icon

Je parkovanie na miestach pre ZŤP nevedomosť?

richardiv
27. mar 2026

Prečo ľudia parkujú na miestach vyhradených pre vozíčkarov a ľudí s hendikepom? Úprimne sa mi nechce veriť, že sú všetci takí bezohľadní a arogantní – skôr si myslím, že to často robia z nevedomosti alebo uponáhľanosti. Lenže aj keď tam niekto zastaví „len na chvíľu“, práve v tom momente môže prísť človek, ktorý to miesto naozaj potrebuje. Pre neho je veľmi ťažké zaparkovať inde, pretože potrebuje dostatok priestoru na otvorenie dverí, manipuláciu s vozíkom a podobne – čo na bežnom mieste jednoducho nejde.
Ešte horšie je, že podobné správanie vidno aj inde – vo vlaku, v šatniach na plavárni či na toaletách určených pre ľudí s hendikepom. Ľudia ich obsadia len pre vlastné pohodlie, bez uvedomenia si, aké problémy tým spôsobujú tým, ktorí to majú už aj tak náročné.
Je to podľa vás skôr nevedomosť, ľahostajnosť alebo jednoducho nedostatok rešpektu? A čo by mohlo pomôcť, aby si ľudia viac uvedomovali dôsledky svojho správania?

Strana
z2
anonym_5eb6f7
28. mar 2026
@zuzubb007

@anonym_173803 a??? Vieš o tom, že zťp nieje len človek na vozíčku? Bože dnes závidia ľudia už aj zťp hrozné

@zuzubb007 no moj oco ma preukaz, ale nie je na vozicku, ma ine diagnozy. Ale vzdy sa snazi zaparkovat na normalnych miestach aj tak, lebo chape, ze horsie to ma clovek, co ma pohybove problemy.
A my zas, ked ideme s nasim "autobusom", tak sa snazime zastat na tych sirsich miestach pre rodiny s detmi, alebo proste aj dalej, kde neparkuje naokolo vela aut, aby deti bezpecne vystupili a neotrieskali auta naokolo.

anonym_5eb6f7
28. mar 2026
@anonym_2f0cd9

U mna to bola nevedomost.Presne,zaparkovala,decka von z auta,nakup...a o 2 hodiny mi zvonili policajti a pani.Prisaham nikdy by som na vozickarovi neparkovala,nie som bezohladna krava a prisaham ze som tam tu tabulu nevidela.Staci mat v hlave 300 veci,ponahlat sa,riesit situaciu na autopilota a bum!Dohodli sme sa,pani ma nechala ist a aj policajti.Ako sa to mohlo stat dodnes nechapem.

@anonym_2f0cd9 chapem, toto sa obcas veru stane. Ale ked su ludia normalni, da sa to vzdy vyriesit.

richardiv
autor
28. mar 2026
@anonym_5eb6f7

@zuzubb007 no moj oco ma preukaz, ale nie je na vozicku, ma ine diagnozy. Ale vzdy sa snazi zaparkovat na normalnych miestach aj tak, lebo chape, ze horsie to ma clovek, co ma pohybove problemy.
A my zas, ked ideme s nasim "autobusom", tak sa snazime zastat na tych sirsich miestach pre rodiny s detmi, alebo proste aj dalej, kde neparkuje naokolo vela aut, aby deti bezpecne vystupili a neotrieskali auta naokolo.

@anonym_5eb6f7 Je jasné, že existujú zdravotné obmedzenia, ktoré na prvý pohľad nevidno – niekedy si ani pri človeku po amputácii hneď nevšimneme, že sa pohybuje inak. Napriek tomu sa nájdu ľudia, ktorí parkovaciu kartu pre ŤZP zneužívajú, a často to nikto nekontroluje. Pritom pravidlá hovoria jasne – karta sa môže použiť len vtedy, keď je jej držiteľ prítomný v aute.

anonym_51c182
28. mar 2026
@anonym_173803

@zuzana2910 áno, už som videla, že pri zastavení na vozičkárov vybral pán z odkladacie skrinky preukaz, vyložil na palubnú dosku a obaja s manželkou vystúpili rezkym krokom do Tesca.

