icon

Vnútromaternicové teliesko a vaše skúsenosti

nyiragonga19
20. mar 2013

Ahojte potrebujem poradiť...chcem antikoncepciu ale nie tabletky pretože moja deravá hlava zabúda aj na antibiotiká. Poradíte mi nejakú? Stále len všade počúvam a čítam o rizikách. Ja som premýšľala o vnútromaternicovom teliesku. Máte ju niektorá ? Aká je?

katie555
21. mar 2013

@michaelamilan no tak ziadna antiko nie je 100%, myslim ze tu sa udavaju udaje okolo 96-97%.. kojis este? Ja mam bezhormonove (ziadne zdravotne problemy len som nechcela rvat do seba hormony preto som sa tak rozhodla) a zatial sa nestazujem. Vklad som mala asi po 2.5 mesiaci po porode ale moze sa aj skor...Myslim ze tych 96% plus dat si pozor na plodne dni by malo byt uplne v pohode 😀

simonkazga
21. mar 2013

@michaelamilan vážne, mala smolu. Otehotnela s Danou. Vraj sa to niekedy stáva. Ale to môžeš aj s HAK, aj s prezervatívom, aj s pessarom .... nič nie je 100%

billam
21. mar 2013

My tiez máme prípad v rodine - svagrina otehotnela napriek tomu, že mala Danu.

marusik
21. mar 2013

@billam trošku za vlasy pritiahnutá reakcia... áno, študujem si každý príbalový leták ku každému lieku, ktorý idem užívať ja, alebo moje deti... Mirena je len príklad... písala som to preto, pretože mnohé ženy neberú ohľad na možné negatívne účinky a dávajú si umelé hormóny do tela, akoby to boli lentilky... to nie je strašenie... tie negatívne účinky sa u žien reálne objavili... príklad - ak Ťa niekto varuje, že na ceste je diera, tak to asi zoberieš do úvahy a inak pôjdeš okolo tej diery, či ju budeš ignorovať? môžeš sa rozhodnúť ísť aj inou cestou, ak máš nejaké obavy...
jasné, že iné baby môžu brať antikoncepciu, ja to nikomu nezakazujem...píšem o princípe, ktorým sa riadim ja. plodnosť nepovažujem za chorobu, preto do seba žiadne umelé hormóny strkať nebudem.

o cirkvi či vierovyznaní tu nepadla ani reč...

a ešte otázka, ktorá mi vyplýva z tvojej otázky - berú ženy antikoncepciu, aby nešli na potrat?
odpoveď nečakám, ja mám v tom jasno... to len reakcia na tvoju nelogickú reakciu 😉

billam
21. mar 2013

@marusik ja si tiez precitam pribalovy letak, ale ak by som to mala takto vážne brat, tak nedám detom ani panadol!!! Ved načo do nich pchat lieky na zníženie teploty, ked im mozem dat zabaly a sprchu.
Prečítaj si este raz pribalovy letak Mireny - Mirana sa predpisuje ženám, ktore koja, alebo nemozu užívať hormonalnu antiku. Mirena obsahuje len levonorgestrel - ten ovplyvňuje dozrievanie folikulu a má minimálny androgenny a estrogenny ucinok - takze debata o nejakom dopovani hormónov je mimo.
Ani ja nepovažujem plodnost za chorobu, ale ak niekto otehotnie a nechrani sa a potom hovori o neplanovanom otehotneni - tak nehnevaj sa je to je/jej chyba - ak sa nechranis - otehotnies vedome!!!
Napriek tomu, že tu nepadla rec o cirkvi, viem presne postoje žien /oblbnute cirkvou/, co im kto kaže, zakazuje.
A k tvojej otázke - ano, ja konkrétne mam Mirenu preto, aby som neotehotnela - pretoze rodiť ako mulica vie kazda, ale zvládnuť postarať sa o dieta je uz problem - a potom sa búria na spolocnost. Existuje predsa aj nejaka zodpovednosť. Ak nemam na to, aby som vychovala 3,4,5,6 deti, tak sa predsa budem chrániť, aby som neotehotnela.
A metoda plodnych - neplodnych dni je ako trafenie výhry v sportke.

