V nemocnici na urgente bez rúšok - nezodpovednosť rodičov
Ospravedlňujem sa, no idem si sem len vypustiť paru od jedu. Večer sme boli na urgente detskej fakultnej nemocnice na Kramároch, BA. Čaká sa minimálne tri hodiny, včera vraj až sedem hodín, kým vás zavolajú do ambulancie. Milión ľudstva s chorými deťmi vo vysokých horúčkach, zápaloch, čo ledva dýchajú. Lekári robia čo môžu, nie je ich vina, že sú kapacitne poddimenzovaní.
No v čakárni sedela asi tretina rodičov ignorantsky bez rúšok, prípadne s rúškom pod ksichtom, o povinnom respirátore ani nehovoriac.
Sme najtupší národ zemegule, keď dospelí neberú ohľad ani na najmenšie deti? Že si potrebujú janeviemčo dokazovať, keď je všade medializovaná silná chrípková epidémia, zatvárajú sa školy, nedostať potrebné lieky a sedia na urgentnom príjme detskej nemocnice? To tak veľmi bolí dať si na chvílu na papuľu kus papiera, nech to neroznosím ďalej? Fakt smutné.
@scorpionflower1 zaruskuj sa, brani ti niekto? A nechaj zit inych, tak ako uznaju za vhodne, ja ta nenutim do otuzovania v lade, aj ked to pomaha v prevencii pred chorobami, tak nenut nikoho do ruska, nie je to normalne, ak by to bolo normalne, priroda by nam tie ruska dala, ona nam ich aj dala, vola sa imunita. Si udrejsia ako priroda?
Na margo Aziatov, je tam velmi vela dezinfo, napr chirurigke rusko NEBRANI vdychovaniu smogu. A to ze to pomaha ciastocne (mozno 2-5%), to nech kazdy posudi sam, ci sa mu take nepohodlie oplati podstupit..
Poradim ti este jedno - zabunkrovat sa pod zem, a nevychadzat nikdy na svetlo sveta, je zarucena 100% istota, ako nikdy od nikoho nic nechytis.. Rovno mozes odmietnut PNky, nebude treba ani ziadny fond socialny..
autorka - nerouzmiem preco si rusko-nazi ? Ved si zaplat sukromne zariadenie, kde su fanusikovia do rusok. Existuje 1 sposob, ako sa na 99,9999% vyhnut infekcii, a vola sa plynova maska, ale pozor - natrenovat si kychanie v takej maske.
Ci teraz kvoli tomu ze sa bojis ARO (akutne respiracne ochorenie), tak budes nutit cely svet sa ruskovat? Uz naveky? To mi niekoho pripomina..
@1mata do poradne sa chodí po dohode s Dr a mimo ordinačných čas ked su tam choré deti ;) tak neviem aké zvyky sú u vašej Dr, alebo co sa tam dialo 🙂 ani by ma nenapadlo čakať v čakárni v taketo situacii, ani pred 11 rokmi...
Ale inak.ruska v tycho ambulanciách, plných cakarnach sú podľa mňa dobra vec... netreba z toho robot strasiaka. Hlavne keď je to tam fakt povinné, je smiešne robiť naschvál a ešte urážať ľudí ktorým to vadí🙂
@sella38 nech nema, ked sa chce nakazit od ostatnych. Pri hocijakej respiracnej infekcnej chorobe. Je to prevencia, eliminacia moznych dosledkov. my sa tu burime ako debili, poniektori, pritom v krajinach azie je to uplne bezna prax, ktora znaci uctu, a zodpovednost voci ostatnym. Fakt sa mame co ucit.
@1mata co si robila v čakárni plnej chorej deti s deckom??? Halooo, to máš čo za rozum??? Bud ty, alebo doktorka nie ste celkom kompletní, ale ved ty a to 12 mesačne decko ste snáď nahubok na papuli mali, nie? Píšem tvojou rétorikou👍veľmi inteligentnou.
