Zvážiť návrat z Bratislavy do rodného mesta?
Ahojte. S manželom obaja pochadzame z menšieho okresného mesta na strednom Slovensku. Už cca 13 rokov sme však v Bratislave, narodili sa nám tu dve deti (3,5 ročné a takmer 1 ročne). Ja som posledné roky pred materskou pracovala čisto z domu, a mám v pláne takto pokračovať aj po materskej. Manžel menil prácu, aktuálne pracuje v kancelárii tu v BA. Už takmer rok zvažujeme návrat “domov”, chcela by som mať dom v meste, avšak ceny domov sú tam dosť vysoké a znamenalo by to nutný predaj nášho bytu v ktorom byvame a hypotéku v takej istej sume ako máme teraz na byt. Je tu niekto kto podobný krok urobil, t.j odišiel z veľkého mesta spät za rodinou? Neoľutovali ste to? Ako to spätne hodnotíte?
Si si ista ze buds moct pokracovat HO aj po materskej? Lebo aj tuna mali velke oci a firmy uz nahanaju do kancelarii
Ja som to urobila a neolutovala som to, ale zvazovala som dlho. Predtym 10 r v BA, potom navrat do krajskeho mesta mimo. Zivot v BA bol pohodlnejsi, co sa tyka moznosti. Ale u mna prevazilo hlavne to, ze som chcela byt so svojou rodinou a mat viac priestoru na zivot. Je ale potrebne si to velmi dobre premysliet. Moje dovody, preco ano, by pre niekoho nemuseli byt dostatocne.
A to bude muz do toho kanclu v Ba dochadzat? A ty si isto najdes HO aj po materskej? Ale chapem, ze chces odist. Ja by som tiez v BA zit nechcela.
ved tu kupia si domcek a chlap bude musiet behat na tyzdnovky do BA a ona bude v tom dome s detmi sama
Odišla by som len v prípade, že mám ja aj manžel istú prácu, v ktorej plat bude dostačujúci na platenie hypotéky atd. V menších mestách je menej možností, ja žijem v MT a poviem ti, teraz je zlé obdobie, čo sa týka práce, je to tu o držku!!!! Veľa ľudí je nútených odísť a hľadať prácu inde....a mám obavy, že sa to zlepšovať nebude🥺
Pokial budete mat pracu, ktora vas uzivi aj keby ste na Marse byvali je to jedno. Ja som sa vratila domov, rovnako viacerych takych poznam ale vsetci mame aj pracu len tak bez istoty by som nesla.
Ja mám dobu neurčitú a medzinárodný tím nikdy som do office nechodila v tejto firme. Manžel by riešil zmenu prace.
ved tu kupia si domcek a chlap bude musiet behat na tyzdnovky do BA a ona bude v tom dome s detmi sama
@anonym_cbd926 teraz som sama s deťmi tu v BA, muž od rana do večera v robote. Rodina celá v rodnom meste
Ja som to urobila a neolutovala som to, ale zvazovala som dlho. Predtym 10 r v BA, potom navrat do krajskeho mesta mimo. Zivot v BA bol pohodlnejsi, co sa tyka moznosti. Ale u mna prevazilo hlavne to, ze som chcela byt so svojou rodinou a mat viac priestoru na zivot. Je ale potrebne si to velmi dobre premysliet. Moje dovody, preco ano, by pre niekoho nemuseli byt dostatocne.
@anonym_ef51d7 a ako to vnímali deti? Bojím sa že nám to raz budú vyčítať že sme ich vzali z hlavného mesta do mesta kde takmer nič nieje ( tak to mladi vnímajú).A aj Vám niečo konkrétne chyba? Vraciate sa niekedy do BA?
A to bude muz do toho kanclu v Ba dochadzat? A ty si isto najdes HO aj po materskej? Ale chapem, ze chces odist. Ja by som tiez v BA zit nechcela.
@anonym_433a4b Čo sa to na BA nepáči?
