Byt v Bratislave alebo mimo
Ahojte, prave s muzom riesime hypoteku. Sme 3ja so 4 mesacnym babatkom. A stojime pred rozhodnutim ci vziat hypo a v tej sume sa zmestime iba do nehnutelnosti dalej od BA alebo k tomu este pridat PSS na 20 rokov co nam hypo predrazi ale budeme byvat v meste a nejaky 2izbak by sa eventualne dal kupit.
Neviem sa rozhodnut pre ziadnu z moznosti. Vsade vidim pre aj proti. No planujem sa pocas rodicovskeho " vratit" do roboty, som szco a muz tiez tak aspon nejake 4-5h denne porobit a v tom case musi byt syn strazeny u svokry. Byva v BA. Aj pracujeme v BA. Detto aj buducnost - skolka, skola. No len neviem ci to stoji za to predrazenie hypoteky s PSS.
Tie ktore ste boli pred takymto rozhodnutim, ktoruoznost lutujete/nelutujete ze zte urobili?
Dakujem
@zuzka102 ja poznám rodiny, ktoré bývajú s jedným dieťaťom v 3izbovom cca 67m2 a kopu vecí majú u rodičov, pretože im to všetko nevojde do bytu.
Ja by som isla do toho 2 izbaka, ten v BA nestrati hodnotu a casom mozte ist do vacsieho. Ten cas a nervy stravene cestovanim nestoja za to. Aspon ja som to nedavala ani v case, ked som nemala deti…
Ak smiem poradit, popozerajte aj tie 3i, oproti 2i mas len o 10-20,max 30tisic vyssie. Pripadne ta Trnava ty by si sa zamestnala tam, manzel by mohol chodit vlakom, deti by ste tiez riesili tam skolka/skola. Trnava je na byvanie paradna ✌️
Mimo Ba pozerate byt? Tak to by som sla len do Trnavy, aj to len nieco blizko vlaku. Pripadne este Senec. Ale ak by som denne musela ja aj manzel dochadzat do BA, tak ostat v BA, nic insie nema zmysel.
@kvetinka75 tak to majú zrejme bud kopec zbytočnosti alebo blbo rozvrhnuty byt, teda úložné riešenia. Sú ľudia, ktorí dokážu zapratat blbostami aj 150 m2.
@zuzka102 rozvrhnutý majú dobre ale ťažko sa zariadi malý byt. V obývačke majú aj pracovňu. Takže každý kút je zaprataný. Plus tam ešte prádlo sušia v zime alebo žehlia. Dieťa má väčšinou najmenšiu izbu a tam ledva vojde postel, nejaká skriňa a stolík. Spálňa je ešte ako tak, ale keďže chodba je malá, tak tam majú len topánky, ktoré aktuálne nosia. Kuchyňa malá bez komory. Takže všetky spotrebiče, potraviny, musia mať natlačené v linke. A keď prídu dieťaťu kamaráti, tak do tej malej detskej ledva vojdu. Spálňa tam celá nevojde a jedna izba je prechodná. Tiež blbé riešenie na spálňu alebo izbu pre dieťa. Takže len obývačka a pracovňa. Takže v zime majú také sezonne veci ako stany, spacáky, a pod vybavenie u rodičov. V lete zase zimné oblečenie, lyže. Kto má veľkú chodbu, takéto veci môže dať napr. do vstavanej skrine na chodbu, im tam vojde malá skrinka na vetrovky a pár topánok.
@kvetinka75 v takomto prípade aj murovaná pivnica by bola užitočná (lyže, bicykle, stany, ...). My sme ako deti&teeneage bývali 4 os. v 3-i o 69 m2, a teda nepamätám si, že by sme sa nejako tlačili alebo veci mali ešte u niekoho iného. Podľa toho co píšeš, disp. riešenie maju blbé.. Mala chodba, prechodná izba..
@zuzka102 tú nemajú.
@zuzka102 my napríklad dosť aktívne žijeme. Ako deti my sme sa 5ti tiež netlačili v 70m2 byte. Ale teraz máme stany, výbavu na stanovanie, chodíme sa korčulovať, chodili sme sa lyžovať , turistika, splavy a tie veci musíš niekde uložiť. Ak niekto žije iba v meste, z práce , do práce, nejaké krúžky pre dieťa , ihrisko, tak sa to dá.
@kvetinka75 no ved na tieto veľké športové veci je naj pivnica (tú sme mali)
@zuzka102 my iba latkovú a tie bývali sem-tam vykradnuté, preto sme hľadali väčši byt 75 m2 aj s komorou, kde sme tie veci mohli napchať.
Nieee preboha my nemame tolko vela veci. My ani tento 1izbal nemame podla mna zapratany. Uplne v pohode si tu zijeme a aj by sme zili dalej.. len viem ze babo rastie a bude v buducnosti detsku izbu potrebovat. Su tam 2 velke nepriechodne izby. Takze uplne v poriadku. Neni to ako typicke 2izbaky ze jedna izba a druha izba je kuchyna s obyvackou. Kuchyna je uplne zvlast. Tie izby maju sukromie. Ozaj nemusime vymyslat nad neviem akou metrazou.