Inak to potom v tomto období treba mať v obchodoch, nákupných centrách, o kutikich, školách a škôlkach ani nehovorím, ved tam je kašlú a sopla ojojoj.
@evaachesa zadusit sa....
Mne je smutno z práce keď vidím niekedy nejaké pretvárky s rúškom keď ide len o ukazanie sa...
@scorpionflower1 Toto nevysvetlíš. Najprv títo bojovníci za slobodu vyhlasovali, aké sú rúška neúčinné. Teraz, keď sa ukázalo, že účinné sú a že "veľmi prekvapivo" bránili prenosu aj iných respiračných ochorení, tak zrazu už porovnanie veľkosti vírusu s hustotou tkaniny rúška nespomínajú...Teraz už len nadávajú, ako sme si pokazili imunitu... len nejak zabudli, že aj napriek všetkým opatreniam sme mali globálne obrovskú nadúmrtnosť oproti iným rokom. A ak by rúška neboli, bolo by to významne horšie. Toto je ten typ ľudí, ktorí si vždy fakty prekrútia tak, aby sa im hodil do ich svetonázoru a že to nedáva logiku ich netrápi...
", preco mame takuto crtu."
Slováci, na rozdiel od okolitých národov a národností žijúcich s nami a pri nás- Poliakov, Čechov, Nemcov, židov, Maďarov nikdy nemali vlastné mestá a prakticky ani vyššiu šľachtu. Pritom práve mestá boli vždy centrom pokroku a vzdelanosti. Keď začalo byť v Európe v móde, aby bohatý človek bol mecenášom kultúry, umenia a vzdelania, my sme nemali osobnosti, ktoré by sa mohli k tomu trendu pridať. Kým v mestách, ako centrách kultúrnosti, sa vzdelanie považovalo za niečo, čím sa ľudia chválili, na dedinách bolo treba makať na poli a vzdelaním sa pohŕdalo. Tá dedinská obmedzenosť v ľuďoch ostala, lebo ju podedili po svojich predkoch - ťažko sa mentálne vymaniť z takého prostredia, keď si sa doň narodila. Kým mnohé iné národy majú za sebou storočia vývoja od čias renesancie, my sme sa k vlastným mestám dostali až v medzivojnovom období. Tie storočia sa ale nedajú dobehnúť za pár desaťročí.
@annm81 ty, tak toto čítať, mi je zle. Fakt zle... Presťahuje sa do tých inteligentných krajín a uvidíš. Možno potom pochopíš. Takto dehonestovat vlastný národ, je desivé a primitívne. Ja som v at a poviem ti, že toľko debility, zadubenosti som nevidela. By som vás chcela vidieť všetky ako ste tu, či by ste sedeli na riti s ročným deckom, dávali ho testovať pcr!!!! Povinné, sedeli v karanténe aj mesiac, mali na krku policajné kontroly s pokutami takými, že to mesačne nezarobite obaja, by som vás chcela vidieť ako by ste držali huby, pro testovaní deti v škôlkach školách! By som vás chcela vidieť akoby ste skákali od radosti nad IQ vyspelých nerodov, keď by vám nechceli zooperovat decko, lebo nie ste za očkovaná @vevesh,by som vás chcela vidieť velebit národy inteligentné, šľachtické, keď by ste museli dodržiavať XY nezmyselných byrokratických zákonov, nariadení, papierovaciek pri ktorých stojí rozum. Toto je slovenské nakydat na seba samých a velebit nepoznáme. Je logické, že keď som 8 Dr, tak si dám rusko, ak som chorá, keď som zdravá, ako sprievod, tak je to na tom človeku, čo chce a co nie. Ale to máš aj v MHD, škole, hocikde. Logicky koncentrácia chorôb je v čakárni, opakujem, chorý, ak to zvláda by mal mať, zdravý ako uzná. Pochybujem, že zdravý rodič nakazí nanurgentne choré decko.
@scorpionflower1 ockovanie neodporucala neurologicka a ani onkogynekolog.
