icon

Rezidentské parkovanie v Bratislave: Ako to funguje?

6. nov 2023

Ahojte. Ako je to teraz s parkovaním v mestských častiach Bratislavy, v ktorých je uz zavedená parkovacia politika? Človek, ktorý je rezidentom v starom meste, môže zaparkovať kdekoľvek v starom meste meste, alebo len na ulici, na ktorej má trvalý pobyt?

janicast
9. nov 2023

@tramtada31 presne

julish
9. nov 2023

@janicast Mám auto a som vodička, autom jazdím minimálne

julish
9. nov 2023

@janicast Pôsobenie prachových častíc v ovzduší zvyšuje výskyt astmy, kardiovaskulárnych problémov, pľúcnych chorôb a následne vedie k predčasnej smrti. Ich vysoké koncentrácie sú na Slovensku príčinou asi 1592 predčasných úmrtí ročne, pediatri hlásia v niektorých častiach alarmujúci stav. Vieš, nie tak dávno som strávila dlhší čas vo Fínsku, v hlavnom meste bol taký krásny vzduch, úplne voňavý, centrum bez áut. A nik nehundral, že je zima, nedá sa ísť bicyklom - dá.

mimolimit
Autor odpoveď zmazal
mimolimit
9. nov 2023

Smutne ako tu niektore reagujete - nervozne, duplicitne vykricniky… To je ten slusny dialog, po ktorom volate?
Som zvedava ako dlho nasej spolocnosti potrva dostat sa nastavenim ohladom “ustavneho” prava moct vyuzivat auto kdekolvek si zmyslim na uroven Holandska, Danska…

tramtada31
9. nov 2023

@julish dal sa tam spravit výťah, keby na magistrate nekradli ako straky. Takze pohodlie pre par jednotlivcov má väčšiu vahu ako bezpecnost ludi. Čo budeš robit, keď ti tam za desať rokov zrazi auto dieťa, lebo pozeralo do mobilu a nepozeralo sa na cestu. Stále si za týmto nazorom budeš stat? Každý človek na tomto svete je predsa niekoho dietatom.
Vallo nemá rad kmotrika? Možno ho nemá rad, ale biznisy s ním robi. Výhodné pre kmotrika, nevýhodne pre mesto. Pamätáš si na kauzu Infra servis, kde kúpilo mesto nevýhodne 49% podiel od kmotrika? Ak nie, naštuduj si to, ale necitaj tie rozpravky od Valla a PSkom skúpených medii. Tento človek nás privedie do nútenej spravy svojimi rozhodnutiami. Ale tebe aj keby som ukázala, ako Vallo sexuálne zneužil male dieťa (toto je fikcia), tak na to povies, že to nie je pravda, veď on pre deti organizuje podujatie Zive Račko.
Aká podpora pre sportoviska? Sportoviska nevlastnia kluby, ale bohati mecenáši. Oni argumentujú tým, že to je podpora športu, ale pochybujem, že boháči teraz daju všetkým športovým klubom v rovnakej výške zlavy z nájmu a tie zas daju rodičom v rovnakej výške zlavy pre deti. Navyse tie peniaze budú chybat v kase mestskych casti a mesta. Zase sa dostávame k tomu, že podojime bežných ludi, ako by sme mali podojit boháčov.

tramtada31
9. nov 2023

@mimolimit a prečo by sme auto nemohli pouzivat všade, kde si zmyslíme? Uvedomuješ si, že toto je začiatok? Dnes ti zákazu pouzivat auto, zajtra vlastnit psa (Ano, už aj toto ps-kari verejne rozpravali, lebo majú príliš vysoku uhlíkovú stopu) a za 10 rokov budeme svojich rodicov posielat do pece, lebo už nie sú prospešni pre spolocnost a odčerpávajú príliš veľa penazi zo sociálneho/dochodkoveho systemu (mimochodom aj toto sú reci PSkarov). Humorne je na tom vsetkom to, že strana a jej spriaznenci, ktori najviac volajú po tolencii, sú najviac prepáleni fanatici

erikavesela
9. nov 2023

@tramtada31 presne tak...dalsim krokom ma byt 15 min. mesto, teda "predpisani" lekari, " predpisane" skoly, "predpisane" obchody, jazda mhd..a potom, ked bude niekto protestovat, tak stopnu mhd a mas smolu...

