Ktorá škola pre nadané deti v Bratislave je lepšia?

fazulka22072013
6. mar 2024

Ktora skola pre nadane deti v Bratislave je lepsia? Bajkalska ci Teplicka?

Mamicky, idem si k vam po radu - ktora skola pre nadane deti v Bratislave je lepsia? Bajkalska ci Teplicka? A davat vobec dieta do takejto skoly? Bojim sa, ze strati kamaratov zo sidliska, ktori budu chodit do sidliskovej skoly. Je to normalne dievcatko, nema aspergera, ani citat a pisat nevie, len jej vyslo vysoke IQ na testoch.
Dakujem, Eva

anjelicek26
6. mar 2024

Bude normalne šikovná dieta v beznej skole... v tom veku nepodcenuj dolezitost kamaratov,socialneho zivota, dochadzania,kruzky atp... pri vybere strednej školy to už bude iná kapitola... mame syna v tom 1% populacie sveta,bezne nosí trojky, nesustredeny, rozbehany, prehnane verbalny,otravny pre cele okolie.. to,že mu ucitelka dáva príklad na Matike 7-8.rocnik a vo fyzike ci Chemie už obehol aj starsieho brata je úplne irelevantné,ked na pisomke z matiky porobi same sprostosti,lebo nečíta zadanie🫢 A takýchto deti máš na školách pre nadané deti prevahu... lebo"dokonalych" je minimum... niekde je pridané,inde ubrane,preto patria na také školy,kde sú učitelia schopný a ochotný tie deficity dorovnavat a venovať sa tomu nadpriemeru....keby sa dcéra brutal nudila,viete zmeniť školu neskôr. Ale momentálne to ma len na papieri.

evkamotka
6. mar 2024

Asi ta, na ktoru ju vezmu. Na tie skoly je velky pretlak zaujemcov. Co sa tyka kamarátov, mas aj pravdu ale na druhej strane, bude mat kamosky v skole, s ktorými bude denne doobeda v škole, poobede v druzine. Plus asi to budu deti, s ktorými si bude mat viac co povedat, budu mat viac spolocnych zaujmov, budu na rovnakej vlne ....

stormie
6. mar 2024

Bajkalska nie je pre nadpriemerne inteligentne deti ale “vseobecne nadane deti”, tiez tam potrebujes posudok od psychologa a dieta musi dosahovat v sledovanych oblastiach (ak si pamatam tak ich bolo asi 10) nadpriemer a este aj z takych deti si vyberaju aby vytvorili “vhodnu” skupinu deti

kiki68
6. mar 2024

Vykaslat sa na to, tie skoly zase nie su az take uzasne. Bezna skola bude tiez vhodna. Z nej moze ist napr na lepsie gymnazium. Ako na tie dve skoly je strasny natresk.

lenka.25
6. mar 2024

Presne ako píše
@evkamotka , skúsila by som obidve a uvidíš , či sa vôbec dostane .
To čo píše
@anjelicek26 nie je úplne pravda . moja dcéra chodí na klasickú ZŠ , ako nehovorím, že je tam zle , ale nemá si moc s tými revosníkmi čo povedať . Kamarátov má síce veľa , ale na jej úrovni asi nikoho a sama sa pýta na osemročný gympel . A teda moja dcéra nemá ubrané nikde , to mávajú deti s poruchami ,že niekde vynikajú a niekde im zas bolo do vienka dané menej . Na klasickej základnej škole sa aj veľmi často stáva, že sa tým šikovným posmievajú ,ale veď to určite poznáš ešte aj zo svojich školských čias . Aj moja dcéra si tym prešla, ale keďže ona to úspešne ignorovala , tak to tie deti aj prestalo baviť .

guudy
6. mar 2024

@fazulka22072013 odporucam ist na obe skoly na prijimacky a uvidite ako to dopadne.
Nesuhlasim s @anjelicek26 , vidiet, ze nemala dieta v skole pre nadane deti. V beznej skole to vyzera presne ako opisala. Ucitelia nevedia, ako pracovat s takymi detmi. Na rozdiel od ucitelov na skolach pre nadane deti ;)
Mam osobnu skusenost s klasickou aj s jednou z menovanych skol. Na klasickej zs malo dieta velke stastie a natrafilo na velmi sikovny, nadpriemerny kolektiv. Napriek tomu sme dieta po 4 rokoch brali prec. Bezna skola neponuka tymto detom dostatocny rozvoj. V triede sa ide vzdy tempom najpomalsieho. Zastancovia klasickych zs argumentuju tym, ze sikovne dieta potiahne slabsie. Ale nikto nemysli na to sikovne dieta.
Na skole pre nadane deti je iny sposob vyucby, ucivo sa berie viac do hlbky. S ucitelkmi maju partnersky vztah, co vsak neznamena, ze si mozu robit co chcu. Ucitelia su pravidelne skoleni na pracu s roznymi poruchami ucenia, uzko sa spolupracuje s rodicmi, ked treba. Deti sa mozu rozvijat vo svojich zaujmoch aj mimo skoly, skola ich podporuje vsemozne.
Ono, kym su deti male, dokazu sa hrat s kymkolvek. Cim su vacsie, tym viac sa roztvaraju noznice v zaujmoch a temach…

Autorka, ak mas zaujem o blizsie info, kludne mi napis SS.
Mam vyse 10 rocne osobne skusenosti s jednou z menovanych skol. Starsie tam chodilo, mladsie stale chodi.

kiki68
6. mar 2024

@lenka.25 tak ja poznam vela deti, co su na tychto skolach a nie vzdy je to vyhra. Nakolko tam robia uplne ine veci, vela projektov a prezentacii, tak ta interakcia vyzera inak. Je to casto skor ako tim ludi v nejakom korporate. Napr nas syn ma 3,5, je tam zjavne vseobecne nadanie ( hlavne matematika, konstrukcie, predstavivost a jazyk), ale socialne je taky, ze ludi vylozene nepotrebuje okolo. Toleruje ich, ale nie du pre neho nejak zaujimavi. Samozrejme v skolke ma Par deti s ktorymi sa hra. Uvidime ci to skola oseka, alebo naopak rozsiri. A takych je tam plno. Cize neviem ci by toto napr dcere pomohlo mat ludi okolo seba, co du jej level, ale idu si svoje. Musela by mu predostriet nieco, co by jeho naozaj zaujimalo a potom by sa bavil. V 3,5 roku je to este skoro, ale ide ma vykotit ked zacina zlozite vety “ z mojho uhla pohladu, mimochodom, len by som pripomenul “ 😂 V skolke uz ho preradili do tej vyssej skupiny).

guudy
6. mar 2024

Este dodam, ze nie je pravda, ze by na skolach pre nadane deti bola prevaha deti s problemami. Deti do tried zaraduju tak, aby kolektiv spolu dobre fungoval. Na zaklade povah deti a pod.
Ale je fakt, ze takato skola nie je pre kazdeho. Bud sadne alebo nie. Ak sadne, je to vyhra pre vsetkych.

anjelicek26
6. mar 2024

@guudy ale mala staršiu dcéru.. po troch rokoch sme ju presúvali inam.. nie kvôli nej,ale kolektívu, prístupu,postupom.. ale samozrejme každá škola je iná,ako každé dieťa.