Odišla by som len v prípade, že mám ja aj manžel istú prácu, v ktorej plat bude dostačujúci na platenie hypotéky atd. V menších mestách je menej možností, ja žijem v MT a poviem ti, teraz je zlé obdobie, čo sa týka práce, je to tu o držku!!!! Veľa ľudí je nútených odísť a hľadať prácu inde....a mám obavy, že sa to zlepšovať nebude🥺
@7miriam77 Verím ti, ale podobne je to aj v BA. Tiež to tu nie je s prácou ružové.
@anabela_a Ja to lutujem. V BA je ovela viac moznosti. Zalezi ale kam sa chcete vratit. Ak niekde napr. 5km od ZA alebo BB tak to je myslim fajn. My sme sa vratili na daleky vychod. Ziadna slava. Hlavne ked deti sportuju a vidis ake kluby akí treneri su vo vacsich krajskych mestach, neda sa porovnat. A aj s pracou je to ovela horsie takto na dalekom vychode, nemas si velmi z coho vyberat. A aj deti by sme mali kam na prazdniny poslat na mesiac ako to robili svagrine z BA. A my tym ze sme pri jednych pri druhych rodicoch tak ano na prazdniny nemaju kam ist aby to bolo pre nich nieco zaujimave, ine ako bezne cez rok.
Preboha načo. Čo sú toto vôbec za nápady. Teraz sa máte skvele. Kvôli rodine ničiť budúcnosť deťom i sebe. Nikdy
Ja mám dobu neurčitú a medzinárodný tím nikdy som do office nechodila v tejto firme. Manžel by riešil zmenu prace.
@anabela_a Mozem sa spytat v akej oblasti pracujes ? IT ?
Áno,po ôsmich rokoch v BA s trojročným synom a malou hypotékou na krku sme sa rozhodli, že milión ľudí, áut všade a betónové džungle nie sú pre nás.
Byt sme predali, hypotéku vyplatili. Dva roky sme bývali u mojich rodičov, kym sme našetrili a doložili k tomu, čo ostalo pri predaji bytu a kúpili sme dom. V obci, kde je full občianska vybavenost a veľké mesta su v dochadzkovej vzdialenosti.
A nic lepšie sme urobiť nemohli. Mladšia dcéra sa uz narodila do domu a dodnes keď sa ocitneme v nejakom činžiaku, byte alebo v rušnom meste vravia, že chvalabohu, že nežijeme v byte. My by sme v byte pomreli nudou.
Do BA samozrejme chodíme. Mám tam sestru a potom na výstavy najčastejšie.
Ale mám na dedine nechýba nič. Do práce dochádzame alebo tomto problém nie je žiadny.
my pochadzame obaja z vychodu, stale ked sa vraciame do Bratislavy tak je nam trosku luto, deti placu preco nemozeme byvat blizsie pri babkach a ostatne sesternice ich vidia kazdu chvilu a my len obcas.. (aj ked nase babky casto chodia do bratislavy, ale pre deti je to stale malo 🙂 ) Bohuzial, sice mame flexibilnu pracu, ale nie natolko zeby sme sa prestahovali na vychod, a pravdupovediac neviem ci by som sa este vratila. Sice v nasom meste na vychode je "vsetko" - kultura, sportoviska atd.. ale ten rozmach Romov a s tym suvisiace problemy a nastavena mentalita ludi mi dost vadi. A demograficka krivka nepusti, lepsie to uz nebude. Prosim teraz ma neukamenovat z rasizmu, proste kto vyrastal v takom meste vie o com hovorim. Ja by som poriadne zvazila vsetky aspekty, a hlavne buducnost kam sa mesto do ktoreho chcete ist vyvija. A ak riesit prestahovanie, tak najlepsie skor ako pojdu deti do skoly.
No uplne najzasadnejsia otazka pre mnaa, na ktoru si odpoved nedala, skrz pracu, moznosti aj perspektivu - co je to "rodne mesto"? Hovorime o Kosiciach, Presove, Banskej Bystrici, alebo o Humennom, Trebisove ci Moldave a pod...?
To je jedna z klucovych veci pre mna, keby som takyto odchod aj s malymi detmi (s perspektivou skol, kruzkou a akejkolvek buducnosti) zvazovala. A este ked aj manzel musi pracu riesit a hladat.
@anonym_433a4b Čo sa to na BA nepáči?
@pr85 Ze sa tvari ako velkomesto, ale velkomestom nie je.
