icon

Deti do 3 rokov v protismere jazdy

25. mar 2023

Dobrý deň viem ze je nutné z bezpečnostného hľadiska voziť deti do 3 ideálne do 4 rokov v protismere jazdy. Ale viete mi povedať či je to aj v nejakom zákone? Teda ci to je povinne?
Ja s tým problém nemám len sa snažím vysvetliť švagrinej ze nerobí dobre keď svojho ročného vozí v smere jazdy v autosedacke

zuzanockamt
26. mar 2023

@sasanka605 Máme Graco Junior a Britax Rőmer King - tá mu už je dlhšie malá hoci je do 18 kg, ale katastrofa.

anavivana
26. mar 2023

@zuzanockamt mám male mestské auto, Kia Venga. Za mnou ako šoférom do 4,5 roka sedela v protismerke Axkid Minikid dcéra, do výšky 118cm a váhy 23kg. A ja mám 182cm a sedelo sa mi vpredu maximálne komfortne, nebola som ani nútená sa lepiť na palubovku. Tak to je môj príklad a rada na kúpu sedačky.. ako tu už ale bolo párkrát spomenuté, je potrebné si to ísť osobne odskúšať.

zuzanockamt
26. mar 2023

@anavivana Ďakujem za tip. Určite treba vyskúšať, no chcela som vedieť konkrétne tipy, nech nemusím toľko googliť. A podstata je pohodlnosť dieťaťa, nech nesedí poskladané.

dadaa1234
26. mar 2023

@kvietocek87 v tom prípade možno sedačka nepomôže, áno. Ale krk zák malého dietaťa nemusí vydržať uz ani silnejší ťukanec. V tom prípade sedačka pomôže. Ale v tomto smere sa s tebou nedá diskutovať, u teba je pohodlie zjavne na 🥇 a ci už prídete na dovolenku 4 alebo 3 je jedno. Hlavne ze pohodlne, že si netlačíš kolena o kaslik 🙂 jasne, keď sa nestane nehoda je bezpečná a 100% aj nania z tesca. Ale nechcem to vidieť pri nehode

anavivana
26. mar 2023

@zuzanockamt to “poskladanie” je dosť diskutabilné. My ako rodičia to môžeme vidieť a cítiť inak, než to v skutočnosti je. Moja dcéra napríklad kdekoľvek (mimo auta) sedí, má vyložené nohy, turecký sed či čokoľvek iné. Takže pre ňu to v danej autosedačke absolútne nebol problém. A aj ja keď si zaspomínam na svoje detstvo, tak sme jazdievali dlhé trasy vlakom a aj keď som si po ceste pospala, bola som na sedadle poskladaná do klbka a kadejakých divotvorných pozícií. Vždy s vyzutými nohami hore na sedadle. Teraz má dcéra cez 5 rokov, 124cm, 25kg a skrz dlhší trup už z Axkid Minikid vyrástala a má posmernú Avionaut Maxspace. A napríklad na dlhšie trasy si sama pýta niečo podložiť pod nohy, že sa jej nepáči, ako ich má vo vzduchu.
Pozrite, bezpečnosť je samozrejme na prvom mieste, ale ak nie sú možnosti (kapacita auta, financie, neznášanlivosť dieťaťa,..), tak sa tu budeme úplne zbytočne všetci hádať a dokazovať si, kto má pravdu a čo a či je možné alebo nemožné.
Každá z nás robí pre svoje dieťa najlepšie ako v daný moment vieme.. len ak sa dá, majme prosím otvorenú myseľ aj pre nové poznatky a keď nie to, tak aspoň vzájomnú toleranciu 🍀

evaachesa
26. mar 2023

@natalka13 tu máš odpoveď na tvoju otázku: "kolko deti na svete si zlomilo vazy v autosedacke v smere jazdy? Predpokladam ze cista nula."
Pri týchto autonehodách deti zomreli kvôli zlomeným väzom v smere jazdy - nemali viac ako 4 roky!

