Do koľkých rokov majú mať deti autosedačky?
Ahojte do koľkých rokov mali vaše deti autosedačky? Alebo do kedy plánujete aby ich mali ak máte ešte malé deti ?
Nie ale teraz vážne ženy. Dajte mi sem prosím link na test autosedacky s dieťaťom okolo 130-150 cm v protismere. Lebo všade kde pozerám tak sú tam len malé deti.
@3petka Toto by aj mňa zaujímalo. Nám by sa sedačka v protismere do auta nevošla.
@3petka môžeš mi podložiť štatisticky koľko búračiek je takých že do teba niekto nabúra zo zadu v idúcom aute a koľko detí v protismere pritom malo zlomené nohy? 😏 A teda neviem ako ty, ale radšej nech má dieťa polámané nohy ako prerušenú miechu, či u teba je to naopak?
Každý lekár ti k tomu povie že zlomené nohy vedia vyliečiť, ale prasknutú miechu a mŕtve dieťa nie. Trošičku stačí porozmýšľať a prečítať si niečo viac ako len Slovenku. 😉
@egonsk no tak logicky musíš samozrejme rozmýšľať a riadiť sa manuálom k sedačke....to je tá knižka, ktorá sa dodáva v balíku (krabici) so sedačkou. Musíš brať do úvahy váhu a výšku dieťaťa...nie vek....lebo vieš, každé dieťa je inak vysoké a ťažké v rovnakom veku
Neviem či si pochopil. 🤷
@egonsk strašne si mimo chlapec a nie a nie si priznať že si zaspal dobu aj keď ti tu plno žien vysvetľuje čo to sú tie protismerné autosedačky a ako fungujú (netuším čo to stále píšeš o vajíčku na prednom sedadle a airbagu keď sa jedná o pokračovacie protismerné sedačky)....teda snažíme sa...ale keď to raz nejde do tej makovice, že? 🙈😉
@evaachesa jazdis po slovensku? Asi moc nie, alebo so zatvorenymi ocami. Vela buraciek tu vznika nedobrzdenim, cize od zadu to do teba niekto narve napriklad na dialnici, alebo za zakrutou na okreske. Dalsie havarije vznikaju vybehnutim do pola, lebo absentuje krajnicove zadrzne oplotenie a pred par desiatkami rokov tam niekto vysadil orech, alebo ceresnu, ktoru tiez dokazes trafit. To, co sa deje v aute a s autom v takom pripade si radsej nechci predstavit. A ci som zaspal dobu? Utocis na mna bez konkretnych faktov - autorka nepovedala ci jazdi starym zigulakom, alebo najnovsim lexusom, takze vo vseobecnosti ma byt odpoved univerzalna, aplikovatelna ako na stare auto, tak aj na to najnovsie. A tam plati to, co som napisal - vajicko v protismere u spolujazdca s vypnutym airbagom, potom uz sedacka vzadu v smere jazdy a neskor podsedak, do presiah utia 150cm vysky, kedy uz moze aj klasicky sediet.
@egonsk ospravedlňuje ťa jedine fakt že nemáš deti a že si ešte nemusel zisťovať a študovať nič o detských autosedačkách. Keď to raz budeš riešiť, dúfam že sa nepôjdeš len poradiť do detského obchodu s hračkami a autosedačkami, ale reálne vynaložíš veľa času (tak ako som to urobila ja) keď som začala vyberať pokračovaciu autosedačku po vajíčku. A keď už si tak sčítaný koľko havárii vzniká tak by si mohol vedieť aj koľko detí zbytočne zomiera pri haváriách len preto že také 4 ročné sedeli v smere jazdy. Fyziku totiž neoklameš a jednoducho pri silnom náraze ak sedí dieťa v smere jazdy mu trhne telom, hodí ho dopredu a v tom momente má miechu prerušenú. Dieťa má väčšinou až okolo 5-6 roku života vyvinuté a spevnené stavce v kosť...dovtedy sú to len mäkké chrupavky, ktoré dovolia mieche sa natiahnuť viac ako je bezpečné.
Pamätáš si na autonehodu kde zomrela celá rodina okrem malého bábätka ktoré sedelo vo vajíčku v protismere? Lebo ja áno. Zomreli rodičia, tehotná matka, dievčatko v sedačke v smere jazdy.