michaelamilan
21. mar 2013

@katie555 noooo tak ja som teraz zostala tehu cez "zaručene neplodné dni" héééheh, ešte sme sa aj dr. čudovali 😀 Viem., že nič nieje na 100% ale určite by som najradšej niečo pre istotu mala.....A nekojím plne, malý je na Sunare a čo sa mi podarí odstriekať to mu dám 😀 ...aspoň niečo....
@simonkazga asi by ma šlak trafil keby zostanem tehu hííííí......ale tak všetko sa stáva.....ako píšem, ja som zostala tehu cez "neplodné " dni ......😝

katie555
21. mar 2013

@michaelamilan no vidis aj tak sa da ...ale teraz by si nevymenila za nic ..
no ja som to myslela ako kombinaciu - telieska su tak okolo 97% a plodne a neplodne tak 70 (netusim presne ale viem ze to nie su 90tkove cisla ako zvysok antikoncepcie) tak si myslim ze realne sanca otehotnenia je dost nizka...ako jedina zaruka a 100% antiko je nesexovat 😀 😀 😀

marusik
21. mar 2013

@billam no, niekto sa zastaví pri užívaní antikoncepcie len pri tom, aby sa ubránil otehotneniu... ja sa pozerám ďalej a hlbšie... na dopad na telo, reprodukčný systém, vzťah s mužom, vnímanie mojej plodnosti, vnímanie seba, svojej hodnoty, zodpovednosť...
napr. len jedna z otázok - prečo má niesť bremeno antikoncepcie len žena? 😨
tvoje tvrdenie, že " metoda plodnych - neplodnych dni je ako trafenie výhry v sportke" svedčí o tom, že túto metódu nepoznáš... ja svoje telo poznám a presne viem, kedy sa naše deti v láske počali... 😉

billam
21. mar 2013

@marusik a teraz mi povedz, že toto nema nic spoločne s cirkvou 🙂 🙂 🙂

zuju2
21. mar 2013

Ja mam tiež teliesko nehormonálne - Gynefix, ktoréfunguje na princípe medi. Je malé, princíp ako Mirena, no bez hormónov. Mám ho od septembra a založil mi ho vyškolený doktor, hneď po šestonedelí aj cez kojenie. Tiež je na 5 rokov. Zavedenie bolo nepríjemné, cca do 5min., cítila som len tlak, pichol mi injekciu na umrtvenie. ME som dostala po 3 mesiacoch. Stálo to dokopy 150 eur ( odber krvi, teliesko a zavedenie ).Po mesiaci som bola na kontrole, či je dobre usadené, bolo o.k. a aj v januári na preventívke bolo o.k. Doktor povedal, že keď sa dobre uchytilo, tak už netreba chodiť na kontroly, vraj to nevypadáva, že to už netreba kontrolovať. Len som v novembri mala nejaký výtok a v januári pri cytológii zistili zápal z baktérie, tak som mala čípky. Neviem,či to nie je z toho telieska, lebo doteraz ma to netrápilo. My máme tri deti, takže až až na dnešnú dobu... Tak hádam bude slúžiť.

marusik
21. mar 2013

@billam no čo to má spoločné s cirkvou? daj 🙂 aj tieto veci som študovala na rôznych školách, tu i v zahraničí... skôr to má niečo s antropológiou, psychológiou, sociológiou, medicínou... nie s cirkvou 🙂

billam
21. mar 2013

@marusik cirkev zakazuje antikoncepciu...núti zeny, aby sledovali svoje telo, využívali plodne/neplodne dni, bazalnu teplotu...tzn. Užívali si sex len za pricinou splodenia

mo_mo
21. mar 2013

@billam posledna poznamka je totalna blbost. ak niecomu nerozumies, radsej to predychaj a nepis somariny 😉

