icon

Dieťa v smere jazdy

smajluska
26. apr 2021

Maminky od kolkych mesiacov moze sediet dieta v autosedacke v smere jazdy? Niekde som citala, ze od 15 mesiacov, ale nie som si ista.

veto
30. apr 2021

@yanni Mohla by si mi prosim ta dolozit zdrojom, ze 5bodovy pas v posmernej sedacke je nebezpecny a sposobuje to co pises? Mam jednu taku a s tymto tvrdenim som sa nikdy nestretla ani od odbornikov na sedacky.
Klippan ci Joie maju 5bodove, su to sedacky prave pre ucely ked dieta nedava protismer z vahovych ci vyskovych dovodov a su to jedny v sucasnosti z najviac odporucanych bezpecnych sedaciek.

sasanka605
30. apr 2021

@veto tipnem si ze to bude mat nieco s vekom dietata a tym kedy ma pevnejsiu stavbu tela. Myslim ze fyziku pri tom cca. 1-2 rocnom neoklames a 5 bodovy moze byt nebezpecny ked hlava leti a telo je drzane. Ak je to dajme tomu 5rocne a 18 a viac kg dieťa, je pevnejsie. Ale tiez som zvedava na odborne vysvetlenie.

veto
30. apr 2021

@sasanka605 No ale v tom pripade musi tato zakonitost platit aj v pripade protismernych autosedaciek pretoze mnohe vajicka maju 5bodove a fakticky vsetky pokracovacie protismerky maju 5bodove pasy a v pripade celneho narazu, ktory podla statistik je castejsi nez naraz zozadu nastava rovnaka fyzikalna sila. A pokial je dietatu posmerna sedacka s 3bodovym systemom velka, tak ake je ine riesenie nez posmerka s 5bodovym?
Obecne najnebezpecnejsi naraz je naraz z boku, za predpokladu, ze sa nestretnes s kamionom alebo nakladakom.

ofzuza
30. apr 2021

@veto no ved ked narazis celne, tak najvacsia sila je v smere, co sa dieta oprie chrbtom do sedacky, takze tam su 5bodove v poho. A ked uz dieta sedi v smere, tak trojbodovy.

sasanka605
30. apr 2021

@veto pozri na youtube daky test lebo... ehm, no vyssie to @ofzuza skusila vysvetlit jednoducho. Zadny naraz nebyva ani zdaleka taky silny aby ohrozil dieta v protismernej. Jazdis dopredu. Ked stretnes kamion, nebodaj cimkolvek nalozeny, lebo sak prazdny je strata penazi, nepomoze ti asi nic a je jedno odkial ta trafi. Ale to je len moj nazor, nic viac.

veto
30. apr 2021

@ofzuza Ked narazis celne alebo celne naberu teba, tak najvacsia sila je pre protismerne dieta akoby dopredu, pretoze da scitaju rychlosti, hlava mu leti smer kufor ale sedacka nepusti, to je ok, o tom sa ja nebavim.
@sasanka605 Ja sa nebavim o protismernej ale o 5bodoch v posmernej, kde autorka vyssie uvadza, ze je to smrtelne nebezpecne narozdiel od 3bodovej posmernej.
Clanky poznam, fyziku tiez, som aktivna soferka s tromi detmi v aute 😀 ale toto tvrdenie ma zaraza lebo o tom citam prvykrat.

evaachesa
30. apr 2021

Tiež som o tom ešte nepočula, som teda zvedavá. Prípadne sa na to môžeš opýtať vo FB skupinách Deti v aute alebo Děti proti směru.
@veto

ofzuza
30. apr 2021

@veto tak si zober ze ked ide po smere, ma 5 bodove pasy a narazis celne, tak telo dietata pasy drzia relativne pevne, ale hlava je volne, tak leti dopredu (zotrvacnost). Celkom sanca, ze mu to zlomi vaz. Preto sa odporuca protismer

veto
30. apr 2021

@ofzuza Ale ja nemam nic proti protismeru, len mi dieta vyrastlo z vahovych aj vyskovych limitov ale ostalo pomerne chude na trojbodovy pas, tak mi bolo poradene, ze posmerne sedacky s 5bodovym su idealnym riesenim. Som v tom, ze akykolvek pas ma drzat telo pevne, ci uz 3 alebo 5 bodovy.

ofzuza
30. apr 2021

@veto vezmi si aku volu ti spravi trojbodovy z auta. Tam je priestor aj pre telo ist dopredu. Protismer mas az do 25kg. To ti ako mohlo dieta vyrast, ze ani protismer ani trojbodova (pasom z auta) ?

evkao
30. apr 2021

@ofzuza mozno ako u nas, syn v 3 rokoch 103cm, 15kg, presli sme na Joie Bold s 5 bodovym zapinanim v smere jazdy

veto
30. apr 2021

@ofzuza Trojbodova ano ale chcela som patbodovu lebo dcera je stihlucka ale vysoka a tazka a aj v predajni jej boli trojbode posmerne velke, plavala v nich, bolo mi povedane, ze to nie je bezpecne pre nu. Vyrastla z 18 kg, trpli jej prekrizene nozky v protismernej, zvracala z toho a 25 kg za sofera ist uz nemohla, lebo sme s manzelom vysoki a deti po nas, nedalo by sa bezpecne soferovat. Druha protismerna ostala za spolujazdcom, deti mam po sebe narodene.

deedol
30. apr 2021

baby, super debata, dakujem za nu. zjavne sa vyznate a mate starsie deti ako ja, tak mam aj otazku 🙂 maly ma 3r, 100cm, 15kg, momentalne je v britax romer swingfix M i-size (to je ta cisto protismerna, do 4r, 105cm, 18kg). ma vsak dlhsie nohy ako trup, tak je tam taky pokrceny. myslim, ze tento rok (toto leto) este vydrzi, ale pomaly zacinam zistovat, co dalej. chcela by som este protismernu, idealne s isofixom (zda sa mi to pevnejsie, vajco sme mali bez iso a vselijako sa tam kyvalo), s vlastnym pasom (logicky, kedze bude v protismere), len sa obavam, aby tam s tymi svojimi nohami nebol rovnako pokrceny ako v tejto. mate nejake tipy? na cene nezalezi.

a potom sa mam este pripravit, ze bude mat posmernu do tych 150cm/12r?

jolana2804
30. apr 2021

@deedol většina sedaček nad 18kg už není na isofix. Isofix má nosnost jen 33kg. Jediná na isofix do víc kilo je snad jen Axkid one

deedol
30. apr 2021

@jolana2804 aha, to som nevedela. dakujem, pozriem ju 🙂

veto
30. apr 2021

@deedol Este pozri na Klippan triofix ci by to nevyhovovalo alebo Reemy Fix ale ta uz je len posmerna.

deedol
30. apr 2021

@veto dakujem, pozriem 🙂

ofzuza
30. apr 2021

@evkao moj je podobne a v pohode vojde do protismernej

ofzuza
30. apr 2021

@jolana2804 su sedacky do 36 na isofix, ale este sa putaju pasom cez dieta

ofzuza
30. apr 2021

@veto no to je fakt, ze ked je kratke auto vnutri, tak moze byt s protismerkou problem.

jolana2804
30. apr 2021

@ofzuza Já vím, ale tam autopás drží dítě a isofix drží jen sedačku.

ofzuza
30. apr 2021

@jolana2804 ano, pravda. Vzdy drzia dieta pasy 🙂

veto
30. apr 2021

@ofzuza Uz mame nove velke auto ale ta protismerka do 25 je proste dlha za sofera, jazdime dlhe hodiny a fakt to nejde pohodlne a bezpecne. Dcera bude mat 5 rokov a meria 118cm.

evaachesa
30. apr 2021

@deedol pozri Axkid Minikid do 25kg čisto na pásy...sedačka sa ani nehne, je ako prikovana. Syn má rok a pol a nohami sa ešte nedotýka operadla.

evaachesa
30. apr 2021

@veto prosím aké auto ste kúpili? Keď budeme mať druhé dieťa tak budeme musieť vymeniť auto lebo ďalšia protismerka by nám už nevošla za šoféra. Tak do budúcna rozmýšľame. Ďakujem 🙂

deedol
30. apr 2021

@evaachesa toto aj mna zaujima. a vy mate ake? my mame opel crossland x a uz ten britax swingfix tam vojde ltt mam pocit.

evaachesa
30. apr 2021

@deedol máme Kia ceed combi a teraz to je tiež ltt s miestom pre spolujazdca...ja si v pohode sadnem lebo som nižšia a aj rodičia naši našťastie, ale vyšší spolujazdec už nehrozí. Kým bude vajíčko vzadu tak rátam 1,5 rok že to ešte takto potiahneme, no ak prejdeme na protismerku tak nula bodov 😅🙄

sasanka605
Autor odpoveď zmazal
sasanka605
30. apr 2021

Neblbnite s tými autami. Ja mam Izi plus vo fabii a dopredu vojde aj muz si sadnut. Je tam trošku natesno ale nestazuje sa 😁

veto
1. máj 2021

@evaachesa Sorento. Ale uz pre tri deti 😉. My mame male stare auto, malu Kiu, stale funkcne, pouzivame na nakupy, na kratky dojazd ked nie sme vsetci ale pre 5 ludi to nie je. Ked sedim ma sedadle spolujazdca a za sebou by som mala mat tu protismernu, tak som skoro na palubnej doske, nohy pokrutene, to uz neslo ani bezpecne sediet.