Máte negatívne skúsenosti so psou škôlkou na Mánesovom námestí?
Ahojte,
chcela by som sa opýtať, či má niekto osobnú skúsenosť so Psou škôlkou a Caffetériou na Mánesovom námestí v Petržalke, konkrétne so zaobchádzaním so psami počas pobytu v škôlke.
Našu fenku sme tam začali dávať preto, že je bojazlivejšia na zvierata a chceli sme jej pomôcť so socializáciou a kontaktom s inými psami. Namiesto toho sme ju však pri poslednom vyzdvihnutí našli v stave, ktorý nás veľmi znepokojil.
Keď po ňu prišiel manžel, ostatné psy k nemu pribehli, ale naša fenka sedela bokom úplne nehybne, triasla sa a spočiatku na neho takmer nereagovala. Až keď k nej prišiel bližšie, akoby ho spoznala. Počas pobytu nepila vodu a večer mala veľmi červené oči. Po návrate domov sa jej správanie postupne vrátilo do normálu.
Okrem toho sme na jej tele našli poškodené miesto na boku pri kosti. Vyzerá ako pomliaždené alebo odreté miesto a vzhľadom na jeho polohu máme vážne obavy, ako mohlo vzniknúť. Netvrdím, že viem, že ju niekto udrel – momentálne to nevieme dokázať a chceme to riešiť aj s veterinárom. Ale v kombinácii s jej správaním po vyzdvihnutí nás to veľmi znepokojilo.
Až následne som si začala podrobnejšie čítať recenzie tohto zariadenia. Našla som viacero nezávislých recenzií ľudí, ktorí opisujú veľmi hrubé zaobchádzanie so psami – ťahanie za obojok a uši, krik, trasenie psami, fyzické trestanie a dokonca prípady, keď podľa ich slov videli psa udretého.
Preto hľadám ľudí, ktorí majú vlastnú osobnú skúsenosť s týmto zariadením.
Ak ste tam mali psa a všimli ste si po pobyte:
– nezvyčajný strach alebo trasenie,
– náhlu zmenu správania,
– strach z ľudí,
– zranenia alebo pomliaždeniny,
– alebo ste osobne videli hrubé či fyzické zaobchádzanie so psami,
prosím, ozvite sa mi súkromnou správou.
Ak existuje viac podobných prípadov, chcela by som, aby sme ich zdokumentovali a spoločne podali oficiálny podnet na príslušné orgány, aby boli podmienky a spôsob zaobchádzania so zvieratami v tomto zariadení riadne preverené.
Ak máte fotografie, videá, veterinárne správy, staršiu komunikáciu so zariadením alebo ste boli osobným svedkom konkrétnej situácie, prosím, napíšte mi.
Nejde mi o internetový konflikt ani o bezdôvodné očierňovanie. Chcem zistiť, čo sa tam reálne deje. Ak je všetko v poriadku, nech to ukáže kontrola. Ak však existuje viac prípadov nevhodného alebo násilného zaobchádzania so psami, podľa mňa by sa to malo oficiálne riešiť.
Prepac ale koho napadlo dat bojazlivu fenku do psej skolky??? Ved aj keby sa jej tam nic konkretne nestalo musel to byt pre nu chudatko taky obrovsky stres ze az. Normalne mi jej ostalo luto. To ako keby ty povies ze sa bojis vody tak ta muz ide hodit do stredu obrovskeho jazera, ved nech sa osmelis... bozemoj. O skolke tejto konkretnej neviem nic, kazdopadne za mna su skolky nie dobra volba travenie casu psika a pre bojazliveho psa dokonca neprijatelne prostredie. Pes sa nesocializuje tak ze ho zavriem v skolke v malom priestore s bohvie akymi psami navolno bez mojho dozoru a pomoci
Prepac ale koho napadlo dat bojazlivu fenku do psej skolky??? Ved aj keby sa jej tam nic konkretne nestalo musel to byt pre nu chudatko taky obrovsky stres ze az. Normalne mi jej ostalo luto. To ako keby ty povies ze sa bojis vody tak ta muz ide hodit do stredu obrovskeho jazera, ved nech sa osmelis... bozemoj. O skolke tejto konkretnej neviem nic, kazdopadne za mna su skolky nie dobra volba travenie casu psika a pre bojazliveho psa dokonca neprijatelne prostredie. Pes sa nesocializuje tak ze ho zavriem v skolke v malom priestore s bohvie akymi psami navolno bez mojho dozoru a pomoci
@anonym_fea5b4 Jasné, rozumiem, čo píšete, ale asi ste úplne nepochopili našu situáciu.
Predtým sme dali našu fenku na týždeň do psieho hotela a chodili sme s ňou aj na tréningové hodiny. ona za chvíľku bude mať 3 roky.. Práve tam nám bolo odporučené, že keďže sa bojí iných psov, bolo by dobré ju socializovať a skúsiť ju dávať do psej škôlky . Aby bolo jasné: naša fenka bola v tejto psej škôlke iba tri dni . Prvý deň, keď tam bola iná pracovníčka, bolo všetko v poriadku na 5 h bolo ok. Po druhom už to tak ne bolo , a treťom dni som však na nej videla výrazný strach a zmenu správania. Teraz sa dokonca zľakne aj vtedy, keď ju chcem normálne pohladkať.
Nič netvrdím a nikoho z ničoho neobviňujem. Práve preto som sem napísala – pýtam sa ostatných ľudí, či mali s touto konkrétnou škôlkou podobnú skúsenosť. Svoju fenku poznám a viem, ako sa správala predtým a ako sa správa teraz.
