Krst v pravoslávnej cirkvi - Bratislava

mili7
17. dec 2022

Ahojte.
Má niekto skúsenosť s krstom u pravoslávnych v Bratislave?
Prvú dcéru sme krstili ešte na východe pred 10-timi rokmi a popa sme poznali aj osobne, takze dohodnúť krst bola maličkosť. Syna by sme chceli krstiť tu v BA. Viete mi povedať, ako to tu funguje? Za kým, kam a kedy ísť? Musia byt krstní rodičia pravoslávni? Ponárajú dieťa do vody celé, alebo len polejú vodičkou?
Prosím iba o odpovede od tých, ktorí majú skúsenosť z krstom v BA, keďže každí pop môže mať iné pravidlá.
Ďakujem

majkabambulik
23. dec 2022

@mili7 skus dost velku skupimu tu na MK Veriace mamicky

mili7
autor
24. dec 2022

@majkabambulik Už som skúšala aj tam. Nikto sa neozval.

majkabambulik
25. dec 2022

@mili7 tak to mi je luto, vies, ja ti mozem poradit iba greckokatolikov v BA, no ako vies, diabol-prefikana inteligencia a otec lzi, klamstva, bol pred par sto rokmi uspesny a teda aj napriek rovnakemu ritu, medzi krestanmi pravoslavnymi a greckokatolikmi je neodpustitelna priepast z ktorej sa raduje iba diabol, je to zial a bol pre nasho Pana Jezisa Krista, ktory sa modlil za nas, aby sme vsetci jedno boli. 😢

cacianka
25. dec 2022

Moju radu si ignorovala a dokonca zmazala, a aj tak si sa tu na koni nikam neposunula....

majkabambulik
25. dec 2022

@cacianka mozem sa opytat co si poradila, ze to autorka zmazala?

cacianka
26. dec 2022

@majkabambulik aby sa informovala priamo na fare, bude mať info z prvej ruky, pretože sa príprava a obrady môžu mierne líšiť od tých inde.
Aj ma sfukla. Ja sa neurazam, iba som teraz napísala poznámku,nič viac

mili7
autor
26. dec 2022

@cacianka Prepáč, ale nikto ťa nesfúkol. Aj bez tvojich poznámok a rád viem, že najjednoduchší spôsob bude, informovať sa tam. No keď som sa chcela informovať najprv tu, tak čo je na tom? Ty sa asi nudíš, keď to musíš riešiť.

majkabambulik
26. dec 2022

@mili7 Mila autorka, ta mamicka ti poradila ako najlepsie vedela, darovala ti svoj cas napisanim spravy, je to bolestive citat tvoje nadavky ze to ona "nemusi riesit" a ze "ty si to vedela" atd. Toto nie je odpoved krestanky, ktora sa ma spravat ku svojim bliznym ako Kristus! Pamataj, ze toto citaju aj neveriaci, ktori poukazuju presne na toto-ze sa nemilujeme ako prvi krestania, ale zerieme sa ako psy! Sv. pismo poznas: - Beda tomu z koho pohorsenie pochadza!!! Davaj si pozor, aby si nebola ty tou, z koho pohorsenie tu pochadza, pretoze vies, ze po smrti budes prechadzat colnicami a diabol bude na tvojej dusi hladat presne tuto povyseneckost a pychu s ktorou si odpovedala tejto mamicke! Odpros ju v pokore srdca, ked si jej ublizila a nedaj diablovi sancu najst na tvojej dusi povyseneckost a diablovu pychu. S pokorou v srdci budes mat radost a pokoj v dusi a ten spocinie aj na tvoj dom. Toto ti potvrdi aj pop, ktory bude krstit tvoje dietatko. Krasne krstiny!

majkabambulik
26. dec 2022

@mili7 Pravoslávna cirkev hlása, že duša človeka musí prejsť po smrti tzv. vzdušnými mýtnicami alebo colnicami
„To sú akési duchovné priechody, ktorými musí prejsť duša po smrti tela a ktoré sú lokalizované v zemskej atmosfére. Toto učenie pochádza z množstva zjavení, ktoré mali pravoslávni svätí. Na každej colnici je duša ,preclievaná‘, sú tam dvaja besi (démoni), ktorí sa snažia dušu zadržať v jej vzostupe do neba. Prehľadávajú ju, či nenájdu v duši niečo svoje. Pokiaľ sa besom podarí dušu definitívne zadržať, strhnú ju do podsvetia. Ak duša prejde všetkými colnicami, môže prísť do raja,“ vysvetľuje český pravoslávny weblog Ambon.
Portál ďalej pokračuje, že duša človeka po smrti stojí na týchto colniciach tvárou v tvár rôznym vášňam. Človek zároveň na colnici vidí démonov týchto vášní v celej ich škaredosti.
„V tej chvíli sa stane niečo veľmi dôležité. Duša stane pred vášňou a môže byť ňou strhnutá, pretože uvidí niečo, čo jej je vlastné, čím žila počas svojho pozemského života, čím sa živila, po čom túžila, s čím NEBOJOVALA, ale, naopak, pestovala to. Potom sa duša, prirodzene, spája s týmto démonickým duchom,“ dodáva portál Ambon.
Pravoslávni veria, že duši, ktorá putuje mýtnicami, môžu veriaci na zemi pomôcť modlitbami.
„Modlitbami, pôstom, cnosťami a dobrými skutkami pomáhame zosnulým na základe toho, že sme v cirkvi, v jednom tele,“ uzatvára text na českom pravoslávnom portáli.

mili7
autor
26. dec 2022

@majkabambulik Ja som nikomu nenadávala a prajem pekný zbytok dňa všetkým.

majkabambulik
26. dec 2022

@mili7 Ak si to tak nemyslela, tak preco mas problem sa cielne pokorne ospravedlnit tejto mamicke? Pamataj, ze pycha peklom dycha! A aj keby si sto rokov zila, raz cez tie colnice diabla pojdes!