@anabela_a ja nemam skusenost s navratom, pretoze moje plany na navrat moj muz zrusil uz cca pred 10 rokmi. Sme tu v BA 20 rokov a sme obaja z vychodu, mame 14 r dceru a ta napriklad teraz vravi, ze si nevie predstavit byvat na vychode, ze chvala bohu, ze sme nesli. Ale toto je kazdeho osobne rozhodnutie, ktore pre jedneho moze byt spravne, pre ineho nie, cize vy sa musite riadit svojou vlastnou situaciou. Ale to vies 🙂
@anonym_ef51d7 a ako to vnímali deti? Bojím sa že nám to raz budú vyčítať že sme ich vzali z hlavného mesta do mesta kde takmer nič nieje ( tak to mladi vnímajú).A aj Vám niečo konkrétne chyba? Vraciate sa niekedy do BA?
@anabela_a
Malym detom je to jedno. Zasa ja by som sa s detmi nestahovala niekde do hladovej doliny, do nejakej dediny, kde budu musiet vsade dochadzat a nulove kulturne vyzitie. Deti o par rockov vyrastu a rozprchnu sa do sveta, mozu si zariadit zivot tak, ako bude vyhovovat zasa im. V BA mi ostal jednoizbovy byt, ten prenajimam, takze kvoli nemu sa obcas vraciam. Ak by deti chceli v buducnosti studovat v BA, nebudu musiet prespavat na intrakoch.
Ja by som šla až po materskej, keď budeš mať istotu, ze máš prácu. Ja idem po 2r spať po MD do prace, tiež medzinárodný tím, bola som označená ako najväčší talent a aj tak robili trošku nejasnosti, či vôbec budem mať miesto. Momentálne sa všetko veľmi rýchlo mení, prace je menej, nič nie je garantované. Ak som dobre pochopila, si na reťazovej MD, tak nepočítaj s tým, že podmienky po návrate budú rovnaké. Nebudú, trh prace sa brutálne zmenil.
@pr85 celé Slovensko je v riti
@a0 @abbey1 no baby zlate, smejete sa, no povedzte,čo v tomto štáte funguje??? Zdravotníctvo v úplnej prdeli, človek si musí nosiť svoj toaletak, uterák, obyčajni ľudia sa skladajú na klimatizáciu, aby sa tam ľudia v lete neuvarili!!!! , školstvo detto, dcérka nosí toaletak, vreckovky, platí za knižky atď. Doprava otras...vlaky ako z 15 storočia, stanice staré ošarpané, jeden hnus. Zájdite do Poľska, ako to tam vyzerá. A čo sa týka práce, tak to tu ide prudko z kopca!!! Keď chce sa mať človek lepšie, treba utekať za hranice, lebo tu tí vezmú z platu toľko na odvodoch,že ti ostane almužnu. A o poplatkoch, DPH už ani nepíšem.....
Na tvojom mieste, by som okrem pocitov zvážila aj infraštruktúru. Deti sú teraz malé ale o pár rokov pôjdu možno do škôl inde, bude sa im dobre cestovať do okolitých miest? Žila som na severe, všade ďalej bolo ďaleko, človek musel prestupovať na vlaku aj na autobuse, kým sa dostal z bodu a do bodu b. Teraz žijeme tiež v malom meste (neobľubujem moc veľké pre dlhodobý život) ale je to medzi dvoma krajskými mestami, kde sa do oboch vlakom dostanem za 15-20min, a pol hodinku autom. Čo dáva deťom viac možností do života. Rovnako mne to ponúka viac pracovných možností (keby náhodou). Avšak mám kamarátku, ktorá práve z BA prišla tu, lebo mohla pracovať kdekoľvek aj s mužom za podobné peniaze ako v BA, tak si vybrala blízkosť rodiny. Nikdy nič nie je čiernobiele, treba sa na to pozrieť z viacerých uhlov. A ja si vždy však hovorím, že vždy sa môžem vrátiť, keď ma prejde moje nadšenie 😂.
