icon

Ako zvládať pomalých vodičov v meste?

Včera o 15:53

Ahojte, v prvom rade poviem, že som žena 40r a vodičák mám až od svojich 27r. Odvtedy aktívne šoférujem, sama aj dlhšie trasy 400-700 km, svoju prvú dlhú jazdu som mala 2m od vydania vodičského oprávnenia.

Ale, čo mi robí problém, sú spomalení vodiči v meste. Takí čo sa plazia, kým dajú prednosť idúcemu autu, tak vy by ste 3x prešli, na semafore brzdí už 30m vopred a tým blokuje napríklad ľudí, čo chcú ísť do obdočovacieho pruhu, len sa nedostanú na zelenú, lebo on už brzdí. Dnes pani za volantom, najprv sme dobre, že nie 10 min stáli, kým dávala prednosť autám, a pritom mohla x krát bezpečne prejsť. Autá išli iba z jedného smeru. Potom mi vadi atí, čo už je zelená a čakajú, že ešte bude zelenšia a keď sa pohnú, jedno auto prebehne na oranžovú, ďalšie už stojí na červenej. Potom sú tu tí, čo keď vidia retardér, doslova zastanú. Dnes zase žena za volantom, idem za ňou pomaly, ona pred retardérom zastala, počkala 3s a potom prešla, pritom mala SUV, nebudem menovať značku o troch písmenách. Všimla som si, že mnohokrát sú to ženy vodičky, ale potom paradoxne aj muži - dve kategórie - chalan dostal včera vodičák a ide 40 km/h nalepený na čelnom skle, alebo typ salámista - lázenská švihák, ruka na okne sklopenom a ide si vychádzkovým krokom.

Chcem podotknúť, že mám rešpekt a prirodzenú trpezlivosť so všetkými vodičmi so Z a potom so seniormi, samostatná kapitola, ale plne im nechávam priestor a rozumiem tomu.

Snažím sa to predýchavať v aute, hovorím si Simona kľud, nádych, výdych, ale napokon si aj tak statočne zanadávam.

Ako to máte vy s vodičmi v meste?
Mimochodom minule mi pred autom preletela žena za volantom, ubrdzila som v poslednej chvíli, ona si nevšimla, že má červenú...

Strana
z5
vevesh
Dnes o 13:13
@sisaka

@kocuris my tupci v Kanade, si môžme vybrať tiež, ale nás nezruinuje keď si priplatíme za automat. Ty si tam v zápchach prehadzuj o 106 a potom sa sťažuj na plynulosť premávky.
Slovenskú premávku som zažila neraz, kopec debilov, čo si myslia, že keď majú SUV tak sú borci a majú prednosť vždy, prednosť chodcom na prechode dáva tak 1% vodičov a po diaľniciach sa autá šuchtajú, že človek musí pozerať, či sú niekde policajti, keď nevedia stúpiť na plyn. O debiloch, čo ťa ignorujú a tvária sa, že nič nevidia keď sa chceš preradiť ani nehovorím.

@sisaka a este k tomu taka pekne slovenska hlaska - "ja to dobrzdim"...🙄🙄🙄🙄jasneeeee, fyzika sa moze ist past, lebo slovakovi stacia iba jeho brzdy na akukolvek rychlost a vzdialenost.....🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

nikha2809
Dnes o 13:22

A mna doslova serú vodiči, co nevedia ze križovatka ruší obmedzenú rýchlosť a ďalej sa trepú 70 celu cestu a za nimi kilometrova kolóna.

mykaellle
Dnes o 13:45

Ja som vodič, ktorý jazdí ako šofér autobusu. Mám pár trás a nič viac. V meste 50ka, medzi mestom 90-100, čo ti autorka asi zdvihne tlak. Ja nemám rada, keď nejdem pomaly, idem predpisovo, a niekto sa ba mňa začne lepiť, pretože ho podľa neho spomaľujem. Nejdem pomaly, ale predpisov. Ešte som nevidela žiadnu vyhlášku, ktorá by hovorila o tom, že keď sa dá, choď kľudne 120 medzi dedinami, lebo sa to dá. Často chodím po zlatomoraveckej ceste, kde takto jazdia vodiči, sú tu samé kríže, dokonca pred pár rokmi tu havaroval autobus a kamión, myslím že bolo 13 mŕtvych, väčšinu študenti. Paradoxne je, že sa neraz s pretekármi nervóznymi, ktorí sa tlačia, na 90 percent stretneme na tej istej červenej. Oveľa viac nehôd spôsobujú agresívni myšičkári, tí, čo si až príliš veria. Keby každý dodržoval predpisy, nehodovosť by klesla na minimum.
Mne pomohol kurz vyjazdi se od Petra, ktorý vravel o tom, že jazdiť tak, aby sa šofér cítil bezpečne, lebo na ňom je zodpovednosť. Keď sa niečo stane, darmo budeš niekomu vysvetľovať, že si išla rýchlejšie lebo ťa niekto vytruboval a nadával ti za chrbtom.

