Do koľkých rokov majú mať deti autosedačky?
Ahojte do koľkých rokov mali vaše deti autosedačky? Alebo do kedy plánujete aby ich mali ak máte ešte malé deti ?
@annm81 vidim, ze citanie s porozumenim ti nefunguje, ale zato fantazia ti pracuje na plne obratky. Z mojej vety nevypliva, ze je to do veku par mesiacov novorodenca iba, ale je tam exaktne dane, ze doba pouzitia je par mesiacov. To je diametralny rozdiel. Nikde som nedefinoval kolko to je, takze toho pol roka sa zrodilo v TVOJEJ hlave. V mojej vete nie je zaciatok ani koniec veku ohraniceny, je tam dane iba casove pouzitie a vyraz par mesiacov neznamena pol roka.
@egonsk no v tejto teme mas vélke medzery, realne tvoja rada moze ohrozit dieta nedajboze sa nou niekto bude radit
Dufam, ze ak mas deti tak ich v aute nevozis lebo na tvojom mieste sa bojim prejst prvu krizovatku aby sa nieco nestalo
Ci tvoje ego je tak velke ze by ti to nevadilo?
@taktotedanie neviem na com ficis, ale neprekvapuje ma tvoj prispevok 🙂 Pekny vecer Ti prajem.
@egonsk na nicom, mne stacilo precitat tvoje komentare a odporucania, ktore ma presvedcili, ze v tomto sa teda absolutne nevyznas a dufam, ze deti nemas lebo teda kazdou jazdou riskujes ich zivot a ked nevies tak nerad blbosti a vyuzi svoj cas lepsie
Pokým sa tam vošla, asi do 5 rokov, odvtedy je na podsedáku a ešte chýba 10 CM a nebude musieť mať ani ten.
Staršia mala podsedak od 5 rokov teraz ma 11 a nemá už ani ten ma vyše 150 cm,, mladšia ma 3 roky čiže v autosedacka je
Starsi mal do 11 rokov, teraz ma 12 a 157 cm, 50 kil, este by vosiiel, len hlava by mu trcala, nechapem tie argumenty, ze nevojde dieta - tak potom je tucne. Maly ma 138 cm, 28 kg, bude tam, tiez urcite do 150 cm, lebo tie pasy su za mna nepohodlne pri krku a to mam 165 cm. 🤣
@majka99999 asi budes mat kratsi trup a dlhsie nohy...pretoze dcera ma 162cm a teda neskrti ju pas pri krku a to ma 10 rokov
@fairyy Toto je práveže veľmi častý problém u žien s úplne bežnou výškou 160-170 cm. Kedysi som čítala článok (bohužiaľ už nepamätám kde), o tom, ako majú ženy omnoho vyššie riziko byť zranené pri autonehode už len preto, že bezpečnostné prvky v autách sú dizajnované na mužskú postavy - od výšky, cez hmotnosť až po širku krku.
@taktotedanie poucujs ma, osocujes ma, ale popritom vies o mne menej ako o vlastnom prde 😁 .. si fakt vipna. Som tu dost dlho a prispievam tiez dost dlho, aby si vedela moj status, ked uz ma osocujes. Ale tak ok, niekde vyventilovat svoj hnev musis a v anonymnom fore je to najlahsie, snad ti zvysilo aj libido 😁
@fairyy praveze nemam nejake dlhe nohy. On ma neskrti, len je to take neprijemne, ze mi ide cez krk, deti v sedacke to maju zaseknute okolo urovne pliec, tak mi to pride aj bezpecnejsie. Ono aj ked slnko poobede svieti a ideme do BA, muz sklopi to tienitko a pohoda, mne to nic netieni. 🤣 Vzadu v aute sa mi sedi lepsie, aj ten pas sa mi zda nizsie.
@egonsk toto rozdelenie autosedaciek podla hmotnosti uz nie je aktualne, pretoze uz par romov je nova norma i-Size a tie autosedacky mozu byt v protismere. https://kindercentrum.sk/clanky/blog/nova-i-siz...
