Ako uspieť na pohovore v Bratislave?

sonabear
6. sep 2021

Mam cez 40r. Hladam pracu v Bratislave na juniora za 1200 - 1300 EUR.

Robila som v korporate, ale zrusili mi poziciu. Plat tam nebol za tie velke roky ziaden zazrak, ani bonusy nic moc, ale teraz mam 40r. a hladam si nejaku podobnu poziciu za este nizsi plat.
Ani to sa mi nedari vobec. Bohuzial nemam chlapa, ktory by ma zivil. Takze budem rada, uz len s takym Bratislavskym minimom, nech mam aspon na vsetky poplatky a jedlo.

Problem je, ze sa mi neozyvaju a co som sa nahodou dostala na 2 pohovory, tak to som nepresla ani do 2 kola. Isla by som robit aj predavacku do Kauflandu, Lidla. Ale ani to teraz nehladaju.
Zatial este trosku vyberam, aby som nemusela cestovat hodinu na koniec BA, ale uz fakt nebudem mat kam poslat zivotopis, lebo som poslala uz uplne vsade.

Bohuzial viem len AJ a uplne minimum NJ. Ucim sa teraz RJ a excel.

Inac som uplne nepriebojna a podla mna trepnem vzdy nejaku kravinu na pohovore, ze ma vzdy odpisu. Viem nejake zaklady Excel, ale matematika, to vobec.

Viete mi poradit? Su nejake firmy, ktore potrebuju ludi a fakt zoberu hocikoho, aj po 40tke?
Bohuzial ale musim koli rodinnym veciam robit robotu, kde nedostanem coronu. Cize logisticke firmy, kde sa robi s kamionistami... neviem, tam znamy nachytali coronu a dopadlo to dost zle.

Prosim o rady, ktore mi pomozu realne. Keci mi uz ludia popisali v druhom prispevku.

katkaseiner
6. sep 2021

@sonabear prepac v akom korporate si robila? Cudujem sa ze po odchode z korporatu ta do ziadneho dalsieho neberu.... vacsinou ludia co odisli od nas tak v pohode si nasli velmi rychlo pracu.

Odporucam skusit cez firmy ako Johnsons controls, AT&T, Lenovo, Amazon a podobne... tam anglictina staci (samozrejme nie rukami nohami, tu treba fukat aj pismom aj slovom. Excel je fakt podmienka a matika... no ved ju vies vyuzit v exceli.

sapetka
6. sep 2021

@sonabear tak sa treba podla mna na pohovir poriadne pripravit. Vela ludi to podcenuje ale je to velmk dolezite. Co povies, ako odpovedas na otazky akopri tom posobia co si so sebou prinesies. Treba trenovat aby si metrepala blbosti (ako pises sama)

elenka74
6. sep 2021

1200 € 40-ročná, veď to je strašne málo na Ba.

marcellka32
6. sep 2021

@elenka74 vážne? A koľko je ideál pre 40 ročnú ženu?

janai1
6. sep 2021

A prosím ta, to v ktorej práci sa určite nedá dostať korona? 🤔

pribinak
6. sep 2021

Aké je tvoje vzdelanie? SŠ? VS? Prepáč, ale vyjadrovanie nič-moc, napr vymeniť slovo robota za slovo praca, nechcem sa tá dotknúť, ale to je vyjadrovanie ako robotnícka pri pase

Dosť má zaujalo, že nechceš dostať koronu. Tu však môžeš dostať všade, napr aj v obchode ako predavačka v Kauflande, čiže treba si premyslieť čo vlastne chceš a čo nechceš

Keď si pracovala v korporáte, tak musíš mat PC zručnosti na beznej užívateľskej úrovni, detto jazyky
Veď na pohovore vyzdvihni to čo si sa naučila prácou v korporate, napr si tímový hráč, alebo vieš pracovať pod tlakom ak sú napr deadlines, zvladas management malého tímu, si vytrvalá, komunikatívna, …

