icon

Životné náklady pre 3-člennú rodinu v Bratislave

akirlu
4. okt 2022

Už dlhodobo žijem v zahraničí, ale poslednou dobou silne zvažujeme návrat na Slovensko, pravdepodobne do Bratislavy. Chcela by som sa spýtať, aké sú v súčasnosti náklady na život v BA, pokiaľ nezarátam hypotéku. Najmladšie dieťa by chodilo do jaslí, staršie dve na prvý stupeň ZŠ, potrebovali by sme za nich platiť poobednajšiu družinu, kým budeme v práci a určite aj nejaké krúžky.

juliavolna
•
4. okt 2022

@akirlu škôlka / jasle súkromne záleží kde aká lokalita od 400-1000€ je to veľmi variabilne

belllinka
•
4. okt 2022

Druzina je lacna, iba 20 eur

raszuz
•
4. okt 2022

@belllinka kde stojí v BA ŠKD iba 20 €?

belllinka
•
4. okt 2022

@raszuz v Petrzalke. Poobedna druzina

raszuz
•
4. okt 2022

@belllinka lebo u nás v Rači 29 a neriesia, ci dieta chodi aj do rannej aj poobenej, alebo iba do jednej

akirlu
autor
•
4. okt 2022

@raszuz Raca sa mi celkom pacila, z akeho platu/rodinneho prijmu by sa tam dalo normalne vyzit s tromi detmi?

raszuz
•
4. okt 2022

@akirlu to je strasne indi vindy, kazdy podla moznosti, to, co mne sa zda vela, niekomu moze byt malo a naopak

akirlu
autor
•
4. okt 2022

@raszuz tak aspon orientacne by som chcela vediet, da sa napriklad normalne vyzit z 2000E, ak do toho nezaratavam naklady na ubytovanie a hypoteku alebo to by bolo uz s odretymi usami?

pribinak
•
4. okt 2022

Off topic, ale ak máš 3 deti + ty matka, tak to nie je 3 členna rodina

Závisí to od mnohych faktorov, byt/dom, štátne jasle/sukromne jasle, detto škola, chcete krúžky? Aké? Potom veľké rozdiely sú v stravovaní, obliekaní deti, či zdravotná starostlivosť.

akirlu
autor
•
4. okt 2022

@pribinak diky, to som tam v rychlosti blbo napisala...

anjelok
•
5. okt 2022

Tak strava pre 5 ludi cca 1000 eur, jasle Ti napisali, statna skolka do 100 eur podla lokality, skola strava okolo 35 eur + druzina tiez podla lokality. Co sa tyka kruzkov, tak napisem z vlastnej skusenosti, kam chodia moje, pre predstavu: v skolke angl. 65 eur na polrok, vedecky kruzok 100 eur na polrok. V skole su kruzky zadarmo. Kone 360 eur kvartal 1x tyzdenne, gymnastika 150 eur kvartal 2x tyzdenne, plavanie 210 kvartal 1x tyzdenne, parkour 300 eur kvartal 2x tyzdenne.

anjelok
•
5. okt 2022

+ v skole, skolke prispevky rozne, rodicovsky v skolke mame 90 eur na rok, v skole 25 eur na rok + do triedneho fondu 20ka, z coho platia vylet, vstupne, pomocky a pod.

akirlu
autor
•
5. okt 2022

@anjelok
@anjelok dakujem, dost mi tieto informacie pomohli vytvorit si aspon aku taku predstavu o nakladoch na zivot.

andrejka1974
•
5. okt 2022

@akirlu veľa závisí či budeš v podnájme alebo si kúpite vlastné bývanie a na strave vieš ušetriť že budeš variť doma na niekoľko dní a 2000 eur ti bude bohaté stačiť krúžky v školách bývajú zadarmo školské kluby sú okolo 30 eur a iné krúžky sú v rôznych cenových reláciách moja chodí na karate 2 x do týždňa a stojí má to 30 eur mesačne a chalani chodili na hokej a ten stál 70 eur mesacne ale mali tréningy aj 5 krát za týždeň plus zapasy

akirlu
autor
•
5. okt 2022

@andrejka1974 diky, tak to je super, ze sa najdu aj lacnejsie kruzky. No mame nasporene v hotovosti okolo 250 tisic Euro, tak asi budeme mat vlastne byvanie, pripadne este hypoteku by sme zobrali, kedze chceme stvorizbovy byt, pripadne nejaky mensi dom.

zuzinabila
•
Autor odpoveď zmazal
•
wade
•
5. okt 2022

Toto je dobry web na porovnanie životných nákladov. Dal som tam Bratislava vs Berlín - ale môžeš si tam navodiť akékoľvek iné mesto (odkiaľ sa sťahuješ). Potom už podľa svojho štandardu..

https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_c...