Nedávno som zachytila tento príspevok, ktorý zdieľal rodič, ktorý prišiel o dcérku pri autonehode. Nešlo o vysokú rýchlosť...keby sedela v protismere, s najvyššou pravdepodobnosťou by to prežila. 😢
V skratke: dievčatko malo 3,5 roka, 16kg a 105cm. Na odporúčanie jej kúpili pokračovaciu sedačku kategórie 3, 15-36kg v smere jazdy, značky Maxi-Cosi, ktorá je určená pre oveľa staršie deti. Dievčatko si pri tom silnom náraze zlomilo krčné stavce.😢
"Mohla žiť, ak by som vtedy vedel o protismernej autosedačke do 25kg. Pre mňa je už neskoro....ale pre vás nie."

It was terrible car accident with frontal collision between our Chevrolet Malibu( US market edition ) 2016 and Lexus GS 300 2009 , as result of police investigation of this car accident they did conclusions, that in the moment of hit between our cars , my speed was 35 km/h, Lexus’s driver - 55 km/h , 90 km/ h total hit speed …

AS RESULT OF CAR ACCIDENT , VLADA BRAKED HER NECK, she was sleeping in her Maxi-Cosi RODI XP fix , FF child car seats booster , that was installed by Isofix , she was fixed by standard 3- point car seat belt.
She was 3,5 years old , 105 cm height . 16 kg weight .

SHE DIED.

No one other seriously injures!!! Only fracture of the cervical vertebrae !!! She could live , if I knew about 25 kg RF seats in that moment … it’s too late for me … but it’s not late for you …

This booster was recommended to me by the seller . He told me about 15-36 kg 2-3 group seat , possibility to use from the height of 105 cm , good fabric material … but no one about VOLVO’S RF seats culture!!!

Axkid , Klippan , Joie, BeSafe,Britax (Volvo) MAX-WAY or Multi- tech (25kg RF seats )are not distributed in Ukraine, but you could find it in European markets!!!

For anybody how wants to share this information it is link below , which will send you to post on my FB page with possibility to share:
https://m.facebook.com/100002436962901/posts/37...

evaachesa
26. mar 2023

@natalka13 ďalšia nehoda
Vieš použiť Google prekladač priamo na FB kde je príspevok: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfb...

evaachesa
26. mar 2023

@natalka13 tu máš video spred niekoľkých rokov, kde už vtedy sa riešil protismer keďže chlapček utrpel v smere jazdy ťažké zranenia.

https://www.youtube.com/watch?v=Q8gU9zzCGA8
evaachesa
26. mar 2023

@zuzanockamt vieš čo? Mňa udivuješ ako si stále ideš svoje a absolútne nedáš šancu tomu sa nad tým aspoň zamyslieť a sama si niečo vygooglit (celý čas len chceš nech ti tu niekto dá konkrétny tip sedačky lebo tebe sa NECHCE hľadať!)
A reagujem teraz na tento tvoj posmešný komentár... Vážne si myslíš že dieťaťu so zvesenými, odkrvenými nohami, bez možnosti si ich vyložiť, poskladať či oprieť v smere jazdy je pohodlnejšie ako dieťaťu ktoré si ich oprie o sedadlo? NAČO potrebuješ aby malo dieťa úplne vystreté nohy?
Komu niet rady, tomu niet pomoci. Človek sa snaží pomôcť, baby ti tu dobre radia a ty sa ešte ideš vysmievať. Nájdi si informácie sama ak si sa tu nič nedozvedela, alebo si voz dieťa kľudne aj na podsedáku. Je to tvoje dieťa, tvoja vec, tvoja zodpovednosť. Dovidenia. 🤦🏻‍♀️

zuzanockamt
26. mar 2023

@evaachesa Ďakujem za podnetný príspevok. Rady som tu našla len od dvoch užívateliek.

maciatkolulu
26. mar 2023

@natalka13 toľko, koľko nakúpi kociky za 1500 eur a podobne. A sú aj lacnejšie toto bol príklad. Navyše je od narodenia do 7 rokov. Netreba kupovať 3,ale hneď jednu, rozratas 3 kvalitné a vyjde ti skoro ta suma. Aj menej.

