icon

Podpora pre nadané deti v okrese Bratislava

katarina6
1. jún 2025

Je rok 2025 a myslím si, že nastal čas, aby sa začala riešiť pomoc pre nadané deti systematicky a znovu sa obnovili triedy pre nadané deti min. 1 trieda v každom okrese.
Učitelia takej triedy by učili podľa metodiky Aprogen, tzn. metóda, podľa, ktorej učia školy pre nadané deti.
Nie je možné touto metódou učiť v bežnej triede, preto vôbec takýmto deťom nepomáha inklúzia do bežnej triedy, hovorí o tom aj p. Jolana Laznibatová, zakladateľka tejto metódy a dlhoročná riaditeľka ZŠ Teplická pre mim.nadané deti...
https://eduworld.sk/cd/nl/2628/laznibatova-tale...

Tieto triedy podľa mojich informácií boli zrušené, pretože už nebolo dostatok detí... ale teraz je ten stav opačný a keďže v okrese Trnava, Pezinok a myslím si, že ani v Bratislave triedy pre mim.nadané deti neexistujú....Zostali len 4 ZŠ pre nadané deti v Bratislave a tie sú každoročne plné, nepokryjú celkový záujem a ja neverím tomu, že sa každoročne nenájde aspoň 2x12detí do 2 tried pre nadané deti...

Nikto s tým nič nerobí, kopec rodičov zostane zúfalých a keď sa my rodičia nespojíme a nezačneme tlačiť na školy, mestá, štát, aby túto situáciu začal riešiť, tak sa nič nezmení...

Na začiatok - hľadám všetky Vás - maminy s takýmito deťmi, ktoré neboli prijaté na žiadne ZŠ pre nadané deti a veľmi by ste privítali, aby sa otvorili takéto triedy min. 1 trieda v okrese pre nadané deti.

Koľko Vás/nás je?

janage
Autor odpoveď zmazal
janage
3. jún 2025

@katarina6 skúsim inak vysvetliť.
Tvoje konanie je z môjho pohľadu promotivovane. Ty strašne ho chceš do tej školy pre nadaných dostať a vidíš v tom jedine možné riešenie.
Netuším z akého si okresu.
Moje obe chodili či chodia do bežnej sidliskovej školy. A nebol problém úlohy naviac, v 8.tr. chodiť na 9tacke hodiny z daného predmetu. A to vtedy, ešte IQ nadpriemer potvrdený nebol.

U mnohých deti sa toto vysoké IQ spája s určitými problémami v sociálnej oblasti, v empatii. Samozrejme nie u všetkých, ale je to omnoho častejšie ako v bežnej populácii. Mnohí sú v auti spektre. Preto sa môže kľudne stať, že tvoje dieťa sa v takej triede nakoniec nebude cítiť dobre.

Chodíte do klubu. Myslíš Mensu? Chodíte na ich akcie pre rodičov s deťmi, konzultovala si vašu situáciu s nimi, či by vedeli pomôcť, nasmerovať ako by bolo možné situáciu riešiť, ak syn ostane v bežnej škole?

Naše skúsenosti sú, že dosť týchto deti, hlavne menších má problémy komunikovať s rešpektom voči druhému, zvlášť ak je úrovňou IQ nižšie ako oni alebo si to o nich myslia. Puberta ešte horšie 😁

Čo sa týka triedenia pre jazyky, športy atď. Napíšem našu skúsenosť. Dieťa, ktoré vynikalo v oblasti A totálne znechutené a nič s ňou nechce mať. (Po 4 rokoch na top škole) a opačne v oblasti B úplne rozkvitnuté a chce sa jej venovať. Ta istá škola, iní pedagógovia. Preto som písala zamerať sa na pedagóga, nie školu. Syn je prváčik, hľadaj p učiteľku prvého stupňa s dobrými referenciami, ktorá bude ochotná pracovať a integrovať ho ako nadané dieťa.
Fakt nedokážem uveriť, že si jednu jedinú nikde nenašla. Zrejme bude chyba v komunikácii toho čo očakávaš.

Píšeš o matike. Čo ostatné predmety? Obzerali ste sa po vedeckom krúžku? Pozerala si ten AMAVET napr.?

Píšem v podstate o tom, že je potrebné hľadať aj iné možnosti.

Poznám dieťa vo veku môjho, super matika, v ZŠ nuda, dali ju na 8rocne matické gymko. Po ďalších 5 rokoch už prestupovalo inde. Na gymko do triedy so zameraním na jazyky a aj tam problém.

A na SŠ, kde chodilo 1.dieta je za mňa aspoň polovica nediagnostikovanych nadaných deti. Veľa ich zo školy pre nadané deti prišlo 😉Ale veľmi veľa urobi pedagóg a to ako si dieťa s nim sadne nesadne ako k nemu pristupuje.

ZŠ 1.st. som riešila v prvom rade triednu učiteľku, mali ju úžasnú obe deti. A komunikovala som s nou😉

Ak môžeš prosím odpovedať syn je jedináčik? Lebo už pri 2 deťoch, kde jedno musí do škôlky, druhé do školy by si veľmi zvažovala aj aspekt dochádzania napr.

Suma sumarum, nie syn sa nemá nudiť v kúte a trpieť, ale možno sa do triedy či školy pre nadané nedostane a treba hľadať riešenie.

Nikde nie je všetko super a obávam sa, že si to veľmi idealizuješ. Akoby škola či trieda pre nadaných všetko vyriešila.

