Autosedačka otočená proti smeru jazdy a staršie dieťa
Ahojte maminky a oteckovia! Táto diskusná je pre rodičov, ktorí vedia o tom, že autosedačky otočené proti smeru jazdy by sa mali používať čo najdlhšie, pretože sú až 5x bezpečnejšie než sedačky, ktoré sa inštalujú čelom vpred. Výskumy hovoria, že ideálne by sa proti smeru jadzy mali deti voziť až do 3-4 rokov! My vozíme nášho synčeka v takejto autosedačke a často sa stretávame s neporozumením (vraj, prečo chudáčik musí sedieť naopak, veď už je veľký...). Mali sme ťažkosti sedačku otočiteľnú proti smeru jazdy pre dieťa nad 13 kg aj kúpiť, predajcovia nás od nej odhovárali. Máte skúsenosti s takýmito autosedačkami? Čo si o nich myslíte? Aký model máte a ako ste s ním spokojní? Stretli ste sa s predsudkami, ako my?
@dokocaidovoza aha dík
@dokocaidovoza , ďakujem za nové info, počujem síce prvý raz ale normálne zvažujem kúpu...a dík aj za link na zrkadielko 😉 ..mne manžel namontoval tiež, lebo ja som malú v našom aute musela v protismere voziť iba vzadu, lebo vpredu sa mi nedá vypnúť airbag 😒 ..a ja som tŕpla, čo tam sama robí...ale väčšinou jazdíme s deťmi komplet, tak teraz zvažujem, či nekúpim novú 😀
...niektoré názory tu ma udivujú, už len čakám na založenie témy, koľké z nás veria, že zem je ozaj, ale ozaj guľatá 😀 ..keď som pred takmer 13 rokmi kupovala a vždy používala autosedačku, tak ma niektorí rodičia považovali za príliš háklivú, vtedy ešte bežne nosili bábätká babky v náručí na zadných sedadlách...v živej pamäti mám grotesknú rozpravu v parlamemnte, keď sa schvaľoval zákon o povinnom používaní autosedačiek 😀 ...nuž, "i tak še da" 😀
ešte otázka: cenová hladina takýchto sedačiek? (nechce sa mi lúskať net)
@dokocaidovoza @vika34
Neviem, ci hovorite o konkretnej autosedacke, ale napr. Besafe izi combi x3 je namontovatelna aj proti smeru aj v smere jazdy. To ale znamena, ze kym dieta vazi od 0-13 kg, je vzdy odporucane mat ju proti smeru jazdy a najskor ju odporucaju otocit v smere jazdy az od tych 13 kg, ak chcete. Ale samozrejme NIE JE ZAKAZANE mat ju proti smeru jazdy az do tych 18 kg. Aby ste to zle nepochopili... 😉
@adriana7 ahoj, my sme objednali cez www.bezpecnaautosedacka.sk axkid kidzone a stoji nas 359 + 8 EUR postovne. V cene je aj to zrkadielko. Takze cena zavisi od znacky. Pozerala som aj svedsky shop, tam cena za kidzone nizsia, ale vyssie postovne, takze v konecnom dosledku sa viac oplatilo kupit v SR, aj kvoli pripadnej reklamacii. Su aj lacnejsie modely, podla toho, co hladas, niektore som na Slovensku nenasla vobec, napr. Britax.
@epka ja som tam nasla maxi cosi mobi
@vika34 to plati iba pri sedackach, ktore su na to urcene. Takych nie je vela - napr. besafe combi a klippan kiss. Bezne 0-18kg to neumoznuju. Pripadne napis, aky model mate.
@janano @vika34 ja by som to tak nezovseobecnovala. Pozri napr navod k Romerke http://www.britax-roemer.pl/media/2540732/cz.pdf V protismere sa moze instalovat DO 13 kg. V smere 9-18 kg. Oproti tomu BeSafe combi navod http://www.hts.no/downloads/manuals/Combiisofix... v protismere 0-18kg v smere 9- 18kg. Vyrobca to jasne vzdy pise, do akej hmotnosti sa ma ako instalovat!
@dokocaidovoza fajn, ze si zalozila tuto temu. 😉
@kvetinka211 tu sedacku, kt. si sem dala, je izi comfort a protismerna je izi combi...su to dve odlisne sedacky.
A pridavam sa do klubu protismernych sedaciek. Mame britax first class plus, nakolko som este predcasne musela riesit autosedacku, pretoze moje dieta sa nezmestilo do vajicka (hoci som sa ho tam snazila stale napratat), u n as bolo jedinym moznym riesenim ist do kat. 0-18kg, kedze este poriadne sam nesedel...a na kat. 9-18 bol este maly. Dokonca mi tu poradili niektore baby z klubu "proti smere voziacich deti", kt. sem prispeli.
link pre tie, kt. sa o protismerne autosedacky zaujimaju:
http://www.carseat.se/store.html?gclid=CLr75PLj...
@dokocaidovoza praveze nemas pravdu. My mame presne tuto sedacku Besafe izi Combi x3 isofix a v nej mozes dieta vozit proti smeru jazdy do tych 18 kg. Na to je ta sedacka vyrobena. Tu ide o to, ze tu mas MOZNOST otocit si ju do do smeru jazdy, napr. ked uz ma dieta 3-4 roky, ze ti napr. odmieta uz sediet opacne otocene. Ale NEMUSIS.
