Kde kúpim investičný byt v Bratislave?
1izbový.
ake su rozdiely panelák vs novostavba, aké su ceny a ktoré lokality su vhodné na prenájom..Ďakujem za radu.
a ešte kolko sa platí bytovému správcovi za teplo, výtah atd..
Napr. https://www.nehnutelnosti.sk/detail/JuPBk_UAql6... naklady odhadujem na cca 150 eur, prenajmes tak za 700 eur.
@anjelok super, dakujem.
určite kúp novostavbu. To je najlepšia investícia, keď to chceš investične. Taký 1izbak je dobrá klasika. Budeš tam mať jedného max. dvoch a najmenej starostí. Žiadnu rodinu s deťmi a pod.
@sasa1310 dakujem pekne
Ked prenajmes studentom, nikdy nevies, ze ako ten byt bude potom vyzerat. Velmi vela ludi co poznam uz studentom prenajimat nic nechce z dovodu totalneho vybyvania bytu a spiny ,co po sebe nechali. Kamaratke znicil kolega, co u nich pracoval brigadne a bol student novy 1-izbovy byt a to bol clovek, s ktorym bola skoro denne v kontakte a povazovala ho za seriozneho chalana. Preto mu to aj prenajala. Po roku vyhadzovala komplet vsetko, lebo tam nebolo vlastne pouzitelne nic, od kupelne cez kuchynu az po gauc a postel.
Ak by boli financie, co na novostavbu viac ako 1-izbovy nevyjde, tak by som pozerala 2-izbove, to prenajmes lepsie, lebo ich nie je az take mnozstvo v ponuke.
@muchotrafka298 ano je to pravda a vždy riziko.
Paneláky majú teraz poväčšinou okolo 50r, takže ak je investičný horizont dlhší, nejakých 20+ rokov, tak už sa za ten čas zhodnotia pravdepodobne menej ako novostavby. Sú tam väčšinou aj vyššie poplatky lebo už treba splácať generálne rekonštrukcie a pod. A tiež je problém s parkovaním. Ak chces len na krátku dobu napr do 10r tak kľudne aj panelák, ak na dlhšie tak by som radšej pozerala novostavby alebo do 10-15r staré domy a aby bolo k bytu aj parkovacie miesto. Lokalita - najlepšie sa prenajíma Ružinov, Petržalka, Karlovka, Kramáre, alebo čokoľvek čo nie je príliš ďaleko od centra. Nebrala by som Vrakuňu, Podunajské Biskupice, Záhorskú, Devínsku, Trnavku , okolie Zlatých Pieskov, koniec Rače, Jarovce a pod. Poplatky sa líšia od domu k domu, to je veľmi individuálne. Pri parkovaní pozor na podiel na pozemku na príjazdovej ploche - za tieto plochy je veľmi vysoká miestna daň a keď je napr dlhá prístupová cesta už vo vašom podielovom vlastníctve a rozpočítava sa na málo bytov tak ti môže vyjsť aj poriadne cez 500€ ročne daň.
Určite novostavbu, má to lepšiu perspektívu a aj keď budeš chcieť predať, ľahko predáš. Parkovacie miesto je už nevyhnutnosť, kvôli parkovacej politike v BA. Ak by aj tvoj nájomník parkovanie nechcel (nie každý požíva auto keď ma v meste všetko dostupné MHD), ten parking prenajmes aj osobitne inému človeku. Keď ti ostanú peniaze, dokúp aj viac garáži alebo parkovacích miest, to pri novostavbe prenajmes. Zariadenie môžeš kúpiť aj na bazosi, bola som prekvapená, aké nové a zachovalé veci tam ľudia predávajú. Aspoň ti nebude až tak ľúto keď sa niečo opotrebuje.
