icon

Ako zvládnuť prvú jazdu autom sama?

sfet
7. máj 2026

Ahojte, zajtra mna čaka zatazkavajuca skuska, idem do práce autom a sama. Doteraz som vždy jazdila s niekym, manžel alebo kamaratka, zajtra idem sama. Po 4x na dlhsiu trasu, asi 25 km. Pre niekoho kusok, pre mna koniec sveta. Hovorim si, je statny sviatok, bude skoro ráno, vonku aut takmer nic, dám to. Už som cvične tu cestu isla, ale s kamarátkou, teraz sama. Nemoze vsade so mnou niekto jazdit. Ako sa upokojit? Ako si dodat sebavedomie, že to dám? Že to zvládnem? Manžel teraz hovori, že pokial si neverim, nech teda idem autobusom. No autobus, hodina a pol cesty tam, dve a pol hodiny nazad, nemam zaujem a tie prestupy. Dodajte mi odvahy.

Strana
z2
zuzana2910
7. máj 2026
@anonym_9fc7e1

Choď pomaly. Tak pomaly ako zvládneš. A sustred sa len na cestu a HLAVNE nevšímaj si trubiacich debilov. Proste sa musíš odosobniť a povedať si že je to debilko. Nerieš ho.
Jasné že to zvládneš.

@anonym_9fc7e1 pomaly? To sú najhorší vodiči a najnebezpečnejší na ceste. Nerozumiem keď jej radis, tak pomaly ako zvládneš, to ako na 90tke keď zvládne 40tkou, tak má šoférovať tak? To je teda rada pre šoféra, ktorý sa bojí a ma psychicky blok. Prepáč.

anonym_9fc7e1
7. máj 2026
@zuzana2910

@anonym_9fc7e1 pomaly? To sú najhorší vodiči a najnebezpečnejší na ceste. Nerozumiem keď jej radis, tak pomaly ako zvládneš, to ako na 90tke keď zvládne 40tkou, tak má šoférovať tak? To je teda rada pre šoféra, ktorý sa bojí a ma psychicky blok. Prepáč.

@zuzana2910 panebože, prečo má chytáš za slovíčka 🙈 Ja jej náradím aby išla 40tkou, kde je 90tka 🙈
Každopádne a LOGICKY. V začiatkoch je treba ísť pomalšie a mať väčšiu istotu, lebo logicky naše reflexy a prehľad na vozovke je pomaly.
Prečo ideš hneď do extrémov

seahorse27
7. máj 2026

Prvu samostatna jazda je prelom - ked to zvladnes, budes na seba brutalne hrda. Skus si teraz predstavit ten pocit, ked sa vratis domov a chod s tym pocitom spat. Kludne si predstavuj, ako ides po tej znamej trase uplne v pohode, ako zaparkujes v praci. Potom si predstav, ako sa uplne hladko a v pohodicke vracias domov a zaparkujes pred domom. Ten pocit hrdosti, ulavy a vlastnej hodnoty bude neskutocny - len si to predstav. Zajtra to das, isla si uz tou trasou, presne vies, co mas robit. Kazda dalsia jazda uz bude pre teba jednoduchia. Drzim palce, bude to ok. Nevsimaj si silne reci, bude z teba zodpovedna, predvidava vodicka 😉

moonlight1210
7. máj 2026
@anonym_3312e6

@moonlight1210 ja v autoškole takto jazdim, inštruktor vravel že mám si rozprávať keď mi to pomáha a aj na skúškach si mám rozprávať,policajtovi to vadiť nebude..

@anonym_3312e6 v Japonsku to vyuzivaju na redukciu chyb zapricinenych ludskym faktorom.

Na vec (ktoru ide ides urobit, alebo s nou ides urobit daku cinnost, napr. vziat a namontovat ju, zapnut ju, …) musis najprv ukazat prstom a pozriet sa na nu zrakom (sustredit sa na to, ze ju vidis/vnimas), potom ju musis nahlas pomenovat, a az potom to mozes urobit.
Lebo to redukuje to, ze clovek ide na “autopilota” a podvedome je presvedceny, ze nieco uz urobil, ale neurobil. Takto su neustale zapojene viacere zmysly a udrzuju bdelu pozornost.
Napr. rusnovodici, udrzbari v hangaroch (aj pri kontrole a pripave lietadla na dalsi let, atd.), …

Tak som si povedala, ze ked mozu oni a maju to dokonca povinne (ucia sa tak povinne pracovat), mozem si takto hovorit aj ja. 🙂

anonym_40ec69
7. máj 2026

Tiež som podobne začínala, len to bolo 30km naprieč celou BA. Prvýkrát som išla cez sviatok. No predtým so mnou nikto nechodil, keďže manžel na mňa nemal nervy. Dáš to, neboj. Nemáš aj tak na výber. Len si drž odstupy.

tululu
7. máj 2026

@sfet Ked sa ti brat zabil v aute, je uplne prirodzene, ze z toho mas podvedomy strach. Raz sa do toho musis dokopat,ak chces jazdit a kazdou dalsou jazdou to bude lepsie, ty sa budes citot sebaistejsie. Cim viac to budes oddalovat, tym tazsie. Zvladnes to, hlavne pokoj, sustred sa, bude to v poriadku.

kvietok1233
Včera o 22:36

Ahoj ako ti to šlo? Ja som tiež v rovnakej situácii jazdím cca dva týždne ale len s niekým tiež sa zatiaľ bojím ísť sama 😀

sfet
autor
Dnes o 07:29
@kvietok1233

Ahoj ako ti to šlo? Ja som tiež v rovnakej situácii jazdím cca dva týždne ale len s niekým tiež sa zatiaľ bojím ísť sama 😀

@kvietok1233 to sa moze stat len mne. Prasknuta žiarovka, taxík to istil.

Strana
z2