Držím palce

gdpr
6. sep 2021

Z mojich skúseností na pohovore veľa zaváži celkový výzor a prejav. Výzor asi až tak nemusím popisovať aký by mal byť si myslím ale prejav nemá byť príliš namyslený, arogantný typu ja viem všetko, ja som dokonalá ale zase ani taký, že sa budeš báť ústa otvoriť a každé druhé slovo bude hmm, mhm, ehmm a podobne a zase ani taký zúfalý, zoberte ma lebo nemám z čoho platiť účty. . Ja som pred prvým hovorom dostala radu: "Musíš ich presvedčiť, že ty si pre nich najlepšou voľbou." Nikto nechce zamestnať ľudí, ktorí nevedia komunikovať takže správna komunikácia je 90% úspechu. Musíš mať na pamäti, že ty nie si jediný uchádzač tak ich treba zaujať ak im nedáš dôvod prečo by si pre nich bola užitočná zoberú niekoho, kto im ten dôvod ukáže prečo on/ona bude tou najlepšou voľbou. Jednoducho pekne sebavedomo ale na druhej strane aj s pokorou treba vystupovať. Veľa zamestnávateľov ocení aj to, ak si zistíš vopred nejaké info o ich firme a tak budeš lepšie vedieť ako a čím by si pre nich vedela byť užitočná a v čom posunúť firmu na vyšší level. Ďalšia taká rada, buď sama sebou skúsení zamestnávatelia ťa veľmi ľahko nachytajú na klamstve alebo ak sa im to nepodarí na pohovore tak potom v práci ak im povieš ako si veľmi zodpovedná, workoholička a potom v praxi budú mať z teba len nervy tak určite ich to nepoteší a dlho sa neohreješ v práci rovnako ak prídeš do miestnosti s hlavou dole úplne vyklepaná ako rezeň a potom im začneš hovoriť aký si tímový hráč a ako rada spoznávaš nových ľudí tak tiež ti to neuveria. Ďalej veľa ľudí robí chybu, že v motivačnom liste a v životopise sú úplne dokonalí a v realite ako 2 rôzne osoby, čo tiež nie je najlepšie riešenie ako uspieť.

bluka2
6. sep 2021

40tnikov neberú na junior pozície, na to sa berú 20tnici. Ty hľadaj hocičo, čo nemá junior v opise. Lebo to dáva taký čudný dojem, že sa uchádzas o také pozície. Akoby si v 40tke nemala žiadne skúsenosti alebo prečo?

pribinak
6. sep 2021

A treba mat prichystané pohotové odpovede na úplnú klasiku ako čo sú vaše silne a slabé stránky, v com ste lepšia ako ostatní uchádzači, ako si predstavujete svoj kariérny postup, čo je vás najväčší pracovný úspech, ….
na topkach je sekcia Kariéra, sú tam ľahučko písané články, je v nich kopec omáčky, ale v každom sa dá nájsť niečo zaujímavé

sonabear
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sonabear
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marcellka32
6. sep 2021

@sonabear je možné, že nezaujme tvoj životopis, máš ho riadne vypracovany?

sonabear
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mette7
6. sep 2021

zredukovat svoje priority bohužial hovorim z vlastnej skusenosti...tiež som chcela aby som necestovala na koniec mesta a bohužial cestujem dost... a to mam ešte male dieta a potom šprintom pre nu do školky...a platovo tiež upustit z narokov, velmi ťažko sa hlada, ja som hladala skoro trištvrte roka a mam aj dostatočnu prax aj tak bol problem ale skôr si myslim že každy mal problem s tym že mam male dieta lebo inak si to neviem tiež vysvetlit...

sonabear
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sonabear
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gdpr
6. sep 2021

@sonabear a mala si niečo o nich naštudované? Lebo neviem si predstaviť, čo sa mohli pýtať načo si nevedela na pohovore odpovedať. Niekedy je aj dobré povedať kúsok viac aby sa o tebe to, čo chcú dozvedeli od teba a tak sa vyhneš prípadným nepríjemným otázkam. Možno by ti pomohlo skúsiť nejaký pohovor na nečisto pred zrkadlom alebo sa natoč na mobil a tak uvidíš samú seba ako sa prezentuješ a budeš to vedieť lepšie zhodnotiť alebo popros kamarátku nech ti na tvoj prejav povie úprimný názor. Tréma a stres robí veľa a pamätám si svoje začiatky kedy v hlave som mala krásnu predstavu ako pekne všetko poviem a realita bola úplne iná.😂 A určite aj do motivačného listu by bolo vhodné napísať 1-2 vety prečo práve ty si vhodná len keď to nevieš ani sama tak je ťažko poradiť aby to nevyznelo ako nejaká zdvorilostná formulka (napr. ste najlepšia, najväčšia firma a je to môj celoživotný sen u vás pracovať a byť vašou súčasťou... samozrejme aj toto tam môže byť ale len to nestačí), ktorú majú v každom druhom životopise a poznajú naspamäť treba tam niečo viac subjektívne.