@anonym_173803 a? Aj my tak mame a preukaz ZŤP parkovací máme normalne schválený cez úrad, lebo na to mame dg.. Si najprv naštuduj aké diagnózy sú na parkovací preukaz ZŤP, potom by si predišla tomu zízaniu na ľudí, ktorí čumia a hľadajú invalidný vozík. Ja už sa na takých neuvedomelych ako ty, len smejem

anonym_51c182
28. mar 2026

@richardiv my mame parkovací preukaz pre invalida a za tie roky som sa stretla 2x, že na parkovisku tam stalo auto bez preukazu. Či si ten z ďalších, ktorý si mysli, že tam musia stať len ľudia s invalidným vozíkom?

kikazoe
28. mar 2026

lebo im je to jedno!!!! seriózne je to hrubianstvo najhrubšieho zrna a ak sa ozveš, dostaneš odpoveď : však len na minútku, veď tu aj tak nikto neparkuje, ja si len niečo vybavím a idem. ja ich normálne nahlasujem - či SBS alebo priamo policajtom.... a zážitok z minulého týždňa- chlapík mi zahlásil: to sa niekomu parkuje, keď je ZTP ! a ja na plnú hubu- ihneď vymením za zdravé dieťa. do sekundy ho nebolo

gab1sol
28. mar 2026

Parkovanie pre ZŤP je upravené aj zákonom. Takže 99% to robí pre svoju pohodlnosť ignorujúc zákon. To 1% pripisujem tým (ako tu niekto písal), ktorí si v slede svojich myšlienok naozaj nevšimnú, kde zaparkovali. Parkovanie pre rodiny s deťmi tuším nie je zákonom ošetrené, takže policajti naozaj nič nezmôžu, ale od vodičov je to drzosť.
Nám vadia obuchané dvere, predsa sme si auto nekúpili, aby nám ho iní otrepali. Nechápem, ako sú niektorí voči tomu ľahostajní. A my sme z tých, ktorí parkujeme aj na konci parkoviska, kde je viac voľných miest. No, neviem, čím to je, ale takmer vždy sa nájde niekto, kto sa postaví tesne vedľa nás. Minule sa mi stalo - naschval som zaparkovala na mieste ďalej od vchodu, na mieste, ktoré bolo krajné, vedľa boli stĺpiky, takže som sa aj ja mohla na tie stĺpiky viac “nalepiť”. A na miesto vedľa mňa prišiel chlapík a zaparkoval tak, že kolesami presahoval cez čiaru. Musela som dcére pomôcť nastúpiť (držala som jej dvere, aby neobuchala to druhé auto). Bol to taký typický frajer “ja všetko môžem”.

anonym_6477dd
28. mar 2026

Kedysi boli 2 ztp znacky, okrem vozika zlty trojuholnik. Toto je mylna predstava, ze kazdy s preukazom je telesne postihnuty. Najvasi maler je, ze su preukazy "na predaj". Take bulo z fitka na Geckovom M., nebude predsa hladat miesta, ale to svihe na ztp. 👽

marsmykkok
28. mar 2026

@richardiv Tak neviem no, napríklad v autobusoch som sa stretla už aj s tým že polka autobusu vyhradená pre ľudí nad 70 a zťp to ako človek si nemôže sadnúť ak nejdú starší ľudia alebo zťp? Detto vlaky? Ja to beriem tak že ak si na také miesta sadnem ak príde niekto starší alebo zťp uvoľním mu miesto... A parkovanie to nerobím nikdy, ale často môže byť za tým že napríklad iné miesto voľné nie je a ponáhľajú sa napríklad k lekárovi a zaparkujú tam. Ale nie je to ok ak zoberú to miesto tomu kto ma na to nárok a ten nemá potom kde zaparkovať.

anonym_2a7e66
28. mar 2026
@anonym_173803

@zuzubb007 no ten čo chodí, môže použiť bežné WC, ale vozickar musí len WC pre vozickara, lebo do bežného sa nevojde. Mi nevrav, že ZTP bez vozícka chodí do vozickarskeho záchoda.

@anonym_173803 A predstav si, že áno. Dcéra je ZŤP, chodí. Ale nie je samostatná. NA WC musím ísť s ňou ju obriadiť. Do bežného WC sa nevojdeme dvaja. Preto sú tie ZTP WC priestorovo väčšie - nie iba pre vozík, ale aj pre opatrovateľa.

A teraz povieš, že nie každý potrebuje opatrovateľa a tí nech použijú bežné WC .... Áno, niektorí ZTP ľudia použijú aj bežné WC.

anonym_173803
28. mar 2026
@anonym_2a7e66

@anonym_173803 A predstav si, že áno. Dcéra je ZŤP, chodí. Ale nie je samostatná. NA WC musím ísť s ňou ju obriadiť. Do bežného WC sa nevojdeme dvaja. Preto sú tie ZTP WC priestorovo väčšie - nie iba pre vozík, ale aj pre opatrovateľa.