maciatkolulu
26. mar 2023

@zuzanockamt podľa mňa podstata dieťaťa prevazanehi v aute je bezpečnosť.... A to tvrdím ako matka, ktorá denne s dieťaťom od narodenia veľa jazdí.

zuzanockamt
26. mar 2023

@maciatkolulu Áno, súhlasím. A tá závisí aj od šoféra a toho máme maximálne spoľahlivého.

marusia674
26. mar 2023

@natalia1619 fabia a 2.5rocna v i-spinke v protismere

44janica44
26. mar 2023

@natalka13 predstav si ze to dieťa tam nohy nemá prilepené ale môže nimi hýbať a meniť polohy.... ja sama si v aute pri dlhšej ceste dávam jednu nohu do tureckého sedu lebo mi je tak lepšie.... nie som docha aby som tak sedela 5 h vkuse.

44janica44
26. mar 2023

@zuzanockamt môžeš mať akokoľvek bezpečné auto a najspolahlivejsieho šoféra na svete ale ak nehodu spôsobí debil na ceste a ty si účastník tak ti je to šum a fuk a vtedy je dôležitá bezpečná sedačka... mame pol roka staré auto, muz neprekročí rýchlosť ani o 5 km .ja som na RD muz zarába klasický tabuľkový plat a kúpili sme sedačku nuna todl next. Stojí vyše 600 e a nelutujem ani euro. S čistým svedomím dcéru do nej posadim keby mame nehodu viem že som urobila maximum pre jej bezpečnosť. Občas potrebujem použiť sedačku v aute kde nie je isofix. Mam zadarmo posmernu ale nikdy do nej dcéru neposadim. Idem kupovať ešte jednu velkostne rovnaku putanu pásmi protismernu lebo do tej posmernej by som ju neposadila ani na jazdu hore dole po ulici a v 5 rokoch jej uz nude mala.
Takto male deti nemajú potrebu mat neviem ako vy strete nohy. Moja sedí v takých polohách na zemi že svokra povedala ze už by mala vyklbene nohy keby si tak sadne a jej je tak prijemne. V BA je predajňa " deti v aute" tam majú iba sedačky a kludne ti tu sedačku dajú do auta a môžeš vyskúšať ci dieťa s tým bude ok. Ak si z ďaleka objednaj sa tam a urob výlet do zoo a na hrad. Zbytocne tu budeme vysvetľovať a vypisovať, v tvojom prípade bude lepšie raz vidieť ako 100x počuť/čítať.

maciatkolulu
26. mar 2023

@zuzanockamt a ešte to závisí aj od 10000 ďalších šoférov, ktorý spoľahlivý byt nemusia.... Zial

maciatkolulu
26. mar 2023

@44janica44 ktorí, spoľahlivi dofrasa.

luliu
26. mar 2023

@zuzanockamt to je absolútna kravina, na šoférovi to absolútne nestojí, môžeš mať za volantom aj Hamiltona, keď do teba napali zboku, spredu či zozadu nejaký ozran. Bezpečnosť je v prvom rade kvalitná autosedačka, pokiaľ sa dá tak protismerna. Ja chápem, že si chces v hlave obhájiť to, že dieťa máš v smere jazdy, ale rob to v svojej hlave a nie tu na fóre, kde to proste neobhajis, lebo pravdu nemáš.

zuzanockamt
26. mar 2023

@luliu Áno, áno, máš pravdu.

nafka0483
26. mar 2023

@zuzanockamt Som dobry vodic, spolahlivy, malu mam v kvalitnej sedacke v protismere a skoro ma zramoval kamion, lebo ma "nevidel" a zacal sa radit do mojho pruhu. Na moste, zacal ma tlacit na zvodidla, nemala som sa kam uhnut, len som trubila, tak sa spamatal. Cela lava cast auta osuchana, preliacena...

