Prémiové palivo vs. obyčajné: Rozdiel v spotrebe a výkone?
Zaujíma ma, či tankujete bežný benzín/naftu alebo si priplácate za prémiové palivá. Všimli ste si rozdiel v spotrebe, chode motora alebo je to podľa vás len marketing?
Tankujem iba premiovu naftu. Su tam pridane aditiva takze za mna je to lepsie ako normalna nafta.
@anonym_f0fffe Teda vždy? Bežnú naftu nekupuješ vôbec?
Aj my tankujeme vždy prémiové, máme aj lacnejšie, aj drahšie auto, polovička automechanik, motor jednoznačne lepšie pracuje, plus vždu na Shellke. Švagrovi už 2x sa pokazilo auto kvôli zlej nafte.
@anonym_f0fffe Teda vždy? Bežnú naftu nekupuješ vôbec?
@anonym_autor nie. Vzdy premiove. Popravde nesledujem ceny o kolko je to drahsie. Mam nove auto a dufam, ze mu tymto len pomaham. A chodim vzdy len na jednu pumpu, tak zbieram body.
@anonym_autor Buď máš auto, ktoré potrebuje do motora palivo s vyšším oktánovým číslom, alebo máš staršie, ktoré ide na obyčajný, 95 oktánový benzín.
Do toho auta, ktoré potrebuje vyššie oktánové číslo (98 alebo 100) musíš tankovať taký benzín, nemôžeš tam dať 95-ku benzín. Takže tu je bezpredmetné baviť sa, že čo tankovať.
Ak máš auto na 95 okt. benzín, tak do neho môžeš tankovať aj 98-ku aj 100-ku. V pohode pôjde, nič sa mu nestane. Ale je to zbytočné, lebo ani výkon ani spotrebu tým nijako neovplyvníš.
A aditíva v palive? V zásade motoru neuškodia, ale ani mu výrazne neprospejú. Spália sa spolu s palivom. Že vyčistia motor a palivovú sústavu? Nie je to ani dokázané ani vyvrátené. Každý výrobca si bude chváliť ten svoj produkt, bude ti núkať rôzne fotky motora, piesta a pod.
Takže ak chceš, daj si drahší benzín, kupuj si aditíva, ale bude to len placebo. Ty budeš mať lepší pocit, že si pre motor a svoje auto niečo spravil a možno aj budeš presvedčený, že auto "lepšie ťahá".
Je to podobné, ako placebo gombíky na semaforoch. Myslíš si, že stlačením gombíka skôr privoláš zelenú, ale je to len psychologický efekt, pri ktorom ľudia sú ochotní trpezlivejšie čakať na zelenú.
Do 4kolky,len premiovy benzin,to nam hned v predajni povedali,ze treba lepsi.Do dodavky iba cez zimu premiovu naftu,do mojho a synovho auta uz len klasicku naftu.
@anonym_autor Buď máš auto, ktoré potrebuje do motora palivo s vyšším oktánovým číslom, alebo máš staršie, ktoré ide na obyčajný, 95 oktánový benzín.
Do toho auta, ktoré potrebuje vyššie oktánové číslo (98 alebo 100) musíš tankovať taký benzín, nemôžeš tam dať 95-ku benzín. Takže tu je bezpredmetné baviť sa, že čo tankovať.
Ak máš auto na 95 okt. benzín, tak do neho môžeš tankovať aj 98-ku aj 100-ku. V pohode pôjde, nič sa mu nestane. Ale je to zbytočné, lebo ani výkon ani spotrebu tým nijako neovplyvníš.
A aditíva v palive? V zásade motoru neuškodia, ale ani mu výrazne neprospejú. Spália sa spolu s palivom. Že vyčistia motor a palivovú sústavu? Nie je to ani dokázané ani vyvrátené. Každý výrobca si bude chváliť ten svoj produkt, bude ti núkať rôzne fotky motora, piesta a pod.
Takže ak chceš, daj si drahší benzín, kupuj si aditíva, ale bude to len placebo. Ty budeš mať lepší pocit, že si pre motor a svoje auto niečo spravil a možno aj budeš presvedčený, že auto "lepšie ťahá".
Je to podobné, ako placebo gombíky na semaforoch. Myslíš si, že stlačením gombíka skôr privoláš zelenú, ale je to len psychologický efekt, pri ktorom ľudia sú ochotní trpezlivejšie čakať na zelenú.
@chrobak7 U nas by si sa bez stlacenia gombika zelenej pre chodca nedockal, ale inak suhlasim
Do 4kolky,len premiovy benzin,to nam hned v predajni povedali,ze treba lepsi.Do dodavky iba cez zimu premiovu naftu,do mojho a synovho auta uz len klasicku naftu.
