji.
@zuzkat1 po porode s metodou skusenost nemam. Ale prirucka od LPP hovori, ze pri eko dojceni je 12 tyzdnov neplodnost 100%ta, dalsie 3 mesiace je pravdepodobnost otehotnenia 1% ak dieta saje iba materske mlieko. A ked dieta zacne byt prikrmovane, tak je pravdepodobnost otehotnenia 5-6%. Viac pisat nebudem...
Isto je 0%. 5-6 je male riziko. Ale predsa len este jedno cislo. Vraj 80-85% zien, ktore eko dojcia ma najskor menstruaciu pred prvou ovulaciou. Nie je to istota ale vysaka pravdepodobnost. Podobne ako sa hovori kolko percet fajciarov dostane rakovinu. Jednoducho, niektory si povedavia no a co a iny to beru vazne. Taky isty postoj moze kto kolvek zaujat aj voci tomuto. Tieto cisla su len statistiky na zaklade vyskumu a pozorovania.
@original5 no ja ti neviem zarucit ci ta metoda funguje alebo nie ... u nas ostal manzel po prvom dietati neplodny ... /prekonal ako dospely kvazi banalne detske ochorenie kt. to sposobilo/ preto mame jedno biologicke dieta starsie a syna mame z detskeho domova ...
takze u nas sa to neda povedat ci je tato metoda spolahliva ... k tabletam neviem tie som neuzivala .. ani inu antikoncepciu ... myslim barierovu ... 😉
@maznacik007 Vdaka ;) Inak v sirsej rodine si tiez osvojili chlapca, ked bol maly. Teraz ma tento nevlastny bratranec cca 16-17 rokov a maju s nim extra tazke obdobie. Drzim palce. Chce to urcite velmi vela lasky a obety to viac, ked dieta nie je biologicke. Sklanam sa pred takymi ludmi a takym rozhodnutim ;)
@maznacik007 a co mal muz v dospelosti? kiahne? lebo ani moj mm ich este nemal.... 😒
@original5 1. nie neoodaluje plodnost iba u kazdej zeny ovu nabieha indi vindi 2. 100% neplodnost pocas 12t po porode neexistuje, asi preto je nejedna zena prekvapena velmi skorym tehu. Mam kamosku, plne dojcila svoje dieta, nepouzivali flasku ani cumel a dva mesiace po porode bola opät tehu. A este k tomu vstavaniu a noseniu dietata v noci muzom. Ty fakt nemas vlastne dieta inak by si taku volovinu ani nevypustil z pusy. Preco? Muz chodi do roboty a zaraba peniaze, cize ak nechce byt vyhodeny musi odviest aj nejaky vykon a nie zaspavat v robote od unavy (tym nechce povedat, ze nema zene pomahat, moj k malemu vstava, ale ma inu pracovnu dobu). Chran pan boh ak muz jazdi na kamione, nakladiaku alebo sa inak zivi soferovanim. Vela manzelov robi na smeny (lekari, zachranari, policajti, robotnici vo fabrike.....)- teda aj nocne a tym padom odpada nocne nosenie dietata otcom. A este jedna rada z praxe 😀 Dieta je ta naljepsia antikoncepcia aku poznam, prve mesiece bude tvoja zena tak unavena, ze na sex nebude mat ani chut ani cas. Na prvom mieste bude dieta (aby bolo on postarane), na druhom spanok, na tretom spanok, na stvrtok spanok a budes rad ked sa ti ulezie piata priecka 😉 A inak stale nechapem zalezoenie tejto temy, kedze ich podobnych je na koniku milion pät.
