icon

Internát Mlyny

2. aug 2022

Dcéra dostala izbu na Štúraku. Píšu, že o jeden záchod a kúpeľňu sa delí 10 ľudí. 21. storočie a takéto podmienky? Aké máte skúsenosti?. Ďakujem

hefo
2. aug 2022

Ani neviem, čo na to povedať... koho rozhodí toto, neviem, ako bude zvládať iné veci v živote... kopec kamarátov bývalo na Šturáku (ja a spolužiaci na Mladosti), a toto im teda vôbec nevadilo (možno až na tie ploštice, ale tie sa vyskytli len v pár izbách). Na študentský život sa človeku dobre spomína, ak ho teda, ako niektoré medičky, nestrávil v kuse v knihách...

nairia
2. aug 2022

mna prekvapuje, ze v 21.storoci, s tolkymi dostupnymi informaciami niekoho pohorsuje, ako funguju intraky. dcere mozte zaplatit aj podnajom, v BA je ich neurekom a moze mat vlastnu wc misu, vanu aj sprchovy kut, plne vybavenu kuchynku iba pre seba.
btw- dezinsekcia a dezinfekcia sa robi pravidelne nie kvoli tomu, zeby intraky boli humus. byvaju v nich ludia a ti vedia byt riadne prasce. dokonca chodi aj hygienicka kontrola pravidelne. ano, na dospelych vysokoskolakov, chodi kontrola hygienicka. to je prekvapko, co?

mimi15
2. aug 2022

Môžeš ísť na Atriaky na jednom poschodí tri záchody a tuším 2 sprchy pre poschodie ak ti je zle na Šturaku 😀
Buď sa vžiješ s podmienkami na intraku alebo privat zohnať privat

mimi15
2. aug 2022

Teda dcéra

autor
2. aug 2022

@yoxinka nie, na internáte som nikdy nebývala, na SŠ aj VŠ som chodila v rodnom meste. Ja samozrejme chápem, že internát nie je hotel. Len som nečakala, že v súčasnosti je to, ako tu niekto písal, rovnaké ako v 89. roku. Ja verím, že sa dcéra nejako prispôsobí novému bývaniu. Ide študovať to, čo ju baví a snáď si nájde nejakú spriaznenú dušu, keďže ona je dosť introvertná.

yoxinka
2. aug 2022

Tak ja som VŠ končila v 2009 a ja som bývala v zrekonštruovanom bloku B, takže minimálne toto nie je ako v 1989. Keď som pred nejakým rokom bola v Mlynskej, ďalšie veci sa rekonštruovali. Átriaky boli tiež minimálne dve úplne rekonštruovaná, na ďalších sa pracovalo a keď som odišla, čiže po 2009, spravila sa kompleto nová jedáleň. Musíš si uvedomiť, že na Mlynoch býva 7000 študentov, to je také malé mestečko. Je to obrovské a vyžaduje to obrovské investície. Ja som mala kamošov v tých najhorších átriových blokoch, kde svetlo nebolo na chodbách, WC bez kľučky a keď som sa ich pýtala, či by šli inde, že nikdy. Je to fakt veľmi veľmi veľmi o tom, s kým v tej izbe si!

tyrkysova_kobyla
2. aug 2022

Ano, zial, Sturak je este povodny, ale uz su rozpracovane plany na prerabku, ktora by sa mala coskoro realizovat. Take Manzelaky a cast Atriakov je uz pekne prerobena, vyzera to super, zial toto si este pocka. Mozno sa dcere podari casom vymenit si izbu s niekym, kto byva na Manzelakoch a bude v krajsom prostredi a vo vacsom sukromi. Ale v kazdom pripade, za mna boli roky na intraku uplne uzasna etapa zivota 😃

miriam11
Odpoveď bola odstránená
misinka26
2. aug 2022

Intrák je úplne tá najlepšia príprava na život, bola som tam 4 roky a prežila som, vyštudovala a som tu... Mám už svoje dieťa a určite, ak to bude možné pôjde na internát nech vyskúša život 🙂 🙂 Skôr ma udivuje, že 19 ročnej babe zisťuje infošky o intráku mama, to si ja neviem predstaviť pred 15 rokmi. Dostala som lístok na vlak, 400 Sk a šla som do sveta 😀

yoxinka
2. aug 2022

@misinka26
Ja tak v 15 rokoch. A prišla som do mesta a zistila, že intrák nemám, lebo nieči bolo zle a 15ročná sopľaňa v cudzom meste som si sama vybavovala 😂😂😂. Na Mlyny tiež, keď som prišla, tak šok. Spolužiačky z nezrekonštruovaných blokov normálne normálne nabehli do drogérky, kúpili čistiace, savo a si tie izby vyumývali, jedna kočka to tuším aj maľovala. Intrák dá človeku veľa, človek je odkázaný sám na seba, nemá mamku za riťou.

