icon

Ste za, alebo proti užívaniu hormonálnej antikoncepcie?

luckes
4. máj 2013

Ahojte, chcem sa vás spýtaŤ na názor že či ste ZA alebo PROTI používaniu hormonálnej antikoncepcie. Neviem sa totiž rozhodnúť že či ju začaŤ braŤ, alebo sa spoliehať na kondómy. Pri Hak sa bojím hlavne tých vedlajších účinkov čo môžu spôsobovať ale zas pri kondómoch sa bojím či sú dostatočne spolahlivé proti otehotneniu. Baby poraďte a podelte sa so svojimi skúsenosťami a postrehmi. 🙂 dakujem každej 🙂

monika15
5. máj 2013

@luckes no sorry ale to ty sa musis rozhodnut a nie na zaklady zien MK>>>>
ked neplanujes deti teraz tak ich ber....

jarka721
5. máj 2013

@rebeka7501 ja sa iba pýtam 😉 mala som DANU pred rokmi ale mne lekár povedal že je hormonálna tak ti teda teraz neviem 🙂 😒

rebeka7501
5. máj 2013

@jarka721 dana je bez hormónov, mirena s hormónami. Pri mirene môže zaniknúť aj menzes (cca 20% žien - napr. aj ja). Pri dane som mala strašne silné krvácanie. mne osobne vyhovuje viac mirena i keď je drahá (no na 5 rokov lacnejšia ako svistvo v podobe HAK)

gretka2
5. máj 2013

DANA - to je uz zludovely nazov pre vnutromaternicove teliesko. Uz sa to nevyraba, ale nazov zostal nejako zakoreneny v povedomi zien. Znamenalo to tusim skratku Dobra A Neskodna Antikoncepcia 🙂 NIektory Danou nazyvaju akekolvek teliesko. Treaz to klasicke medene teliesko - Multioload CU 375, sa povazuje za "klasicku Danu". Okrem toho je este Silverlily a Goldlily (jedno so striebrom a druhe so zlatom, a plus med), a pre zeny alergicke na med ( Cu 🙂 ) - Goldlily Plastic. A este je ich viac... Tieto su nehormonalne. Základný mechanizmus účinku je to, ze ta Cu, Au, alebo Ag - ako cudzie teleso vlastne vyvolaju sterilny zápal sliznice v maternici. Pri tom teda vlastne biele krvinky (pri tom zapale) vlastne "pozeru" spermie.
A Mirena je vnutromaternicove telisko, postupne vylucujuce hormon levonorgestrel. Toto je setrnejsie oproti tabletkam, kedze obchadza pecen.

kvetinka245
6. máj 2013

jednoznacne proti! Ak by lekari, boli ozaj ferovi tak by vysvetlili, ze antikoncepcia je jedna velka gebuzina, ktora neskôr spôsobuje množstvo zdravotnych problemov - aj rakovinu.

ribelina
6. máj 2013

aj ja som jednoznačne proti. mala som z nej zdravotné problémy a už ju nechcem nikdy užívať ani svojej dcére to nedovolím, je to len biznis ako z ľudí vytrieskať peniaze.

kvetinka245
6. máj 2013

@ribelina Presne tak je to jeden velky biznis. Peniaze sa tocia a zaroven farmacia si tak poistuje buducnost.

lewiica
6. máj 2013

Som proti - hormonálna antikoncepcia totiž neupravuje cyklus, ale navodzuje PSEUDOCYKLUS (žena krváca presne načas, ale nie preto, lebo práve odchádza odumreté vajíčko, ale preto, lebo sa pôsobením umelých hormónov odlupuje výstelka maternice). Ovulácia môže nastať úplne inokedy a často to tak i je. Naviac je toho omnoho viac - hormonálna antikoncepcia sa neodbúra ani v čističkách vôd, kam ide z kanalizácie (také filtre nemajú) a ide naspať do vodovodného potrubia i ako pitná voda. Čiže ju beriete i keď nechcete. Rovnako ako Váš muž, ktorý vďaka tomu môže trpieť veľmi vážnymi hormonálnymi problémami (aj neplodnosťou). Neberte hormonálnu antikoncepciu, ak si viete poradiť ináč (existuje veľa metód, len sú náročnejšie na sebapozorovanie).