@annm81 Táto vaša posadnutosť rúškami je skutočne len posasnutisť. Prví s rúškom na nose, napriek tomu nadúmrtnosť. Lockdown, plošné testovania a nadúmrtnost.
Krajiny bez respi, prakticky žiadne lockdowny, žiadne povinné testovania a čuduj sa svete, obetí menej než my.
A tu niekto bude vypisovať o hlúposti národa a nie aby sa zamyslel nad svojou hlúposťou. Nie, on bude stále ukazovať prstom na tých akože nezodpovedných. Áno, to je pohodlnšie než si priznať vlastnú chyby či hlúposť.
@maciatkolulu Miera v akej jednotlivé národy podliehajú dezinformáciám bola v poslednej dobe obsahom zopár prieskumov - dopadli sme žalostne. Pokiaľ ide o testovanie žiakov, tiež na tom v globálnom merítku nie sme slávne. Že sme nemali mestá je fakt. Že sme nemali silných mecenášov umenia a vzdelania je fakt. S čím z toho nesúhlasíš?
Poliaci majú Mickiewicza, Szienkewicza, Chopina, Kopernika, Skłodowska-Curie... Česi majú Čapka, Smetanu, Dvořáka, Mendela.. Nemci Beethovena, Kafku, Goethe-ho, Schopenhauera, Kanta. Maďari majú Pulitzera, Capu, Liszta, Márai-ho. Za pár minút som si dokázala spomenúť len na niekoľko mien, s ktorými dané národy hrdo spájajú svoju identitu. S kým spájame identitu my? S Jánošíkom? Spomínam si na anketu najväčší Slovák. V prvej 50ke boli Mečiar, Fico, Vinczeová, Husák, Danko... Nemáme osobnosti, s ktorými by sme sa ako národ stotožňovali ( pritom pár by ich aj bolo, ale my o ne záujem nemáme). Nemáme kvalitné univerzity a tie pracoviská, ktoré dokážu naozaj niečo vytvoriť , tak robia len preto, že dotyčných ešte neprestalo baviť bojovať so systémom, štátom, falošnou kolegialitou a zadubenými ľuďmi s otázkami " a čo, bude chleba lacnejší "? Kupujeme si tituly. Najväčší borec je ten, čo "oš**al systém ", nie ten, čo niečo dokázal. Je tu niečo, čo nezodpovedá realite?
Je dosť možné, že som žila vo väčšej kôpke krajín, než koľko si stihla navštíviť. Čoskoro končí môj pár ročný pobyt v krajine, kde boli obmedzenia spojené s pandémiou o málo prísnejšie ako na Slovensku. Vlastne stále sú. Pred dvoma týždňami som sa bola očkovať proti chrípke. Na daný termín prišli všetci len zdraví na očkovanie - u lekára platí povinnosť nosiť ffp2 - nenašiel sa jeden človek, čo by v čakárni sedel bez neho. Ešte pred pár mesiacmi sme dieťa povinne testovali 2x týždenne. Keď bol v škôlke pozitívny prípad, aj ja som ostala doma so synom v karanténe. Pár mesiacov bola škôlka zatvorená úplne. Takže nemusíš hádať , ako by si ma chcela vidieť - prežila som to.
@abbey1tie slovenské opatrenia boli jedna veľká sranda - nedodržiavala ich dobrá polovica ľudí. A to nehovorím len o rúškach. Jednoducho, väčšina Slovákov považuje za svoje najväčšie životné víťazstvo to, že dokáže obísť pravidlá a "chodiť v systéme "
Porovnávať jednotlivé krajiny je extrémne zložité, lebo na výsledok nemajú vplyv len opatrenia. Chceš popierať, že správne používané rúška majú vplyv na obmedzenie prenosu kvapôčkových infekcií? Tak potom súčasná chorobnosť nemá s rúškami nič spoločné, nie?
@maciatkolulu to asi nebolo mne🤪🤪
@annm81 Prosim ta, a v ktorej krajine sa tie opatrenia dodrziavali?