@anonym_15ac1c 4kolka je co?
@kocuris no ved prave na to sa pytam, ze ktora z tychto veci je tym myslena..
toto záleží od konkrétneho motora, mám napríklad starú 1.9 SDI (hladký diesel bez turba) a ten spapá ako sa hovorí aj olej z friťáku 😀 ale v štvorkolke je veľmi citlivý vysokootáčkový benzínový motor takže tam výhradne 100 oktánový benzín
@kocuris Ako píšeš, každý motor má predpísaný druh paliva. Veľa ľudí ani nechápe, čo tie oktány znamenajú.
Čím vyššie číslo, tým viac antidetonačných prísad obsahuje. Zvyčajne autá s motormi, ktoré pracujú pri vyšších tlakoch si vyžadujú benzín s vyšším otánovým číslom. Takže benzín 100 sa vznieti sám pri vyššom tlaku, ako benzín 95. Čiže kľudne aj malé auto môže vyžadovať vyššie okt. číslo, ak má motor, ktorý pracuje s vyššími tlakmi.
Ono aj auto na 98 oktánový benzín pôjde s 95 oktánovým. Akurát môže mať trochu problém s tlakmi, nakoľko benzín 95 sa môže samovznietiť skôr, ako motor "hodí" iskru a potom motor môže klepať.
U nafty sa oktánové číslo nepoužíva.
sice niesom automechanik ale všetky naše autá si servisujeme/opravujeme sami, tak premium netankujeme. v rámci prevencie skôr používame pred každou výmenou oleja BG výplach motora. toto sa nám osvedčilo, po každých 10 000km/rok ak dáme preč veko ventilov, je to tam stále pekne čisté a to sú autá s nájazdom 300-400 tisíc.
každopádne to či tam dáš premium, nepremium, aditíva, viac by som si dal záležať na servise, nedodržiavať long-time intervaly olejov, ak sa používa často v meste tak občas pozrieť ventily či nie sú veľmi zakarbonovane a podobne.
@kocuris no ved prave na to sa pytam, ze ktora z tychto veci je tym myslena..
@anonym_584c9c ved normalnu stvorkolku,nie auto suv 4x4.
Ak natankujes v zahraničí,hneď uvidíš ten rozdiel. A to nielen v cene, ale aj v nižšej spotrebe. Všetko prémiové je len o peniazoch
Ak natankujes v zahraničí,hneď uvidíš ten rozdiel. A to nielen v cene, ale aj v nižšej spotrebe. Všetko prémiové je len o peniazoch
@anonym_1c418e To akože chceš povedať, že Rakúsku je lacnejšie tankovanie, ako na Slovensku? A že s benzínom tankovaným v Rakúsku budeš mať nižšiu spotrebu?
@anonym_1c418e To akože chceš povedať, že Rakúsku je lacnejšie tankovanie, ako na Slovensku? A že s benzínom tankovaným v Rakúsku budeš mať nižšiu spotrebu?
@anonym_02ec5a nie tak celkom, ale aj áno. Môj muž je motorkár čize jazdí veľa a často. Chodíme aj autom, ale len Slovinsko, Chorvátsko, Taliansko. Rozdiel v spotrebe je jasný. Ako hovoria chlapi, aj to auto,motorka, idu na nie slovenských palivách oveľa, oveľa lepšie. V Rakúsku je to drahšie, ale v Slovinsku, Chorvátsku, taliansku.... lacnejšie
@anonym_02ec5a nie tak celkom, ale aj áno. Môj muž je motorkár čize jazdí veľa a často. Chodíme aj autom, ale len Slovinsko, Chorvátsko, Taliansko. Rozdiel v spotrebe je jasný. Ako hovoria chlapi, aj to auto,motorka, idu na nie slovenských palivách oveľa, oveľa lepšie. V Rakúsku je to drahšie, ale v Slovinsku, Chorvátsku, taliansku.... lacnejšie
@anonym_1c418e Mne je jedno, koľko to stojí v Slovinsku či Chorvátsku. A v Taliansku určite benzín nie je lacnejší. Chodím tam v lete a ešte sa nestalo, že by v IT bolo lacnejšie ako v AT alebo na SK.
A keby aj v Chorvátsku bol lacnejší benzín, tak čo? Pôjdem natankovať do Chorvátska? Kým prídem späť, tak mám prázdnu nádrž.
A to, že na zahraničných palivách auto ťahá lepšie - to je len váš pocit. Ale ja ti ho neberiem.

Tankujem iba premiovu naftu. Su tam pridane aditiva takze za mna je to lepsie ako normalna nafta.