Toto čo si teraz napísal je mimo že mimo a viac sa k tebe vyjadrovať nebudem pokiaľ nebudeš mať vlastné deti ty junák...ja som tiež nemala poňatia kým sme pokračovaciu sedačku nepotrebovali lebo tiež som ani netušila že nejaké protismerné existujú.... ale zase búchať sa do hrude že máš pravdu je fakt sila a splietat tu dookola že vajíčko môže byť len vpredu a potom dať dieťa do smeru jazdy a najlepšie na podsedák. Do 150cm môže byť dieťa stále chránené v autosedačke a áno už aj v smere jazdy ale určite nie na podsedáku...ten nemá absolútne žiadnu pridanú hodnotu. 🤷🤦🏻♀️
@egonsk Fakt sa na to vykašli, lebo doba postúpila. Rôzne odborné asociácie na svete, venujúce sa buď doprave alebo pediatrii, odporúčajú čo najdlhší protismer - od Americkej asociácie pediatrov, až po NHS, vrátane združení v X menších krajinách. A je to UNIVERZÁLNE odporúčanie.
Nárazy zo zadu? Tie predsa prebiehajú pri úplne iných rýchlostiach, ako to chceš porovnávať??
Vajíčko vôbec nemusí byť na prednom sedadle a väčšina ľudí ho tam ani nemá. Vajíčko vôbec nemusí byť len na pár mesiacov - už pred 8 rokmi sme bez problémov našli také, čo vydržalo do skoro dvoch rokov. V tej dobe bol ešte značne limitovaný výber protismerných sedačiek pre väčšie deti, ale ponuka dnes je už širšia. Podsedák nedosahuje zďaleka takú mieru ochrany ako sedačka.
@evaachesa mimo si ty, ale je zbytocne sa hadat, lebo mohli by si nas pomylit.
Mam 2 deti a 3 auta, takze viem na co som sa sustredil pre spravny vyber koli bezpecnosti. Ale rob si ako myslis, podla teba vsetko stare je zastarane a zle, iba nove je dobre ... asi si progresivny fanatik 😁😁😁
@egonsk ešte som ti našla tento príbeh, ktorý vo mne rezonuje dodnes. Otecko z Ukrajiny po smrti svojej dcérky začal riešiť bezpečnosť detí pri cestovaní autom a šíri osvätu.
A čo sa týka teba, vychádzala som z tvojho profilu kde píšeš že si slobodný. Pokiaľ máš deti, je o to smutnejšie že šíriš takéto mylné informácie. 😥 Skutočne mi je to ľúto. Prosím voz si svoje deti ako teda uznáš za vhodné , ale nešír takéto nepravdivé a nebezpečné informácie ďalej. Ďakujem.🙏
@evaachesa Všetky príbehy dávaš s deťmi kde sedačka do protismeru dáva ešte veľký význam. V tomto sa s tebou nebudem prieť. Ale daj mi niečo kde veľké deti okolo 130-150 cm majú urobené testy na takéto sedačky. Nikde ich nie to, a štatistiky hľadať nemusím pozriem a vidím, autá zdemolované spredu zozadu na streche a je jedno ako kto do teba nabúra.
egonsk mozem sa opýtať co je krajnicove zadrzne oplotenie? Ja sa rada priučím novinky k svojej práci. Pises síce somariny a nie jedinú správnu odpoved, ale ok. Je na to výraz - mansplaining a ty to spĺňas do bodky. Predné sedadlo ani zďaleka nie je jedine správne miesto pre vajíčko, pomer smrteľných nehôd z nedobrzdenia k tým čelným a bočným nárazom asi tiez nevieš a fyziku a pomer tela a hlavy u deti neobabres. Ale mas najazdených veľa km tak vieš lepsie.
@3petka Samozrejme, páči sa, našla som crash testy s veľkými figurínami (autosedačky sa netestujú s deťmi🙂)
https://www.youtube.com/watch?v=IlK0-XDxOkkhttps://youtube.com/shorts/5JeObmcI_dM?si=XOLVh...
Plus video, kde je vysvetlené čo sa deje pri autonehode v smere a v protismere:
https://www.youtube.com/watch?v=rAyBGsg5hjQ
Vo vyššom veku čiže okolo 5-6 rokov podľa teba už nedáva zmysel zvýšená bezpečnosť dieťaťa? Dať ho do smeru jazdy aj keď ešte spĺňa parametre danej protismernej sedačky? Niektoré sú v protismere do 25kg, iné do 36kg, no čo viem tak cca do výšky 125cm. Zatiaľ to náš syn spĺňa tak nevidím dôvod dávať ho do smeru jazdy.
