Deti do 3 rokov v protismere jazdy
Dobrý deň viem ze je nutné z bezpečnostného hľadiska voziť deti do 3 ideálne do 4 rokov v protismere jazdy. Ale viete mi povedať či je to aj v nejakom zákone? Teda ci to je povinne?
Ja s tým problém nemám len sa snažím vysvetliť švagrinej ze nerobí dobre keď svojho ročného vozí v smere jazdy v autosedacke
@44janica44 Cca ked mal tri roky mu zacalo byvat zle. Problem su hlavne klukate cesty.
@janulik2008 no pultikova sedačka je čistá katastrofa z hľadiska bezpečnosti 9 kg dieťa patrí do protismernej kategórie do 18 max 25 kg nič lepšie pre takto veľké dieťa nie je.
@tanya65 skúsila by som protismer, príp. Zastruet okno plienkou nech sa mu nemiha svet okolo. A dat zrkadlo nech pozerá doňho
@janulik2008 v tej sedacke sa viezol 10 mesacny chlapcek, ktoreho museli po celnej zrazke 18 minut ozivovat, skoncil s prerusenou miechou v kome
@evkao tak mozes nam napisat podla teba naj....sedacku alebo aj viac( aby sme nemuselu predat oblicku,alebo vziat uver). Od 9kg a 85cm.? Kludne aj do spravy? A potesilo by kebyze napises do spravy aj kde pracujes. Rada si necham poradit.
@zuzinka888 nik od fachu ti neporadi tu konkretnu sedacku. Vzdy to zalezi od dietata a aj od auta. Sedacka musis pasovt dietatu a zaroven pasovat aj do auta. treba ist vyskusat do obchodu a priputat sedacku do auta. Tiez takto tam posadit dieta. V aute sa casto sprava sedacka uplne inak ako "na suchu".
@zuzinka888 my s evickou sme predajkyne, yanny to myslela skor tak, ze vseobecne sa neda urcit ta nqjlepsia sedacka, na to aby ti bola poradena ta správna pre teba resp pre tvoje dieta je potrebne vediet kolko ma rokov/mesiacov, vysku, vahu, presny typ auta a rozpocet na tu sedacku.. to su take zakladne smerodajne udaje
@zuzinka888 zle som sa vyjadrila. Myslele somt akto na dialku bez akychkolvek informacii. VZDY treba sedacku vyskusat s dietatom a aj ju dat pred kupou do auta. Tam este raz posadit dieta a az potom sa uvidi. Darmo ti budem pisat, ze ta a ta sedacka je super, lebo ju mame my a nam perfektne vyhovuje, ked mame deti rozneho veku, roznej postavy, mame rozne auta atd.
@marusia674 My sme to vracali. Dcere knee guard nevyhovoval. Je to na nervy. Ani s tym nebolo dobre, ani ekd sa jej nohy hompalaju nie je dobre. v tureckom sede alebo nohy niekde vylozene sa neodporuca, kedze to ovplyvni spravnu polohu pasu.
@evkao
@44janica44 veď preto sa pýtam lebo keď bola neter mala tak tie autosedacky boli oskenované všade. Malá bude mat už 8 ale tiež mi to neprišlo bezpecne ... hlavne to že od 9 kíl je
@yanni tak je mi jasne,ze ju musim vyskusat,otestovat. A prave chcem vediet co odporuca, ked pracuje v odbore. Keby som mala skusat vsetky co trh ponuka- moje dieta by vyrastlo a uz ziadnu nepotrebovalo. Neznasam nakuppvat skrz vyberu. Hodiny googlit a ked sa konecne rozhodnes vypredane alebo nemaju velkost( hocicoho). Dufam,ze mi napise 3-4 a z toho si vyberiem.
@zuzinka888 nie googlit. To uz vobec nie. ist do predajne a dieta do sedaciek posadit. Ked je dieta este mladsie, tak si da ukazat len reboarderi a len tie testovane s dobrymi vysledkami v oblasti bezpecnosti a overene. Ziadne Osann a podobne.
@zuzinka888 ak si z BA tak sa objednaj do predajne detí v aute, poradia, vysvetlia vyskúšate a rozhodneš sa
Švagrinej môžeš rozprávať koľko chceš, je to jej rozhodnutie. Maximálne môžeš upozorniť na zákon o 15. mesiacoch v protismere. My máme otočnu sedačku britax, v protismere vozim dcéru kt má 18 mesiacov, do troch- štyroch rokov sa tam v pohode zmesti.
@44janica44 vo vajíčku ani deťom nemôže byť zle,keďže neviem čo to ešte nemajú vyvinuté.Aj som sa pýtala detskej lekárky, ale vypadlo mi.To starším deťom je zle.Mojmu bolo zle, keď už sedel v smere jazdy.Ale bolo šťastie, že to vychytal furt, keď som s ním sedela vzadu.Nechcem si predstaviť, čo by to bolo keby sedel v protismere a ja šoférujem a nevidím na neho.Ked som chodievala s ním sama,ta sedel pri mne na mieste spolujadzca.