ribelina
6. máj 2013

@kvetinka245 a lekári majú kadejaké zmluvy s týmito spoločnosťami a prepisujú odušu. Je to hrozné svinstvo a už logicky keď sa zamyslíme, všetci chcú žiť zdravo bio a neviem ako a pritom toto je úplne proti prírode príjmať do tela umelo vytvorené hormóny a nikto nevie aké veďľajšie účinky má dlhodobé užívanie HAKU lebo len mi sme tá generácia ktorá to vo veľkom do seba pchá tak uvidíme o 10-15 rokov na čo všetko sa príde.

mariamayi
6. máj 2013

Milá @alka221. Nedovolila by som si tu uviesť a tvrdiť niečo, v čom nemám jasno. Pravda je však taká, že NIEKTORÁ ANTIKONCEPCIA MÁ AJ ABORTÍVNY ÚČINOK, či už sa ti to páči alebo nie. Sú to názory odborníkov, nielen farmakológov. Ak nevieš, kde si to môžeš naštudovať, google ti všetko vygúgli. Pripájam aspoň niečo, no je tam toho omnoho viac a je to zrozumiteľne vysvetlené. Inak dozrievanie vajíčok je jedna vec a výstelka, teda endometrium druhá ...Otehotnieť môžeš aj napriek užívaniu antikoncepcie. Ja síce túto skúsenosť nemám, ale prečítaj si príspevky v tejto diskusii....je tu niekoľko báb, ktoré túto skúsenosť, či už samé alebo ich známe majú..
- http://sk.wikipedia.org/wiki/Antikoncepcia : zabraňuje dozretiu maternicovej výstelky (endometria), teda prostredia, kde by sa prípadne mohla zahniezdiť blastocysta, ktorá by vznikla spojením vajíčka a spermie. Výstelka maternice nie je pripravená vyživovať ju, preto by odumrela. Účinok je už abortívny.
- http://zdravysex.sk/node/23 : Treba mať na vedomí, že aj niektoré druhy antikoncepcie majú abortívne účinky, čiže spôsobujú prakticky potrat v rannom štádiu tehotenstva. Práve vnútromaternicové telieska (špirály) a hormonálne tabletky spôsobujú potrat a je omyl zaraďovať ich medzi antikoncepciu, pretože význam slova antikoncepcia je, že je proti počatiu, ale tu už máme odstraňovanú počatú ľudskú bytosť.[3]To, že množstvo oficiálne antikoncepčných prostriedkov spôsobuje potrat sa nehovorí alebo len veľmi málo. Propagátori antikoncepcie sa s jej ničivými účinkami pokiaľ možno nechvália. Každá hormonálna antikoncepcia so sebou nesie riziko zabitia embrya. Výrobcovia to dokonca priznávajú, ale nie v príbalovom letáku pre pacientky, ale len v informácii pre farmakológa. Pri používaní kombinovanej hormonálnej tabletky sa vyskytne oplodnenie v 1.7% až 28.6% za cyklus. Progestínové tabletky majú mieru oplodnenia 33% až 65% na cyklus.[25]
- http://www.rodinka.sk/zdravie/plodnost-zeny/ha-... : Postfertilizačny, alebo abortívny účinok hormonálnej antikoncepcie nastupuje vtedy,keď zlyháva jej primárny účinok, t.j. zabránenie uvoľnenia vajička a počatia. Viaceré významné štúdie ukázali, že napriek užívaniu hormonálnej antikoncepcie nastáva ovulácia asi u 1,7 až 28,6 % uživateliek kombinovanej hormonálnej antikoncepcie a asi u 33 až 65 % uživateliek gestagénnej antikoncepcie.
- http://www.sme.sk/c/5196452/kds-zena-ma-byt-inf... : „Z osemnástich hormonálnych antikoncepčných prostriedkov registrovaných v SR majú všetky aj abortívny účinok,“ píše sa v dôvodovej správe k zákonu.
- http://www.forumzivota.sk/index.php?art=51&id=9...
- http://referaty.aktuality.sk/hormonalna-antikon...
- http://www.milujtesa.org/nr/v_kruhu_rodiny/o_by... a mnoho ďalších www stránok

nanulik
6. máj 2013

myslím že to je na každej žene či užíva alebo nie....