A čo s tým má zdemolované auto pretočené na strechu? V akom kontexte? Podľa teba má staršie dieťa vyššiu šancu na prežitie keď sedí v smere jazdy pri autonehode? Môžeš vysvetliť a podložiť faktami, štatistikami a videami s veľkými deťmi? Ďakujem. Celkom zaujímavá debata podľa mňa. ☺️👍
My sme mali autosedacky do 135cm. Dali sme potom uz podsedaky a maju take bočnice na hlavu. Ale mame airbagy aj zadne bočné na oboch autach. Ze keby nieco sa sa koplet otvoria po celom obvode auta. Len skoda, ze su neni airbagy aj na streche, lebo vela zranení hlavy je kvoli prevráteniu auta na strechu. A ja by som aj pridala pas do kríza. Lebo vela deti sa tym pasom pri nehode uskrti.
@3petka ja suhlasim s tebou... tiez som.nenasla take sedacky...kym sa proste zmestila do autosedacky a do protismeru tak moja dcera tak bola...ale vacsinou sa zeny hadaju podla veku co je nezmysel...ja mam ovela vyssie dieta od inych deti a tym.aj vahovo inde ... takze ja som ju v 6tich rokoch pri jej 138cm naozaj nevtrepala do opacneho smeru ...teraz ma 10 rokov a 162cm... ja chapem ked zeny povedia, ze do 12tich v sedacke ...ale moja dcera je vysoka ako tie zeny vahovo kus asi menej ma ako ony, ale uz davno za hranicou pre sedacku... dufam, ze aj tie zeny dodnes sedia v sedacke
@evaachesa halooo ja chcem test kde má dieťa výšku 130-150 cm pri sedačke v protismere. Tie čo si mi poslala evidujem a dieťa tam má tak 110cm. To je take normálne 2-3 ročne dieťa a u tých je ok že sedia ešte v takej sedačke.
Omieľas stále niečo dookola a taras dve na tri ale to čo chcem mi stále nedodas.
@fairyy asi by niektoré mali. Ja mám tiež vysokého syna má 8 a už má výšku 146. Nohy dlhé jak špagety, chcem vydiet to dieťa čo by sedelo v protismere a kolena stále pri brade pomaly (nehovoriac ombezoecnosti o ktorej tu stále rozprávame) Nepoviem keď má človek auto (napr multivan) tam sa aj normálna sedačka dá otočiť do protismeru a dieťaťu sa sedi v pohode. Ale natlačiť ho na zadné sedadla. No neviem…
Papier znesie veľa… ale zatiaľ nik nedodal video s testom takej sedačky a s tak vysokým dieťaťom. Aby sme všetci videli ako to vyzerá pri nehode.
@3petka testy pre deti 130-150cm v protismernych sedackach nie su, kedze protismerne sedacky su len do 125cm - ale to ti uz @evaachesa pisala vyssie
(priemerna vyska dietata v 6-7 rokoch, 110cm je vyska tak v 4 rokoch - samozrejme je to individualne)
moj syn sa napr. vozil v protismerke do 6 a pol roka, kedy dosiahol uz vysku 125cm, teraz je klasicky v smere jazdy, v sedacke, kde je putany pasom auta
Do 9r. Ale on je vysoky. Uz ma 148cm.
su do 150
Moji majú 8 a 6 rokov .. autosedačka, ktorú majú je do 36 kíl. Takže buď do 36 kíl alebo nad 150 centimetrov určite budú v nej
@3petka Načo by sa robili testy, ktorý sú mimo stanovené parametre použitia sedačky?? Dát, nielen z testov, ale aj z praxe, je dostatok, čo je dôvod, prečo odborníci štandardne odporúčajú protismer, kým proporcie dieťaťa zodpovedajú limitom sedačky. Keby si si tie štatistiky pozrela, tak by si zistila, že pokiaľ ide o riziko vážneho úrazu a smrti, najnebezpečnejšie sú práve čelné zrážky a zrážky, po ktorých sa auto kotùľa. Nárazy zozadu sú zvyčajne omnoho menej závažné, čo vyplýva zo situácie, v akej k nim dochádza - jedno z áut buď stojí, alebo sa pohybuje rovnakým smerom ako druhé. A keby si si pozrela aj iné štatistiky, tak by si vedela, že tvoje dieťa je nadpriemerne vysoké a nikto ti neodporúča pchať ho do sedačky, na ktorú je priveľké.
@sasanka605 prepac, ze na zvodidla ma v danom okamihu nenapadol vyraz. 😁 A dufam, ze nechces ma presviedcat, ze zvodidla su na okrasu a chytanie hrdze, lebo potom si o tebe tiez s dovolenim pomyslim kadeco... 😉

dcera bola v autosedacke do prveho rocnika ... potom uz len v podsedaku...v 9 rokoch uz mala 150cm takze od vtedy bez