billam
21. mar 2013

@mo_mo nemusím nic predychavat 😉...a rozumiem tomu viac, nez si myslis 😉

nyiragonga19
autor
21. mar 2013

fúúúúú ....no ja som katolík a tiež sem cirkev neťahám. Snažím sa to oddeliť. Momentálne máme 5 mesačného drobca a druhé určite najbližších 5 rokov neplánujeme. Metóda plodných a neplodných dní....čo ja viem. Pri mojom šťastí sa spoľahnem radšej na istotu. Myslím si že Dana a Multiload alebo Arianna či aj Mirena nás vyjdú oveľa lacnejšie ako tabletky. A nemusím stále myslieť na to že si musím vziať tabletku v ten čas kedy mám. A baby František náš nový pápež Kondómy uznáva. Civela som keď som to čítala v novinách....ale čo keď si odmietol obuť aj tradičnú obuv. Je svojský. Každá máme svoju hlavu aj vlastný rozum. Máme možnosť sa rozhodnúť o ďalšom živom stvorení. Sme ženy a matky. Podľa mňa radšej nejaký druh antikoncepcie ako nechcené dieťa. Veď koľko detí je v hniezdach záchrany. Dobre ale ešte raz k téme. Koľko stojí Dana, Arianna či ten Multiload ? Približne....

billam
21. mar 2013

@nyiragonga19 ja len viem, že Mirena stoji 200, plus cca 30 zavádzanie.

sorciera24
Odpoveď bola odstránená
billam
21. mar 2013

@sorciera24 tak nám tu porad, ktorá z antikoncepcii nema neziaduce účinky?...kedze Mirena je zo všetkých najslabsia, dokonca ju mozu kojace zeny a onkologicke pacientky - ktore btw. nesmú otehotniet!!!

bodka13
21. mar 2013

@sorciera24 😕 😕 😕 niekde som napísala,že ma pobavili? ...vyjadrila som sa,že všetky lieky =aj kvapky od kašľa, majú nežiadúce účinky ....skús si ešte raz prečítať môj príspevok ....a možno sa budeš čudovať ,ale o všetkom som vedela už pred zavedením a mala som dostatok času na premyslenie či si ju dám
...a keďže už ďalšie dieťatko neplánujeme tak Mirena je pre mňa nevyhnutná,keďže iná antikoncepcia nebola vhodná

sorciera24
Odpoveď bola odstránená
bodka13
21. mar 2013

@sorciera24 každá žena si vyberie to čo jej vyhovuje - viem prečo nebola iná vhodná a preto som sa rozhodla takto ....pod tlakom takýchto negatívnych myšlienok by som sa ani nedala ovplyvniť
...ani kondómy nevyhovujú všetkým a sú aj menej spoľahlivé 😉

a aby sme sa vrátili k téme : zakladateľka chcela vedieť skúsenosti s vnútromaternicovým telieskom ....ak máš napíš jej ich...nemusíme tu riešiť prečo si ty zásadne proti Mirene 🙂

sorciera24
21. mar 2013

@bodka13 nepovedla by som (k tej spolahlivosti.....preto vravim, co nemoze vyhovovat? je to len z pohodlnosti.....ja uprednostnujem zdravie) .......jasne, rozhodla si sa ako si uvazila za vhodne.....ja len, ze su prsote aj ine alternativy (pre inych.......co sa rozhoduju;))

marusik
21. mar 2013

@billam cirkev ženy k ničomu nenúti... odporúča sledovať prirodzený rytmus v tele... keď je to v žene prirodzené, že sa striedajú plodné a neplodné dni, tak to má asi nejaký význam... rovnako ako všetko prirodzené, čo sa deje v organizme... až potom by bola Cirkev zlá, keby antikoncepciu odporúčala🙂

"užívať si sex len za príčinou splodenia?" nájdi mi niekde niečo konkrétne. Ručím Ti, že to v žiadnom dokumente Cirkvi nenájdeš! 🙂 je to veľký omyl, ktorý sa šíri vďaka tým, ktorí o tom nič nevedia...