misinka26
2. aug 2022

@yoxinka no my sme sa prvý deň sprchovali v šlapkách 😂 potom sme nakúpili savo, všetko vydezinfikovali a tiež maľovanie každý rok 🙂 a okná v zime sme utierkami a obväzmy tesnili... to bol život... a že dvere na sprche hahaha, jedna strážila kým sa ostatné okúpu lebo chalani číhali... boli to moje úpne najlepšie roky... paštika s tyčinkami, wifonky a cestoviny... hneď by som sa tam vrátila... a mama tá ani nevedela kde bývam, veď načo už som bola dospelá 🙂

autor
2. aug 2022

@misinka26 tak niekto sa pýta na internát, niekto na to, či má obuť decku gumáky do škôlky, keď prší.

liusa82
2. aug 2022

No teda klobúk dole pred tými čo sú na intráku.Ja ked som chodila do Ba na vš radšej som išla do podnajmu hned..Intrák som ani neriešila .Toto by som nedala s nervami.Našťastie na priváte boli fajn ludia boli sme tam 3 baby na 3 izbák a svatý pokoj.Navyše oni chodili na všvu tak častokrát dlho boli v ateliéroch a tak som bola na byte často aj do noci sama

vero96
2. aug 2022

@misinka26 ja už mám dávno viac ako 19, ale je kopa vecí, kt. riešim s maminou. To, že mam starostlivých rodičov nevidím ako problém, keď som chodila na VŠ neterov anatomicky atlas hľadala aj babina nie len mamina a ja... skôr by ma mrzelo, keby som mala rodičov, kt. by mi dali "len" peniaze a ahoj choď do sveta 😉

mimka1402
2. aug 2022

Úprimne tento rok je šťastie ak niekto dostal ubytovanie na intraku. Takže je super, že nemusíš jej teraz hľadať izbu a platiť 200€ Bohužiaľ niekde sa musí ubrať. Nie je to ideálne, lepšie sú na tom Družba, tam je to lepšie lebo máš wc aj kupelnu na 5 ľudí na bunke. Ale ak je zdravá mladá baba, tak to zvládne ľavou zadnou. 😉

misinka26
2. aug 2022

...to je snáď dosť veľký rozdiel, tvoja dcéra už je dospelá, tak ju nechaj nech sa učí "lietať"... Toto si má zisťovať sama... my sme traja súrodenci a ani jednému z nás rodičia neriešili intráky, každý ako som už písala dostal lístok na vlak/autobus, nejaké drobné a toť všetko... ja v 20 som už precestovala sama skoro celú EU, segra s bratom detto, mamka nás nedržala za ručičku...

autor
2. aug 2022

@misinka26 tak ty si svetobežník, ale každý človek je iný. A dcéra ma neprosila, aby som jej hľadala informácie. Zaujímalo to mňa samú.

autor
2. aug 2022

@vero96 👍

misinka26
2. aug 2022

@vero96 Moji rodičia sú úžasný milujúci ľudia, ktorí by mi dali všetko na svete ale chápu, že raz keď je človek dospelý musí sa postarať sám o seba. Ja tým, že mi dopriali voľnosť som sa nebála cestovať sama, vždy všetko som si sama vybavila, zariadila, našla prácu, bývanie, a to ďaleko od domova a nebála som sa ničoho. Takže ťa nemá čo mrzieť, mňa to posunulo k samostatnosti a v živote pripravilo na také skúšky, ktoré by málokto zvládol... Ale áno niekto je viac samostatný a niekto sa musí dlhšie držať maminej sukne...

