Aký je aktuálny dopyt po prenájmoch v Bratislave?
Ahojte, prosim ake mate teraz skusenosti s prenajimanim bytov ako prenajimatelia v BA? Realitka mi tvrdi, ze sa ozyvaju len ludia z UA alebo so psami, nikto tam nebol ani na obhliadke. Pricom 2r dozadu sa tam len na obhliadkach vystriedalo xy ludi. Tak neviem kde je problem, ci v realitke alebo dopyt po prenajmoch isiel dole. Byt je pekny, lokalita super, najomne primerane ked porovnam konkurencne ponuky v lokalite
@zuzanaete tak by to malo byt - že kto si objedná služby realitky by jej mal zato aj zaplatiť, ale žiaľ realita je taká že províziu realitke pýtajú od nájomcu a tým pádom sa mu nájom predraží a každý hľadá prenájom súkromne
@autorka… ako to máš dohodnuté s realitnou Ty? Platíš províziu ty alebo čakáš že to zaplatí nájomca? Lebo to veľa nájomcov odradi
@mila23 najomca plati. Takto som to videla aj xyz rokov dozadu ked ja som hladala podnajom, ze proviziu neplatil majitel byt (ten predsa podnajomnikovi zveruje vysoku hodnotu do uzivania) ale najomca, ktory bude byt uzivat
Ja si myslim, ze tsm bude problem. Ty si si poziadala agenturu o sluzby tak by si ju mala aj zaplatit. Nedava to zmysel, ze to plati najomca. Aj ked v BA je to bezne, vyzera, ze ludia sa uz konecne zobudzaju a odmietaju tento nezmysel platit. Skus bez agentury alebo uved, ze proviziu platis ty. To, ze davas do uzivania vysoku hodnotu si zohladni v depozite. Kludne aj dva najmy, ved ak byt bude v dobrom stave vratis.
tak ale ked mam zaplatit proviziu realitke vo vyske mesacneho najmu ---- je to dost vyrazne navysenie, nemyslis?
Kazdy ma na to iny nazor, beriem. Aj pri kupe bytu som platila proviziu ja ako kupujuci, ani vo sne mi nenapadlo handrkovat sa s realitkou, ze idem fifty fifty s predavajucim 😀 ale je pravda, ze ta provizia pri prenajme je vysoka.
Dakujem za vsetky rady a skusenosti, myslim, ze som v tejto diskusii nasla vela podnetov ☺️☺️☺️ este ak mozem jednu otazku (snad neni proti pravidlam MK) - prosim date mi sem tipy na portali alebo fb skupiny, ktore maju velky dosah? Dakujem
Podla mna ked kupujes byt je to uplne ine, Cena je zahrnuta v kupnej cene, agentura ti pomoze s papierovackami atd. Ja by som napr byt bez agentury nekupila, ale ked som este byvala v podnajmoch nikdy som si cez agenturu neprenajala. Boli aj situacie, ze som modernejsi byt v lopsej lokalite nezobrala kvoli tej provizii a vzala radsej starsi, ale neplatila som 500e za servis, kt. Som ja neobjednala. Mne ako najomcovi bolo jedno ci gauc ma 2r alebo 5. Byvam tam docasne a gauc nie je moj aj tak. Skus to bez tej agentury. Prajem vela stastia a normalnych najomnikov 🙂
@gemerka17 teda tej dedukcii vobec nerozumiem. Ak sa niekto nenecha otrtat tak je hned nizkoprijmovy spekulant :D.. ale sak rozumiet nemusim..ja to zas vnimam naopak, ked je dakdo komu mam platit spekulant uz na zaciatku a este ma chce osklbat aby som sluzbu, ktoru chcel, zaplatila ja tak by som od neho vramci buducnosti necakala nic cestne 🙂
@lenkakoc444 dakujem 🍀
Ľudia a keď prenajímate byt bez realitky kde si dáte vypracovať zmluvu? Nájdete si šablónu na internete alebo to zadáte právnikovi? Predsa len, človek kompletne legislatívu neovláda.
Zasadne si vsetko prenajimame sami bez realitky. My alebo novy najomca usetri 1 mesacny najom a ja viem kto tam ide byvat. Povedz velkost bytu, sumu, lokalitu, mozno najdeme zadrhel
Myslim, ze kazdym rokom su najomcovia v tomto samostatnejsi. Mnozstvo najomcov sa zvacsuje, sila internetu je stale silnejsia. Tak ako stale viacej ludi cestuje na vlastnu past, tak aj v mnohych inych veciach nepotrebujeme sprostredkovatela.