pollyanna
6. máj 2013

som proti

zuzanka16
13. máj 2013

Ahojte, chcela by som Vás, ktoré HAK užívate, poprosiť o vyplnenie dotazníka k mojej diplomovej práci o menštruačných bolestiach. Nájdete ho na stránke:

http://dotaznik.hanzlik.biz/index.php?lang=sk

Ďakujem za Váš čas a ostatným sa ospravedlňujem za spam.

reni1512
13. máj 2013

PROTI PROTI PROTI... dobrovolne nicenie zdravia a este si za to aj platime! ...obycajny tah dealerov...

bbarboraa
27. máj 2013

ja za... urcite lepsie ako potrat a mne sa zaz nnepozdava teliesko proze caste zapaly atd... rozhodnut sa musis ale sama

mysenac
28. máj 2013

Ja som proti...brala som antikoncepciu počas kojenia, ale ja dva druhy mimo kojenia (spolu možno 3-4 roky s prestávkami) Triregol, Cerazette a Azaliu som znášala v pohode, žiaden problém a po skončení druhého kojenia mi doktorka predpísala "lepšiu" a samozrejme aj drahšiu Dienorette...po užití prvých tabletiek som si robila tehotenský test, lebo som vyvracala každé raňajky (negatívny)...potom som si prečítala, že organizmus si na antikoncepciu musí zvyknúť...tak som si povedala, že to nejako vydržím a vydržala som 3 mesiace kedy mi bývalo zhruba polovicu dní nanič (bolo dni, keď som vracala aj vodu čo som vypila) Potom som si povedala, že stačilo, nie som žiaden pokusný králik...odvtedy mi je dobre, ale pleť mám ako pubertiačka, napriek tomu, že som nikdy predtým problémy s pleťou nemala ☹ nikdy viac...ani dcére by som to nedovolila, chrániť sa dá aj inak

daneso
28. máj 2013

Jednoznacne nie!!!! To co to urobi s hormonmi v tele no dovidenia.

anuss
28. máj 2013

Nikdy v živote, zničí ti to plodnosť.... ☹

hviezdicka111
30. máj 2013

No takze pekna temicka, ja som tiez proti...brala som ju viac ako osem rokov, skoro devat...no ked sme sa rozhodli pre babatko a HAK som vysadila, prezila som si hotove peklo.tolko zdravovtnych problemov, co ma cakalo som nemala za cely zivot. a to som pocas brania HAK nemala nejmensi problem, dokonca som to chvalila, ako je to super brat. a po vysadeni zrazu problemy s tlakom, bolesti brucha, zaludka, pichanie v bruchu, neskutocna bolest pri ovulke, no hrozne daco. Problemy ako mastne vlasy alebo vyrazky som ani neriesila, aj ked ani to nie je prijemne. Vlasy som umyla a za par hodin boli "krasne" mastne. Ms mi sice zacala chodit pekne na 28den, aj sa mi po par mesiacoch podarilo otehotniet, ale HAK nikdy viac....a este som mala po vysadeni ranne nevolnosti, podoobne tym, ktore si prezivam teraz, takze je to pekny humus.

hviezdicka111
30. máj 2013

A este sa mi pekne citaju prispevky typu: "ja ju beriem uz tolko a tolko rokov a bez problemov, som s nou spokojna..." len ci to povedia baby aj po vysadeni, ze su take spokojne....aj ked tolko problemov ako som mala ja nikomu neprajem..

skoricaxx
30. máj 2013

ahoj
ja som tiež brala HAK ked som bola mladsia, viacej rokov, sem tam s prestávkami podla toho či som mala partnera..., ale začalo mi to meniť osobnosť náladovosť, nedalo sa so mnou vydržať (neviem či to robilo aj predtým - alebo len mladá krava si to nevšimla a ani ju to nenapadlo) vyskúšala som potom viaceré, a musela som každú po dvo - troch mesiacoch vysadiť,

olejka
30. máj 2013

Som proti...Moja skusenost...
...lekar mi to predpisal kvoli cystam ...nemali sme predmanzelsku nauku s odbornikom a netusila som o abortivnom ucinku kym som si neprecitala letak...potom stranky od Pharm DrJozefa Laurinca...

Po tyzdni uzivania HAK som mala vsetky priznaky tehotenstva a ked som videla aky stres z toho ma moj manzel...neostavalo pri tej informacii o abortivnom ucinku nic len uplna intimna abstinecia...hned som to vysadila...