A teraz povieš, že nie každý potrebuje opatrovateľa a tí nech použijú bežné WC .... Áno, niektorí ZTP ľudia použijú aj bežné WC.

@anonym_2a7e66 prečítaj si môj úplne prvý príspevok, potom sa zamysli. Píšem tam, že bezbariérové WC bolo celé založené destilovanou vodou až po dvere, že prečo to dali do WC pre vozičkárov a nie pre zdravých ľudí.

marsmykkok
Včera o 08:21
@michaela329

@zuzana2910 ja poznám invalida, ktorý si chodí po túrach, druhého, čo do krčmy nemá problém prejsť. Ale v živote by mi nenapadlo tam zastaviť. Inak tých miest pre rodiny je hrozne málo a aj tie obsadzujú blbci, tiež už som sa s pár staršími dámami hádala.

@michaela329 Prepáč, ale na tie miesta pre rodiny s deťmi mám iný názor a je to za mňa čistý marketing reťazcov a neschvaľujem to. Ako ja som ich nikdy nezneužila a nikdy tam neparkovala, ale na jednej strane sa viete niektoré do krvi hádať s človekom čo tam zaparkuje a na čo tam parkujú napríklad ľudia so škôlkármi alebo školákmi čo vystúpia bez problémov? To je ok lebo deti? Nemalo by to byť iba pre rodičov s deťmi čo ich majú vo vajíčku a vyberajú aj vajíčko? A okrem toho nielen rodiny s deťmi potrebujú širšie miesta, je aj kopa ľudí s pohybovými problémami čo nie sú až tak na tom zle aby mali parkovací preukaz a vedeli využiť miesta so zťp, ale vystupujú z auta ťažšie a potrebujú naplno otvoriť dvere a na klasickom mieste by oškreli susedné auto. Rovnako napríklad človek môže kupovať niečo objemnejšie a chce to dať na zadné sedadlá a potrebujú dvere potom otvoriť naplno a podobne... Ako budme ľudia, všetci sme ľudia nielen rodiny s deťmi, rodiny s deťmi tiež nikto nevyhadzuje napríklad ak si vo vlaku sadnú na zťp miesta lebo nič iné nie je voľné alebo zoberú starý rodičia deti do bazénov čo sú určené primárne pre dospelých.

anonym_f2ab68
Včera o 08:32
@anonym_51c182

@anonym_173803 a? Aj my tak mame a preukaz ZŤP parkovací máme normalne schválený cez úrad, lebo na to mame dg.. Si najprv naštuduj aké diagnózy sú na parkovací preukaz ZŤP, potom by si predišla tomu zízaniu na ľudí, ktorí čumia a hľadajú invalidný vozík. Ja už sa na takých neuvedomelych ako ty, len smejem

@anonym_51c182
Preukaz ZŤP: Je určený pre ľudí s trvalým funkčným postihnutím, ktoré im sťažuje samostatný pohyb a orientáciu v priestore.
Preukaz ZŤP so sprievodcom: Udeľuje sa osobám, ktoré si vyžadujú sprievod pri pohybe mimo domu..

Poznam ludi co maju preukaz s diagnozou ' rak.prsnika prekonana pred 30 rokmi , s nacuvacim.pristrojom ale funguje aj bez neho ....

anonym_51c182
Včera o 09:09
@anonym_f2ab68

@anonym_51c182
Preukaz ZŤP: Je určený pre ľudí s trvalým funkčným postihnutím, ktoré im sťažuje samostatný pohyb a orientáciu v priestore.
Preukaz ZŤP so sprievodcom: Udeľuje sa osobám, ktoré si vyžadujú sprievod pri pohybe mimo domu..

Poznam ludi co maju preukaz s diagnozou ' rak.prsnika prekonana pred 30 rokmi , s nacuvacim.pristrojom ale funguje aj bez neho ....