@kvietocek87 možno by mu v protismere nikdy zle nebolo. Existujú zrkadlá na sedadlo - ty vidíš dieťa, dieťa, teba super vec. Každý problém sa da vyriešiť len treba chcieť.
@kvietocek87 Od zaciatku mam zrkadlo aby som na malu videla, neodvazila som sa ist tak, ze by som nevidela ci sa nahodou nedusi a pod.
@kvietocek87 Nato su zrkadla. ja mam 7,5 rocnu uz v smere, 4rocnu v protismere, sedia vzadu vedla seba a aj tak tam mam este zrkadlo. nespolieham sa len na starsiu, ze da alarm. Hlavne na dlhych cestach moze starsia zaspat, tak by zadní alarm nebol. Takto vidim, co mam vidiet.
@janulik2008 V tý pultíkovce se u nás v ČR stala nehoda. Seděl tam 10měsíční chlapeček a má přerušenou míchu. Nikomu dalšímu v autě se nic závažnýho nestalo
@kvietocek87 našej malej je zle tak od roka v aute a je jedno či sedí v smere alebo protismere. Väčšinou je v protismere, ale skúsili sme už aj v smere a grcala rovnako.
@jolana2804 ach to je hrozné niečo také vôbec počúvať. 😢 Pre nevedomosť rodičov na to doplácajú bezbranné deti. Vôbec ale nerozumiem tomu že sú pultikové sedačky stále predávané keď je známe že nie sú bezpečné. 😒 Ale teda rovnako by určite dopadol aj v obyčajnej v smere jazdy. :(
Chlapček to prežil?
@evkao Bohužiaľ je povedomie o súčasných bezpečnostných štandardoch na SK úplne tragické nielen pokiaľ ide o autosedačky. Super, že robíte nejakú osvetu. Keď spomínaš PZ, neexistuje nejaký návrh, ako v budúcnosti zapojiť políciu viac? Žila som v krajinách, kde mali perfektnú službu - každý človek sa mohol zastaviť na ktorejkoľvek požiarnej stanici so svojim autom a svojou autosedačkou a nechať si skontrolovať/poradiť či je správne nainštalovaná a či je tam dieťa uložené ako má byť - požiarnici boli na to školení. Keby som sa spoliehala len na obchody, ktoré často chcú len predať a viac ich nezaujima, nemala by som dieťa vo vajci do 2. rokov a v protismere do 5. Tým kvalitným obchodom so školeným personálom sa ľudia často vyhýbajú, lebo nepredávajú lacné 50 eurové shi**.
@annm81 úžasné že to takto funguje v iných krajinách...tu o tom môžeme asi len snívať. 😒
Ja keď si predstavím že som chcela dať svojho syna namiesto do vajíčka do vaničky od Concord kočíka, je mi až nevoľno. Ako budúca prvomatka som sa tu na MK totiž dočítala že tá vanička je super na dlhé trasy pre novorodencov, tak mi to prišlo ako niečo super čo by som mala kúpiť ... A ešte keď je certifikovaná na pútanie v aute. 🤷Mne vtedy prišlo nevhodné mať na dlhú cestu dieťa vo vajci. Aj som sa na to bola pýtať v obchode predeti.sk a predavačka ma ubezpečila že je to úplne v poriadku a bezpečné. Našťastie som mala do pôrodu ešte nejaký čas a dovtedy som si to všetko naštudovala, prečítala a našťastie som do toho syna nikdy nedala. Aj som si potom pripadala ako magor. Tá vanička sa podľa všetkého môže použiť len v špeciálnych prípadoch, kedy stav dieťaťa neumožňuje byť vo vajíčku.
Ja si ale priznám že som bola v tomto totálne mimo, nemala som nič poriadne naštudované. Tiež som hneď chcela kupovať pokračovaciu sedačku v smere jazdy keďže sme mali maxi cosi vajco so základňou a na ňu by pasovala...a mali vtedy ešte aj akciu na tú sedačku...no nekúp to. 🤦🏻♀️😏
Potom som sa veľa správnych informácií dozvedela tu z poradne aj skupiny Vyberáme bezpečnú autosedačku. Ak by som sa viac o túto problematiku nezaujímala, tiež sa môj syn asi vozí v smere už od 10 mesiacov..keďže všetky kamarátky naokolo mi dávali super rady ako hneď kúpiť 0-36 lebo to vydrží až do konca. 🤷
@evaachesa Ano, přežil. Jenže za rok a půl je jeho stav prakticky pořád stejný

@jolana2804 u nas uz to nejde. Ma 7,5 roky a rok je v smere. Uz ma 130 cm a ca. 22-23 kg a uz sa do reboarderu nezmesti. zaclo jej byvat zle az ked sme ju otocili. Je to o nervy.