misinka26
2. aug 2022

...chápem, že sa o ňu bojíš, sama mám už dieťa ale neboj ona to zvládne tu v BA sa rýchlo zorientuje, nájde nových kamošov, zažije veľa zábavy, a ak ide študovať čo ju baví o to lepšie... ja som tu nakoniec aj ostala, aj keď ďaleko od rodiny ale neľutujem 🙂 Držím dcére palce aby si rýchlo zvykla a tebe aby tiež aby si sa nebála 🙂

thoughtfulweirdo
2. aug 2022

Bývala som v atriovych domkoch, Sturak je oproti tomu luxus 😁 sociálne zariadenia spoločné pre celú chodbu, rozdelenie muži/ženy nikto nedodržiaval. Na izbe skrine bez dvierok a okná také, že keď zafukalo, otvorili sa 🤭 nehľadiac na to, čo všetko sa v tých sprchách a toaletách hocikedy našlo 🤮 teraz by ma tam už nikto neudržal, ale vtedy sme si rýchlo zvykli a vlastne to bola často aj veľká sranda 😁 neboj, dcéra si na menšie pohodlie pravdepodobne rýchlo zvykne, hlavne ak natrafí na dobrú partiu. No a ak nie, tak ponúk na zdieľaný podnájom sa dá nájsť v Bratislave dosť, akurát cena je potom iná.

vero96
2. aug 2022

@misinka26 😀 jaj, takže keď mi kamoška poradí to je okej. ale ked sa nedajbože poradím s mamou tak už sa držím jej sukne. Diki za názor, pobavil ma dosť kvalitne 😀

autor
2. aug 2022

@misinka26 ďakujem za povzbudenie 🙂

joannita
2. aug 2022

Baby, stale to na sturaku funguje tak, ze vzdy ked vypne elektrina, vsetci vyjdu na balkony a zacnu neznesitelne nahlas piskat? 😂
Pamatam ze ked som to prvy x zazila, bola som v strasnom soku, rachot neskutocny to bol 😂

veronikanikaika
3. aug 2022

Naj internat je Mlada garda!!!! 🤗

tyrkysova_kobyla
3. aug 2022

@joannita tak to som teda nezazila 😀

lenqua_12325
3. aug 2022

Záchody sú to najmenej čo v Mlynskej zažije 😀 😀 😀 a to som bývala na Atriakoch ... jedno z najkrajších období v živote.

evkamotka
6. aug 2022

Co sa tyka varenia, myslim, ze dcera nebude mat az taky zaujem. Su tam totiz dve jedalne a upozornim na dve veci: vyborne varia a stoji to zlomok beznej ceny (+velky vyber). Stravovanie je naozaj vyborne podchytene. Nie len obedy, mali aj srandy okolo (erstve robene salaty v teglikoch, pecivka...).
Blizko ma potraviny, ak by jej nevyhovovalo co je v jedalnach(ranajky a vecere si vie vzdy kupit cerstve), ale ak je to bezne slovenske dievca, určite si vyberie (narazam na varene obedy a vecere)

Wc a sprchy: je to tam stare a skarede, no na vs ma kazdy inak vyucko a nestreta sa 10 ľudí rano naraz. Aj samotne izby su stare a skarede. Baby si to zvykli aspon olepit plagatmi, behune a pod.

evkamotka
6. aug 2022

Zase ja mam manzela, ktory cele mgr aj phd prezil na tychto intrakoch a musim naozaj pochvalit, ze ho to velmi zocelilo, co sa tyka fajnovosti :D

knieza_pribina
6. aug 2022

Na Šturáku som bývala v rokoch 2008-2014 a bolo to najlepšie, čo sa mi mohlo stať. Predtým doma all inclusive, mamka stále za zadkom a keď nie ona, tak stará mama, vo veľkej izbe sama, pohodlie, no rozmaznané decko proste. Keď som sa nasťahovala, tak samozrejme, že to bol trochu šok, ale po krátkom čase som si zvykla aj na spoločnú spchu s ďalšími 9 babami - tiež sme sa najskôr zamykali, po pár mesiacoch som zo sprchy vykecávala s kamoškami, kým som si umývala vlasy. Spoločné varenie v kuchynke malo tiež svoje čaro, tlačenka v buse 39, učenie sa s kamoškami v študovni, stresy na chodbe pred skúškou, spievanie pod balkónmi, obed vo Venze za pár eur, posedenie v Kotolni, super fitko so saunou v rámci intráku... najlepšie časy, nech si to dcéra užije 🙂
BTW, mne naši celý život vraveli, že "musím ísť na intrák" (ad rozmaznanie a pohodlnosť) a mali pravdu, oni sami sú študentská láska z internátu a majú len tie naj spomienky 🙂