A možno sa dostane a po pol roku zistíš, že veci tam nefungujú tak, ako si si predstavovala. A možno bude všetko super. Aj keď to býva zriedka lebo všade niečo je a ako ja hovorím všetko o je ľuďoch, v tomto prípade o nastavení učiteľ žiak rodič.

janage
3. jún 2025

@katarina6 ešte ako alternatíva pre syna montessori školu ste nezvažovali? Tam sa učia v blokoch, koho oblasť zaujíma môže ist dopredu do hĺbky.
Potom Slobodná škola. Tiež individuálny prístup.

Ak správne chápem, syn má odporúčanie na integráciu ako nadané dieťa a vaša terajšia škola to neakceptuje?

kaktusik007
3. jún 2025
@katarina6

@julish preco sa neprezradza? Aby sa tu nespustil hejt na mna?
Ja viem ze 138 nie je ako 150 🤣... to nie je genialne dieta....
Tie najvyssie skore beru na ZS Teplicka, mam.info od riaditela....
Na ZS Bajkalska praveze mam info od nich, ze u nich je dolezite spravanie dietata, to ci je socialne, ma rado kontakty s detmi a snazia sa vyvazit tu triedu tak, aby tam neboli konflikty...tzn.nie u nich nie je dolezite mat co najvyssie IQ... lebo tam je vyssie riziko problemov... takze o vyske iq to nebolo.....

@guudy neda sa mi s tvojimi postrehmi v podstate nesuhlasit. Ano, skola ma prioritne vzdelavat a rodicia vychovavat. Zial, v dnesnej dobe je to niekedy naopak. Tesim sa, ze skola ma noveho riaditela - snad to bude v jej prospech. A rovnako je mozne, ze som mala okolo seba uplne odlisnu vzorku deti - teda odlisne skusenosti ako ty. Je super, ze tvoje deti su / boli so skolou spokojne. Ono myslim ze budes suhlasit, je jedno, na aku skolu chodi dieta, pokial tam chodi s radostou a napreduje.

@katarina6 tvoja predstava o skolstve je z mojho pohladu uplne spravna. A rovnako aj to rozhorcenie, ktore pises v poslednych prispevkoch. Pracujem ako pedagogicka asistentka, a osobne mi je zle z pristupu ktory popisujes - podpora sa dostava len tym v subnorme, tym s dyskami ci adhd no a potom obmedzenej skupine autistov - vynimocne sa pomoc dostava aspergerom. Nadane dieta je v realite mimo. Ano, skolsky zakon na to pamata a moznosti su krasne zadefinovane -- avsak realita je uplne inde.

Preco? Vysvetlim.

U kazdeho dietata /normalneho - z hladiska vacsinovej populacie/ mas sulad medzi skutocnym vekom /cize sa sprava ako sa v danom veku ocakava/, medzi mentalnym vekom /rozumie veciam, ako sa v danom veku ocakava/ a emocnym reakciam / reaguje tak, ako sa od neho v danom veku ocakava/.
U nadanych deti su tieto tri veci v nesulade - prve dve vyplyvaju prave z definicie nadania, lebo IQ je v podstate pomer vynasobeny 100 - mentalny vek ku skutocnemu veku. Tvoj syn ma 7 rokov, IQ ma 138 - cize jednoduchym dosadenim vychadza ze jeho mentalny vek je 9,66 roka. Nepoznam tvojho syna, avsak moj syn mal miestami vo veku 7 rokov emocne prezivanie 5 rocneho dietata. A teraz sa pozri na ten nesulad --- dieta, ktore ma 7, vie pochopit veci ako takmer 10rocne, avsak miestami emocne reaguje ako predskolak. TOTO je problem v skole a s tymto bojuje 99% rodicov nadanych deti. Na prvom stupni obzvlast. A toto je to, co vytvara priestor pre sikanu - deti su krute a nevravme si, ze sikana - alebo obycajne nazeranie cez prsty - nie je.
Ty das dieta do vyssieho rocnika na nejaky predmet -- a teraz velmi dobre viem o com pisem, kedze moje dieta tak chodilo o rocnik vyssie na matematiku -- a ono je vyclenovane jednak v tej novej triede, kde je par hodin, a jednak v tej svojej.. Ak k tomu dostane taku kravu ucitelku, ako moj syn --- no my ideme teraz pozerat rozpravku, skoda ze na tej hodine nebudes a mama ta nuti ist na vyucovanie k tretiakom..... --- tak to mas potom celkom vazny problem a poviem ti, vediet, s akymi problemami sa stretnem, neriesila by som to takto. Z druheho uhla pohladu -- ako stvrtak dostal uz druhostupniarsku matikarku a teda to bola a je pani ucitelka --- ta si ho zobrala pod patronat a kym neodisiel na osemrocne gymnazium, posledne dva roky - ako stvrtak a piatak, to uz mal fajn. Ta za neho bojovala, ta nadane deti poznala a viem, ze velmi vela v ucitelskom zbore vysvetlovala. Aj preto som ti v mojom prvom prispevku napisala, aby si riesila UCITELKU - toto je alfa a omega vsetkeho.
Mrzi ma, ze to nefunguje automaticky - ze stale pracuju v skolstve ucitelky, ktore za nadane dieta povazuju to s jednotkami. Ja ked vidim realitu, ako v podstate "cvicena opicka" ma same jednotky a inteligentne dieta je medzi 2-3... je to smutne.

kaktusik007
3. jún 2025

k skolstve a skolskemu zakonu ---- legislativa nie je zla, problem su financie. A priemer "zivotnosti" 1,4 roka na jedneho ministra skolstva.

z mojho pohladu mi dava zmysel delit deti nie na triedy, ale na urovne predmetov. A aby z kazdej oblasti boli minimalne tri skupiny /ideal 5/ - jedna, kde by bol iba minimalny standard, druha skupina, kde by sa vyucoval stred, co sa uci teraz bezne, a tretia skupina, urcena nadanym a detom, ktore by zvladli toho viac.

lenze - to chce zmenu celeho skolskeho systemu. My sme nauceni, ze zakladna skola je takmer v kazdej dedine. Stoji to neskutocne peniaze a kvalitovo je to o nicom... Za tie iste peniaze by sme vedeli spravit jednu naozaj velku poriadnu skolu v okoli, kde by sme vedeli potom rozclenit vyuku podla schopnosti deti - lenze nie sme nauceni na skolske autobusy, nie sme nauceni dochadzat... Inkluzia v nasom ponimani je cisty paskvil -- nemozes vzdelavat v jednej triede nadanych a mentalne retardovanych. V jednej skole ano -- ale nie triede. U nas bol kedysi pokus vyucovat dvojako -- nadanych a sikovnych si sustredili do triedy A, ostatne deti sli do triedy B. V triede A sa preberalo ucivo do hlbky, tie deti excelovali v predmetovych olympiadach, bavilo ich to. V triede B sa z deti, ktore by inak boli zatienene, stali premianti - tiez tam boli jednotkari, zvladali ucivo uplne super.. Fungovalo to tri roky --- potom sa do toho zacali obuvat rodicia -- z akeho dovodu bolo moje dieta zaradene do B??? a skola bola obvinovana zo segregacie, z disrkiminacie, pomaly z rasizmu...... A pritom umysel vtedajsej riaditelky bol iba v tom, poskytnut nadanym a sikovnym priestor.
takze kym to nebude zmenene a takto nastavene v ramci celej krajiny, nepomozes si. Tie nadane deti stale budu tahat za kratsi koniec.

A teraz, ta info, ze idu rusit osemrocne gymnazia... lebo medzi beznymi maturantami a maturantami z oktavy nie je az taky vyrazny rozdiel... . to sa mi normalne dviha tlak. Jedine studium, kde nadane deti sa mohli uplatnit - lebo teda vnimam to naozaj tak ze gymnazium rozvija nadanie vyrazne viac ako zakladna skola. A nadane deti, ako sa neucia na beznej skole, tak sa neucia ani na gympli a zvladaju to s lavou zadnou. A uz teraz su obmedzovane pocty miest na 5% z rocnika - takze argument zakladnych skol ze im to odobera sikovnych ziakov je nezmysel. Avsak ideme rusit jedinu vec, co funguje --- lebo rozdiel medzi maturantami nie je vyrazny..... To, ze nizsie gymnazium vyrazne pomaha prave nadanym detom - to ministerstvo akoby nechcelo vidiet.

luciazet
3. jún 2025
@kaktusik007

ako matka dvoch nadanych deti a clovek, ktory sa stykal s detmi z aprogen a na Teplickej ---- nikdy by som tam svoje dieta nedala.

problemom ani nie su tak deti - aj ked mat v triede niekolko aspergerov tiez nie je vyhra, problemom su rodicia a ich presvedcenie o neskutocnej jedinecnosti vlastneho dietata. K pani Laznibatovej ----- napisanie jednej knihy a "riaditelovanie" skoly, ktoru si zalozim zo mna odbornika na nadanie nespravi. Uz len to, aky dala tej skole nazov, hovori za vsetko.

dieta na prvom stupni potrebuje najma emocne dozriet a cibrit si socialne zrucnosti. Nadanie / nenadanie. Vedomostne ho vedia v tomto veku potiahnut s prehladom rodicia --- je mrte knih, vystav, projektov v ramci mimoskolskej aktivity. Obzvlast v okresoch, ktore spominas. Neskor urcite ma vyznam osemrocne gymnazium - staci vsak kvalitne, dieta si uz potom tu svoju cestu k tomu comu sa chce v zivote venovat najde. A pritomnost spoluziakov s IQ "iba" okolo 120 vnimam velmi pozitivne.

Tvoje dieta ma 7 rokov. Ides "bojovat" za nieco, co nema zmysel. Je velmi vela deti, ktorym v siedmich rokoch nadanie vyskoci, avsak ked budu mat 10 - uz budu iba v pasme mierneho nadpriemeru. Tak to proste je. Len zopar jedincov ostane v pasme velmi vyrazneho ci extremneho nadpriemeru.

Ano, v skolstve chyba koncepcia vzdelavania nadanych deti - a tu beriem za nadanych aj tie deti, ktore maju IQ iba od 120. Avsak otvaranie tried podla APROGEN tento problem nevyriesi.

Miesto zamerania pozornosti na takuto triedu / skolu sa venuj svojmu dietatu - a rozvijaj ho. Ak nesadla ucitelka na skole - pretoze rozvijanie dietata nie je o tom, ze mu dam kvantum uloh - vymen ju. Len ja mam z teba pocit ze si matka, ktora az moc riesi ze jej dietatu vysiel nejaky jeden test. A teda nevysiel az nejak extremne ---- aj preto tvoje dieta odmietaju, ono je sikovne, je nadpriemer - avsak nie taky, aky je pre tieto skoly primarne vhodny --- teda extremny. A budem naozaj uprimna, takyto rodic ako ty je nocnou morou pedagoga.... tak sa skus zamysliet, ci to synovi nerobis s tou skolou aj ty sama a ci naozaj za to moze ta skareda, bezna skola, kam chodi plebs.....

inteligencia je postihnutie - a teda rovnako ako zaclenujeme ludi s mentalnou retardaciou do spolocnosti potrebujeme do nej zaclenit aj tych mimoriadne nadanych - aby vedeli v danej spolocnosti fungovat. Aby neboli vyclenovani z komunity. Aby boli jej sucastou.

@kaktusik007 Prepáč, toto sú strašné stereotypy o Teplickej. Naša je už na Skalickej a ani jeden rodič v tirede nie je premotivovaný a nespráva sa nadradene. Veľmi príjemný kolektív detí, 1-2 trošku zložitejšie, ale rieši sa to priebežne. Ani raz sme neoľutovali, že sme ju tam dali - ani čo sa týka učiteľov, detí alebo rodičov.

katarina6
autor
3. jún 2025
@kaktusik007

@guudy neda sa mi s tvojimi postrehmi v podstate nesuhlasit. Ano, skola ma prioritne vzdelavat a rodicia vychovavat. Zial, v dnesnej dobe je to niekedy naopak. Tesim sa, ze skola ma noveho riaditela - snad to bude v jej prospech. A rovnako je mozne, ze som mala okolo seba uplne odlisnu vzorku deti - teda odlisne skusenosti ako ty. Je super, ze tvoje deti su / boli so skolou spokojne. Ono myslim ze budes suhlasit, je jedno, na aku skolu chodi dieta, pokial tam chodi s radostou a napreduje.

@katarina6 tvoja predstava o skolstve je z mojho pohladu uplne spravna. A rovnako aj to rozhorcenie, ktore pises v poslednych prispevkoch. Pracujem ako pedagogicka asistentka, a osobne mi je zle z pristupu ktory popisujes - podpora sa dostava len tym v subnorme, tym s dyskami ci adhd no a potom obmedzenej skupine autistov - vynimocne sa pomoc dostava aspergerom. Nadane dieta je v realite mimo. Ano, skolsky zakon na to pamata a moznosti su krasne zadefinovane -- avsak realita je uplne inde.

Preco? Vysvetlim.

U kazdeho dietata /normalneho - z hladiska vacsinovej populacie/ mas sulad medzi skutocnym vekom /cize sa sprava ako sa v danom veku ocakava/, medzi mentalnym vekom /rozumie veciam, ako sa v danom veku ocakava/ a emocnym reakciam / reaguje tak, ako sa od neho v danom veku ocakava/.
U nadanych deti su tieto tri veci v nesulade - prve dve vyplyvaju prave z definicie nadania, lebo IQ je v podstate pomer vynasobeny 100 - mentalny vek ku skutocnemu veku. Tvoj syn ma 7 rokov, IQ ma 138 - cize jednoduchym dosadenim vychadza ze jeho mentalny vek je 9,66 roka. Nepoznam tvojho syna, avsak moj syn mal miestami vo veku 7 rokov emocne prezivanie 5 rocneho dietata. A teraz sa pozri na ten nesulad --- dieta, ktore ma 7, vie pochopit veci ako takmer 10rocne, avsak miestami emocne reaguje ako predskolak. TOTO je problem v skole a s tymto bojuje 99% rodicov nadanych deti. Na prvom stupni obzvlast. A toto je to, co vytvara priestor pre sikanu - deti su krute a nevravme si, ze sikana - alebo obycajne nazeranie cez prsty - nie je.
Ty das dieta do vyssieho rocnika na nejaky predmet -- a teraz velmi dobre viem o com pisem, kedze moje dieta tak chodilo o rocnik vyssie na matematiku -- a ono je vyclenovane jednak v tej novej triede, kde je par hodin, a jednak v tej svojej.. Ak k tomu dostane taku kravu ucitelku, ako moj syn --- no my ideme teraz pozerat rozpravku, skoda ze na tej hodine nebudes a mama ta nuti ist na vyucovanie k tretiakom..... --- tak to mas potom celkom vazny problem a poviem ti, vediet, s akymi problemami sa stretnem, neriesila by som to takto. Z druheho uhla pohladu -- ako stvrtak dostal uz druhostupniarsku matikarku a teda to bola a je pani ucitelka --- ta si ho zobrala pod patronat a kym neodisiel na osemrocne gymnazium, posledne dva roky - ako stvrtak a piatak, to uz mal fajn. Ta za neho bojovala, ta nadane deti poznala a viem, ze velmi vela v ucitelskom zbore vysvetlovala. Aj preto som ti v mojom prvom prispevku napisala, aby si riesila UCITELKU - toto je alfa a omega vsetkeho.
Mrzi ma, ze to nefunguje automaticky - ze stale pracuju v skolstve ucitelky, ktore za nadane dieta povazuju to s jednotkami. Ja ked vidim realitu, ako v podstate "cvicena opicka" ma same jednotky a inteligentne dieta je medzi 2-3... je to smutne.

@kaktusik007 dakujem za prinosnu komunikaciu...
Ja tiez robim PA ale na strednej, nie na ZŠ....

Z toho všetkého čo píšeš, vravíš že naj je hľadať dobrú p.uč. k synovi.

A vieš, že toto robím už od októbra?
Na pôvodnej škole je 5 tried prvákov a 2 také, ktoré by mohli učiť lepšie, ale sú v menších triedach - architektonicky sú malé a už teraz je tam viac detí než má byť a je priestorovo nemožné, aby sa tam zmestila ďalšia 1 lavica a stolička pre syna. A nejaké iné dieťa z tej triedy nebudú presúvať kvôli mne.
Takisto som sa stretla s p.uč. zanietenou matikárkou učí 3.roč., či by bola ochotná nejako pracovať so synom, chodil by k nej na hodiny, alebo po vyučovaní sa mu venovať... no nevedela si to úplne predstaviť, a po vyučovaní nemá čas, aj keby som jej samozrejme platila....
Obvolala som všetky školy v meste a blízkom okolí, dokonca je tu aj jedna škola, ktorá veľmi maká s učivom a snáď tam by bol spokojný, ale majú plno a nikoho nového neberú....

Neviem nájsť takú pani učiteľku.... ak by som takú našla, ani by som tu na mk ani nepísala, inak tu pisem takto po rokoch, naposledy asi pred min.13r. Tu pisala ked som 1.dceru mala 😅...

Takže zúfalý stav toto....

Kde je taká p.uč., ktorá by vedela aj s ním pracovať aj ho obhájila pred učiteľmi? Je v BA niekde taká?

Inak výborný nápad s tými stupňami MAT a pod. Predmetov, tak to majú aj na tej ZŠ Teplická, že tam sú rôzne úrovne MAT, decká sú rozdelené a každá sa venuje MAT rôznou intenzitou....

Ale najhoršie je, že nadané deti neriešia nielenže na štátnych školách, ale ani súkromných,... nevedia ko s nimi nikde....

A hľadať tých učiteľov anjelov - výnimky je ako hľadať ihlu v kope sena....

Ako sa po nich dostanem? Keď riaditelia rovno zamietnu v maily, že s takými deťmi nemáme skúsenosť, dovidenia. Tzn. Ani nedôjde k nejakej ochote, že viete čo máme tu jednu p.uč, ktorá vy vedela s vaším synom pracovať.... je to rovnako "nechcené" dieťa ako aj dieťa s autizmom, dyskami, a pod.....
A to som samozrejme aj komunikovala to, že môže sa zúčastňovať MAT súťaží, prezentovať školu..... nezáujem....

Takže jedine, že na MK budem hľadať takéto osvietené p.uč. 😂....

Poznáte nejaké v Bratislave? Na nejakých školách?

To 8r.gymnáziá, že sa idú rušiť to neviem, nejako tému gymnázií nesledujem.....
Ako píšeš pre nadané deti jw to ako taký priestor, kde saú prijatí, a rozvíjajú sa.... aj keď ani tam do niektorých nedorazila definícia nad.detí.... kamoška dala svoju nad.dcéru na 8r.gympel a p.uč. vraví, že oni majú v triede polku nadaných detí. Učiteļka gymnázia, ani nevie čo to je..... pre ňu je to synonimom šik9vného dieťaťa.

janage
3. jún 2025
@luciazet

@kaktusik007 Prepáč, toto sú strašné stereotypy o Teplickej. Naša je už na Skalickej a ani jeden rodič v tirede nie je premotivovaný a nespráva sa nadradene. Veľmi príjemný kolektív detí, 1-2 trošku zložitejšie, ale rieši sa to priebežne. Ani raz sme neoľutovali, že sme ju tam dali - ani čo sa týka učiteľov, detí alebo rodičov.

@luciazet len tu autorka pôsobí akoby videla len 2 možnosti. Buď sa syn dostane do kolektívu nadaných deti alebo bude odsúdený sa nudiť, bude zaostávať a degradovať. Akoby neexistovalo nič medzitým. A to na mňa osobne premotivovane pôsobí.
A aj na tej najsuper škole veľmi veľa záleží na vztahu učiteľ žiak rodič.
Poznám zblízka aj pripad, keď obe deti ne tej istej škole. Rôzne ročníky. Jedno super učitelia, kolektív. Druhé otrasný kolektív, učitelia už tak nesadli. Jednoducho aj v rámci jednej školy učia rôzni učitelia s rôznou povahou, deti sú rôzne, rodicia rôzni. A potom je to z veľkej miery o šťastí kto sa s kým stretne😉

Poznám viacero rodín, ktoré mali určitú predstavu, niektorí boli spokojní s výberom, iní deti presúvali inam.
Týka sa to tak štátnych ako alternatívnych aj školy pre nadané.
Ja by som riešila prioritne problém, ktorý je a to, že sa dieťa nudí na bežnej hodine, nie to, že ho neprijali do školy pre nadané deti.

bosorkabb
3. jún 2025

Som z okresu Senec a úprimne u nás nie sú kapacity priestorové ani učiteľské. A záujem u rodičov tiež nie je. Radšej volia bežnú ZŠ alebo súkromné.
Najdôležitejší je aj tak učiteľ.

iwesska
3. jún 2025

Lenze situacia je taka,ze pocet novonarodenych deti kazdym rokom klesa. Ocakava sa,ze sa bude redukovat aj pocet tried v skolkach, skolach,pochybujem,ze sa triedy budu rozsirovat o nadane deti. Ked su teraz kapacity skol plne,kam ich daju,na chodbu?? A kym by sa take nieco vybudovalo,prideme do obdobia,ze porodnost bude nizka a uz zas tieto triedy budu zbytocne. Napr.teraz deti,ktore su integrovane a mali by mat asistenta,ho nemaju,pretoze je 1 na cca 5 deti v triede,ktore ho potrebuju. Ked nemaju peniaze na 1 dalsieho asistenta, tazko ocakavat,ze sa budu zhanat ucitelia/vychovavatelia pre cele triedy nadanych deti.

akvi
3. jún 2025

@katarina6 som tiez mama nadaneho dietata a k tomu Aspergera. K tomuto ti poviem len tolko - neocakavaj od nasho skolskeho systemu, ze bude akokolvek podporovat kohokolvek, kto vybocuje z priemeru. Nas skolsky system je vyslovene postaveny pre priemernych, resp. jeho uloha je vyrabat priemernych. Kazde vybocenie nas system utlcie a je v tom velmi uspesny. Bol takto navrhnuty a plni si tuto ulohu uz roky velmi dobre.. Takze ak mas skutocny zaujem podporit svoje nadane dieta, potrebujes tento system opustit najviac, ako sa da. Ziadne triedy ci skoly pre nadanych tvoje dieta v skutocnosti nepodporia, opusti tuto predstavu. Tieto triedy su skor vhodne pre deti, ktore su vyslovene akademicke typy a vobec nemusia mat nadoriemerne IQ. Aj ked u nas do aprogenu je to podmienka, ale podla mna aj preto, lebo nejake sito existovat musi, kedze je obmedzeny pocet miest.. Ak ti skutocne ide o dieta, nechaj ho na domacom vzdelavani (a to neznamena izolovat dieta doma a "ucit" ho ako v skole, to nie je naozaj vhodne asi pre nikoho) Alebo sa prestahuj tam, kde existuju fungujuce slobodne skoly.

Btw., to v ktorom CPPP vam povedia vysku IQ? To sa nezvykne hovorit. V mojej bubline sme niekolki s nadanymi detmi, nikto ale realnu vysku IQ nikdy nepocul. Jedine, co vam povedia, ze dieta ma IQ nad 130, lebo inak ho nevezmu do Aprogenu. Ale nejaku hodnotu nikomu nepovedali, ani v oficialnych papieroch to nie je..

katarina6
autor
3. jún 2025
@akvi

@katarina6 som tiez mama nadaneho dietata a k tomu Aspergera. K tomuto ti poviem len tolko - neocakavaj od nasho skolskeho systemu, ze bude akokolvek podporovat kohokolvek, kto vybocuje z priemeru. Nas skolsky system je vyslovene postaveny pre priemernych, resp. jeho uloha je vyrabat priemernych. Kazde vybocenie nas system utlcie a je v tom velmi uspesny. Bol takto navrhnuty a plni si tuto ulohu uz roky velmi dobre.. Takze ak mas skutocny zaujem podporit svoje nadane dieta, potrebujes tento system opustit najviac, ako sa da. Ziadne triedy ci skoly pre nadanych tvoje dieta v skutocnosti nepodporia, opusti tuto predstavu. Tieto triedy su skor vhodne pre deti, ktore su vyslovene akademicke typy a vobec nemusia mat nadoriemerne IQ. Aj ked u nas do aprogenu je to podmienka, ale podla mna aj preto, lebo nejake sito existovat musi, kedze je obmedzeny pocet miest.. Ak ti skutocne ide o dieta, nechaj ho na domacom vzdelavani (a to neznamena izolovat dieta doma a "ucit" ho ako v skole, to nie je naozaj vhodne asi pre nikoho) Alebo sa prestahuj tam, kde existuju fungujuce slobodne skoly.

Btw., to v ktorom CPPP vam povedia vysku IQ? To sa nezvykne hovorit. V mojej bubline sme niekolki s nadanymi detmi, nikto ale realnu vysku IQ nikdy nepocul. Jedine, co vam povedia, ze dieta ma IQ nad 130, lebo inak ho nevezmu do Aprogenu. Ale nejaku hodnotu nikomu nepovedali, ani v oficialnych papieroch to nie je..

@akvi a ktore slobodne skoly su ok?
Napises mi prosim tipy?

Homeschooling som zvazovala v tom oktobri ked som bola uplne zufala.... ale teda neviem ci by som to dala, plus ako to zvladnut potom financne byt bez platu ked budem doma, mqm 3 deti.

dskjhfdlkdjhl
3. jún 2025
@akvi

@akvi Mohla by si napisat (alebo hodit odkaz) ako sa spravne v inych statoch venuju nadanym detom?

akvi
3. jún 2025
@dskjhfdlkdjhl

@akvi Mohla by si napisat (alebo hodit odkaz) ako sa spravne v inych statoch venuju nadanym detom?

@dskjhfdlkdjhl v iných štátoch funguje inkluzia reálne, nie len na papieri. Takže ten individuálny prístup majú všetky deti bez rozdielu. A samozrejme majú k tomu aj dostatočne veľa personálu.

akvi
3. jún 2025
@katarina6

@akvi a ktore slobodne skoly su ok?
Napises mi prosim tipy?

Homeschooling som zvazovala v tom oktobri ked som bola uplne zufala.... ale teda neviem ci by som to dala, plus ako to zvladnut potom financne byt bez platu ked budem doma, mqm 3 deti.

@katarina6 ktoré slobodné školy sú ok je asi pre každého individuálne. Niekto bude plesať už aj nad českými ( a reálne, je to fakt iná dimenzia, oproti klasike). Ale ja ako čím viac do toho vidím, do tých českých myslím, tak viem, s akými problémami sa potýkajú a už som si nie úplne istá, či by som tam dala dieťa. Ale možno sa v tom len príliš pitvam 😅🙈 Takže najbližšia slobodná škola, ktorá už vyrástla z plienok je asi v Británii 🙈 Ale samozrejme nepoznám ani zďaleka všetky, takže to ber len ako moje dojmy, nie fakty.

dskjhfdlkdjhl
3. jún 2025
@akvi

@dskjhfdlkdjhl v iných štátoch funguje inkluzia reálne, nie len na papieri. Takže ten individuálny prístup majú všetky deti bez rozdielu. A samozrejme majú k tomu aj dostatočne veľa personálu.