Mame najomnikov so psami, a mame romskych najomnikov a nemame sa na co stazovat. Ono je to vzdy loteria, zalezi, co je pre teba dolezite. Pre nas dlhodoby najom, tak sa snazime aj vyberat(i led clovek nikdy nevie)
Ja ti poviem, co mna odradilo. Ja som hladala pre dceru vysokoskolacku v BA byt na par mesiacov,..... vsetko inzeraty boli realitky a velmi ma nahnevalo, ze proviziu RK mam platit ja. Preco?? Ja som si ich sluzbu neobjednala. Myslim si, ze je to aj velmi neprofesionalne zo strany RK a tak som aj ten inzerat vnimala. A presne ako pises, vsetko okolo prenajmu si vyzaduje cas, energiu a ked ho nemas, objednas si niekoho, kto ti s tym pomoze, no a za tu objednanu sluzbu si treba aj zaplatit.
@namornicka zmluvu si bud das raz vypracovat pravnikovi (za co mu zaplatis)... alebo si teda ked tak "stiahnes z netu" (pozri si ich viacej a skompilujes nieco)... zalezi, ako si veris...
Hlavne taka realitka ti tiez kludne moze poskytnut zmluvu z netu... nikde nie je zaruka, ze oni to daju vypracovat pravnikovi...
na margo tych skupin na FB... aby sme tu nieco neporusili... daj si na FB vyhladat prenajom bratislava... vyhodi ti urcite zopar skupin... pozri tie, ktore maju najviac uzivatelov a do tych sa zaregistruj
@zic ano dakujem, dokonca som zistila, ze v nich stale som este od mojich “mladych” liet 😀
Podla mna je super prenajom Ukrajincom. Je statny program - mas prijem, ktory nemusis zdanovat.
Problém môže byť aj v tom, že ideš cez RK a ľudia nie sú ochotní platiť za niečo, čo si vedia nájsť sami a bez ďalších vstupných nákladov nájmu (treba sa spýtať sám seba-kto je moja cielovka? Ak solventný pár si záujmom o byt v Skyparku či Vydrici, provízia ho bolieť nebude. Ak štandardný zamestnanec alebo študent s brigádou, tak to už je veľká prekážka) . Ak nemáš čas a nechce sa ti to samej riešiť, tak obetuj tú províziu a zaplať ju ty.
A ja napríklad už neodporúčam vôbec FB skupiny. Za posledné roky sa to tam neskutočne zvrhlo, sú tam samí hejtujuci trollovia. My inzerujeme na bazos a nehnuteľnosti a aj tí ľudia čo sa nám ozvali, tak väčšina seriózni. Ale my máme už inzerát napísaný tak, že odfiltruje rôzne pofiderne typy.
A zmluvu si daj vypracovať jednoznačne advokátom pôsobiacim v nehnuteľnostiach.
Osobne by som tiež ako nájomník nebola ochotná platiť províziu realitke, ktorú si objednal prenajímateľ, aby si uľahčil robotu. Veď to je na hlavu 🙃. Hlavne v Bratislave, kde je tých podnajmov na výber.
@raffaella vsimla som si v niektorych fb skupinach, ze par podivinov tam komentuje inzeraty, admini to asi maju na haku. Proviziu obetovat nechcem popravde, ak RK nikoho nenajde tak si to skusim dat do ponuky sama. Hovorim vychadzala som z toho, co som zazila ja pred par rokmi a takto mam postavenu aj dohodu s RK.
@kristiii lenze realitka beha na ten byt s potencialnymi podnajomnikmi, na nich straca cas a naklady, nie na majitela bytu (toto bol moj pohlad, ale nehadam sa, pozerala som viacere inzeraty a v mnohych to je s proviziou platenou najomnikom, nie majitelom bytu).
No veď práve, realitka behá, ale behá miesto teba, ten nájomník sa tam musí dostaviť či už sa stretne s realitkou alebo s majiteľom osobne, zatiaľ čo ty si ten čas môžeš využiť po svojom. Čiže robí službu tebe, nie jemu. A potenciálny nájomník sa preto stretne radšej rovno s majiteľom a ušetrí.
@kristiii ok

@ravehami ja som vyslovene chcela, aby nájomca platil realitke (aj my sme platili mimochodom). Takto som odfiltrovala kopec špekulantov a keďže to bola novostavba a drahší byt bolo na mieste, aby tam nešla nízko príjmová skupina, čo sa bude sťažovať, neplatiť, ničiť veci a nebude sa vedieť správať.