icon

Chceli by ste žiť v Bratislave?

19. aug 2022

Ahojte, mam znamu, co zije v BA a nevie si vynachváliť toto velke mesto a povedala, ze BA ponuka siroke moznosti na realizaciu ci uz v praci, pre deti vela parkov, vela obchodnych centier, vela kultúrnych vymozenosti.Uprimne? Tiez ma to tam láka? Zili by ste v BA, aj ked je to drahe mesto.

vroni
22. aug 2022

@napetra, ale bratislavská slovenčina ma svoju špecifickú melódiu. A je pomerne tvrdá, nezmakcuje a keď niekto afektovane preháňa, tak naozaj trhá uši (aj keď sa priznám, že keď počujem to liptacke nunkanie a zmakcovanie kukurice, krúti mi z toho usi podstatne viac.) Zaujímavé je, že spústa Bratislavčanov ci Vychodniarov (toto majú spoločné 🤣) sa snažia hovoriť spisovne (s väčším ci mensim úspechom), stredoslovaci hovoria suverénne ako im huba narástla (tj. tiež nárečím) a ešte čakajú, že ich za to budú obdivovať....

napetra
22. aug 2022

@kris_tin257 Presne ako píšeš. Ja fakt nepočujem v mojom okolí žiadny bratislavský prízvuk. Už som sa aj pýtala príbuzných, ktorí žijú mimo BA, či počujú v našej reči a v reči našich detí nejaký bratislavský prízvuk a potvrdili, že nie.

napetra
22. aug 2022

@vroni Áno s tým nezmakcovanim máš pravdu. To je fakt.

jana_eyre_2
22. aug 2022

@napetra
@kris_tin257 moja mama pochádzala z Bratislavy a celá jej strana rodiny boli rodeni prespurcania, čiže mix nemcov a maďarov.. mali skôr prízvuk nemčiny, čo už počuť len u starých bratislavčanov.. (vždy si spomeniem na babku keď počujem rozprávať starých ľudí v meste) otec bol z bytce.. my ako deti sme vždy hovorili mäkko, síce nie ako rodina zo stredného Slovenska, ale určite nie narecim aký si predstavuje
@sisaka.. lebo je rozdiel prízvuk a nárečie.. tak isto nemeckým prizvukom rozprával môj svokor a rozpráva moja svokra - pochadzaju z okolia Pezinka a bernolakova.. naozaj tvrde narecie pochádza skôr z Trnavy, zvláštne že trnavcanom to málokto vyčíta tak ako bratislavčanom.. (alebo som to nezachytila)

Inak mala som strašne veľa spolužiačiek zo zahoria, tie sa tiež nikdy nehanbili hovoriť svojim nárečím a mne sa to páčilo.. tak isto poznám veľa východniarov čo stále zatahuju aj keď tu žijú dlhé roky . nikto im to nevyčíta tak ako sa vyčíta bratislavčanom, príde mi to záhadné.. ja si zase myslím že rôznorodosť v nareciach je zaujímavá, mám rada aj prespurcinu, sami sme používali veľa narecovych slov.. nemám pocit že to má čo dočinenia so vzdelaním, je to proste zvyk a mne je ľúto keď rodeni Bratislavčania už nepoznaju zufanka, prezle a podobne..

omama40
22. aug 2022

@bambulka814 no neviem,bezne sestry vo vsetkych ambulanciach kam chodim sa od roboty nejdu pretrhnut,aby nemohli dvihat telefony a dalsie tieto ukony vykonavat

gab1sol
22. aug 2022

@jana_eyre_2 to som išla napísať - tvrdosť sa vyčíta Bratislavčanom, ale čo poznám ľudí z Trnavy a okolia, tak tí hovoria tvrdo, to Bratislavčania proti ním sú nič. A súhlasím aj s tým, že tie nárečia, prízvuky sú pekné. Najmä, ak to k tomu človeku patrí… A je úplne prirodzené, ak ľudia z východu nepočujú svoj prízvuk, lebo je im prirodzený, tak ľudia zo západu nepočujú ten svoj. Mne ako človeku zo stredného Slovenska (na severe) je bližšie ten západný tón, pretože som mala od Bratislavy rodinu a na východe nikoho. Takže s vychodňarským zaťahovaním som sa stretla až na VŠ.

