Ste za, alebo proti užívaniu hormonálnej antikoncepcie?
Ahojte, chcem sa vás spýtaŤ na názor že či ste ZA alebo PROTI používaniu hormonálnej antikoncepcie. Neviem sa totiž rozhodnúť že či ju začaŤ braŤ, alebo sa spoliehať na kondómy. Pri Hak sa bojím hlavne tých vedlajších účinkov čo môžu spôsobovať ale zas pri kondómoch sa bojím či sú dostatočne spolahlivé proti otehotneniu. Baby poraďte a podelte sa so svojimi skúsenosťami a postrehmi. 🙂 dakujem každej 🙂
@mariamayi pokial mám vedomosti-lebo som mala teliesko-tak teliesko v krčku ,,vybruje´´(dráždi krčok) a tým bráni uhniezdeniu, preto o zabytí -vražde embrya-ako si napísala sa nedá hovoriť. vlastne to isté spôsobuje antikoncepcia-vytvorí v krčku hlien, ktorý bráni preniknutiu do maternice a následnému uhniezdeniu....
A podla mna rátanie dní na plodné a neplodné je riskantnejšie ako kondóm a nedovoluje milovanie každý deň 😉 Ale neodsudzujem to! 100 ludí-100 chutí-nech si každý vyberie, to čo mu vyhovuje 😉
ja som tiez proti. Jednak nazory lekarky z toho clanku hovoria dost jasnou recou. A za seba: preco by mali o fungovani mojho tela rozhodovat chemicke tabletky? chcem si byt sama sebe panou. Preco by som mala byt iba ja ta, ktora ma znasat zodpovednost za neotehotnenie? To radsej sexujem iba vtedy, ked si viem partnera v mojej posteli predstavit ako otca mojich deti a v case, kedy si viem predstavit, ze som aj ja na ulohu matky pripravena.
A este je tu jedna moznost, ktora by teba nestala ziadnu obetu: docasne podviazanie semenikov partnera... on je docasne neplodny, takze mozete sexovat kolko chcete. Jemu to neprinesie ziadnu ujmu,
A od tej vyssie spominanej lekarky je tu este jeden clanok, ktory dava HAK do sirsieho, celospolocenskeho kontextu http://www.novinky.cz/zena/298969-o-muzich-kter...
Ak by som nemala ziadne zavazne zdravotne dovody, ktore by sa nedali inak vyriesit ako hak, tak by ma uz ani len nenapadlo...
Kde zacat, brala som anitku dva alebo tri roky, mojej povodnej dr. bolo jedno aku mi da. Neporadila mi vobec, co som povedala to mi dala a zvolila som si zle, pribrala som po nej 20kg.nuz mozno aj moja chyba, neprehliadla ma dobra, a ked sme sa snazili o baby tak to neslo, prestupila osm k inemu dr. porobil vysetrenia, zistil pco, nasadil liecbu a dnes mame 2 deti, teraz mam kupenu antiku a cakam na menzes, teliesko som zavrhla z dvoch vaznejsich dovodov, mam velmi silnu a bolestivu nestruaciu, nepravidelnu, a ako alergik som zavrhla teliesko aj preto, lebo sa obavam skrizenych reakcii /staci skrizena reakcia zemiaka s brezou/. po dokladnom rozhovore s mojim dr. som si dala predpisat anitku, s ktorou som bola spokojna, dokonca som po nej chudla, ziadne bedare ako teraz, sice sa uz teraz nepredava na uzemi svk ale sestra mi ju v cechach zohnala, je nizkohormonova, bola som s nou max. spokojna. Viem ze je to bordel no ja som alergicka na kondomy, takze u mna je to trochu komplikovane. Uvidim, ako si po tolkych rokoch zvyknem. ak to nebude ono vzdy mam moznost ju vysadit 😔
@anjelicek26 chcem len dodať, že ja som pri teliesku mala normálnu menštruáciu v rozmedzí 27-33 dní mi chodila pravidelne. V pubertálnom veku a pred 1.pôrodom som tiež mala antiku-vtedy mi nič nerobila- skôr prospievala, ale po pôrodoch mi nerobí dobre je to asi vekom 🙂 ...
No najlahsia, a najbezpecnejsia je v podstate vazektomia u muza. Je to drobny zakrok, ktory nesposobuje ziadne "disfunkcnosti". Ale skuste na to chlapa nahovorit 😖 .... Zrejme je takych malo. Nikto z paru do seba nepcha hormony, ziadna chemia, zakrok je minimalny, ambulantne v lokal. analgezii.... Akurat pre psychiku muza je to casto nejako neprijatelne.... A pritom sa to tusim da urobit aj nejakymi "klipsnickami", cize zakrok nie je nezvratny.