Chceš sa bavit napr o Cine, ichvprisnych nekonecntch lockdownoch, ruskach? A ich potlaceni covidu?
Či ktore krajiny chceme vyzdvihnut v porivnani so Slovenskom?
Videla si pocas covidu tie obrivsje protesty po celej EU ci Amerike? Tambludia nebihovali proti nezmyselnym nariadeniam? Kde boli uvedomeli, vzdelani a poslusni, ked podla teba Slovaci obchadzali pravidla? Kde ich masivo dodrziavali?
Obhajujete neibhajitelne. Kludne sa klamte dalej, ale netahajte do toho ludi, ktori nemaju zaujem. A nerobte zo seba inteligentnu nadrasu.
@abbey1 Kde? Napr. hneď za rohom v Nemecku som videla za dva roky presne dva prípady, kedy sa človek prišiel do obchodu hádať, že on predsa môže nakupovať aj bez rúška ( z toho jedno bola hádka, že namiesto jednorazového rúška mal látkové). Na Slovensku som takých stretávala pri každom treťom nákupe. Ľudí, ktorých som videla v DE bez rúška v hromadnej doprave viem spočítať na svojich prstoch. Keďže tretinu času trávim na SK, tak veľmi dobre viem, ako to s dodržiavaním bolo na SK - v MHD minimálne polovica ľudí nariadenie ignorovala. Hovorím o rúškach, lebo tam to je na prvý pohľad zrejmé. Nie je dôvod si myslieť, že pomer bol pri iných opatreniach zásadne odlišný.
Áno, aj tu v DE boli protesty, lebo národ tvoria jednotliví ľudia, nie je to úplne homogénna masa. Ale miera dodržiavania pravidiel je v týchto krajinách z úplne iných galaxií.
A aj mi vieš povedať, kde konkrétne klamem? Či to je len taký prázdny výkrik?
Inak ešte stále mám celkom čulé kontakty na svoje predchádzajúce pracoviská napr. v Číne, Holandsku, Kanade - to prvé je iný prípad, tie ďalšie dve sú slobodné krajiny a napriek tomu je miera rešpektu pravidiel na omnoho vyššej úrovni ako na SK. Ešte stále mám svokrovcov a ďalšiu rodinu môjho muža v US. Tam krásne vidno to rozdelenie medzi mestom a vidiekom, čo som spomínala vyššie.
Ti co tu hanobite nas narod, mimochodom to je trestny cin, chodte prosim vas niekam do "no go zony" na tie vase super sladke zapady, a uvidime, ako sa vam tam bude darit. Tam sa totiz nenosi len rusko, ale aj kapucna a nejaky noz, len tak pre istotu, ved co ak ma napadne niekto..
Nezabudajte na Aziu, a hustotu osidlenia, ceny najmu (cez 2000eur) za 8m2 garzonku, ak sa vam tam paci, tak "se vsim vsudy"...
Zasekla si sa v roku 2020?
@annm81 sem tam vidno v Nemecku v MHD ľudí bez ruska. Napríklad moju dcéru, v jej veku by akože mala nosiť, ale nikto za to nebuzeruje nikdy, takže ani pri sebe nenosí.
V Paríži nikto nenosí v MHD. Minule som išla vlakom z Paríža do Nemecka a na francúzskej strane všetci bez ruska sme sedeli v 100% plnom vlaku. Na nemeckej strane zahlásili, že si máme dať ffp2 masku. Som sa schválne pozrela, koľko ľudí si ich dalo a bola som náramne pisna na Nemcov, lebo skoro nikto si ich nedal (však by to aj bol už po tom čase úplný nonsens). Som rada, že výnimočne v Nemecku vyhral zdravý rozum nad pravidlom. Ale tak ktovie , koľko z nich bolo Nemcov a koľko francúzov a belgičanov 😜 (vlak išiel FR-BE-DE)
@ice8 Žeby? Počet vrážd na 100 000 obyvateľov:
Luxembursko .34
Nórsko .47
Taliansko .57
Holandsko .59
Španielsko .59
Polsko .73
Írsko .87
Nemecko .95
Rakúsko .97
Dánsko 1.01
Švédsko 1.08
Slovensko 1.14
Francúzsko 1.20
Uk 1.20
Fínsko 1.63
Maďarsko 2.49
US 4.95
Rusko 8.21
Salvador 52.02
Nezdá sa, žeby na tom sladkom západe bola významne horšia bezpečnosť.