Moze sediet opacne do tych 18 kg. To viem na 100% od vyrobcu. Ten navod je naozaj mylny.
@janano asi ste sa s @dokocaidovoza nepochopili...ona nevravela, ze izi combi sa neda vozit vylucne v protismere, ale napr. klasicke sedacky kat. 0-18kg sa daju vozit len do 13kg v protismere - aj ta moja britax first class plus. Ale ano, be safe izi combi sa da tak aj tak...ale ak ju chce niekto otocit do smeru jazdy, tak to moze spravit az od hmotnosti 9kg...
@livia333 ja som vyssie pisala, ze neviem, ci sa bavia o nej. konkretnej autosedacke a tiez, ze treba precitat navod k danej autosedacke, ale @dokocaidovoza pisala konkretne o besafe combi x3, ze musi byt od 9-18 kg tocena dopredu, preto som reagovala, lebo to nie je pravda. Ale chapeme sa 😉
@epka Ahoj, my sme objednali presne tu istu, ma nam prist zaciatkom maja... uz ju mate doma, ci tiez este na ceste? pozerala som ju aj na polskych strankach, ale tam som tuto nenasla a tiez sme sa rozhodli pre kupu cez slovensku stranku, aj kvoli pripadnej reklamacii, no a ze casom by mal byt na ich stranke aj prelozeny navod v slovencine, co je teda tiez pre mna plus... tak som teda zvedava ako sa vam aj nam bude pozdavat 🙂
@janano vyrobca hovori o moznej instalacii. Inak by to, co som pisala, nedavalo zmysel (uz len z pohladu vyrokovej logiky by bola blbost pisat ze sa MUSI instalovat v smere 9-18 a v protismere 0-18, vsak to by si ju pri 9-18 musela mat nainstalovanu aj v smere, aj v protismere 😉 vacsna autosedaciek, ktore su urcene od 0-18 sa MOZU instalovat v protismere iba do 13. Besafe je jedna z mala vynimiek, ktore mozes instalovat v protismere od 0 do18 kg.
@desszi Ahoj, citam, ze mate Maxi cosi mobi a tiez nad nou rozmyslame, len by som chcela vediet, ci je pri nej moznost instalovat ju iba v protismere? Chceme protismernu, ale napr. Be safe izi combi ma moznost dat ju od 9-18kg aj v smere. Nevieme, ci nasa mala bude v protismere spokojna, tak by sme chceli mat moznost ju aj otocit. Dakujem
@desszi Dakujem. a ak sa este mozem spytat. instaluje sa bez izofixu? lebo som chcela na ich stranke zistit, ci je vhodna pre nase auto - ford fiesta a nejak som sa nedopatrala. bud pisu, ze nemaju info o isofice, alebo mi ju k nasmu autu neponukne 😢 nechcem riskovat, ze ju dovezu z Pl a nijak ju do auta nedostaneme...
@biene ano, bez izofixu, ona ma vlastne v spodnej casti nieco ako "izofix", vlastne sa k tomu zvlast nekupuje izofix, aspon co ja viem. Ide vlastne o taku pevnu konstrukciu, ktora umoznuje spravne ulozit a upevnit sedacku na sedadlo, okrem toho je tam fixacna noha, ktora sa opiera o podlahu a vlastne v pripade narazu pohlcuje urcitu cast energie vzniknutej pri naraze.
Posielam ti link, kde si vies precitat, do akych aut sa da bez problemov namontovat. V pripade mensich aut je to vsak na ukor priestoru na prednom sedadle pred sedackou.
Konkretne my vyuzivame sedacku v Skode Felicia - tam sa dobredu zmestim uz len ja so svojimi 45 kg, pretoze predne sedadlo musi byt prakticky uplne vpredu, aby sa sedacka dala vzadu namontovat.
Druhe auto sme mali Skodu Fabiu Combi, novsi typ, tam bol dostatocny priestor vsade,a teraz mame Kiu Ceed, takisto uplne bez problemov sa vsetci zmestime.
Tu je zoznam, pre ake auta je vhodna a na ktore sedacky sa da namontovat. Ford Fiesta medzi nimi je tiez 🙂
Ja mam doma od vyrobcu este jeden zoznam, tam je tych typov aut vymenovanych viac.
@desszi dakujem za odpoved. Este ak mozem 😉 Felicia v tom zozname nefiguruje, ako ste vedeli, ci ju tam mozte dat a na ktore sedadlo? Lebo napr. fiesta je tam rocnik 2009 na sedadlo 1 a 4. My mame r. 2008 a myslim niekde som videla iny zoznam, len ho uz neviem najst a tam bolo iba predne sedadlo 😢 Asi bude najlepsie napisat priamo vyrobcovi, ze? 😉
@biene felicia je v tom mojom zozname, ktory je od vyrobcu 🙂, mne sa inak zda, ze na originalnej svedskej stranke je ten kompletnejsi zoznam, teda aspon bol, ked som kupovala, tak tam som si pozrela. Ale asi najlepsie je opytat sa priamo vyrobcu, to mas istotu. Ja ti skusim vyhladat ten druhy zoznam.

@vika34 ako pisem vyssie, treba sa riadit navodom - ked pisu, ze v protismere do 13kg tak do 13kg. Potom ju mozes upevnit uz iba v smere jazdy.