Tak kto navrhne idealnejsi sposob? 😎
@gretka2 to som mala aj ja na mysli. V tohtorocnom Zdravi to propagoval jeden urolog, ide o docasnu vazektomiu, nie trvalu. Tiez by ma zaujimalo, kam by sa podeli tie muzske ega, keby partnerky na nich trochu zatlacili 😉
@hradnapani ....no ved to je cely problem. Zena je ochotna castokrat riskovat zdravie, podstupovat bolest, znasat vedlajsie ucinky, pripadnu nespolahlivost metody, jednoducho vela negativ. A toto je taka "drobnost", drobny zakrok, neskodny, potom sice asi nie moc prijemne 1-2 kontrolne spermiogramy (s tym by asi mali vacsi problem) a ...voilá....
Ale to chlapske ego.....
ja som brala HAK 20-22r. (mojho veku 😉 ) a po vysadeni som 5kileciek hned pribrala a plet sa mi brutalne zhorsila.... odvtedy s tou pletou bojujem, ani v puberte som taku nemala.... potom po porode prveho som skusala, po mesiaci som musela vysadit a po odstaveni druheho som skusala a tiez som to musela po troch mesiacoch vysadit, co mi bolo stale zle z toho... a uz nikdy nechcem... momentalne to riesime pharmatexom, co si myslim, ze tiez nie je moc dobre riesenie, ale tak no... abstinencia neprichadza do uvahy 😅 😀
a tak, u nas kebyze sa nahodou zadari, tak by to nebola zas taka tragedia...
@hradnapani no moj by si to urcite nedal
....nie som vyslovene ani za propagovanie HAK ani proti HAK, sama som uzivala HAK par rokov, neziaduce ucinky som nemala ziadne, plet sa mi vycistila, pribrat som nepribrala, nalady som nemavala ani som problemy so zilami al. s nechutou, resp. ani jeden z tych neziaducich ucinkov co sa na letaku pisu....po vysadeni sa mi cyklus upravil hned, nebol problem ani s otehotnenim. Teraz uz HAK neuzivam a dovodom na vysadenie nebola paradoxne tuzba otehotniet alebo neziaduce ucinky ale zmena gynekologicky po prestahovani sa mimo Slovenska. Kym som chodila ku gynekologovi na Slovensku tak predtym ako mi HAK predpisal, som absolvovala vselijake rozbory krvi, prediskutoval so mnou vsetky mozne aj nemozne choroby v rodine nielen u rodicov, ale aj u strykov, tiet a babiek, a az potom mi HAK predpisal, a kazdeho pol roka mi odbery zopakovali, bez toho mi HAK nepredpisal. Tu ked som bola na vysetreni, stacilo povedat ze uz som HAK brala a recept som drzala v ruke. A to ma trochu zaskocilo tak som s tym skoncila. Mimochodom ked som otehotnela som pre istotu gynekologicku vymenila za gynekologa, a odborny a aj ludsky pristup sa neda ani zdaleka porovnat. Takze k tvojej otazke asi tolko, rozhodnutie je len a len na tebe, lebo aj pripadne nasledky si nesies sama za seba, v kazdom pripade ak sa rozhodnes pre HAK trvaj na poriadnom vysetreni, a ale su aj ine moznosti ako zabranit tehotenstvu a urcite by som nebrala HAK len KVOLI CHLAPOVI a vyhovorkam ze mu prezervativy nerobia dobre.
Som proti uzivaniu HAK nakolko je to humus
neuznavam HAK,je to hnus,ktory poskodzuje reprodukcne organy zeny
@luckes ja som proti HAk, mne osobne staci precitat pribalovz letak a tolko ney. ucinkov snad neobsahuje yiaden liek....okrem toho, mnoho mojich znamych sa stretlo s NU a dost vaynzmi....ako tromboya, ci embolia....co uz nie je sranda....jasne, ze nie vsetky zaziju nez. ucinky (ako pri kazdom lieku), ale pre mna je 50:50 prilis velke riziko, halvne ked nemusim;) (a to ani nevravim o tom, ako kazdej druhej po vysadei nenabehla ovulacia a tym padom sa trapili a trapia s otehotnenim), moja lekarka ma dlhe roky prehovarala na HAk (biznis...), ale nastastie mam zdravy rozum, po porode sme sa dost skamaratili a sama mi potom povedala, ze by to svojej dcere nikdy nepredpisala, halvne ked existuju nehormonalne prostriedky bez NU......takze je to na tebe, ja ti len poviem, ze 10 rokov fungujem na kondomoch a nikdy a nic nestalo, nidky! (syn bol planovany).....takze fungujeme tak i dalej....sama zvaz ci ti rizika nez. ucinkov stoja pre chvilku pohodlia;)
@luckes ja som prezila az doteraz bez akejkolvek chemie v mojom tele a mam dieta ktore bolo planovane. cely zivot fungujeme na kondomoch. nevidim dovod do seba tlacit nejaku chemiu ked druha polovicka nemusi robit nic cim by si skodila na zdravi. ak si chce chlap uzivat bez ochrany nech si nici zdravie on, uz existuje aj muzska antikoncepcia. preco su zeny take hlupucke ze sa ponizuju muzom a muzi nemaju jeden problem...