billam
21. mar 2013

@sorciera24 samozrejme, že poznám kondomy 🙂...az natoľko, že viem, že mam alergiu na latex!!! Takze to nejde o pohodlnost, ale hľadanie niečoho, co mi vyhovuje a zaručuje takmer 100% ochranu /i ked nejake percenta sa nájdu ako neucinne/ - co pri plodnych/neplodnych dnoch a bazalnej teplote nemôže byt ani rec.
A co si myslis, co vsetko ti ide do tela pri použití kondomu??? Tomu si sa nevenovala, ked ti ide o zdravie?

billam
21. mar 2013

@marusik a preco to tvrdia muži z cirkvi??? 🙂...dost smiešne, že práve oni odporúčajú, co má žena so svojim telom robit...nehnevaj sa, ale takáto banda mi nebude hovorit, ako sa mam chrániť!!!

sorciera24
21. mar 2013

@billam existuju aj bezlatexove kondomy 😉 ano, viem, co obsahuje (samozrejme ako ktory, treba si vybrat).....a sorry, ale je scestne porovnavat nieco, co vypusta do tela hormony dennodenne a nieco so je vo mne niekolko desiatok minut tak 2krat do tyzna napr. (to sa ozaj neda porovnat.....;)) stale som zvolila si myslim, zdravsiu metodu, ved ok, pouzivaj, co ti vyhovuje, ja len, ze treba upozornit aj na negativa a hlavne ukazat zenam, ze existuju aj ine a ucinne metody;) .....lebo existuju 😎

billam
21. mar 2013

@sorciera24 no, o tom účinku by som vedela dlho debatovat 🙂....a skutočne si myslis, že tie bezlatexove sú naozaj bezlatexove? 🙂...po 10 sekundách ma palilo cele telo vo vnútri. Mirena nevypusta do tela hormóny take, o ktorych debatujes...vidíš, o tom nemas znalosti - opytaj sa ktoréhokoľvek gynekologa, tak ti vysvetli, co ide do tela - Mirena obsahuje levonorgestrel a neda sa porovnávať s bežnou antikoncepciou, ktorá má androgenny a estrogenny ucinok /to je ta HAK o ktorej ty pises - tu by som si ani ja nedala/

sorciera24
21. mar 2013

@billam tak si mozno alergicka aj na nieco ine;) ....ale ako vravim, o tebe sa ani enbavime, skor vseobecne;) ...ja som skor reagovala na tie nez. ucinky...ano, neda sa porovnat s beznou HAk, ale obsahuje hormon a ako tak citam teda, dokaze dobre ovplyvnit MS cyklus....az tak, ze bud vobec nemas, alebo nemas 3 mes. .....+tie nez. ucinky na stranu.....(tie asi z niecoho budu), pri tych kondomoch je len jeden NU (alergia, kt. spominas;)) .....cize je jasne, preco si si ty zvolila, ja ta chapem.....ale este raz hovorim......ze to plati vo vseobecnosti
PS: (teraz za mna)....mne by vadilo nejake cudzie teliesko mat v tele dlhodobo......a aj to, aby mi nieco narusalo prirodzeny cyklus...brrr (ale to len teraz za mna hovorim;))

alka221
21. mar 2013

@marusik ano, ja som to napisala..pobavil ma tvoj nazor..ocividne si tu trosku zabludila 😕 zakladatelka sa pytala na formu hak a ochrany a nie na nazory odporkyn hak. traposis tu uplne ale ze uplne zbytocne..tu nepochodis.. 😉 o neziaducich ucinkoch viem, takisto ako aj o vsetkych liekoch ktore beriem.. 😉 a vsetko som si nastudovala, nez si si ju dala do tela, ale takisto aj percenta ze sa u mna objavia.. nesmejem sa z toho, co sa moze objavit, ale z toho,ze ty ju ides odhovarat.. 😀

alka221
21. mar 2013

@billam ved vidis, ze vacsinou na otazky o teliesku odpisu take co o tom nemaju ani paru..skoda reagovat.. 😖