icon

Čo robiť s autolekárničkou po expirácii?

Včera o 10:02

Prosím vás, čo robíte s autolekárničkou, keď jej skončí platnosť?

Zistila som, že tú našu máme po expirácii. Neviem, či mám kúpiť rovno celú novú autolekárničku, alebo stačí vymeniť len veci, ktorým skončila platnosť. Nerada by som zbytočne vyhadzovala použiteľné veci, ale zase nechcem riešiť problém pri kontrole alebo vtedy, keď ju človek naozaj potrebuje.

Niečo sa mi marí, že sa niečo menilo ohľadne autolekárničiek? Neviete?

martinmmartin
Včera o 10:05

kolko stoji nova? par supov?

anonym_ac5796
Včera o 10:14

@anonym_autor Áno, menilo.Za lekárničku po exspirácii už by nemali pokutovať, ale len za predpokladu, že je čistá, neposkodena,s kompletným obsahom.Ak z nej niečo chýba,je potrebné dokúpiť.V časoch, keď sa kládol veľký dôraz na exspiráciu,my sme ju používali ako domácu, keďže na bežné domáce ošetrenie sa pokojne dajú použiť obväzy po exspirácii,len pred použitím musia ešte nerozbalene

doriiis
Včera o 10:16

Ak sú tie ,, moduly " neporušené, neotvorene a nepoužité tak je jedno, že sú po expiracii. Termo plachte, nožniciam a obväzom sa nemá čo stat.

autor
Včera o 10:17
@martinmmartin

kolko stoji nova? par supov?

@martinmmartin Netuším. Ale tak na čo kupovať novú, ak to nie je potrebné?

anonym_630795
Včera o 10:17

ja menim a kupujem celu novu, staru vyuzivame v skole pre ziakov najma na brannom ked sa ucia viazat a pod

chrobak7
Včera o 10:18

@anonym_autor Teraz majú autolekárničky vymeniteľné moduly. Každý modul má inú dobu upotrebenia. Ak expiruje, stačí vymeniť daný modul.

https://stkpoprad.sk/informacny-servis/druhy-a-...

https://www.b2bauto.sk/co-ma-obsahovat-autoleka...

Ale cena komplet autolekárničky je okolo 10 - 15 €, takže nemá zmysel zháňať samostatné moduly, jednoduchšie je kúpiť komplet lekárničku.

https://unizdrav.sk/tovar/81/autolekarnicka?srs...

Alebo kúpiť len samotný obsah, vyjde to o pár € lacnejšie, ak samotný platový box je ešte dobrý.

https://autolekarnicky.heureka.sk/autolekarnick...

chrobak7
Včera o 10:20
@anonym_autor

@martinmmartin Netuším. Ale tak na čo kupovať novú, ak to nie je potrebné?

@anonym_autor Zvyčajne to kontrolujú pri pravidelnej STK, keďže je to povinná výbava auta. Už sa mi stalo, že som pri STK musel ukázať, že auto má lekárničku. Ale nepamätám si, či technik pozeral aj dátumy.

hefo
Včera o 10:46

Pri tom, koľko u nás stojí lekárnička v porovnaní s inými nákladmi na auto, by som to vôbec neriešil. Kúpil novú, zo starej vybral pár použiteľných vecí (len tak z hlavy, asi náplaste, dezinfekčné obrúsky, hliníkovú fóliu) a zvyšok veľkým oblúkom šmaril do koša, čím by som si ušetril všetky ďalšie starosti.

Inak u nás tie lekárničky beztak sú (resp. boli, keď sa exspirácie reálne kontrolovali, a zostalo to dodnes) koncipované viac na ukazovanie než na použitie. Keď som si prezeral lekárničku v aute, čo sme kúpili z Nemecka, tak tá bola o poznanie solídnejšia. Ale zase nestojí 10 €.

moonlight1210
Včera o 10:47

Ked sa kedysi musela menit cela, zuzitkovali sme to doma. Alebo posunuli pre domace pouzitie dalej.

natalka13
Včera o 10:54

Mam doma 4ks z cias povinneho menenia.
Nastastie niekho dostal rozum a uz sa nemusia menit.
To fakt smarit do kosa? Ludom ....

anonym_b4329a
Včera o 10:55

Kupit novu,ved stoji 10eur,a tuto nechat doma ak by sa stal uraz.

anonym_1bf431
Včera o 10:59

Ja nehovorím ze netreba mať lekárničku v aute. Ale....... Šoférujem vyše 30 rokov, nikdy som ju nemusela použiť, a ani nikoho nepoznám kto by ju využil.

doriiis
Včera o 11:05
@chrobak7

@anonym_autor Zvyčajne to kontrolujú pri pravidelnej STK, keďže je to povinná výbava auta. Už sa mi stalo, že som pri STK musel ukázať, že auto má lekárničku. Ale nepamätám si, či technik pozeral aj dátumy.

@chrobak7 ... Určite nie. Od roku 2019 nemusí mať lekárnička ani jej obsah dodržanu expiraciu

doriiis
Včera o 11:05
@anonym_1bf431

Ja nehovorím ze netreba mať lekárničku v aute. Ale....... Šoférujem vyše 30 rokov, nikdy som ju nemusela použiť, a ani nikoho nepoznám kto by ju využil.

@anonym_1bf431 ... Ja bohužiaľ áno. A odvtedy nosím okrem tej termo plachty, čo je v lekárničke aj 4-5 navyše.

anonym_a8d023
Včera o 12:44

ponukla som charite. Zobrali bez problémov. Bola nie dlho po záruke.

anonym_1bf431
Včera o 12:46
@doriiis

@anonym_1bf431 ... Ja bohužiaľ áno. A odvtedy nosím okrem tej termo plachty, čo je v lekárničke aj 4-5 navyše.

@doriiis tak to mi je ľúto.