Určite novostavbu, má to lepšiu perspektívu a aj keď budeš chcieť predať, ľahko predáš. Parkovacie miesto je už nevyhnutnosť, kvôli parkovacej politike v BA. Ak by aj tvoj nájomník parkovanie nechcel (nie každý požíva auto keď ma v meste všetko dostupné MHD), ten parking prenajmes aj osobitne inému človeku. Keď ti ostanú peniaze, dokúp aj viac garáži alebo parkovacích miest, to pri novostavbe prenajmes. Zariadenie môžeš kúpiť aj na bazosi, bola som prekvapená, aké nové a zachovalé veci tam ľudia predávajú. Aspoň ti nebude až tak ľúto keď sa niečo opotrebuje.
@namornicka dakujem pekne.
Paneláky majú teraz poväčšinou okolo 50r, takže ak je investičný horizont dlhší, nejakých 20+ rokov, tak už sa za ten čas zhodnotia pravdepodobne menej ako novostavby. Sú tam väčšinou aj vyššie poplatky lebo už treba splácať generálne rekonštrukcie a pod. A tiež je problém s parkovaním. Ak chces len na krátku dobu napr do 10r tak kľudne aj panelák, ak na dlhšie tak by som radšej pozerala novostavby alebo do 10-15r staré domy a aby bolo k bytu aj parkovacie miesto. Lokalita - najlepšie sa prenajíma Ružinov, Petržalka, Karlovka, Kramáre, alebo čokoľvek čo nie je príliš ďaleko od centra. Nebrala by som Vrakuňu, Podunajské Biskupice, Záhorskú, Devínsku, Trnavku , okolie Zlatých Pieskov, koniec Rače, Jarovce a pod. Poplatky sa líšia od domu k domu, to je veľmi individuálne. Pri parkovaní pozor na podiel na pozemku na príjazdovej ploche - za tieto plochy je veľmi vysoká miestna daň a keď je napr dlhá prístupová cesta už vo vašom podielovom vlastníctve a rozpočítava sa na málo bytov tak ti môže vyjsť aj poriadne cez 500€ ročne daň.
@quaxi super informácie, dakujem.
Vzhladom na to, ze pomaly v celej BA uz bude PAAS parkovacia politika, tak jednoducho nerezident nezaparkuje. Preto je dobre brat k bytu aj garaz alebo parkovacie miesto, ak je v ponuke. Lebo dnes uz ma auto kazdy a pre vela ludi, co si prenajimaju byty je dolezita moznost parkovania.
Autorka a najblissie vacsie mesto od miesta kde teraz byvas je BA? Rada je teoreticky dobra ale prakticky ak to vacsie mesto nepoznas, nevies aka je kde infrastruktura, ake su casti toho mesta atd tak pre teba totalne mimo
Kedze tu chces na investiciu a podla toho co pises mas€,odporucam sluzby maklerskych spolocnosti. Ja som prave kupila takto byt, ale bez maklera by som to nedala. Presne Ti bude vediet zodpovedat otazky na kazdu lokalitu,kde sa Ti to oplati,kde nie, z akeho bytu budes mat aky vynos( teda podla toho aku sluzbu si od maklera zakupis). Noektori si beru nrjake % z ceny bytu, niektori maju fixnu cenu. Ano je to vysoky poplatok,ale v Tvojom pripade by som nevahala, kedze vela vedomosti o BA nemas. Ale ak mas 200t mas aj na maklera aj na 1izbak😉
Za 200 000 kúpiš v pohode aj 3-izbák v Dúbravke. Síce staršia rekonštrukcia, ale stále použiteľný.
Ja len že o nájomný byt sa treba aj starať- nieco sa pokazí, treba rýchlo riešiť. Budeš to vedieť vybavovat? To nie je len brat nájomné a viac sa nezaujímam

určite kúp novostavbu. To je najlepšia investícia, keď to chceš investične. Taký 1izbak je dobrá klasika. Budeš tam mať jedného max. dvoch a najmenej starostí. Žiadnu rodinu s deťmi a pod.