@original5 u nas ekologicke dojcenie nepripadalo do uvahy (a takych zien je kopec), moja dcera je predcasne narodena, nikdy nebola prisata, napriek vsetkej nasej snahe, skusanim vsetkych moznych technik a pomocok, ani po radach laktacnej poradkyne, odsavala som mlieko 7mesiacov (cecil ma absolutnu pravdu co sa tyka dosahovania absolutnej unavy 😀 ), ms dosla presne mesiac po poslednom odsavani..chcem tym povedat, ze navrat cyklu je velmi individualny, su zeny, ktore vobec nekoja, odsavaju a cyklus nabehne az po tom, a su zeny, ktore plne koja (poznam take) a cyklus im nabehne po dvoch mesiacoch po porode..nie je to spolahlive (aj ked vysoko pravdepodobne)
@original5 nepovedala som, ze metoda nefunguje, prave naopak, hovorim, ze to vobec nie je take jednoduche a jednoznacne ako to tu prezentujes..u nas to funguje (roky) lebo mam pravidelny cyklus a ziadne anovulaky..druha vec je, ze nemam problem v plodnych, alebo neistych dnoch spolahnut sa na prerus. styk (este chcem poznamenat, ze nie sme ziadni nymfomani, kedze mame male dieta a kopec povinnosti, najdenie si casu na nase manzelske radovanky sa si treba vazit a vyuzit, ci uz su plodne alebo neplodne dni) jedine spolahlive obdobie neplodnosti je az po potvrdeni ovulacie (teda tri dni po nej), pred ovulaciou by som teda vobec netvrdila, ze ako lahke je odhadnut plodne a neplodne dni (hlavne pri nepravidelnych cykloch) STM ako jedinu antikoncepcnu metodu (volam to tak naschval, aj ked viem, ze vy mate na to iny nazov) by som nevyuzivala..mam rada spontannost a najma teraz, ked sme rodina, je o to vzacnejsia
@zuzkat1 Urcite je to individualne. Ale myslim, ze PPR nie je len o tom, kedy nabehne mensturacia po porode. Pisal som statistiku ktora urcite moze byt omylna alebo ina na nejakej inej vzorke.
@cecil36 V kazdej rodine sa neda aplikovat to co s inem rodine hej. Vela manzelov urcite robi aj v kancelariach a maju ako tak volnu pracovnu. Ci pridu o siedmej alebo o deviatej... A urcite aj ambulantny lekari. Ten cas a chut na sex po pobode vobec nespochybnujem. Vacsina tem v temto kategorii bola o tabletkach, preto som tuto diskusiu zalozil.
@vierka0 urcite je to individualne. Preto som rad, ze aj vdaka STM som mohol moju manzelku lepsie spoznat a viac si uvedomit ze je narocna a komplikovana ale hlavne jedinecna a neopakovatelna. Tiez si denno denne vdaka STM odobnejsie uvedomujem, ze priroda nie je len les aj luka, ale ze sme jej absolutnou sucastou. Ked sa jej snazime porozumiet a spoznavat, nepotrebujem kondom ani tabletky, aby som neriskoval pocatie.
Ak môžem, pridám aj ja svoju skúsenosť. Prvé tehotenstvo sme plánovali. Poznala som svoje telo a presne som vedela, kedy plodné dni mám a kedy nie. Poznáme s manželom i presný deň počatia, dokonca si krásne pamätáme i miesto (došlo k tomu za veľmi vtipných okolností :D) Pôrod bol predčasný. Hneď po šestonedelí som dostala menštruáciu. Malého som nekojila, mliečko som mu odsávala, lebo sa síce vedel prisať, no necucal. Odvtedy sa opäť snažím spoznať svoje telo a už sa to aj začína upravovať, mooooc sa teším na to, keď si budem istá, opäť bude milovanie oveľa intímnejšie 🙂
@original5 no asi mam smolu, ale v mojom okoli ma volnu pracovnu dobu len jeden jediny muz- riaditel IT. Vsetci ostatni bud robia nocne alebo makaju od skoreho rana s nastupom v urcitu hodinu alebo su to ludia ziviaci sa soferovanim alebo ludia, ktori musia podat presny vykon. Inak medzi nami, nebola by som moc nasdena keby mam ambulantneho lekara, ktory uz tyzden nespal lebo hojda v noci decko, ktoremu idu zuby, aby si zena mohla zmerat teplotu a on si mohol nasledne bez strachu vrznut 😀 Skus predtym ked zalozis novu temu popozerat aj ine, npr. Grafy BT, tak sa vela dozvies 😉
@cecil36 preco mas stale tendenciu sa hadat a posudzovat moje rozhodnutie na zalozenie tejto temy. Vela krat som ten dovod pisal... Skus to uz zacat akceptovat, ze som to zalozil hlavne ako altermativu ku tabletkam. Nie kvoli tomu aby som sa nieco o grafoch BT ja osobne dozvedel.