tramtada31
9. nov 2023

@erikavesela ja som včera bola s kamaratom, ktorý pôsobí v komunale a vypocula si dva telefonáty s poslancami, ktori nie sú z PS. Sú úplne zúfalí z toho, čo ti dosadení zmatci robia, ako idu v neprospech Bratislavy, obyvatelom, čo za spinu robia, lebo ich zaujimaju len prachy a ako sa nabalit. Je to strašne smutne, kam sme sa to dostali. Skončíme veľmi zle. Ja som nebola nikdy volic smeru, ale keď vyhral, tak som si povedala, že je to najlepšie, čo sa nám mohlo stat, lebo by sa tu Vallovci zabetonovali už navzdy. Vallo a Droba končia toto obdobie, ale Vallo pripravuje za seba postavit Mrvu a toto utrpenie ma pokracovat. Verím, že o tri roky sa Bratislavcania spamätajú.

erikavesela
10. nov 2023

@tramtada31 v to verim aj ja a stale nerozumiem tomu, kto ich volil...to je ako so smerom...nikdy ho nik nevoli a vzdy vyhra...uz tu bola jedna maminka, kt.opisovala pomery na magistrate, pracovala tam... cloveku boloz toho zle... my to tu me v ba...a teraz si predstav, ze by sme tu haved, kt.je horsia ako samotni komaci mali vo vlade...ja som rada, ze sa tam opat nedostali...smer je pre nasu krajinu skaza, ale stale lepsie ako ps so simeckom

lilke
10. nov 2023

@mimolimit kamarátku som vykladala v ulici pri Safku na blikackach, v kufri mala veľa vecí. A spredu chlapík kontrolujúci parkovanie mi už dával pokutu... Takže tvoja rada je bohužiaľ zlá.

mimolimit
10. nov 2023

@tramtada31 Zaciatok coho? Riadenej genocidy bielej rasy?

erikavesela
10. nov 2023

@mimolimit zaciatok neslobody...a ver tomu, ze urcite nechces mat predpisane, co mas kedy robit, co mas jest, ako sa mas presuvat, co mas oslavovat a ta s ps urvite pride...sa pozri na ich sposoby komunikacie...ja som si tu slobodu uz zazila a urcite to tu nechcem opat...klasicky pristup...ked nerobis, co povieme, znicime ta...

tramtada31
10. nov 2023

@mimolimit s tými ich názormi by som sa tomu ani necudovala. Ani pred 5 rokmi by si nepovedala, že sa bude polarizovať takto spolocnost a bratislavcan sa na bratislavcana bude krivo pozerať, že čo si dovoľuje počas jeho neprítomnosti odparkovať vozidlo pred jeho domom.

katka700
10. nov 2023

@tramtada31 nechápem tých čo ho stále volia a podporujú tieto o**by

katka700
11. nov 2023

@janicast Keby si išla autobusom stojíš v zápche kde idú všetci ako husicky v jednom rade lebo pán "maliar" na druhý pruh namaľoval cyklochodnik a ešte ti bude tvrdiť že problém sú autá.

mimolimit
11. nov 2023

@tramtada31 Mam iny nazor.
Zavedenim parkovacej politiky sa v mieste mojho bydliska situacia s parkovanim zlepsila, konecne nemame vecer problem zaparkovat. Do prace chodim 3-4 dni v tyzdni, inak robim z domu. MHD je to lacnejsie aj ekologickejsie, vacsinou si po ceste citam knihu. Jedna cesta mi busom trva 30-50min. Ked mam chut, idem na bicykli (12,5km) a vynimocne chodim autom. Manzel chodi do prace len na bicykli. Zamerne si hladal pracu co najblizsie k bydlisku. Buduci rok bude aj moj zamestnavatel menit lokalitu a zhodou nahod to budem mat 7min pesi do prace - doteraz neverim, ake stastie ma postretlo. Kazdy kusok novej cyklotrasy vitame - su pre cyklistov na bezpecny presun po meste do prace/ine potrebne miesta, nie na sportovanie ako to mnohi vnimaju.
Naschval sme kupili byt co najblizsie k centru aj ked bol drahsi, aby sme to z toho “stredu” mali relativne blizko kamkolvek. Naschval sme dali deti do skoly hned “za rohom”, aby sme ich nemuseli vozit. Naschval detom vyberame kruzky v okoli dostupnom pesi alebo bicyklom alebo par zastavok, aby sme sa vyhli presunom v dopravnej spicke. Je to o nastaveni.
Rozumiem aj ludom, ktori si kupia dom v satelite, denne prejazdia 100km a nonstop sa zenu niekam, aby stihli vcas do prace, vcas po deti, vcas na kruzky… bola to vsak ich volba a ulice nie su len pre ich auta.

erikavesela
11. nov 2023

@mimolimit a presne tu opisujes svoju neslobodu, neslobodu rozhodnut sa, kde budes zit, kde pracovat, kam budu deti chodit do skoly, kam do kruzkov...nechapes, ze presne o to tym zmrdom ide?...predpisat ti, kam, co, kde, ako...navyse...zdravim tvoje a pluca tvojho manzela...ze vela zdravia im pocas cesty pomedzi auta...