@akvi a je nejako podlozene, ze tam to naozaj funguje lepsie? Celkom by som ocenila nejaky konkretny stat a vysledky, ak vies rychlo hodit odkaz.

alenka58
3. jún 2025

v európe to majú štáty každý ináč niektoré štáty integrujú, niektoré separujú, ale celkové videnie je že nadaný žiak ani v klasickej triede nepríde o schopnosti, bude vyčnievať, tak ako menej inteligentné dieťa nestiahne ostatných žiakov, učitelia aj vedci majú rozporuplné názory na vzdelávanie takýchto detí, preto neexistuje jednotná línia. niekde ich vzdelávajú v "krúžkoch" , je to veľmi odlišné všade, v čechách viem že sa nadaným deťom venuje nadácia manželov Kellnerovcov , bol o tom dokument na STV,

kofa77
3. jún 2025

ja autorke fandim. viem, o co jej ide. nie elitarstvo, nie pocit, ze ma nadcloveka, nie nejake "extra burty" ako hovoria cesi. len individualny pristup. a to -suhlasim s akvi u nas je zriedkavy. tu ani nejde o triedy pre tieto deti, ale o pristup ucitelov. a tam je takych ako safranu..
u nas to bolo podobne, a aj ke ucitelka na 1 stupni bola vyborna, s takymi detmi pracovat nejak nevedela, alebo na to skor nemala kapcitu, neviem.. tak dieta vyfasovalo nejaku tretiacku citanku v 1 rocniku, do ktorej ani nepozrelo, matiku som mu ulohy tlacila ja z tych roznych zbierok pre vyssie rocniky, pamatam si, ako si mal pripravit nejaku prezentaciu, demilitarizovane pasma- to vsetko v 1. rocniku, no nikdy nikto to od neho nechcel pocut. decko smutne, v skole unudene. ale od mala nerado putalo pozornoat, tak ticho sedelo.. kamaratov malo, ale bralo ich tak nejak ako take zvieratka-ano, viem, nie je spravne, ale malo 7_8_9 rokov, tak to vnimalo..
ja som to brala tak, ze je tam oblubene v kolektive, uci sa tam socializovat,tak to islo. teraz vidim, ze sme to mali uchopit trocha inak. uz je na strednej, dokonci ju v zahranici, ale vidim, ze ten pristup od zaciatku ak by bol iny, aj ono by sa v tej skole citilo inak.

kofa77
3. jún 2025

mimochodom, IQ 138 ma tak 1 % populacie, ako tu niekto zhadzoval, ze to je teda ziadne mimoriadne nadanie. tak naopak, je to mimoriadne nadanie.

priemerne iq je tusim okolo 100..

kofa77
3. jún 2025

a co si vsimam-ak ma rodic dieta, ktore napr. je nadane na spev, hudobny nastroj, tanec, dava aj tu na mk fotky, ze vyhralo a hento a tamto. tak potlesk, pochvaly okolia. aleked tu niekto napise, moje dieta cita od 3 rokoch, programuje od 6, pocita v 1 rocniku piatacke ucivo- uz sa mnozia reakcie, ze je matka premotivovana, ze takych deti je plno, ze ho treba ucit socializovat, lebo urcite je mu niekde ubrane a pod. zhadzovania, az aby sa jeden hanbil priznat, ze ma IQ nadane dieta.. to su tie paradoxy

katarina6
autor
3. jún 2025
@kofa77

a co si vsimam-ak ma rodic dieta, ktore napr. je nadane na spev, hudobny nastroj, tanec, dava aj tu na mk fotky, ze vyhralo a hento a tamto. tak potlesk, pochvaly okolia. aleked tu niekto napise, moje dieta cita od 3 rokoch, programuje od 6, pocita v 1 rocniku piatacke ucivo- uz sa mnozia reakcie, ze je matka premotivovana, ze takych deti je plno, ze ho treba ucit socializovat, lebo urcite je mu niekde ubrane a pod. zhadzovania, az aby sa jeden hanbil priznat, ze ma IQ nadane dieta.. to su tie paradoxy

@kofa77 dakujem za mile a najma ludske slova... naozaj ja mam daleko od nejakej karieristickej matky, co tlaci na dieta.... a naozaj tuto tazko spozname cely background.... a nikto by tu nemal sudit nikoho....
A to, ze ja mam z niekoho pocit taky ci onaky...uz som dost stara na to, aby som zasa reagovala na vsetko ked sa mi nieco nepaci... uz skor nekomentujem, neviem co ten clovek preziva... co ho k tomu viedlo...nech uz je to akokolvek hlupe...

Ja len chcem stastne dieta a je to smutne pozerat sa na to, ako proste nemoze robit viac a je utlmovane.... len preto, ze je iny a pretoze sa musi prisposobit vacsine....

kofa77
3. jún 2025
@akvi

@akvi jak pises o tom, ze vam nepovedali IQ, som si spomenula, ze vlastne ani nam nepovedala priamo ta psychologicka. povedala najvyssie, - ktora zlozka, najnizsie-tiez ktora zlozka-aj ked tam to bola uplna subjektivna kravina podla mna , ale celkovo vysku nie

kofa77
3. jún 2025
@katarina6

@kofa77 dakujem za mile a najma ludske slova... naozaj ja mam daleko od nejakej karieristickej matky, co tlaci na dieta.... a naozaj tuto tazko spozname cely background.... a nikto by tu nemal sudit nikoho....
A to, ze ja mam z niekoho pocit taky ci onaky...uz som dost stara na to, aby som zasa reagovala na vsetko ked sa mi nieco nepaci... uz skor nekomentujem, neviem co ten clovek preziva... co ho k tomu viedlo...nech uz je to akokolvek hlupe...

Ja len chcem stastne dieta a je to smutne pozerat sa na to, ako proste nemoze robit viac a je utlmovane.... len preto, ze je iny a pretoze sa musi prisposobit vacsine....