@cecil36 predstav si, že môj muž normálne pracuje a v noci vstáva k dieťaťu iba on. Vstával tak ku každému dieťaťu a robí to doteraz. Sám tvrdí, že sa mu síce nechce, ale je to aj jeho dieťa a chcel ho rovnako ako ja (ak nie viac), takže s nočným vstávaním nemá problém. V mnohých rodinách to takto funguje. To, že to je u vás inak ešte neznamená, že človek s opačným názorom píše voloviny. Prečo musí byť každý tvoj príspevok útočný? Nedokážeš slušne konfrontovať svoje názory? 🙄
@original5 ale ja sa nehadam, ja odpoveda na tvoje komentare. A tie temy s altertantivou ku tabletkam kde si sa mohol rozkecat:
https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-na-to/cervikalny-hlien-a-bazalna-teplota-ako-urcit-ovulaciu/
https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-na-to/grafy-bazalnej-teploty/
https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-na-to/ovulacia-a-jej-priznaky/
https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-na-to/ovulacne-testy-pre-skusene-i-neskusene-2/
https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-na-to/chyby-pri-merani-bazalnej-teploty/
https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-na-to/40-dnovy-menstruacny-cyklus-a-plodne-dni-2/
https://www.modrykonik.sk/forum/antikoncepce/pr...
....... tych tem je milion 😉
@molka ak si pozorne citala moje prispevky, zistis, ze aj moj muz vstava k dietatu, ale on ma inu pracovnu dobu a do prace nechodi denne. Ak by vsak jazdil co ja viem na kamione alebo by bol chirurg, tak by som mu sama zakazala vstavat k malemu. Kvoli bezpecnosti jeho aj inych. A moje prispevky rozhodne nie su utocne, iba davam iny pohlad na vec. Ale cez pismenka sa emocie a nalady rozoznavaju dost tazko.
@zuzkat1 podľa mňa to vôbec nie je sebecké...ale to je iný uhol pohľadu. U vás to funguje tak, u nás zase inak. Hlavne, že vám to obom vyhovuje. Nechcela som reagovať, ale už som sa nezdržala, keď bol názor @original5 označený za volovinu, pritom je to bežná situácia. Aj v mojom okolí poznám také páry.
@molka no, ale kojit ho asi nekoji, ze?......nakolko som vstavala v noci kvoli kojeniu, tak logicky, ze nevstaval muz, naco?.... neratam choroby, horucky, to mi velmi pomahala, ale ja osobne som nemala srdce ho budit kvoli prkotinam, ze podaj mi hento alebo toto.......nakolko mne vstava do prace o pol 5 a v praci sa musi sustrdit.....ked vstava len on...to ty spis?
@molka aj moj manzel vstaval v noci k malej a zohrieval jej mlieko, kedze ja som odpadla do postele o pol jednej v noci po odsavani a vstavala som o siestej rano na dalsie odsavanie a v noci som proste nebola schopna sa zobudit..to vsak neznamena, ze to tak je v kazdej rodine, som presvedcena, ze takych rodin je mensina..no my sme mali to stastie, ze manzel pracuje casto z domu a nemusi rano o siedmej uz sediet v robote..
Prestamne sa dohadovat o tom, keby kto vstava alebo nie. Kto kolko dojcil, pripadne ako sa u koho prejavuju anovulacne cykly. Vieceri nechapali, preco som teku zakladal a ze nebola ziadna otazka. Ok. Tak uz mam otazku!?
Prestavte si ze mame nejaku dobru kamaratku o ktorej viete, ze berie HAK. Zalezi vam na nej. Keby ste sa s nou pustili do debaty a antikoncepcii a chceli by ste obhajovat alebo aspon predstavit PPR (ci uz bilingsovu alebo STM) co by ste jej povedali? Inak povedane, preco sa vy nenapchavate tymi hroznymi tabletkami, ale rozhodli ste sa spozvanat vase telo aj po tejto stranke, napriek tomu, ze to nie je take pohodlne, ako si nechat predpisat tie svinstva? Ake su vase najlepsie skusenosti s PPR?

@zuzkat1 ja nehovorim, ze je. Pisal som, ze ODDALUJE navrat plodnosti.