ja som bral hak ,ešte pred detmi,okrem toho,že som strašne pribrala,mala som nechuť na sex,po deťoch som chcela sa chrániť,vrážala som peniaze do tých drahších dala som si danu s hormónom,stále som krvácala,nijak sa to nedalo riešiť ,išla von,potom som si dala tabletky,mala som strašné tráviace problém,nastala výmeny za vaginal krúžky a to bol bonbónik,skoro som skončila na psychiatrii,upadla som do strašných depresíí a okrem toho ,že hak letela von oknom,som sa z toho dostávala polroka,takže nikdy viac a ešte niečo gyndáši sú zúfalí z toho ako stúpa rakovina prsníka u žien v mladom veku aj napriek prevencii,čím to je ....
Proti.
Proti.
eeeee,ziadna HAK
@luckes hak a kondom je rovnako spolahlivy na 98%.takze sa rozhodni podla seba.ja kondom nemam rada. Hak som brala 3roky.nepribrala som,nalady ziadne...vlastne ziadne problemy. Aj ms sa mi upravila aj som v pohode otehotnela. Takze ja som za hak. Teraz neberiem-kojim a chcem aj dalsie mimi ale potom asi zas budem brat.
Proti...sposobila mi mnohe komplikacie a uz nikdy..je to bordel..
@luckes Ahoj k tomuto mám jednoznačnú odpoveď PROTI!! je to jeden obrovský bordel ! užívala som ju rok a narobila mi toľko problémov že by som to svinstvo už nikdy v živote nestrčila do úst.. Moja gynekologička ma presviedčala že moje problémy antikoncepcia spôsobovať nemôže no hneď ako som ju prestala používať všetky problémy sa stratili a dokonca som aj výrazne schudla.. a čo sa týka kondómov určite nie sú 100% ale aspoň nemáš v tele toľko bordelu.. ja a môj priateľ sme na kondómoch fungovali cca 3 mesiace no potom sme sa nato vykašľali a od vtedy ich nepoužívame ani žiadnu inú ochranu už sú to takmer 4 roky..raz sme si mysleli že som tehotná ale to mi len trošku dlhšie meškali nakoniec mi po Agolutine prišli.. záleží aj od toho aký je váš vzťah ak plánujete spoločnú budúcnosť ste zamestnaný atď tak je to všetko o kľude.. ja si ťažkú hlavu nerobím keby som aj otehotnela..
...jednoznačne proti.......aj odborník lekár ti povie, že najväčšie svinstvo sú lieky na hormonalnu antikoncepciu a antidepresíva...
po 12tich rokoch uzivania a nasledneho pochopenia rozdielu S a BEZ som absolutne PROTI
Presne ako písala juliakocka, a možno mnoho ďalších (nečítala som všetko). Zásadne proti !!!!! Rozprávala som sa o tom i s lekárom - obrovské množstvo vedľajších účinkov, trvalé následky dlhodobým užívaním, rakovina prsníka, cievny systém, tráviaci systém, a veľa veľa ďalšieho. Osobne mám vnútromaternicové teliesko a som s ním maximálne spokojná.
HAK som brala zhruba 7 rokov, okrem narastu hmotnosti som vedlajsie ucinky nepocitovala, tie som si dostatocne uzila po vysadeni, ale dalo sa to prezit. Aj tak tvrdim, ze by ma na HAK uz nikto nenahovoril.
@rebeka7501 a vnútromaternicové teliesko nie je hormonálne?čítala som že sú dva druhy hormonálne a s obsahom medi?! či?! 😒
@jarka721 napr DANA nie, meď nie je hormón ale kov, Mirena má v sebe hormóny, ktoré sa postupne vylučujú. A nezaťažuje to napr. pečeň a tráviaci trakt.
@rebeka7501 DANA obsahuje meď?
@jarka721 samozrejme, a tá pružinka je z čoho ?

Ja sem brala Hak od 15 do 23 v kuse nemela sem zadne problemy ani se sebou anis otehotnenim. Pak jsem zacaL brat jako kojici ale to sem vydrzela asi dva tydny to mi proste nedalo ze kojim abych neco takoveho jedla a tedka mam zas asi pul roku no prvni mesic me bolela hlava ted me boliva kdyz mam tydeni pauzu..kazde telo je jine dokonce i to tvoje v ruznem veku ja nejsem za ani proti ale pro me je to nejpohodlnejsi nejak vice to neresim..