icon

Cievkovanie pri cisárskom reze na Antolskej

9. apr 2025

Ahojte. Prosím vás, na antolskej v BA keď robia cisársky rez, tak oni Vás cievkuju ešte pred spinalnou alebo celkovou anestezou, teda "zaživa" ? Či vám zavedú katéter až po zavedení spinalu?

danniiee8
9. apr 2025

Ahoj, teda nezodpoviem tvoju otázku prepáč ale predpokladám že máš z cievkovania strach preto sa pýtaš? Ak áno alebo máš akékoľvek iné pochybnosti voči tomu tak nemusíš, je to par sekundova záležitosť, úplne nič oproti tomu čo nasleduje potom 🙂 trvá to par sekúnd (u mladých žien to byva na prvu šupu za mozno 5 sekund - plus nejaka minutka dezinfekcia, vybalovanie pomocok a tie ostatne ukony), väčšinou sa používajú najmenšie možné priemery katetru takže je to ok a robia to PA a lokálne sa to umrtvi (na špičku katetru sa dá trocha mesokain gélu, takže to aj kĺže) a je to ok. Vyberanie je ešte jednoduchšie, trvá sekundu-dve a iba zacítiš jemne štipkanie 🙂 ale niekde sa robí ešte na izbe na posteli na chrbáte s nohami od seba - aby sa zbytočne nezdržiavalo na sále

krasneleto
9. apr 2025

ked som pred 10 rokmi rodila , sice inde, cievkovali pred spinalom... dnes uz - podla mojich otazok na pani primarku sa cievkuje na sale...

andaluzia12
9. apr 2025

Rodila som inde, anestéza celková, ale údajne to nemôžu robiť až po… takže pri vedomí … a potom ma ešte 2x keď som ležala na jiske, lebo sa mi nedalo vycikat… až po 22 hodinách som vstala a prešla si na wc

kiki68
9. apr 2025

@andaluzia12 mne to robili pro inej gyn op 2x uz v narkoze na sale. Len som sa s tym prebrala.

guudy
9. apr 2025

@andaluzia12 pri cisarskom s celkovou narkozou sa nemozu zdrzovat cievkovanim. Dieta musi byt vonku do par minut, aby nanho nemala nebezpecne ucinky tvoja anesteza.

dennkka
9. apr 2025

robili mi 2x pred narkózou, vôbec som to ani nezbadala, ani zavedenie ani vyberanie, nemaj žiadne obavy

petradobsova
9. apr 2025

Ja mám 2 cisárske a vždy to robili predtým mimo sale. Bez narkoze.Raz mi to nejak zle dali a stale ma nútilo tlačiť moc a vytekalo to pomimo museli ešte raz. Druhý krát čo robili tak v pohode. Síce nepríjemné ale v Tom strese sa dalo.

basulaak
9. apr 2025

Pred 4 rokmi som rodila akutnym cisarom na antolskej, ano pred odchodom na salu mi dali na nohy tie obvazy a pancuchy a zaviedli mi cievku ako ty pises “zaziva”. Ale som tu, prezila som to.

lsz
9. apr 2025

Ja som rodila 2023 akútny cisársky a cievku mi dávala doktorka rovno na operačnej chvíľu predtým, ako ma uspali. Nebola som na to pripravena, bolelo to (ja som ale takej citlivejšej povahy:D) .. Keď to vyberali v sprche, iba to zaštípalo, netrvalo dlho. Dá sa to vydržať. 🙂

katrin21
9. apr 2025

Nemylte si cievkovanie a kateter... cievkovanie ani neviem,ze bolo, to sa mi iba nedalo vycikat , cievkou vyprazdnia mechur ( do misy ,tu daju pod teba).
Kateter je ine, to sa zavadza a cely cas je to v tele a moc sa zbiera do vaku a ten sa meni... a teda to bol iny zazitok, sice sekunda ale zvrieskla som riadne...asi nesikovna sestra v sobotu pred polnocou, som ju vychytala..
Vyberanie az 12- 24h po,ked uz clovek citi nohy,moze vstat a zdvihnut hlavu po spinale..12h by sa nemalo , ani na vysku vankusa..na pitie si pytaj cievku z infuzie do flase...lebo.bolesti hlavy nechces,co tam sekunda cievnovania ci katetru,ked trvaju cele dni...cize skor na toto dbaj, 12h nesadat, nezdvihat hlavu, len lezat.

