icon

Naozaj fungujú vyvýšené záhony proti slimákom?

15. jún 2026

Už druhý rok bojujem so slimákmi a začínam prehrávať. 😅 Zvažujem, že časť zeleniny presuniem do vyvýšených záhonov.

Je v nich slimákov naozaj menej, alebo si nájdu cestu aj tam?

anonym_1b86e5
15. jún 2026

Máme vyvýšený záhon vo foliovniíku a pochutnávajú si na kaleráboch, manžel už je zúfalý nič nepomáha🙈.

reenie
15. jún 2026

nefungujú..aj tam požerú všetko..vylezú, ale okolo na zem sypem granule a tie trochu pomáhajú, nemusím do záhonov

viestta
15. jún 2026

slimaky v zime zalezu do zeme, na jar vylezu, kludne aj do vyvyseneho zahona, nemusia sa tam dostat len vrchom a este tam maju aj fajn zimovisko, pretoze vyvyseny zahon kuri aj v zime. My najneskor v polovicke februara zapravime do pody dusikate vapno, zakryjeme na dva tyzdne igelitom, celkom dobre to funguje na vsetko co tam zimuje, aj slimaky, ale uplne na istotu to nie je. Skoda, ze uz na Slovensku nepredavaju paraziticke hlistice na slimaky, to bolo jedine, co naozaj fungovalo, stacilo ich nasadit spravne a na miesta, kde sa cez zimu schovavali. Nie, ze by uplne neboli, lebo svine slizke dolezu aj od susedov, ale bolo ich vyrazne menej, lebo postupne likvidovali aj pristahovalcov.

viestta
15. jún 2026
@reenie

nefungujú..aj tam požerú všetko..vylezú, ale okolo na zem sypem granule a tie trochu pomáhajú, nemusím do záhonov

@reenie ferramol mozes sypat aj do zahonov so zeleninou, v konecnom dosledku je to fosforecne hnojivo so zelezom, co zelenine neskodi

rusalkablack
15. jún 2026

Ja ich mám v záhrade málo, ale vo vyvýšenom sú ich desiatky. A to som ho kolom dokola obsypala popolom, aby ich to chrapúňov pichalo, ale čerta starého. Dostávajú Metarex, jedni skapú. ďaľších 20 prilezie...

rachel36a
15. jún 2026

Nič také nefunguje...cez víkend mi zozrali jahody, papriku, aj kalerab

anonym_21d98a
15. jún 2026

Zober kuch. klieste, bandasku napr. Od oleja a vecer pred zotmenim ich zbieraj do flase... O tyzden mas hotovo. Robim to tak kazdy rok, v 5 l. flasi ich mam prvy den 8cm,dalsi 6...az 2. Nechavam ich vo flasi udusit a vylejem ako blato na kompost.

anonym_762f90
15. jún 2026

Celkom pomaha dat zavaraninovy pohear do zeme a naliat pivo. To slimakom chuti a utopia sa. Ale zas nevykynozi to vsetky

misulka22
15. jún 2026

Nepomaha.uz mam rezervovane indicke bezce 😁

vreckovka2
15. jún 2026

Najviac ich máme okolo vyvyseneho záhona a vo vyvýšenom záhone. Majú okolo neho fajne tien. Sú tam spokojné.

anonym_e00fb9
15. jún 2026

@anonym_autor
Mna tiez to zahradnicie prestava bavit tu mi vsetko zeru slimaky a v dome pri mori velke kobylky a si zmenm zahradu na grecky model, zabetonujem a natriem na zeleno.

st_277
15. jún 2026

@anonym_autor ja som mala aj vo vyvysenom. Dostala som od kolegyne take modre gulicky, nasypala som tam a do rana asi 50 “hore bruchom” :D viac ani jeden listok nebol obhryzeny. pogoogli, neviem ako sa to volalo

anonym_d5466e
16. jún 2026

https://garden-team.sk/eshop/hnojiva-postreky-p...
Vo vyvýšených záhonoch sa dá použiť táto páska, ale musí byť po celom obvode záhonu a nikde neporušená. Záhon musí mať zo spodnej časti zábranu na prechod zo zeme -pletivo s malými okami ideálne. Páska musí byť široká, je im nepríjemné po tom chodiť, tak neprejdú. Niektorí to lepia priamo na rastlinu, ale nesmie ovísať rastlina až po zem, ani inak sa dotýkať iných rastlín, po ktorých by prešli napríklad na rajčinu.