monika_mt
6. sep 2021

Hlavne si určite zapýtaj viac. Tým že si pýtaš tak málo v 40 roku života len ukazuješ, na koľko málo sa ceníš. A tie junior pozície sú vhodné pre 20 ročných ľudí, nie pre 40 ročných. Samozrejme že na také ťa nezoberú, pretože to nie sú pozície pre teba, nezapadla by si vekom do kolektívu, ani skúsenosťami. Takže čo ja radím - určite si popozeraj ponuky s platom 1600euro a vyššie, to je minimum čo by si mala zarobiť v BA. žiadne junior pozície, ale pozície s praxou a skúsenosťami. CV prispôsob danej pozícii na ktorú ho posielaš. Určite neposielaj jedno CV na rôzne ponuky, ale pekne ho prispôsob. A na pohovore, ak ťa pozvú, pôsob sebavedomím dojmom, že ty si pre nich ten pravý uchádzaš. Skromnosť ti nepomôže.

bluka2
6. sep 2021

1. Flexibilita: Z tvojich riadkov sa mi zda, ze nie si extra velmi flexibilna. To miesto, tie casy...mas o tom moc vela predstav. Vsak aj US casy by sa dali, keby adekvatne zaplatili, nie? Ja mam napriklad 2 mensie deti ako ty a mam taku pracu, ze niekedy v cinskych casoch. Samozrejme, ze sa snazia dat videohovor na skoro rano a nie stred noci pre mna. Vsak platia fajn, nabuduce budem mat babysitterku len na to, aby zaviedla dceru do skoly, kedze ja zacinam uz 7:30. Takze v dobrom radim, upusti od svojich predstav, mozno najdes pracu, co by ta bavila, dobre platena a toto by sa dalo akceptovat. Nie je toto lepsie ako nanic plat a stale setrit?
2. Junior pozicie: to musis velmi dobre vysvetlit, preco by taka bolo idealna praca pre teba a aj tak si myslim, ze sance su minimalne. Aspon u nas mame kopec juniorov a vsetci su v podstate rovno po skole. Takze z toho mi vyplyva, ze by mozno stalo za uvazenie sa ist vzdelavat, mozno uplne preorientovat? Ak budem mat v zivotopise nieco, co sa teraz povedzme rok ucis, v novej oblasti mozno dostanes aj pracu pre absolventa. Ale pozor, tie junior pozicie su aj menej platene, nez normalne.
3. Davas si niekym kontrolovat ten zivotopis a motivacny list? lebo v prispevku, co si mi odpovedala mas hrubku a ak sa taka najde aj v liste, je uplne jasne, ze ta nikto na pohovor nepozve. Posobi to amatersky

pribinak
6. sep 2021

Pre tvoje vlastne dobro: daj si skontrolovať životopis a aj motivačný list !!!! Máš tu hrúbky !! Dokonca vo výbornom slove.
Ak máš hrubku v životopise alebo v motivačným liste, nemôžeš sa čudovať, že Tá na viac pohovorov nepozvali.

pribinak
6. sep 2021

@sonabear ak nemáš mat kvalitnú foto, tak to radšej žiadnu. Ak sa máš uchádzať o pozicii Senior a stredný management, asi by bolo fajn zainvestovať do businesses portrait.
Rozmazane fotka pokazí cely dojem aj kvalitného CV.

sonabear
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
6. sep 2021

Skús sem napísať tie otázky, na ktoré si nevedela odpovedať.

pribinak
6. sep 2021

Eeeee, nie výbornom, ale vybranom slove. Tento mobil si píše čo sa mu zachce. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

iwesska
6. sep 2021

@elenka74 A ty kde zijes? V BA? Lebo plat sa tu neodvija podla rokov. Ja si teraz hladam robotu a zial "bezny BA plat" je od 750€-1200€ a to uz chcu aspon 2 jazyky plynule, a niekolko programov. Neviem odkial ludia prisli na to,ze v BA sa zarabaju velke prachy. Jedine tak v parlamente a IT sfere a to mam 12r.skusenosti.
Pre autorku - pozeram denne ponuky a predavacky hladaju uplne vsade,od Terna,cez Lidl, Kaufland, Malina, Tesco. V Lidli platia najlepsie,ale v ostatnych mozes byt rada za 750€-850€ a nejake gastrace.

sonabear
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bluka2
6. sep 2021

@sonabear Myslim, ze sa ti @pribinak snazila pomoct...

pribinak
6. sep 2021

@sonabear 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ kašlem na teba. Komu niet rady, tomu niet pomocí.

sonabear
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sonabear
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz