Podpora pre nadané deti v okrese Bratislava
Je rok 2025 a myslím si, že nastal čas, aby sa začala riešiť pomoc pre nadané deti systematicky a znovu sa obnovili triedy pre nadané deti min. 1 trieda v každom okrese.
Učitelia takej triedy by učili podľa metodiky Aprogen, tzn. metóda, podľa, ktorej učia školy pre nadané deti.
Nie je možné touto metódou učiť v bežnej triede, preto vôbec takýmto deťom nepomáha inklúzia do bežnej triedy, hovorí o tom aj p. Jolana Laznibatová, zakladateľka tejto metódy a dlhoročná riaditeľka ZŠ Teplická pre mim.nadané deti...
https://eduworld.sk/cd/nl/2628/laznibatova-tale...
Tieto triedy podľa mojich informácií boli zrušené, pretože už nebolo dostatok detí... ale teraz je ten stav opačný a keďže v okrese Trnava, Pezinok a myslím si, že ani v Bratislave triedy pre mim.nadané deti neexistujú....Zostali len 4 ZŠ pre nadané deti v Bratislave a tie sú každoročne plné, nepokryjú celkový záujem a ja neverím tomu, že sa každoročne nenájde aspoň 2x12detí do 2 tried pre nadané deti...
Nikto s tým nič nerobí, kopec rodičov zostane zúfalých a keď sa my rodičia nespojíme a nezačneme tlačiť na školy, mestá, štát, aby túto situáciu začal riešiť, tak sa nič nezmení...
Na začiatok - hľadám všetky Vás - maminy s takýmito deťmi, ktoré neboli prijaté na žiadne ZŠ pre nadané deti a veľmi by ste privítali, aby sa otvorili takéto triedy min. 1 trieda v okrese pre nadané deti.
Koľko Vás/nás je?
Viete niekto, ci sa ten uzasny Druckerov navrh tyka aj skol pre nadane deti?
Chatgpt vravi, ze ano... Mate niekto nejaku info?
Viete niekto, ci sa ten uzasny Druckerov navrh tyka aj skol pre nadane deti?
Chatgpt vravi, ze ano... Mate niekto nejaku info?
@ullala samozrejme ze nie... ako ta to vobec mohlo napadnut 🤦♀️
@ullala samozrejme ze nie... ako ta to vobec mohlo napadnut 🤦♀️
@kaktusik007 jednoducho. Ide o skolu, ktora neprijima deti spadovo. Vynimku maju specialne skoly, ale tie pre deti s nizsim IQ. Tieto s vysokym IQ su vraj elitarske. 🙄
Ale teda to je vsetko co som nasla. Chcela by som konkretnu info. Pri cirkevnych a sukromnych je to jasne.
@kaktusik007 jednoducho. Ide o skolu, ktora neprijima deti spadovo. Vynimku maju specialne skoly, ale tie pre deti s nizsim IQ. Tieto s vysokym IQ su vraj elitarske. 🙄
Ale teda to je vsetko co som nasla. Chcela by som konkretnu info. Pri cirkevnych a sukromnych je to jasne.
@ullala lenze aj tieto skoly su specialne. V podstate je jedno, ci je IQ nad 130 ci pod 70 --- je to mimo normu ;)
@ullala lenze aj tieto skoly su specialne. V podstate je jedno, ci je IQ nad 130 ci pod 70 --- je to mimo normu ;)
@kaktusik007 ano ja viem, ze mi dieta chodi do specialnej skoly. Clenovia z rodiny to museli predychavat, ked som im to povedala 😀 Len niekde som citala, ze tejto skoly sa ta vynimka netyka, lebo je specialna v pozitivnom zmysle. Ale uz som nasla vyhlasenie ministerstva vo facebookovej diskusii, ze by tiez mali mat vynimku, tak snad to tak bude.
Ahojte, pridávam sa sem k maminám s čerstvo diagnostikovanou 5,5 r. dcérkou, IQ 140+. Po zaslaní správy od našej psychologičky budeme riešiť ďalej, aké sú naše možnosti v aktuálnom mieste bydliska (satelit BA).
Ahojte, pridávam sa sem k maminám s čerstvo diagnostikovanou 5,5 r. dcérkou, IQ 140+. Po zaslaní správy od našej psychologičky budeme riešiť ďalej, aké sú naše možnosti v aktuálnom mieste bydliska (satelit BA).
@lussy_s Záleží asi z ktorej strany ste satelit a kde pracujete. V BA skoly pre nadane deti su Teplicka, Bajkalska, Cenada, Intelekt na Znievskej. Potom môžete skúsiť aj prijmacky na Košickú aj keď nie je priamo pre nadane deti ale možno niekomu viac sadne. My sme tiež okolie BA a syn chodí na Teplicku, logistiku zatiaľ zvladame.

@ullala @pineapple6
K Bajkalskej - vyberaju si podla celkoveho profilu dietata, aby spolu tvorili dobry kolektiv. Nie je to podla celkoveho IQ, alebo podla toho ci ma vsetky oblasti na rovnakej urovni. Ano ma mat celkove IQ aspon 120, ale ci ma niekto 160 alebo 120 az tak nerozhoduje.
Moje dieta ma tie ciastkove zlozky rozhadzane od priemeru az po extremny nadpriemer, rozdiel medzi verbalnou a neverbalnou zlozkou 13 bodov a zobrali ju...