...lekarovi som vycitala ze ma nepoucil a on tvrdil ze percento kedy dojde k vytvoreniu embrya je velmi velmi male...
a ja mu na to ze ved aj v nemocnici som bola s takou zenou co to brala a prisla na piaty porod so ziadostou o sterilizaciu lebo hak jej nepomohol...on mal na to vysvetlenie ze asi popri tom brala antibiotika alebo ine lieky co mohli ucinok atk ovplyvnit...

Povedala som lekarovi ze,,nie dakujem" radsej cysty ako byt vrahom ...tak sa urazil....

Ked som bola pri poslednom tehotenstve dva mesiace v nemocnici , mala som rizikove...tak som videla na vlastne oci zeny ktore to brali cele roky...ten ist scenar dookola...prisla ze spini davali jej lieky na udrzanie...potom zacala krvacat...cakali na vysledky testov...mimochodom mne pri mojich rizikovkach ziadne take testy nikdy nerobili...
napokon tie hladiny hcg nestupali ci co...nasledoval plac a slzy ze to takto prebiehalo aj pri predoslych jej potratoch........vzali ju na kyretaz ...a priviezli o par minut...tak nic len bojovat dalej...velmi si s manzelom praju dietatko uz roky ....

Po tomto uz nemam co dodat....len ze existuju vyskumy ktore porvrdili aj vplyv HAK na dieta ktore zena co brala hak ak ma stastie naozaj aj donosi...
,,,,
Vplýva to aj na naše zdravie
Hormonálna antikoncepcia patrí síce medzi pohodlné a obľúbené formy ochrany pred počatím, no stále pomedzi jej úspechy upozorňujú odborníci aj na negatíva, ktoré môže so sebou priniesť. Tým najnešťastnejším je vplyv na vývoj dieťaťa, keď žena otehotnie počas jej užívania. Počet prípadov je síce minimálny, no výsledok o to smutnejší.

Zdá sa, že deti však nie sú chránené ani v tom prípade, ak plánovane prerušíte branie antikoncepcie práve kvôli voľbe otehotnieť. Tá má totiž vplyv aj na naše telo a látky, ktoré prostredníctvom nej konzumujete zostávajú uložené v tele ešte aj niekoľko týždňov po jej užití a v čase počatia majú teda moc aj nad vývojom novorodeniatka. Práve na tieto fakty sa opiera aj združenie kampane za pravdu v medicíne, ktoré upozorňuje na veľkú pravdepodobnosť prepojenia hyperaktivity a užívania hormonálnej antikoncepcie. Samozrejme nemá rovnaký účinok na každú rodičku a jej dieťa.

Enormne zvýšený počet hyperaktívnych detí za obdobie, odkedy sa začala užívať však jasne naznačuje tomu, že je možnou príčinou pre nás nechceného prehnaného sústredenia energie. Je síce pravdou, že tou trpeli deti aj v minulosti, no ich počet a najmä aj prejav hyperaktivity boli oveľa miernejšie.

Nielen hyperaktivita
Možno sa vám popri riešení tohto problému natíska aj otázka, či rodičia nevedia toľko pretrpieť hyperaktivitu detí a radšej by to mali prestať riešiť. Lenže tak ako ste vyčerpané vy z toho, že váš potomok neustále niekde pobehuje, stále niečo vymýšľa a nedokáže sa na chvíľku zastaviť, rovnako aj pre nich je nepríjemné to, že nevedia čo so sebou a miestami ich rovnako unavuje, že nevedia len tak bezčinne oddychovať.

Takže to nie je len vaša, ale aj ich komplikácia, s ktorou im treba pomôcť. Slovkom sa ešte vráťme k spomínanej organizácii, ktorá verejnosti predstavila aj výsledky práce farmaceuta Jozefa Laurinca, ktorý sa opieral aj o niekoľko zahraničných výskumov.

Ich správa hovorí okrem iného aj o tom, že hormonálna antikoncepcia má vplyv aj na viacero porúch správania detí. Tým môžu byť napríklad problémy pri učení, poruchy rovnováhy, ale aj koordinácie...."

a vystizne slova odbornika

Obaja rodičia by si mali uvedomiť, že okrem zdravia budúcej matky ide aj o zodpovednosť, do akého biochemického vnútorného prostredia matky prijmú svoje dieťa – či do prostredia, ktoré kedysi riadili syntetické hormóny, alebo do prostredia, ktoré riadili a riadia vlastné pohlavné hormóny. Z hľadiska významu pre vlastnú rodinu a vlastný národ je dôležité dať prednosť genialite vlastnej hormonálnej sústavy.

