icon

Daniela Maťuchová - prirodzené zlepšenie zraku

anna137
19. mar 2023

Ahojte, máte niekto skúsenosti s touto pani? Pracuje v BB, robí sedenia,prednášky, napísala knihu. Trochu to začínam študovať, ale na nete nenachádzam veľa informácii o ľuďoch, ktorým to naozaj pomohlo.

Strana
z2
natur
18. nov 2024

@taktotedanie, Anna @anna13719 sa tu pýtala na 1.) "skúsenosti s touto pani" a 2.) informácie o ľuďoch ktorým to (Batesova metóda) naozaj pomohlo.
K 1.) som sa Anne vyjadril - ja som sa s ňou stretol asi 3-4 krát, z toho 2x na prednáškach, a prečítal jej obe knižky. Ty Danielu M. poznáš?
K 2.) tiež, z toho sa Anna môže nakontaktovať na nich. Ty niekoho kto Batesovu metódu vyskúšal a ne/pomohlo mu to, poznáš?
To boli odpovede na jej otázky, relevantné. Tak nerozumiem tvojim reakciám.

natur
18. nov 2024

@taktotedanie, Aby nedošlo k nedorozumeniu, ja súhlasím s tým, že oftalmológovia sa majú riadiť EBM. A keď tá metóda nie je v súlade s EBM, tak samozrejme sa ani nevyučuje a žiaden oftalmológ ju nebude odporúčať. To tu asi nikto nespochybňuje. Ale to je "irelevantné". Na to sa @anna13719 ani nepýtala. Pýtala sa na skúsenosti.

To že niečo nie je v súlade s EBM, neznamená že je 100% nezmysel. 100% to znamená podľa mňa to, že na to nie sú dôkazy.
Spomínanému Meier Schneider-ovi to neprekážalo, a Batesovú metódu jednoducho vyskúšal aj tak. A zrak si zlepšil neskutočne. Podobne ďalší, spomínaná dcéra tej očnej lekárky, 10-tky prípadov tej optometristky.

V skratke, to že niečo nie je vedecky potvrdené, dokázané, odborníkmi uznávané, neznamená automaticky a výhradne, že ako ty píšeš "NEFUNGUJE!" . Viď pre porovnanie obľúbený ale veľmi smutný príklad z histórie, Dr. Ignáca Semmelweisa:
- Rok 1847: Semmelweis zaviedol umývanie rúk chlórovanou vodou pred vyšetrením pacientov
- Výsledok: Dramatický pokles úmrtnosti matiek na horúčku omladníc
- Reakcia kolegov: Skepticizmus a odmietanie
- Dôvody odmietania: Neexistujúci dôkaz o mikroorganizmoch, Urazená pýcha lekárov
- Semmelweisov objav bol plne uznaný až desaťročia po jeho smrti, keď Louis Pasteur a Joseph Lister potvrdili teóriu o choroboplodných zárodkoch.

"lékaři až na výjimky odmítali připustit, že by nemoc způsobovali sami svýma rukama. Semmelweis navíc nebyl schopen svá pozorování dostatečně vědecky odůvodnit."
"I přes evidentní úspěch nového přístupu se však Semmelweisova teorie setkala s prudkým odporem, a to zejména u jeho starších kolegů. Zkušení praktici si totiž odmítali připustit, že by za smrtí pacientek mohli stát oni sami. Nekončící boj o odborné uznání jeho teorie"
https://cs.wikipedia.org/wiki/Horečka_omladnic
https://www.zdravotnickydenik.cz/2018/07/pred-2...

taktotedanie
18. nov 2024

@natur ja som sa vyjadrila ako odbornik viac k tomu nemam co dodat

terezka1947
18. nov 2024

@natur nemôžme predsa porovnávať dezinfekciu rúk pred oeraciou a skepsou lekárov pred XY rokmi.
Sú očné vady,ktoré sa cvikmi nemajú ako vyriešiť.
To akoby sme povedali,že logoped rozcvičí každý jazýček.
No áno,ale ten jazyk musí byť fyziologický ok.

majkabh
18. nov 2024

Prispejem aj ja svojimi "kacirskymi" názormi. Vidíme predovšetkým mozgom, nie iba očami. Aj vývinového pohľadu vzniká zrakový systém vychlipkou z diencefalu. Schopnosť vidieť je z veľkej časti založená na prediktivnej funkcií mozgu ako systému, nie iba na samotnom vizuálnom vstupe (pomer prichádzajúcich informácií do talamu: primárny vizuálny kortex vs sietnica je 4:1). Z pohľadu neurovied: áno, zmenou životosprávy a cvičením (aka cielenou stimulaciou príslušných mozgových oblasti) je možné meniť funkčnú konektivitu a zvýšiť neuroplasticitu.
Za mňa, bola by som opatrná s označeniami ako sarlatan a pod. 😉

Strana
z2