simsalabim
11. nov 2023

@mimolimit uvedomujes si, ze ked kazdy bude chciet “byvat v strede”, ze sa tam vsetci nezmestia? Auto a priori nie je nepriatel. Ano, je ekologickejsie chodit MHD ci bicyklom - to beriem. Co sa mne osobne nepaci, je urobit zo mna cudzinca vo vlastnom meste - v ktorom platim dane! Nie ako obyvatel Petrzalky, Cunova, Dubravky ci Dolnych honov, ale ako obyvatel BA! Moje trvale bydlisko je BA, dane platim BA. Uz dost ma diskriminuju tym, ze ked idem skontrolovat svoju nehnutelnost v inej casti BA (za ktoru tiez platim dane!!!!) musim si platit parkovanie, lebo v tej MC nie som rezident! iba majitel. Halooo! Ja vam za to predsa platim dane - z nehnutelnosti aj prenajmu! Narok na aspon tie 2 hodiny denne by som podla mna mala mat, nie? Nehovoriac o tom, ze to znacne ulahci zivot v situaciach, ked clovek chce ist autom, lebo MHD by to trvalo vecnost alebo aj z inych dovodov - zdravotnych, nakupnych atd. Ty si mala stahovanim firmy stastie, no to ale neznamena, ze to tak mame vsetci.

mimolimit
11. nov 2023

@erikavesela Prosim ta o akej neslobode zo hovoris? Rovnako sme sa mohli rozhodnut kupit dom v Malackach alebo Oldzi a dennodenne dochadzat vsade autom ako vacsina mojich kolegov. My mame ine priority, tak to prosim respektuj a nase pluca sa maju ok, dakujeme za zaujem. Odporucam navstivit Amsterdam, Kodan alebo aspon Helsinki.

mimolimit
11. nov 2023

@simsalabim Ako dlho ti trva skontrolovat nehnutelnost? Pri prijme z prenajmu nemas 2€ na parkovanie? Tiez chodim kontrolovat nehnutelnost v inej mestskej casti, kde nemam parkovanie.
Ja chcem za svoje dane z nehnutelnosti a prenajmu vidiet okrem neho revitalizaciu verejnych priestorov, riesenie statickej dopravy a dopravy v meste celkovo a mnoho ineho… konecne to pod vedenim Valla je vidiet.
Uvedomujem si, ze mam velke stastie ohladom zamestnania. Tiez si myslim, ze v BA je vcelku dost mozne si zariadit zivot tak, aby cloveku vyhovoval vo vacsej miere. Tesim sa, ze sa mesto snazi uberat skor zapadnym stylom ako stylom dalekeho vychodu - napr. taky Saigon - v zivote som este nevidela take masivne zapchy, hromadna doprava nulova, tisice ludi v autach a motorkach a doslova sa prepletali jeden cez druheho pri snahe odbocit…

simsalabim
11. nov 2023

@mimolimit tu ide o pricip. Nie o to, ci mam na 2 eura (a ver mi, ze udrziavanie nehnutelnosti trva niekedy aj par dni). Ja som rezident BA. Mam mat rovnake prava v Petrzalke aj Ruzinove. Dane totiz platim BA. V OP mam bydlisko BA.

mimolimit
11. nov 2023

@simsalabim OK, je to tvoj pohlad na vec. Ja zas reprezentujem iny. Viem sa uz roky nejako zariadit a zmenami, ktore magistrat zavadza, netrpim, prave naopak, su pre mna pozitivne.

tramtada31
11. nov 2023

@mimolimit ale ulice nie sú ani len pre vaše bicykle a ste absolútnou minoritou, ktorej sa majú stovky tisic ludi prisposobovat. A hlavne cyklisti cyklotrasy využívajú len par mesiacov do roka, to už sa vám nezda neekologické ich budovať? To, že si čítaš v mhd knihu je vtip? To sa ako dá po týchto vallovskych zmenách, keď musis 500x prestupovať a v MHD si po 5 minútovej jazde a prestupe ani nesadnes. Ty si si kupila byt v blizkosti centra, ale prečo by som sa mala stahovat z mestskej casti, v ktorej som vyrastala, kde mám rodinu, priateľov? Prečo by som si mala hľadať zamestnanie v okoli? Pokial nie som predavačka, ktorá sa zamestna kdekoľvek, čo nie som, tiež je to absolútny nezmysel. prečo by som deti mala prihlasovať na lokalne kruzky, keď majú talent na sport, ktory nemôžu vykonávať v mieste bydliska a musíme dochádzat? Casovo sa to ani nedá zvládať, keď pre mensie deti mi nedaju trening na 19tu, ale na 17tu, takze sa človek musí z prace pre ne hnať a potom na trening. A k parkovacej politike, kde konkretne byvas? U nás po zavedení sa 40% miest vyparilo a problem s parkovanim je ešte vacsi. A celkovo má udivuju tieto nazory, že mám auto a nepouzivam ho. Presne takýto ľudia nielen, že zmýšľajú neekonomicky (lacnejsie by ich vyšiel taxik na občasne jazdy), ale zaberajú verejny priestor. To už je v poriadku? Veď auto predajte, keď ho nepoužívate.