PharmDr. Jozef Laurinec – klinický farmaceut

matafen
30. máj 2013

@luckes Naco zakladas duplicitne temy? O HAK je tu v diskusnych forach popisaneho tolko, ze nebudes stihat citat! Len zasa vyvolas zbytocne suboje 2 taborov 😒

zuanach
30. máj 2013

mám kamarátku lekárku, keď som sa pýtala na názor jej, povedala, že také svinstvo by v živote nebrala....deti nechceme očkovať, ale do seba sajrajt pcháme jedna radosť...

ivankaalenka
31. máj 2013

@anjelicek26 teliesko som mala 5 rokov, Danu, bez hormonov. S tymto telieskom vacsinou zeny krvacaju velmi, ja som pri konci skoro vykrvacala, kedze som krvacala 3 mesiace v kuse a museli mi ho v celkovej anesteze vybrat :( lebo vklzlo za tie roky cele dovnutra a potom sa uz normalne vybrat neda. Ale co ho zeny maju, tak ozaj krvacaju ako besne. To je ake teliesko, ze nekrvacas? to nepoznam. Ja mam teraz kruzok a teda nemusim jest kazdy den tabletky, to je podla mna otrava. A kruzok je fajn. Ziadny problem.Luckes, Keby som mala riesit to, co ty, tak si dam kruzok. 😵

victory1
31. máj 2013

@gretka2 Mas pravdu, DANA sa uz nevyraba, ale pre nehormonalne teliesko tento nazov uz zludovel 😎

victory1
31. máj 2013

Ja som uz tusim vyskusala vsetko...s tabletkami mam krasnu a zdravu dceru, s nehormonalnym telieskom som bola viac - menej spokojna, ale vzdy po roku muselo ist prec, kvoli nadmernemu krvacanie. Mirenu som mala 5 rokov, moja gynkacka povedala, ze ju ma 700 zien u nej registrovanych a ja som jedina, ktora ma pravidelny cyklus, inak ziadna nekrvaca. Pred dvomi rokmi som si ju dala vybrat a odvtedy mam nepravidelny cyklus a ine problemy...
Mam pocit, ze moje telo si na to zvyklo, ze je total zblbnute, ked ma teraz nizsiu hladinu hormonov...

cecil36
31. máj 2013

@olejka v zivote som nebrala HAK a predsa moj syn je hyperkativny. Asi to nebude antikou, ze?

saritta5
30. jún 2013

Ahojte. Aj ja som brala antikoncepciu asi 7 rokov. Počas jej užívania som nemala absolútne žiadne nežiadúce účinky. Práve naopak, bola som spokojná. Zlepšila sa mi pleť, menej sa mi mastili vlasy, nepribrala som, nemala som žiadne predmenštruačné symptómy, menštruácia nebola presná na deň, ale dokonca na hodinu.... Ale po tých siedmych rokoch som akosi cítila, že ju musím vysadiť. Dieťa sme s priateľom neplánovali, proste som to tak len cítila. A tak som ju vysadila. Ako som čakala, menštruácia nechodila, keď tak, tak iba slabé špinenie. No a tak som sa asi po pol roku vybrala ku gynekológovi. A odišla som s diagnózou polycystických vaječníkov (PCO) a zároveň poučená, že budem mať problém s otehotnením. A tak aj je. Gynekológ a aj endokrinologička mi povedali, že po vysadení antikoncepcie polycystické vaječníky bývajú veľmi časté. Takže "super" 😖 Keby som mala možnosť ešte raz sa rozhodnúť, či začať užívať antikoncepciu alebo nie, tak rozhodne nie. Nehovorím, že je to pravidlom, ale ako som sa aj dočítala, po vysadení veľmi často prichádzajú podobné problémy. Ja by som to už určite druhýkrát neužívala. Hoci sa nám už 2 roky nedarí mať bábo, verím, že sa to nakoniec a hlavne čoskoro podarí 🙂

janinah
30. jún 2013

celý plodný život som PROTI hak....