To, co si pisal davnejsie, ze vajicko je max na par mesiacov - ano, mozno nejake smejdove. Obe moje deti (r. 2011 a 2014) mali prvu autosedacku/vajicko vyse roka. Prvy mal Romer babysefa plus II Shr a druhy mal kiddy evolution pro
Ak pan Egon uz ukludnil svoje vasne, posielam link na profil dievčatka, ktore v 1.5 roku bolo v SMERE jazdy a malo s otcom autonehodu... nech sa paci, pozrite ako dopadlo predtým zdrave sikovne dievcatko
@nikiki29 I-Size norma je európske bezpečnostné nariadenie pre autosedačky, ktoré bolo uvedené na trh v roku 2013. Štandard pre autosedačky tiež nazývaný R129 (i -Size) je najaktuálnejším nariadením pre bezpečnú jazdu detí proti smeru jazdy v autosedačke pre deti od narodenia do cca 4 rokov.
12r, 150cm čerstvo zo sedačky na podsedak...
Tiež nechápem , ako môžu ľudia voziť malé deti bez sedacky. A poznám takých ľudí naozaj dost.
Špecialitka - dieťa v sedačke, ale nepriputané! Tak, nielenže v prípade nehody vystrelí dieťa, ešte ho tá volna sedačka dorazí...
Aj tu minule jedna užívateľka označila všetky, čo jej odporučili pre 5r dieťa kúpiť sedačku aj do auta starých rodičov, za premotivovane a prehanajuce matky.
Povedomie v otázkach bezpecnosti je u nás velmi nízke....
@majka99999 presne, aj v mojom aute mi prídu tie pásy privysoko... Muž má menšie auto a tam sú ok. Takze s deťmi a ich kamaratmi ani nediskutujem (všetci max.150cm). V mojom aute jedine na podsedaku, aby im pás nešiel cez krk.
@janocka Pozrel som tu normu, no nie je to tak striktne zmenen ako vravis. Vid obrazok ... posed v obratenom smere je povinny do 15 mesiacov, ale od 15 mesiacov do 105cm je mozne sediet aj v smere jazdy a od 105cm do 150cm uz len v smere jazdy, samozrejme musi byt zvolena vhodna zodpovedajuca konstrukcia, t.j. obrateny smer od 15mesiacov plati u sedaciek, ktore maju prisposobenie na nohy.
@janocka a este ti doplnim podstatnu drobnu info - vyrobca musi potvrdit moznost pouzitia takejto sedacky v danom vozidle (R129), inak plati pouzitie len pre starsiu normu, t.j. R44, alebo model sedacky R129 s univerzalnym (kompatibilnym) systemom uchytenia aj pre R44 ISOfix systemy.
.... takze ak ma niekto stare auto, musi si davat riadny pozor, ci ho ma v zozname s povolenym pouzitim R129, alebo nie. Ak nie, musi si kupit starsiu sedacku a tu pouzivat podla predpisov na nu platnych, alebo novsiu R129, ale s univerzalnym kompatibilnym uchytenim.

@egonsk Ale áno, presne ty osobne si napísal: "protismerka? vajicko na prednom v prktismere je na par mesiacov, ale potom uz v smere jqzdy."
Teda na začiatku diskusie by si polročné dieťa posadil v smere jazdy a zrazu máš problém, že odporúčania na najskorší presun do smeru jazdy sa pohybujú v rozpätí 2-4 roky, a navyše trend posledných rokov je posun do vyšších vekových kategórií, čo umožnil rozširujúci sa trh sedačiek. Pričom ja som nikde (na rozdiel od tvojich pár mesiacov) nešpecifikovala konkrétny vek, ale len štandardnú formulku "čo najneskôr"- čo závisí najmä od parametrov dieťaťa a kombinácie sedačky a auta, ktoré má rodič k dispozícii.
Áno, predávajú sa posmerné sedačky už od jedného roka. A patria medzi omnoho menej bezpečné.