maciatkolulu
22. aug 2022

@moncici7 prosím ta, čo je jungle night? To ma fakt zaujalo. Nemáš to s niečom popletené? 🤣🤣🤣

raffaella
22. aug 2022

@jana_eyre_2 aj moj svokor je stary Presporak este, byval na Dunajskej ako aj Julo Satinsky a doma hovorili trojjazycne - slovensky, madarsky a nemecky, presne ako pises 😉

jana_eyre_2
22. aug 2022

@raffaella presne aj moja mama a stari rodičia tak 🙂 keď babka nechcela aby sme my deti rozumeli o čom sa bavia, tak začali po nemecky 😅 mama zase bývala na zizkovej a v okolí, častejšie sa sťahovali v rámci ba.. inak pochválim ešte že socha zeny na vojenskom pomníku čo je pri Hviezdoslavovom námestí - predlohou bola moja babka a je potom ešte na jednom obraze.. spomína sa aj v jednej knihe o BA.. 🙂

moncici7
22. aug 2022

@maciatkolulu nie , je to vsade vo svete a je to vacsinou v piatok. Celu noc je otvorene a velke zlavy zazila som to raz v Taliansku ani som nevedela ze to ma byt a pozeram obchody zatvaraju 4-5 a otvaraju o 6 az do rana.

moncici7
22. aug 2022

@maciatkolulu v Parndorfe to volaju asi inak 😂🤣

jana_eyre_2
22. aug 2022

@moncici7 to sa volá black friday.. jungle night nepozná ani Google..

moncici7
22. aug 2022

@jana_eyre_2 presne si pamatam 2015 som bola na Expo v Bergame takze som to tam zazila a citat viem aj pi anglicky 😍

moncici7
22. aug 2022

@jana_eyre_2 nie vsade to tak maju , ma to rozne nazvy v roznych krajinach len ma to ten isty princip

moncici7
22. aug 2022

@jana_eyre_2 do googlu si das jungle night a vyjdu ti rozne vypredaje takze asi to tak bude 😉

raffaella
22. aug 2022

@jana_eyre_2 jeeeej, to fakt? To je mile 🙂 svokrov otec bol zase Batov pravnik, aj nejaku dobu zili v Batovanoch kym zial nehavaroval pri sluz. povinnostiach na lietadle a postavili mu tam pomnik.
Bratislava ma mnozstvo takychto zaujimavosti 🙂

zarrinka
Autor odpoveď zmazal
napetra
22. aug 2022

@raffaella @jana_eyre_2 Moji starí rodičia z otcovej strany bývali v centre na Prepoštskej. Ako maličké deti sme k nim chodili na orechové, makové záviny. No a oni sa medzi sebou rozprávali po maďarsky, keď chceli aby sme nerozumeli o čom hovoria. Slovenčina, nemčina a maďarčina bola bežná a nemyslím si, že by niekto mal s tým problém. To muselo byť krásne žiť v Bratislave.

maciatkolulu
22. aug 2022

@moncici7 prosiiiim, nestrapnuj sa viac a viac🤣🤣🤣🤣.....

raffaella
22. aug 2022

@napetra veru, môj svokor to tiež často spomína 😉 to tieto starobratislavské rodiny tak zvykli.

zuzkat1
22. aug 2022

@jana_eyre_2 asi mame iny google🤣

moncici7
22. aug 2022

@maciatkolulu 😂❤️😂

moncici7
22. aug 2022

@maciatkolulu zase dovod vazit si kde som a s kym som , toto by som nedala tam s vami 🍀🙏🏼

moncici7
22. aug 2022

@zuzkat1 hej tvoj funguje len po Vieden😂

maciatkolulu
22. aug 2022

@moncici7 nezdá sa ti, že je nejako veľa "tam s vami"? Ja naozaj nerozumiem ako dokáže jedna žena, teda asi žena, toto predvádzať.... To je naozaj už cez čiaru. Píšeš blbosť za blbostou, a ešte sa na tom smeješ.... Ach jaj. To je už desive

moncici7
22. aug 2022

@maciatkolulu ja vlastne zacinam mat tu Bratislavu rada len tam nesmiem stretnut teba

maciatkolulu
22. aug 2022

@moncici7 🤣🤣🤣🤣🤣a ideš a ideš... Strapnujes sa a strapnujes, ty to fakt nevidíš?

yoxinka
22. aug 2022

@maciatkolulu
Vieš čo je na takých ľudí najúčinejšie? Ignorácia.

moncici7
22. aug 2022

@maciatkolulu chod nakrmit labute, pusti si peknu hudbu daj si chutny obed a maj krasny zivot ❤️

napetra
22. aug 2022

@maciatkolulu Najlepšie bude, ak na ňu nebudeš reagovať. Jej zbytočne vysvetľujes, nepočúva a ani nechce nič počuť. Nemá vôbec sebareflexiu a zdá sa, že je na seba ešte aj hrdá. V určitom zmysle je to aj šťastie, lebo keby si to uvedomovala, tak by sa určite hanbila a ťažko to znášala.