marionete
Dnes o 13:55

@anonym_autor ja nadávam aj keď idem ako spolujazdec🤔🤣🫣

anonym_f8f4f7
Dnes o 14:22

Tak napríklad som si robila vodičák v tridsaťšestke a prvé týždne som to Z-tko na zadku aj mala. Ale zistila som, že keď som mala Ztko-ostatní vodiči boli strašne arogantní. Tlačili sa mi na kufor, trúbili, keď som sa podľa nich dostatočne rýchlo nepohla z miesta, obiehali ma vždy a všade a to som vždy jazdila minimálne 45km/h (samozrejme cez mesto/obec), zbytočne som nestála, keď nebolo treba. Ako som si to Ztko dala dolu, tak pohoda.

oblecenie99
Dnes o 14:31

Trošku na odľahčenie, ale táto diskusia mi pripomenula video od Jovinečka: Typy žien za volantom

Autorka, naozaj nič v zlom, ale teba si predstavujem ako prvú šoférku z toho videa 😅 ale podľa mňa sa tam viaceré nájdeme 😂

pragmaticka
Dnes o 15:26

Ach moja…ešte ti chyba trpezlivosť a rešpekt..som od teba trošku staršia , vodicak mám od 18tich a najazdenych viac km ako akýkoľvek priemerný muž , prevažne po Európe keďže zo Slovenska som zdrhla hneď po maturite.teraz už niečo cez vyše roka šoférujem po usa a to ti poviem, tu by si sa s tvojim prístupom asi zbláznila..klobúk dolu aké indivídua tu majú vodicak…kým sa vyslovene že neponáhľam (od čoho som si už časom odvykla a začala život brat viac na pohodu a nestresovať sa ) tak som s tým už úplne v pohode..😎💅

deedol
Dnes o 16:10

vidis a mna zas vytacaju auta, ktore sa na mna v meste lepia, hoci idem 55 tam, kde je 50. akoze som ochotna pridat tych 5, ale to mam ist 60, aby nemali nervy, ze sa vleciem? radsej pomaly a bezpecne.

inak tiez mam vodicak od 18 a v nasej rodine som jediny sofer ja, takze najazdeneho mam vela vratane niekolkotyzdnovych/mesacnych zahranicnych autodovoleniek (dokonca aj v britanii, teda v "opacnom" smere). aby nahodou niekto nerypal...

anonym_4d2f4f
Dnes o 18:02

@anonym_autor všetci sme na tom podobne. Občas si zanadávam, občas sa chytám za hlavu, no kedy ako. Mne skôr vadia taký, čo odbočia rovno predo mnou bez smerovky, vtedy ma ide poraziť a už kričím, pľuvni si do ruky somár.

minenkaa
Dnes o 18:07
@anonym_4d2f4f

@anonym_autor všetci sme na tom podobne. Občas si zanadávam, občas sa chytám za hlavu, no kedy ako. Mne skôr vadia taký, čo odbočia rovno predo mnou bez smerovky, vtedy ma ide poraziť a už kričím, pľuvni si do ruky somár.

@anonym_4d2f4f treba dodržiavať rozostupy

anonym_8dcfea
Dnes o 20:21

Jazdim na aute, ktore ma z 0 na 100 za 23 sekund a pri 45 km/h uz radim 4 ku, autorku by asi vytocilo jazdit na veterane.

anonym_e47e5e
Dnes o 22:10
@anonym_autor

@anonym_b53a0e nech si dá Z a bude safe. Nie je to hanba.

@anonym_autor to nieje len o zaciatocnikoch. To moze byt aj clovek, co ide po 12ke z nemocnici domov a povie si, ze radsej pomalsie lebo je uz unaveny. To moze byt mamicka na zelenej co jej dieta reve ako tur a ona sa akurat na tie 3 sekundy otocila, aby ho kusok utisila. Ver ze uplne vsetci ti ludia co idu pomalsie, alebo sa nepohnu hned na zelenu na to maju dovod. A tebe sa cudujem, ze to nechapes, ked uz mas 40 rokov. Ja som takto rozmyslala, ked som mala 18, cerstvy vodicak, hrdinka ciest. Zivot ma naucil, ze okolnosti su rozne a za volantom treba mat trpezlivost.

Strana
z5