@a0 @abbey1 no baby zlate, smejete sa, no povedzte,čo v tomto štáte funguje??? Zdravotníctvo v úplnej prdeli, človek si musí nosiť svoj toaletak, uterák, obyčajni ľudia sa skladajú na klimatizáciu, aby sa tam ľudia v lete neuvarili!!!! , školstvo detto, dcérka nosí toaletak, vreckovky, platí za knižky atď. Doprava otras...vlaky ako z 15 storočia, stanice staré ošarpané, jeden hnus. Zájdite do Poľska, ako to tam vyzerá. A čo sa týka práce, tak to tu ide prudko z kopca!!! Keď chce sa mať človek lepšie, treba utekať za hranice, lebo tu tí vezmú z platu toľko na odvodoch,že ti ostane almužnu. A o poplatkoch, DPH už ani nepíšem.....
@7miriam77 ja sa bohužiaľ smejem na tom, že to sú slová našeho štátneho expresívneho “rozpravkára” 🙂🙂, ktorý na svojom poste už nemal byť. Nemusíme pozerať ani do Poľska (highlight strednej Európy), keď aj Rumunsko je na tom lepšie ako my (smiech cez slzy).
@anabela_a nevrátila by som sa.Deti ti raz utečú na internáty, VŠ v Ba máš všetko, ak si nezmyslia ísť študovať do zahraničia.Za tých 13 r ste si zvykli na vybavenosť atď...krúžky, školy viac možností, brigáda pre decka.Zalezi aké to je mesto, alebviac nie ako áno.Muzovi by práca zostala?To by som radšej kúpila dom v satelite.ine je ísť do Trenčína a Banskej Štiavnice.Drz sa tam kde to bude raz lepšie pre deti a pre vás s prácou.Kolko by stál dom tam, kde chcete ísť bývať?vyzerá, že veľa, keď chcete predať byt plus veľká hypo
kvôli školám by som ostala v BA, keď raz deti budú chcieť študovať nemusia hľadať internáty
@anabela_a Poviem ti nás príbeh. Univerzálne sa radiť nedá, lebo každý to ma ináč, ale stojí za zváženie.
My sme v Ba boli 7 rokov (muž 10). S príchodom prvého syna sme sa rozhodli odísť do LM bližšie k rodine. A neľutujeme. ALE, ma to svoje plusy aj mínusy.
Jednoznačne plus je to, že je bližšie rodina a hlavne väčší pokoj. Mame tu už priateľov a mesto jw akési pokojnejšie - blízko hory, šport a celkovo aj ľudia sú tu taký pokojnejší. Z jednej strany mesta na druhu jw to 15 minút, čo jw oproti Ba skvele. Všetko základne mame blízko a tým oproti Ba výrazne šetríme čas.
Alw teda možnosti pracovných a zdravotných jw tu omnoho menej. Napríklad teraz som riešila vážnejšie zdravotne problémy a reálne cestovala po celom Slovensku, lebo odborníci sú sústredení prevažne Ba, Martin, KE, BB. čo jw časovo aj finančne náročnejšie. Zároveň je tu omnoho menej pracovných možnosti a samozrejme aj nižší plat. My mame výhodu, zw manžel “pracuje” stále pre Ba (medzinárodná spoločnosť) a ma prácu z HO. Ja som si hľadala novú prácu. Alw našla som a aj celkom dobre platenú, takže nesťažujem sa.
Nám je tu dobre a nemenili by sme. Teraz keď prídeme do Ba, tak chvíľu nás prepadne nostalgia, ale po 2 dňoch je to prec a keď sa vrátime do nášho pokoja tak je nám dobre :D
Takže toto jw náš pohľad. Ja Radim ísť za srdcom - nás to stále viac ťahalo do menšieho mesta a bližšie k rodine a tak sme aj urobili a sme spokojní. Prajem veľa zdaru pri rozhodovaní 🙂

@anabela_a Určite mať rodinu nablízku je fajn, ale má to jedno ale a to je práca... Vedeli by ste sa tam uplatniť? A aké je to mesto? Lebo stredné Slovensko je široký pojem a iné je okolie Zvolena alebo BB kde teda ešte práca je hoci za menej a skôr robotnícke profesie a iné napríklad Veľký Krtíš alebo Dudince kde možnosti skoro nulové...