Aký je aktuálny dopyt po prenájmoch v Bratislave?
Ahojte, prosim ake mate teraz skusenosti s prenajimanim bytov ako prenajimatelia v BA? Realitka mi tvrdi, ze sa ozyvaju len ludia z UA alebo so psami, nikto tam nebol ani na obhliadke. Pricom 2r dozadu sa tam len na obhliadkach vystriedalo xy ludi. Tak neviem kde je problem, ci v realitke alebo dopyt po prenajmoch isiel dole. Byt je pekny, lokalita super, najomne primerane ked porovnam konkurencne ponuky v lokalite
Baby a čo v prípade, že nájomca riadne neplatí? Stretli ste sa s tým? Známa nevedela skoro rok dostať zo svojho bytu neplatiča, nerozumiem ako sa to môže stať. Veď keď porušuje podmienky zmluvy a po upozorneni e sa nechce vysťahovať mám nárok zavolať políciu? Aké sú legálne páky? Hra rolu v tomto prípade dobre urobená zmluva?
@gemerka17 nemám len jeden pohľad na vec, bývala som v podnájme, tu aj v zahraničí, aj prenajímam, dokonca cudzincovi. Ona nemá žiadnu novostavbu, keďže má v byte 20 ročnú prerábku a to, že 100 eurova komoda či najlacnejšia sedačka jej príde ako niečo s veľkou hodnotou, ma vcelku pobavilo. Nájomníci to takto očividne nevnímajú, oni chcú bývať za čo najmenej, čo pri dnešných cenách komerčných nájmov úplne chápem. A takí, ktorí hľadajú niečo extra a sú ochotní zaplatiť aj prípadné ďalšie poplatky realitke, si myslím, že nepôjdu do starého bytu zariadeného lacným nábytkom. Veď sama vidí, že s tým má problém.
Autorka prenajimam byt v Ba roky a ziadny problem, najomcov si vacsinou vyberam, tolko je ich. Prenajimam zasadne sama bez realitky. Aj ked stava sa mi ze ked dam inzerat na net, do hodiny mi vola niekolko realitiek ci si mozu dat moj byt do ponuky. Moja odpoved v minulosti bola ok nech sa paci, ale ja proviziu platit nebudem, lebo ja ich sluzby nepotrebujem. Takze dala som im moznost zarobit. Tu je aj odpoved pre tych, ktori tvrdia ze proviziu by mal platit prenajimatel....nie nemal pokial on sam sluzby realitky nevyhladal. Vacsinou oslovi prva realitka a kedze realitka vie, ze bez bytu nebude provizia, pyta automaticky proviziu od najomcu. Lebo vie ze keby pytala od prenajimatela, nebude mat zarobok lebo ho posle niekam...
Co sa parkovania tyka, ked to zratam za tych cca 10rokov co prenajimam, vacsinou u mna byvali mlade pariky a auto mali tak pol na pol. Takze je stale vela ludi bez auta.
Urcite skus prenajat sama, ja tiez cez FB skupiny vacsinou prenajmem, co je super lebo tam vidis aj dotycneho a vidis zhruba co je zac
A tiez prenajimam bez zvierat a deti. Mam deti a psa a viem co dokazu znicit v byte....
@kristiii Trosku ste poplietli viac veci dokopy. Komoda za 100€ nie je nieco s velkou hodnotou, ale keby ma prenajimatel menit vybavenie bytu kvoli poniceniu psom alebo mackou, tak to pociti na penazenke , a menit vybavenie bytu po kazdom najomcovi asi ziadny prenajimatel nechce ani neocakava, tak snad vysvetlene dostatocne ako bola myslena komoda za 100€ z ikey (btw bol to len priklad). Myslim, ze tato diskusia uz davno dosiahla povodny ciel, a ak aj navyse pobavila tak je to mily bonus. Este raz dakujem vsetkym za rady a skusenosti 👍👍👍
Ja plne suhlasim s tymi zvieratami tak ako popisujes autorka. My sme mali parik 2 roky a potom po 2 rokoch si kupili psa. Povolila som a samozrejme pes obzral aj nabytok… od vtedy uz len bez zvierat
Ja som teraz pred vianocami prenajimala sama a nebol problem. Ano ozyvali sa aj ukrajinci, aj personalna agentura, ktora hladala ubytovanie pre nejakeho manazera z Rumunska, aj kopa vseliakych individui a potom ta mensina bola taka normalnejsia.
Vyhodou prenajmu sukromne je ze sa ti viac ludi ozve. Nie kazdy ma chut platit realitke poplatok vo vyske jedneho najmu. Ale na to aby si si to prenajala sama a nelietala na byt kvoli obhliadkam tak musis si urobit dobry filter uz cez telefon, vela otazok klast a vela do detailu vysvetlovat lebo aj ked mas vsetko v popise tak ti ludia to necitaju. Nakoniec pride na obhliadku a opyta sa na parking a nezoberie to kvoli tomu a pritom to mas aj v popise inzeratu.
Ak chces ist cez realitku tak si vyberaj hlavne dobreho realitaka.
@engynka dakujem pekne za rady, je v poriadku pytat sa ich aj kde pracuju konkretne, na aku dobu maju kontrakt, co rodina, a tak?
Take zakldane otazky u mna boli ze ci studuje alebo pracuje, ak pracuje v akej oblasti, odkial je, preco sa stahuje, ci planuje byt sam alebo s niekym, ci ma zvieratka, ci bude vyuzivat parking. A oni sa potom aj sami rozkecaju. Vzdy som in povedala do telefonu aj vsetko o byte a vybaveni a mojich podmienkach a tiez ze ako rieism najom, energie, rocne zuctovanie, zalohu atd.
My sme prenajímanie byt bez nábytku....boli sme aj ochotný aj dokúpiť....ale keď si kúpila najomkyna velkeho psa....tak sme vypovedali zmluvu...

@kristiii máš len jeden pohľad na vec. Realitka robí službu aj najomcovi. Napríklad cudzinci musia mať dohodnuté byvanie keď sem idú pracovať/študovať. Taktiež Slováci čo sa sťahujú z väčšej diaľky nemajú na to, aby chodili kvôli jednému bytu XY kilometrov hore dole na obhliadky a majiteľ si ich nevyberie. Potom sú tu takí, ktorí nedostanú príležitosť lebo dieťa, domáce zvieratko, fajčenie. Čiže preto sú nútení osloviť realitku a ona im hľadá byt.
@autorka Treba poriadne zvážiť kde a v akej kvalite máš byt prezentovaný. Novostavba s parkovacím miestom znesie províziu. Starší panelákový byt na sídlisku je na tom o niečo horšie. Skus si dať svoj byt na bazos. Na FB sú trollovia, ale skúsiť môžeš a uvidíš. Tam je skôr pravidlo, že čím lacnejšie (nevadí, že menšie) tým lepšie.