Do koľkých rokov majú mať deti autosedačky?
Ahojte do koľkých rokov mali vaše deti autosedačky? Alebo do kedy plánujete aby ich mali ak máte ešte malé deti ?
@egonsk Si fakt tragéd. Hľadať nejakú zlú lobby ešte aj v autosedačkách... bežné konšpirácie ti nestačia? Áno, dnes sa už vyrábajú aj také protismerné autosedačky, ktoré dávajú medzi operadlom auta a autosedačkou priestor pre nohy. Ale asi aj škoda času ti niečo postovať, predpokládam, že jazdíš na 25ročnom aute, máš tlačitkový telefón a bábätku na uspávanie namáčaš cumeľ do medu, lebo pokrok je zlý, zlý!
@annm81 😁😁😁 nemam cernoskov, moje deti nemali tolko priestoru, napriek tomu, ze mam 7 miestne auto s polohovatelnym druhym radom 3 sedaciek, lebo mam 185cm. Takze ok, dopln fotku s VANom, alebo neeuropskym SUV, kde mozes do auta nalozit aj kravu, potom to bude vyzerat velmi seriozne, zvlast ked vela ludi jazdi na Fabiach, Ceed, Clio a podobnych autach u nas, ktore maju problem vlozit uz aj klasicke sedacky v smere jazdy, pokial su troaku kvalitnejsie s lepsim tapacirovanim, atd... 😅
@evkao ty mas pocit, ze taku vyse 4.8m kravu bezne ludia maju? To rovno mozes napisat, ze ved tie sedacky vpohode vlezu aj do staruckej daewoo nubira combi, kde zadne sedacky a priestor je ako v obyvacke. Sedela si uz v takej hybridnej toyote corole, alebo nejakej fabii alebo clio vzadu? Do niektorych novsich aut potrebujes na nasadnutie do zadnych sedadiel pomaly obuvak pouzit. 😁
@evkao Do našich áut toto nehrozí, aby vliezlo + ostatní cestujúci.
Takto, neviem, ci som ja len bola na blbych cestach, ale v severskych krajinach sa jazdi leharo-kludaro, maximalne 110 (vize vacsina ide realne 80tkou), minimalne nakladakov na prazdnych cestach cestach. Pri takomto jazdeni aj chapem ich statistiku mensej nehodovosti, ergo mensie zranenia pri narazoch. Ale u nas v de, pri sem tam neobmedzenej rychlosti a mrte natrepanych nakladakov, musi byt samozrejme statistika o dost horsia...
Bdw. Ano, aj crash testy sa manipuluju, nechapem dovod, preco by sa nemali. Ak niekomu nieco hovori nemecky Institut Fresenius, tak presne na tomto funguju aj adac crash testy...
@3petka No daj, čím máš podložené svoje tvrdenia ty.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC66...
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36918272/
https://www.researchgate.net/publication/323634...
https://www.nhtsa.gov/vehicle-safety/car-seats-...
https://publications.aap.org/pediatrics/article...
https://www.nhs.uk/conditions/baby/first-aid-an...
Dá sa pokračovať donekonečna.
@annm81 hneď prvý článok si si ho vôbec čítala či len tak vkladáš čo vidíš?
Skús možno budeš prekvapená.
A ešte raz píšem že ja akceptujem posadenie dieťaťa v protismere do určitej výšky/ veku každé šoféra je iné. ( presne tak ako píšu v prvom článku)
Jedna sa mi o deti väčšie čo tu všetci spomínali. U nich je to proste diskutabilné a nik mi stále nedodal testy na tak veľké deti v protismere furt idete svoje nezmyslu.
Cca do 10 rokov bol najstarsi v autosedacke, potom uz hmotnostne ani vyskovo nestacila, takze podsedak. Ja som nedavno viezla deti na jednu akciu, lebo nemali spoj, boli to tretiaci, bola som sokovana, ze ostali prekvapeni, ze maju sediet na podsedaku a priputat sa v aute.
@3petka A ty si ho čítala? Záver je tam jasný:
In summary, trends in rear-facing restraint use improved over the timeframe of this study. The majority of toddlers aged 1 to < 2 years who are involved in a fatal motor vehicle collision with documented restraint direction are not rear-facing. Despite AAP guidelines and the strengthening of state child restraint laws, an unacceptably low proportion of infants and toddlers are being transported in accordance with current best practices. Okrem toho tam nájdeš odkazy na ďalšie štúdium.
Tvoje príspevky veľmi nenasvedčujú tomu, čo tvrdíš teraz a teda, že nespochybňuješ protismer. S
@egonsk sa tu oháňate zdravým rozumom, ale fakty ignorujete. On splieta najprv niečo o tom, že do protismeru existuje len malé vajíčko na pár mesiacov, ktoré sa dá umiestniť len na predné sedadlo, potom pokračuje tým, ako nejaká lobby falšuje fotky, lebo nie je možné, aby dieťa sedelo v takej sedačke a malo nohy dole. A x ďalších nezmyslov o airbagoch a nárazoch zo zadu. Ty si si vytvorila nejakého slameného panáka s deťmi výšky 150 cm a dožaduješ sa testov s takými deťmi, hoci protismerné sedačky do takejto výšky štandardom nie sú a teda sa ani štandardne netestujú (ty tvrdíš, že sú, vieš pridať zopár príkladov? Ja zas až tak trh nesledujem). Pridáš tu prípad svojho dieťaťa, ktoré vo svojej vekovej kategórii patrí medzi najvyššie a dožaduješ sa odpovede, ako ho máš posadiť do sedačky, ktorá pre jeho výšku nie je určená, aby nemal kolená pri brade a úplne ignoruješ fakt, že tie, čo píšu, že mali 5ročné dieťa v protismere, mali deti priemernejšej, alebo podpriemerney výšky ako to tvoje. Nik ťa nikde nepresviedčal, že tvoje skoro jeden a pol metrové dieťa má sedieť v protismere - rovnako ako iné podobné dieťa.
@egonsk ty tragéd ideš rozprávať niečo o zamotávaní? Každý tu hovoril o protismere do bodu, kedy dieťa spĺňa váhové a najmä výškové parametre pre sedačku, len ty táraš o otočení polročného dieťaťa do smeru jazdy. A nie, neriešia tam len deti do štyroch rokov - odporúčania sú tam napísané jasne - protismer čo najdlhšie. To, čo najdlhšie vyjadruje čas do okamihu, keď dieťa prekročí parametre, pre ktoré je sedačka určená a testovaná. Reálne je aj pre dospelého bezpečnejšie sedieť v protismere, ale to nejde akosi dokopy s bežným autom a s pohodlím.
Vtipna tema. Autorka, cca do 4,5r bol v protismere. Teraz ma 6r a je v sedacke a bude v nej az do 150 cm (teda budeme este jednu kupovat, kedze teraz ma 125cm). podsedak je nanic podla mna.
@3petka ja som presne preto po 4 rokoch s protismernou sekla. Celkovo cirkulácia krvi v pokrčených nožičkách na dlhé trasy, nepredstaviteľné pre mňa. Už mu tam bolo poriadne tesno a to bola sedačka do 105 cm. Teraz máme BeSafe v smere jazdy.
@egonsk zvodidlá a oplotenie je sakra rozdiel, jemne napisane. Aspon to prepis, niekto by tomu mohol aj uveriť.
@jakubrianka Dakujem za reakciu. Mamy čo zažili vedia. A niektoré sú take že budú dieťa trápiť len aby mali svoju pravdu.
@3petka ja do 3,5- 4 rokov (v závislosti od výšky a proporcií dieťaťa) protismer odporúčam. Keď má niekto také extra možnosti (veľké a dlhé auto) ako píše pani s obrázkom, tak ešte s privretými očami … V protismere chránime krčnú chrbticu a hlavu, keďže deti majú hlavu väčšiu oproti telu a krčné svaly sú u nich slabé, len už po 4 rokoch nemajú nohy priestor na pohyb a to je no go pre mňa.
@jakubrianka sú sedačky do 125cm kde je omnoho väčší priestor na nohy ako v tých čo sú len do 105.
V tých veľkých má dieťa nohy v takmer rovnakej polohe ako v smere jazdy.
V smere jazdy dieťaťu nohy často visia a to je oveľa horšie. Skús si sadnúť na barovu stoličku, nohy spustiť dole a po chvíľke budeš cítiť ako nepríjemné to je.
@3petka záver z prvého linku je taký, že to má jednoznačný význam minimálne pre tú skupinu, ktorú skúmali, čo boli deti do dvoch rokov. A ty si si z toho vyvodila, že od 2. narodenín to nemá význam a odkazuješ ma na čítanie s porozumením??? A čo ďalšie linky? Kde skúmali deti do troch, alebo do štyroch rokov? A čo napr. vyjadrenia ako: "It is important to note that every transition is associated with some decrease in protection; therefore, parents should be encouraged to delay these transitions for as long as possible."?
Vidím sedačku vyššie ako má chlaček nohy...
autorka, snáď nejdeš porovnávať autosedačku kde je hĺbka sedadla iná, s oporou chrbta navyše, s čalúnením a s istením pásmi s barovou stoličkou! To je predsa úplný non sense a neskutočný rozdiel keby si tomu rozumela tak toto nenapíšeš. Nebudem tu o tom diskutovať nech si každý spraví ako chce. Napísala som aký je môj pohľad a niečo o tom viem.
@jakubrianka môj syn musel mať pri dlhšej jazde niečo pod nohami, aby si ich mohol oprieť, pretože sa mu zle sedelo, keď mu nohy viseli, hovoril, že mu tŕpnu nohy a celý zadok... Keď už dočiahol na zem, bolo to lepšie. Druhý syn si jednu nohu vykladá na stredový tunel a druhú na prah dvier, lebo tiež mu nie je príjemné, keď mu nohy visia.
K úvodnej otázke - kým sa starší syn zmestil do autosedačky, bol v nej (v 10 rokoch z nej už vyrástol, je nadpriemerne vysoký). Mladší syn má 10r., priemernú výšku, autosedačku bude mať kým z nej nevyrastie - odhadujem, že ešte tak rok/dva
@janocka áno verím, záleží od sedačky to je ako s matracom. Nie každá autosedačka je dosť hlboká a dlhá a každému zrejme sadne niečo iné. Dá sa to riešiť podložením chodidiel v smere jazdy.
Wau pozerám že tu to stále žije od včera. 😃Ja sa ani nejdem preklikávať a čítať odpovede od takzvaných 2 "expertov" pána a páni. Nemá to zmysel oberať sa o čas čítaním nezmyslov. 😏
Štatisticky sme na tom ale celkom dobre lebo 2ja ľudia čo si idú svoje z toľkého počtu v tejto diskusii je myslím celkom fajn bilancia. Je super vedieť koľko je tu inak rozumných ľudí. 🙏❤️😊
@annm81 nerozčuľuj sa zbytočne, nemá to cenu míňať svoj čas a energiu k ľuďom, ktorí nemajú záujem zobrať si k srdcu znalosti ktoré sme my nadobudli čítaním a študovaním rôznych cenných zdrojov čo sa bezpečnosti vozenia detí v aute týka...múdry človek pochopí a zoberie si k srdcu naše cenné rady a hlupák si bude stále mlieť svoje. 😉 Pre mňa má význam keď aspoň jeden človek z tejto diskusie si povie, aha, toto som nevedel, idem si niečo prečítať a dozvedieť sa viac.
Pre mňa za mňa nech si dieťa vozia aj v nosiči na lyže. (Samozrejme vtip ak by to niekto nepochopil). 😏
@annm81 tragedka si ty, popieras aj ten graf odporucania, ktory som sem pastol priamo zo stranky NHTSA, ktorej link si sem sama pripla. Aj clovek so zakladnym vzdelanim v nom dokaze vizualne odlisit graf, ze ku akemu vekovemu rozpetiu co odporucaju. Ako sama vidis, sedacka v smere jazdy je mozna uz od jedneho roku. Ano, ked mas dieta vzrastom aziata, tak kludne az od 3 rokov, kedze tam je skutocne velky vyskovy i vahovy rozdiel. Zaroven na zvysnych strankach riesia, ze je vhodnejsie pre bezpecnost tak mat dieta dokial je to mozne, ale riesi sa obdobie 2 az 4 roky, nie viac, pricom podstatna cast vyznamu sa este kladie hlavne na rozpetie 1 az 2 roky. Aj na stranke ukrajinca v jeho prispevkoch o swedmi zauzivanych testoch je pisane v dokumentoch o obdobi do 4 rokov, pricom ja som doplnil info, ze svedske deti maju v tom obdobi podla aktualnej statistiky cca 100cm priemernu vysku. Porovnavat jazdu vo svedsku a na slovensku je ako porovnat jazdenie cez Bratislavu a Horne Opatovce.
Nevkladaj mi vsak laskavo svoje slova do mojich ust, nikde som nepisal o polroku !!!

@3petka staci si pozriet tu ukrajinsku stranku toho cloveka, ktory zacal po smrti svojej dcery za to mutit vodu a snazi sa vsemozne presvedcovat. Osviezil som si jej citanim aspon azbuku. Ma tam sice aj spravne veci a podlozenie nejakymi zdovodneniami a videami, ale celkovo manipulativne je to cele spracovane a mam extremny pocit, ze je za tym nejaka lobisticka organizacia. Akosi tam je opomenuta cast viditelna aj na obrazku, kde je pisane, ze robili 22 skusok sedaciek a vo svedsku je zvykom do 4 rokov deti vozit obratene. Staci si pozriet priemernu vysku a u svedov je to 100cm u 4 rocnych chlapcov aj dievcat. U nas je to okolo 110cm. Takze to vlastne cele vysvetluje absurdnost tejto zanietenej debaty. Vtipny ta ma aj obrazok, ze volvo kedysi uz skusalo sedacku naopak, ale akosi pre porovnanie s aktualnym je tam podstatny detail, ze samotna sedacka je vpredu, obratena a dieta (dievcatko) ma klasicky nohy a nie ako na "koze" co by mala pri sedeni v terajsom vydani a uchyteni na zadne sedadlo... Nema zmysel tu nikomu oponovat, nedockas sa pochopenia.