mijunik
9. apr 2025

Ahoj, mne pred 13 rokmi zavádzali pred spinálom, vôbec to nebolo nepríjemné, cítila som len, že “tam niečo robia”. A vyberanie bolo tiež úplne bezbolestné. U mužov je to vraj úplne o inom a môže ich cievkovať len lekár, ale my ženy to v tomto máme oveľa jednoduchšie a cievkoveť nás môžu aj sestričky.

jankafark
9. apr 2025

Podľa mňa keď poprosila sestričku aby ťa cievkovali na sále tak ti vyhoveju. Mňa pri prvom pôrode na izbe bol to horor a pri druhej som poprosila sestričku aby na sále a nebol problém. Stačí podľa mňa povedať 🙂

guudy
9. apr 2025

@jankafark len ak bude mat spinal. Pri celkovej moze prosit kolko chce, daju jej pred narkozou.

danniiee8
9. apr 2025

@katrin21 prepáč ale mýliš si to ty. Cievkovanie je výkon, pri ktorom sa zavádza kateter.
- cievka cievkou cievkovanie je laicky výraz, odborný výraz je kateter (močový kateter) - nie je tam teda žiaden rozdiel, ani v postupe ani v ničom inom.
Zrejme si mýliš jednorazové zavedenie močového katetra (na nevyhnutný čas- napr odber sterilného moču alebo počas op vykonu) a permanentne -PMK (na dlhšiu dobu- niekolko viac hodín, pripadne dni).. kateter nie je vôbec iný zážitok ako cievka, možno iba použili viac-menej mesocainu alebo si bola viac-menej uvoľnená, resp použili inú veľkosť MK a preto rozdiel v pocite 🙂

13riska13
9. apr 2025

Rodila som tam 2krat naposledy 2 roky spat a zavadzali mi cievku pred spinalnou anestezou dalo sa to prezit a to mam realne velmi nizky prah bolesti a nie vsetko zvladam

13riska13
Autor odpoveď zmazal
majlo1234
10. apr 2025

Rodila som dva kraz cisarskym, prvy 2021, oba v bratislave, sice nie na antolskej ale na kramaroch a v ruzinove a ani raz necievkovali pred spinalom. Pichli spinal a zacievkovali az potom. Ved mne to ani hlava nebere, preco by to mali robit “zaziva” ked ta o minutu na to idu umrtvovat

maryetta
10. apr 2025

Ja sice inac-po klasickom porode. Takze cievkovali ma 3x a iba raz to bolo ze "neprijemne". Ale nie bolestive. A veru aj potom to este par dni "stipalo". Ale 2x ze som fakt nevedela ze ma cievkuje.
Pri prvom co som mala sekciu som mala teda kateger a to som uz nevnimala. To davali na sale.
Vyber som uz bola pri vedomi a uplne pohoda.

autor
10. apr 2025

@majlo1234 hej, ani mne. O to horšie ze mne majú vyberať steh co mam v krčku zo serklaze a keď cievkuju pred spinalom tak nemam šancu ich prosiť aby to vybrali za umrtvenia. Hlavne o to mi ide, lebo to boli.

leni1405
11. apr 2025

Mne robili pred sekciou. Ale v tej chvíli vám je to..verte jedno. Teda ak sa jedná o akútnu sekciu. Ja som bola v tej chvíli šťastná ze po hodinách trápenia idem na sálu. Ciekovkovanie som ani necítila poriadne.