Akykolvek spolahlivy sofer nema sancu pri inych nespolahlivych soferoch a uz vobec nie osobak versus kamion.

zuzanockamt
26. mar 2023

@nafka0483 Tak môj manžel mal asi šťastie, že 30 rokov odjazdil bez nehody a bez pokuty na Slovensku aj v zahraničí. Jazdí a jazdil fakt veľa.

nafka0483
26. mar 2023

@zuzanockamt Veruze stastie, nikdy nevies na akych vodicov natrafis. A nechavat bezpecnost dietata na stasti... za mna teda nie.

zafir01
26. mar 2023

@zuzanockamt môj muž je kamionista... Mesačne takmer 14 tis km po celej Európe. Vodičak ma 23 rokov. Vždy bez nehody a pokuty. Až na deň, kedy nás nebezpečne predbiehali v zákrute auto, a my sme sa kotulali cez strechu po poli povedľa cesty. Auto ( bezpečna stvorkolka subaru forester) na totálku. Našťastie nám viac menej nič nebolo.

Môžeš byť akokoľvek super šofér. Vrazí do teba hlupák s alkoholom v sebe...

Píšeš, že jazdíš na fiat tipo. Keď do teba vrazí mladý somár, čo si niečo musí dokazovať na drahom aute, tak 9n skončí bez škrabancami a vaše auto bude ako harmonika.

Výber sedačky sa odvíja aj od auta. Plbe chápem, že do auta, aké máš, si nedáš autosedacku za 600 eur napr. ( sami mame doma 15 ročne auto toyotu avensis, a 20 ročnú starú oktaviu)
No ten protismer je naozaj podložený fakt. Dcéra má rok a 2 mes. Ešte do leta bude vo vajíčku a potom bude mať sedačku v protismere. Videla som 3 ročne deti, čo sa vozia v protismere, a teda vôbec nevyzerali nespokojne.

Áno ja osobne by som tak poskladané nohy mat nechcela, ale deti to majú trochu 8bak, a pre nich je to fyziologicky pohodlnejšie, ako keď im vyssia zo sedadla.

tanya65
26. mar 2023

Ja mam taku otazocku na zienky,ktore maju tu protismernu sedacku pre deti. Vasim detom nebyva zle pocas jazdy?
Ja by som z hladiska bezpecnosti aj brala tu protismernu pre syna,ale byva mu zle,takze sedi v smere jazdy (dokonca aj ked ideme do mesta v mhd).

44janica44
26. mar 2023

@tanya65 sestrina v smere vracia moja v protismere vysmiata. Oni odpozorovali co kedy jej dat jest aby im nevracala.
Moje dieťa inú jazdu ako v protismere nepozná a do 5 rokov ani nespozna. Mne nebýva zle ani ani ( v protismere v buse) kým nezacnem citat alebo kukať mobil vtedy mi je zle nech sedím akokoľvek.
Čiže odporúčam odpozorovat co vadí, príp. Pogooglit tipy co robiť ak dieťa vracia. A skúsiť možno v protismere nebude.... bolo mu zle aj vo vajicku? To muselo byt iba v protismere

jolana2804
26. mar 2023

@natalka13 Ale dětí s přerušenou míchou z posměrný sedačky je dost 🤷🏻‍♀️

jolana2804
26. mar 2023

@tanya65 Už jsem tu psala, že jsem zkusila otočit 3 letou dceru z protisměru do posměru a na 10km trase zvracela 2x. 🙈 Prostě ta cesta ubíhá trochu jinak a v posměru se rychleji všechno střídá a je jí z toho špatně. Tak jsem se jí zase otočila do protisměru a bude tak jezdit dokud se do sedačky vejde. A když bude problém i potom, tak koupíme větší protisměrku.

janulik2008
26. mar 2023

Mne napadlo, a co ta Cybex autosedacka s tým pultom, ta je tuším od 9kg. A protismerna nie je a jeden čas každý ho dieťaťu kupoval

yanni
26. mar 2023

@tanya65 nie nebyva. Mam doma dva exemplare. Starsiu sme otocili do smeru v 6,5 roku (125 cm a ca. 20 kg mala vtedy). Paradoxne jej zacalo byvat zle az v smere jazdy.