icon

Použitie kvalifikovaných elektronických podpisov v štátnej správe

maja2210
6. aug 2026

Dobrý deň, upravujeme vo firme podmienky na používanie kvalifikovaných elektronických podpisov a chcela som sa spýtať, akú aplikáciu používate, aby bola v súlade so zákonom o e-governmente. Nepodpisuje sa u nás veľa dokumentov a nie vždy sa následne dokument zašle cez ÚPVS, ide o max. pár zmlúv ročne. Napriek tomu by sme radi ujednotili podmienky, aká aplikácia na PC (aj s použitím OP s čipom) sa má na to používať.

Ako to funguje u Vás? S čím sa Vám pracuje najlepšie a najjednoduchšie, ak dokument neodosielate ihneď, ale ešte ho predtým ukladáte napr. na USB kľúč?

Bola by som rada, ak by sa našiel niekto, kto by ma vedel usmerniť, ešte sa to len učím.
Ďakujem

sevrin
•
25. aug 2026

Tiež používam Disig.

jimmyy128
•
22. sep 2026

Disig je spravna stopa, rusalinka aj sevrin to trafili - za oficialnymi podpisovacimi aplikaciami na slovensko.sk stoji prave Ditec a Disig. Pri par zmluvach rocne ale ich firemne riesenie nepotrebujete, staci to, co je na slovensko.sk zadarmo.

Nez zacnete nieco zjednocovat, pozrel by som sa na datumy vydania obcianskych u ludi, ktori budu podpisovat. Certifikatom pre KEP na obcianskych vydanych medzi 21.6.2021 a 30.11.2022 konci platnost 28.9.2026, cize o par dni. A na obciansky vydany pred 1.12.2022 sa novy KEP certifikat uz vydat neda, tam to znamena vymenu dokladu. Bola by skoda napisat internu smernicu a o tyzden zistit, ze polovica ludi nema cim podpisat.

K samotnej aplikacii - lisi sa podla operacneho systemu. Na Windows je to balik D.Suite/eIDAS, na macOS a Linuxe java verzia, ktoru spusta D.Launcher, a k tomu este rozsirenie D.Bridge 2 do prehliadaca. Na slovensko.sk v casti Na stiahnutie je tlacidlo, ktore operacny system zisti samo a ponukne spravnu kombinaciu, takze sa v tom neda velmi zamotat. Novsie sa da podpisovat aj z mobilu cez NFC (Disig Web Signer Mobile) a vtedy netreba citacku ani instalovat nic na PC.

To ukladanie na USB a odoslanie neskor problem nie je, podpis je sucastou samotneho suboru, nie nieco, co drzi portal. Jedine, na co si treba dat pozor, je aby ten subor uz nikto neotvoril a neulozil znova cez iny program, tym sa podpis rozbije. Kopirovat, presuvat a posielat ho mozete kolkokrat treba.