Tak neviem ci to je náhoda ale my sme rusko nenosili skoro vôbec, brat nosil poctivo aj z frajerkou rodinu všetci zaockovany a už dva týždne sú na tom z horúčkami a všetkým okolo toho zle,, my nic ani v škole som nemala malú chorú, v triede boli dnes 3,, ja neriešim ci niekto rúško má alebo nemá je to jeho vec, takisto keď som išla k Dr pre nejaké papiere nepovedala mi nič, druhý dr mi ešte aj za rúško vynadal ze momente dole alebo nech si sedím v čakárni 😱
Dávam ti úplne za pravdu. Niektorí ľudia neveria ohľad na druhých a sú sebci. Ja už len keď ma hrdlo začne bolieť a idem do tej práce tak si na ten ksicht dám to rusko. Nie kvôli sebe ale kvôli ostatným. Moje kolegyne si veselo chodia choré do práce ,bez ruska,jedna teraz chytila zápal priedušiek a pľúc,pochytali to obe kolegyne okolo nej ,sú štvrtý týždeň na pnke. Ja jediná "blbá" som si nasadila rusko keď som videla že kašle jak turek a neschytala som To. Ako fajne by bolo teraz doma cez sviatky sedieť zo zápalom pľúc však ? Ďalšia vec,môžu zato ľudia,deti choré v škôlke aj v škole,dajú ich aj just,lebo však niektorí potrebujú permanentný pokoj od detí,viem o čom hovorím nakoľko pracujem v školstve . Takisto v dcerinej škôlke,mamička doma ,nepracujúca,dieťa večer na pohotovosti zo silným dusiacim kašľom a druhý deň v škôlke. Tlieskam takýmto super zodpovedným ľuďom,a v tomto super období som si radšej vybrala týždeň voľna a nechala dcéru doma ,napriek tomu že sme zdraví klop klop,lebo som sa tejto chyby už raz dopustila a schytali sme 2 baktérie (skolkarske ) plus rinovirus a skončili v nemocnici na kyslíku. Takže asi tak. Ale každý druhý človek je už lekár,infektolog a vie všetko hyper super ako keby študoval 10 rokov medicínu.
@annm81 S tou Kanadou to nebol dobry priklad, vid kamionistov a hromadu ludi stihanych za podporu kamionistov. A Trudeau je ukazkou civilizovaneho respektu, to iste, vies komu hovor..
A ohladne USA, tam je uplne bezne, ze si za cca $50M zalobujes o nizsie dane pre ultrabohatych a usetris $500M, ale ano, tam sa "respektuje" a "nosi" rusko 🙂
Cely svet je super, len Slovensko je zumpa, ze ? Kto vas plati, ludia? Toto ziadny Slovak nemoze mysliet vazne..
To moze napisat len niekto, kto chodi max tak do rezortov niekam za hranice, to iste ako ked napisem, ze Slovaci jazdia ako prasce, ano, urcite % ano, ale ten kto nejazdil na celom juhu Europy vie prd o tom, co znamena jazdit ako prasce, a to uz vobec nepisem o Balkane.. A pritom sa zabuda, ze 99% Slovakov jazdi OK. Ak by tomu bolo naopak, cesty by vyzerali uplne inak (priblizne ako v Indii a ospevovanej Cine/Azii, mimo rezortov, samozrejme)

@1mata pokial v cakarnach pri kazdom otvoreni dvere neurobi poriadok sestricka, tak ludia kaslu na ostatnych. Doslova aj prenesene.