tramtada31
11. nov 2023

@erikavesela suhlasim. Ale Vallo pochádza zo silne komunistickej rodiny, takze je mu to prirodzene druhym nakazovat, čo majú robit a ako majú zit. Ja som typ človeka, ktorý si váži slobodu a takéto zákazy a obmedzovania absolútne neznesiem. Hlavne, keď poznam pozadie, že veľa týchto obmedzeni robi Vallo preto, aby vychadzali dopravne studie pre jeho developerov, len je mi luto takých ludi ako mimolimit, ktorá si mysli, že to robi pre ňu a pre jej zdravie🤣🤣

erikavesela
11. nov 2023

@mimolimit a viez o tom, ze tebou spominane mesta su na rovine rovinatej a ba nie?...staci si otvorit atlas a pozriet vyskopisy..

simsalabim
11. nov 2023

@mimolimit chapem, ze mas svoj pohlad na vec. Rozdielnost nazorov je v poriadku. Upravy magistratu ti nevadia, lebo ta nijako neobmedzili. Ale skus sa na vec pozriet z pohladu cloveka, ktoreho obmedzili a zamysli sa nad tym, ci najodou aspon trisku nemoze mat pravdu. Aky existuje logicky dovod slubovat 2hod zdarma v celom meste a niekde to neurobit? Aky existuje logicky dovod sikanovat obcanov mesta, ktori vsetci platia mestu dane? Aki je logicky dovod robit rozdiel medzi rezidentom a majitelom nehnutelnosti, ked ani danovy system mesta medzi nimi rozdiel nerobi?

simsalabim
11. nov 2023

Opravujem tu hrubku 🙈 Aky dovod…

mimolimit
11. nov 2023

@tramtada31 Precitaj si moj prispevok s porozumenim este raz, prosim.
Manzel denne dochadza do prace na bicykli - je tzv.bike commuter, neprekaza mu dazd ani sneh, len poladovica. Nie je v tomto v BA jediny a ano - ist bicyklom do prace alebo pesi je ekologicke. Ako ekologicke je presuvat sa autom, pokial v nom sedi len sofer?
V buse si bez problemov citam knihu a prestupujem len raz, dochadzam na opacny koniec mesta v casoch, ked je bus poloprazdny. Dokonca po uprave trafikonu sa moja cesta skratila o 13min - tolko som cakala na zastavke na druhy spoj - takze za mna super. Chapem, ze existuju ludia, ktorym ale upravy nesadli, mohla som byt kludne tiez medzi nimi. Verim, ze sa vzdy da najst riesenie - vychadzam z vlastnej skusenosti.
Rozumiem aj tvojim argumentom ku kruzkom. Vyskusala som si aj toto vozenie deti a mala som z toho len stres, hladala som neskor ine riesenia. Kruzok ma jedno dieta o 16:00 mimo nase bydlisko, stiham to, niekedy s odretymi usami, ale viem to nejako stihnut. Udaje co ti pisem si nevymyslam a nechce sa mi na internete rozpisovat do detailu svoje sukromie.
Debatujem s tebou slusne, skus prosim aj ty. Neposielam ta predat auto. Predpokladam, ze ty ho mas preto, lebo ho z nejakeho dovodu potrebujes a rovnako aj my mame dovody pre vlastnenie auta. Ziadne mesto na svete nie je stavane na to, aby “ubytovalo” vsetky rodiny s 2-3 autami, nie je to kapacitne mozne. Namiesto toho, aby ste ta vy “denodenni soferi” tesili, ze existuju aj ludia ako som ja s manzelom a ini nam podobni a mate vdaka nam menej aut na cestach, este mate kadejake narazky. Naozaj na povazenie.
@simsalabim Rovnako ako ty nepovazujem za spravne, aby nebolo mozne na tu navstevnicku kartu mat moznost zaparkovat vsade kde je PAAS. Kolega ma trvaly pobyt v Slnecniciach, ma dve auta a to, ktore je napisane na neho, si nemoze dat na navstevnicku kartu vobec. Zrejme zostava len sa stazovat, takto by to nemali byt nastavene😕

mimolimit
11. nov 2023

@simsalabim Myslim, ze ma zmysel robit rozdiel medzi rezidentom a majitelom. Co taki ludia, ktori maju 5-6 investicnych nehnutelnosti? Maju mat pravo stat nonstop pri kazdom byte?