@katarina6 ja ti rozumem. ja som typ, co nerad niekde tiez vycnieva, nieoc ziada, mam trocha aj snydrom podvnodnika podla mna, co podedilo aj moje decko☹️, tak som si hovorila, ze ved ok, decko chodi celkom spokojne, nie je tam sikana, ucivo zvlada s prstom vies kde, tak co..
preto fandim ludom, ktori chcu s vecami pohnut.
akurat ze sama pochopis, ze to nejak nejde. takze budes sama hladat rozne kruzky, rozne dopisovacie sutaze, hladat a platit. potom , ak dovtedy nezrusia 8 rpcne gymnzaia, tak ti dieta pojde tam, potom ti pojde von a bude to hotovo.
inak na stranke
na tejto ceskej stranke su clanky aj o nadanych detoch, ak by ta to zaujimalo
https://www.eduin.cz/clanky/rozpoznavat-nadane-...

kofa77
3. jún 2025

https://www.heroine.cz/tema/nadane-deti
tu je toho vela, ale treba predplatne

katarina6
autor
3. jún 2025
@akvi

@katarina6 ktoré slobodné školy sú ok je asi pre každého individuálne. Niekto bude plesať už aj nad českými ( a reálne, je to fakt iná dimenzia, oproti klasike). Ale ja ako čím viac do toho vidím, do tých českých myslím, tak viem, s akými problémami sa potýkajú a už som si nie úplne istá, či by som tam dala dieťa. Ale možno sa v tom len príliš pitvam 😅🙈 Takže najbližšia slobodná škola, ktorá už vyrástla z plienok je asi v Británii 🙈 Ale samozrejme nepoznám ani zďaleka všetky, takže to ber len ako moje dojmy, nie fakty.

@akvi 🤣🤣🤣 no to si mi moc nepomohla...takze na SK nic...iba hladat tie ihly v kopach sena?- osvietene ucky niekde?
Ja ze mas realne tipy na take skoly tu na SK....ze budu v BA...

katarina6
autor
3. jún 2025
@akvi

@akvi ja som dala syna testovat v ccap v Cenada v Bratislave a normalne mi tam dali prilohu ku sprave s celou tabulkou kde je to jeho skore plus graficky znazornene, v ktorych castiach mu to islo a ako...rozne stupne tam su.....
Ja uprimne naozaj o tom.vela neviem ani sa nevyznam, v tej sprave ked som.citala nieco tam ma na urovni 15r. Chlapca....

katarina6
autor
Autor odpoveď zmazal
katarina6
autor
3. jún 2025
@akvi

@akvi je to sukromne centrum.... ja som jednoducho googlila a tak som si povedala ze ked je to skola, ktora dlhodobo robi s nadanymi tak asi tam tie testy budu robit kvalitnejsie....
Nesla som s nim do mestskeho ccap, tam su aj dlhe cakania aj 3-4mes., to ja som potrebovala cim skor riesit.... prosto mat nejaky papier, aby mu v skole dovolili ucit sa inak alebo prestupit do 2.roc.....

Netusila som ze skore je nejake tajne, ze sa o tom nehovori, nerozumiem preco, ja sa tu nicim nechvalim, mne je to jedno, je to cislo, ktore skor ma mna naucit ako chapat co asi vsetko riesi v hlave a ako....

Jedna mamina mi vysvetlovala ze deti nad 140 su geniovia a maju problemy so socializaciou a je to velmi velmi tazke zvladat,lebo oni naozaj riesia to ako zachranit svet a nebyt tu zbytocni.... jednoducho obrovske temy alebo ako to nazvat....
Moj tolko nema a som tomu rada, ze nie je introvert, ma rad deti, ludi, rozprava sa so vsetkymi...rychlo si najde kamosov ode sam na ulicu hornu a o chvilu si tam s niekym kope futbal...

Mozno aj zavisi ake testy maju ccap bezne a ze v tych sukromnych maju ine testy a takto to daju do tabulky...

Nechcem tu davat verejne celu tabulku, tak som to takto rozkuskovala... co sa tam nachadza...

katarina6
autor
3. jún 2025
@kofa77

@katarina6 ja ti rozumem. ja som typ, co nerad niekde tiez vycnieva, nieoc ziada, mam trocha aj snydrom podvnodnika podla mna, co podedilo aj moje decko☹️, tak som si hovorila, ze ved ok, decko chodi celkom spokojne, nie je tam sikana, ucivo zvlada s prstom vies kde, tak co..
preto fandim ludom, ktori chcu s vecami pohnut.
akurat ze sama pochopis, ze to nejak nejde. takze budes sama hladat rozne kruzky, rozne dopisovacie sutaze, hladat a platit. potom , ak dovtedy nezrusia 8 rpcne gymnzaia, tak ti dieta pojde tam, potom ti pojde von a bude to hotovo.
inak na stranke
na tejto ceskej stranke su clanky aj o nadanych detoch, ak by ta to zaujimalo
https://www.eduin.cz/clanky/rozpoznavat-nadane-...

@kofa77 dakujem za linky, uz si to citam.... 😃...
P. Jaburek tam tiez hovori o rieseni tried pre nadane ale s tym, ze sa tieto deti stretavali na inych predmetoch napr.na vytvarnej, hudobnej, telesnej s ostatnymi detmi.....jednoducho urcite predmety by riesili hlbsie, rychlejsie....
No... treba robit tym skolam osvetu.... ak sa my mamy nebudeme ozyvat, budu na nas kaslat aj na dalsie deti... tak to je....
To iste, co som aj ja spominala.....