@anonym_f2ab68 si to naštuduj. Zákon 447/2008. Parkovací preukaz pre invalida majú ľudia s rôznymi diagnózami. Aj psychickými, aj onkologickými. Ty tu píšeš o preukaze ZŤP, ktorý s parkovaním nemá nic spoločné. Téma je o parkovacom preukaze (modrá karta za oknom)

michaela329
Včera o 10:18
@marsmykkok

@michaela329 Prepáč, ale na tie miesta pre rodiny s deťmi mám iný názor a je to za mňa čistý marketing reťazcov a neschvaľujem to. Ako ja som ich nikdy nezneužila a nikdy tam neparkovala, ale na jednej strane sa viete niektoré do krvi hádať s človekom čo tam zaparkuje a na čo tam parkujú napríklad ľudia so škôlkármi alebo školákmi čo vystúpia bez problémov? To je ok lebo deti? Nemalo by to byť iba pre rodičov s deťmi čo ich majú vo vajíčku a vyberajú aj vajíčko? A okrem toho nielen rodiny s deťmi potrebujú širšie miesta, je aj kopa ľudí s pohybovými problémami čo nie sú až tak na tom zle aby mali parkovací preukaz a vedeli využiť miesta so zťp, ale vystupujú z auta ťažšie a potrebujú naplno otvoriť dvere a na klasickom mieste by oškreli susedné auto. Rovnako napríklad človek môže kupovať niečo objemnejšie a chce to dať na zadné sedadlá a potrebujú dvere potom otvoriť naplno a podobne... Ako budme ľudia, všetci sme ľudia nielen rodiny s deťmi, rodiny s deťmi tiež nikto nevyhadzuje napríklad ak si vo vlaku sadnú na zťp miesta lebo nič iné nie je voľné alebo zoberú starý rodičia deti do bazénov čo sú určené primárne pre dospelých.

@marsmykkok neprepacim, lebo obvykle tam parkujú práve ženy s deťmi vo vajíčku, nehovoriac o tom, že aj zo sedačky sa staršie deti vyberajú ťažšie - tiež treba tie dvere otvoriť. Takže nie marketing, normálne si niekto pricetny asi uvedomil, že obvykle do toho obchodu ide tá žena s dieťaťom a za mňa je správne tie kiesta tam mať. Lamentujú všetci ako málo ľudí chce deti, ale aby aspoň takéto veci rodinám uľahčili, to zas nie, to je marketing 🤦

marsmykkok
Včera o 11:19
@michaela329

@marsmykkok neprepacim, lebo obvykle tam parkujú práve ženy s deťmi vo vajíčku, nehovoriac o tom, že aj zo sedačky sa staršie deti vyberajú ťažšie - tiež treba tie dvere otvoriť. Takže nie marketing, normálne si niekto pricetny asi uvedomil, že obvykle do toho obchodu ide tá žena s dieťaťom a za mňa je správne tie kiesta tam mať. Lamentujú všetci ako málo ľudí chce deti, ale aby aspoň takéto veci rodinám uľahčili, to zas nie, to je marketing 🤦

@michaela329 Však to nemá ani oporu v zákone tá značka, rovnako nie je definované čo je rodina s deťmi, rodina s deťmi je aj 40ročný muž, 39 ročná žena a deti 15 a 17... Je to za mňa len marketing, reálna pomoc by bola proste vytvoriť viac širších miest a nejako ich neobmedzovať značkou. A ako píšem vyššie, aj napríklad starší ľudia ťažšie z auta vychádzajú a preto často poznačia dvere susediacim autám, nie sú len rodiny s deťmi jediné čo by potrebovali viac miesta... Celkovo tie miesta dnešné sú nevyhovujúce na dnešné rozmery aút a to je hlavná problém...

michaela329
Včera o 11:41
@marsmykkok

@michaela329 Však to nemá ani oporu v zákone tá značka, rovnako nie je definované čo je rodina s deťmi, rodina s deťmi je aj 40ročný muž, 39 ročná žena a deti 15 a 17... Je to za mňa len marketing, reálna pomoc by bola proste vytvoriť viac širších miest a nejako ich neobmedzovať značkou. A ako píšem vyššie, aj napríklad starší ľudia ťažšie z auta vychádzajú a preto často poznačia dvere susediacim autám, nie sú len rodiny s deťmi jediné čo by potrebovali viac miesta... Celkovo tie miesta dnešné sú nevyhovujúce na dnešné rozmery aút a to je hlavná problém...

@marsmykkok a prečo by mali mať oporu v zákone? Tie parkoviská sú súkromné a je naozaj fajn, že niekto na to myslí. Kým som nemala deti, tiež som nemala problém parkovať na normálnom mieste, netrepala som sa na žiadne vyhradené. Lebo jednoducho normálny človek toto vie rešpektovať.

Strana
z2