Ja by som to vzala v BA. Keby vám bol malý vždy sa dá predať a vymeniť,....hypotéka refinancovať, navýšiť keď budeš už pracovať...nateraz vám úplne stačí 2izb
My sme odišli do vlastného domu mimo BA, neľutujem. Dôvody: hypo už splatená, vobec sme nešetrili na dovolenkách a inych aktivitách, vlastná záhrada, deti behajú s rovesníkmi same po dedine od 1.ročníka ZŠ, v BA sme do 30.min….tých výhod by som nasla viacero, rozhodovala by som sa podľa financií, koľko mi zostane na zivot po zaplatení vsetkych účtov, koľko sa budem musieť uskromnit kvôli komfortu dochádzanie do prace,…
za mna jednoznacne v BA. zrataj si oresne co ti tu radia naklady cas. a co skolka jasle o dva tri roky? ja medzi domom v satelite a bytomv BA volim byt v BA a to som vyrastla v dedine v dome ;) fakt mat vsetko poruke ci ihriska ci sluzby ci klientov na nezaplatenie
Dnes som bola na návšteve u kamošky v Stupave a vždy keď tam idem, mam z toho dobrý pocit. Je to male mestečko, kde je všetko a ma to taky dedinský charakter a ako bonus blízko sú Karpaty, čiže žiadny výhľad na Slovnaft a pod., dostupnosť je super, je tu diaľnica a určite menšie zápchy ako z východnej strany BA, odkiaľ cestuje 3/4 Slovenska. Ja by som si na vašom mieste urobila pár výletov do potencionálnych oblastí na bývanie a co by mi najviac učarovalo, tam by som hľadala byt 🙂
@xsandrax V Stupave nie je su normalne potraviny, hlavna ulica je zasekana vkuse. Ides rano ako slimak. A pokial niekto byva na kraji, tak ma minimalne krasnu pol hodinku pesi k busu. Skolky plne, deti musia davat do BA IV. Ale inak pekne mesto, je odtial buduci svagor, byva tam uz aj sestra - ta chodi teraz rano do prace busom a akurat sa mi stazovala, ze hodinu to trva do centra BA, svokrovci rozmyslaju tam ist aj svokrovci, ale teda svokra by tam priamo mala pracu
@qetka akoze v stupave nie su potraviny?...ved tam je billa a 2 jednoty...nakupit sa tam da uplne v pohode...ja tam sice nebyvam, ale obcas zajdem..skola je tiez s TP v pohode, je to najvacsia skola na slovensku...skolok je tam tiez dost, je ale pravdou, ze deti vozia do marianky, zahorska nevezme a BA IV ich vezme len na zaklade poctu svojich deti s TP...stupava je skoro rovnako draha ako BA...pravdou je, ze tam byvaju v spicke brutalne zapchy...pokial mam info bus 216 by mal jazdit po sidlusku v stupave...mal zacat uz od septembra, ale bol problem s osadenim zastavok...
Stupava bola perfektná pred 10 rokmi keď sme my hľadali, teraz by som tam už nešla. niekedy je ešte drahšia než ba, vybavenosťou sa vôbec nedá porovnať s ba, nejde odtiaľ vlak... Devínska je kúsok a je vynikajúca, vlak do centra, Bory blízko, príroda na skok, len teda dobré lokality vramci devínskej sú drahé jak šľak.
@qetka potraviny tam sú určite, dokonca aj ázijské, pekarničky, zmrzlina reštiky... kamoskine deti chodia do škôlky a nikdy sa mi nesťažovala, že by tam bol problém s umiestnením, možno pre tých, ktorí nemajú TP. Byty tam sú väčšinou v meste, čiže ďaleko to môžu mať ľudia, čo bývajú za Stupavou v tej novšej štvrti.
Záleží kto čo hľadá, mne rozhodne natlačený panelák na paneláku a hrkot električky pod oknami neučarovali. V BA tiež nie je všetko pod nosom, musíš cestovať, akurát si povieš, že to je v BA a pritom 15km od teba
@erikavesela vravim normalne potraviny. Predrazena Billa, pred ktorou sa casto neda zaparkovat…jednota, teraz po novom v novych bytovkach aj Kraj.
Ten bus by bol vyborny, tak snad sa podari.
Este opravit Hlavnu ulicu konecne by bolo skvele 🙂

My sme išli do Trnavy - ranné dochádzanie - manžel denne chodí do práce do BA. V rámci BA hodina, teraz cestuje z TT do BA 25 minut rýchlik(samozrejme, ak niekto ešte hodinu cestuje zo stanice do kanclu, tak čas asi neušetrí