A prepáčte, ale hovoriť mi teraz, že chyba bola v tom, že som ju vôbec dala do psej škôlky, mi nepríde fér. Ak je podľa vás bojazlivý pes do škôlky úplne nevhodný, potom mi to mohla povedať aj samotná škôlka. Mohli mi povedať, že takéto prostredie pre ňu nie je vhodné, alebo ju jednoducho nemuseli prijať.
A ešte jedna dôležitá vec: naša fenka sa predtým nebála ľudí. Práve naopak, ľudí má veľmi rada, vyhľadáva ich a je na nich naviazaná. Bála sa predovšetkým iných zvierat. Do psej škôlky ju nedávame každý deň – teraz tam bola iba trikrát. A po týchto troch dňoch sa bojí nielen iných psov, ale začala sa báť aj ľudí..
Preto sa snažím zistiť, čo sa mohlo stať a či má niekto podobnú skúsenosť. Prosím, nesúďte situáciu, ktorej všetky okolnosti nepoznáte.
@anonym_fea5b4 Ešte doplním, čo sa stalo na tretí deň, keď po našu fenku prišiel manžel. Druhý a tretí deň tam už bola iná pracovníčka . Až následne som si začala podrobnejšie čítať recenzie na toto zariadenie. Majú samozrejme aj pozitívne recenzie, ale bohužiaľ som našla aj negatívne, v ktorých sa opakovane spomína nevhodné alebo zlé zaobchádzanie so zvieratami. Je mi ľúto, že som si ich nevšimla skôr.
Keď manžel na tretí deň prišiel po našu fenku, pracovníčka s ním komunikovala veľmi nepríjemne a hrubo. Dala našej fenke dole obojok a na jej správaní bolo veľmi výrazne vidieť, že sa tejto ženy bojí. Bola stiahnutá a vystrašená.
Ja svoju fenku poznám. Ľudí má rada, vyhľadáva s nimi kontakt a predtým sa ľudí nebála. Táto pani pritom na manžela kričala, že náš pes musí ovládať povely a podobne. Naša fenka povely pozná. Absolvovali sme s ňou približne 20 hodín výcviku a venujeme sa jej aj doma, pravidelne s ňou trénujeme a učíme ju povely.
Nerozumiem preto ani tomu, prečo mala pracovníčka potrebu pred ďalšími ľuďmi vychvaľovať sa, akého veľkého psa zvláda ťahať. Naša fenka má približne 45 kg .
Dnes sme fenku vzali na veterinárnu kliniku. Veterinár potvrdil poranenie a podľa vyjadrenia, ktoré sme dostali, mohlo vzniknúť úderom/poranením ostrým predmetom alebo uhryznutím. Netvrdím, kto jej toto poranenie spôsobil ani presne ako vzniklo, pretože som pri tom nebola. Práve preto sa snažím zistiť, čo sa počas jej pobytu stalo.
Dnes ráno som si od zariadenia vyžiadala kamerové záznamy. Bolo mi povedané, že v priestoroch, kde sú psy, kamery nemajú a kamera je iba pri vstupe , a niekde pri dcérke ..
Takže naozaj sem nepíšem len preto, aby som niekoho bezdôvodne obviňovala. Pýtam sa na skúsenosti ďalších ľudí, pretože po troch dňoch v tomto zariadení máme psa so zmeneným správaním a s poranením, ktoré sme dnes nechali vyšetriť veterinárom. Chcem jednoducho vedieť, čo sa s našou fenou stalo
Dala som ju tam s tým, že bude v bezpečí a pod dohľadom. Ak si personál myslel, že je príliš bojazlivá alebo ju nezvládajú, mali mi to povedať a jednoducho ju neprijať. Teraz mám psa so zmeneným správaním a potvrdeným poranením a snažím sa len zistiť, čo sa stalo. To je celé.
Na socializáciu, najmä bojazlivého psa, nie sú takéto "škôlky" zrovna šťastná voľba (resp. ja ich celkovo nepovažujem za vhodné, ale to je môj subjektívny názor). Prospešné sú riadené socializačné prechádzky pod dozorom dobrého trénera. Prípadne komunikačné lekcie s Lenkou Blachovou, na ktorých pes získa vhodné a bezpečné skúsenosti so psami a zároveň majiteľ pochopí čo jeho pes naozaj komunikuje, čo potrebuje v takej situácii od svojho psovoda atď. Prosím, neber to ako útok na to, že ste tam psa dali. Píšem to tu len ako odporúčanie, či už pre vášho psa alebo ako info pre "tichých čitateľov".
V každom prípade z napísaného je evidentné, že sa v tej "škôlke" niečo udialo. Mrzí ma to. A zároveň teší to, že zjavne to nechcete nechať len tak 👍 Nepomôžem, kedže nemám skúsenosti, ale držím palce.

@mirovajoja ja som tam bola bez psa asi 1 hodinu na káve s rodinou a nič také som tam nevidela. Psi musia predsa poslúchať veď sú tam psi 1,5 kg až 60 kg na malom priestore celý deň a musia sa zniesť. Tak tam psa nedávaj a máš vyriešené.Nerozdúchavaj tu nenávistné tvoje úvahy, ktoré nie sú ničím podložené. Veď si tam sadni na niekoľko hodín bez tvojho psa a pozoruj ako to tam chodí a uvidíš. A keď pozerám to si si kvôli tejto tvojej "diskusii" teraz založila účet na MK?